Jako su interesantni ovi ruski/ukrajinski recepti iako me nista od toga bas ne privlaci da spremim. Ne znam vala ni kako bih dosao do jesetre, kecige ili morune za recimo ovu Seljanka supu.

supe - corbe - slozenci
#31
Posted 18 November 2016 - 12:46
#32
Posted 18 November 2016 - 13:46
...
... tri ruska klasika.
1. Šči (Щи)
2. Seljanka (Cоля́нка)
3. Okroška (Oкрошка) ...
Tradicionalna priprema tih klasika je bila specificna zbog peći (печь), posudja - tučani čugunok, ili zemljani, gledjosani goršok (чугунок / горшок) i inventara - sprave za vadjenje iz peći (ухват).
Od starinskog, tučanog čugunka (čugun - na ruskom znači "liveno gvozđe) do savremenih, emajliranih iznutra, ili u bojama spolja. Ponekad se za pripremu i posluženje koriste i manji emajlirani, gorški - goršočki (deminutiv) kao jedna porcija.
Princip pripreme je manje vise jednostavan - no to se u peci radilo duze vremena, na tihoj vatri. Dok sa Petrom I nije pristiggao evropski šporet i posuđe - casserole (рус. - кастрюля) pa je bila promenjena tehnologija pripreme jela, ali ne sastojci i recepti.
Sa peći - domacica bi raspalila - založila pec (donji otvor na slićki) stavila sve sastojke u čugunok, zalepila odozgore palačinku da spreči prekomerno isparavanje tekučine i posvetila se nekom drugom poslu.
Šči - su mogli biti najrazlicitije - počev od "lenjih" (ленивые), "posnih" (постные), pa do "celodnevnih" (суточные). Kupus obavezan - prema sezoni, sveži ili kiseli. A ostalo - sta je ko imao. Ranije, obavezna je bila bela repa, a i list se koristio
- pa onda razno krtolasto povrće a posle "Krompirskih ustanaka" i krompir, koji težaci nisu hteli da prihvate u početku, pa je Nikolaj I ("batinaš") - ("палкин", рус.) tamo negde tokom 1840-1844. slao vojsku da smiri težake usled pojave svakojakih glasina o 'đavolskom poreklu zemljane kruške', tim pre što je tih godina bio loš rod žitarica. Bilo je potrebno nekoliko godina i carski ukazi da se situacija smiri, pa krompir sa oglednih parcela predje na polja i široku proizvodnju, negde 1850.
Za posne šći je jasno - a mrsne, to opet - sta je ko imao. Pocev od perutnine (dosta retko, perutnina je onda bila "komadna"), divljači, mesa, soljenog mesa (i meso je bilo retko - puno se postilo) pa do ribe, u zavisnosti od regiona. I rečne i morske.
Probao sam par puta šći "Petrovskie" sa pečurkama i jesetrom - to se ne zaboravlja.
(oko "petrovskie" postoji mala zabuna. Jedni smatraju da je to "petvovdanski post", pa su šći posne / prazne, a drugi dovode u vezu sa Petrom I, koji je voleo narodnu, grubu hranu, no uvodio i neke evropske novine.
...
#33
Posted 18 November 2016 - 14:08
... jako su interesantni ovi ruski/ukrajinski recepti iako me nista od toga bas ne privlaci da spremim. Ne znam vala ni kako bih dosao do jesetre, kecige ili morune za recimo ovu Seljanka supu ...
Ne moras bas tu skupocenu ribu.
negde u Kanadi
nekada na Volgi, 1967.
a ovog vise nema
Mozes da zamenis lososom, ili nekom belom morskom ribom - bakalarom (cod / haddock / whiting) ili sea bass, halibut / flounder.
Uglavnom, bilo koja bela riba cvrstog mesa.
PS.
Evo ti ideje / sastav namirnica za jednu moderniju varijantu mesne Soljanke.
Ovo je klasika, sa iznutricama
savremenija varijanta
...
Edited by Kinik, 18 November 2016 - 14:28.
#34
Posted 18 November 2016 - 14:36
Ne moras bas tu skupocenu ribu.
negde u Kanadi
nekada na Volgi, 1967.
a ovog vise nema
biggest sturgeon beluga - Huso Huso .jpg
Mozes da zamenis lososom, ili nekom belom morskom ribom - bakalarom (cod / haddock / whiting) ili sea bass, halibut / flounder.
Uglavnom, bilo koja bela riba cvrstog mesa.
...
Fascinantne su jesetre/morune i sve vrste su prilicno ugrozene pa mi ni moralni kompas ne bi dozvolio i kad bi bilo da se kupi. Ja ponekad odem sa nekim drustvom na pecanje (saran, crvenper i sl. - striktno catch and release) i na jednom od tih uglavnom vjestackih jezerca lik je imao i jesetre. Ne mogu da se sjetim sad na koji fazon, nije ih mislim ni bilo mnogo, imao je nekih problema oko dozvola. Bas cu probati da iskopam gdje je to, sjecam se da je negdje oko Stanstead aerodroma i da je bila zima, jezero je bilo pokriveno tankom koricom leda i bilo je nemoguce pecati.
Veceras mi dolazi neko drustvo, pa cu se vratiti malo na ove recepte da vidim ima li smisla, svakako sam mislio neku ribu.
#35
Posted 18 November 2016 - 15:19
...
... fascinantne su jesetre/morune i sve vrste su prilicno ugrozene pa mi ni moralni kompas ne bi dozvolio i kad bi bilo da se kupi. Ja ponekad odem sa nekim drustvom na pecanje (saran, crvenper i sl. - striktno catch and release) i na jednom od tih uglavnom vjestackih jezerca lik je imao i jesetre. Ne mogu da se sjetim sad na koji fazon, nije ih mislim ni bilo mnogo, imao je nekih problema oko dozvola. Bas cu probati da iskopam gdje je to, sjecam se da je negdje oko Stanstead aerodroma i da je bila zima, jezero je bilo pokriveno tankom koricom leda i bilo je nemoguce pecati ...
... veceras mi dolazi neko drustvo, pa cu se vratiti malo na ove recepte da vidim ima li smisla, svakako sam mislio neku ribu.
Nekada su pecarosi koji uhvate jesetru, ili nejtivnog americkog shovel-nosed sturgeona, to sa gadjenjem bacali u reku.
Mislim, ko prvi put vidi jesetru - pa to je kao neko preistorijsko cudoviste, svo u plocicama oklopa.
No, kako se pocela siriti globalizacija i saznanja o kavijaru, ne samo za izabrane - i stav prema jesetri u kanadskim i americkim rekama / jezerima se promenio.
Nisam siguran tacno, no dozvoljen je ribolov, s time sto se moraju postovati pravila o velicini i vremenu ribolova.
Ruski ribari ga ciste na drugi nacin - odsecaju gornji deo 'balyk' (балык) i donji deo (теша).
i za kraj
...
Edited by Kinik, 18 November 2016 - 18:35.
#36
Posted 18 November 2016 - 15:32
...

#37
Posted 18 November 2016 - 15:36
Ima li neko neki dobar prijedlog za neki slozenac sa ribom, a da recept ne zahtijeva alkohol?
Samo da nije britanski fish pie, nego nesto malo egzoticnije. Od riba su mi dostupni: salmon, cod, haddock, smoked haddock, mackerel i jos kojesta.
#38
Posted 18 November 2016 - 15:48
Mi smo jeli ovo nedavno u Bergenu, vrlo jednostavno a ukusno. Pre se to pravilo od ostataka bele ribe, sad smo ga jeli sa codom. Fergesao sam koja je to riba srBski...
https://arcticgrub.w...er-from-bergen/
#39
Posted 18 November 2016 - 16:02
Mi smo jeli ovo nedavno u Bergenu, vrlo jednostavno a ukusno. Pre se to pravilo od ostataka bele ribe, sad smo ga jeli sa codom. Fergesao sam koja je to riba srBski...
Cod - bakalar po srBski. Nije losa ideja ali u medjuvremenu sam nadosao na bolju: fish cakes. Ima dosta da se radi oko toga ali nije strasno.
Samo da ne dodjem do ribarnice, a tamo - trt, nista sto valja nije ostalo. Sasvim moguce. U tom slucaju idem po teletinu i pravim osso buco alla Milanese.
Eto, dogovorih se sam sa sobom.
#40
Posted 18 November 2016 - 16:10
Cod - bakalar po srBski. Nije losa ideja ali u medjuvremenu sam nadosao na bolju: fish cakes. Ima dosta da se radi oko toga ali nije strasno.
Samo da ne dodjem do ribarnice, a tamo - trt, nista sto valja nije ostalo. Sasvim moguce. U tom slucaju idem po teletinu i pravim osso buco alla Milanese.
Eto, dogovorih se sam sa sobom.
To smo isto jeli u Norge, interesantno, kao debele palačinke sa ukusom ribe. Ide sa gravy sosom.
Ja bih ipak radije coda na grill, pa 'ladno belo i dalmatinsku garnituru...
#41
Posted 18 November 2016 - 16:17
To smo isto jeli u Norge, interesantno, kao debele palačinke sa ukusom ribe. Ide sa gravy sosom.
Ja bih ipak radije coda na grill, pa 'ladno belo i dalmatinsku garnituru...
Britanski fishcakes nisu palacinke, nego ispasirani krompir pomijesan sa komadicima ribe (cod, haddock, salmon, smoked fish, etc.) i onda se to uvalja u prezlu i jaja i przi. Ja u tu smjesu prije przenja nasjeckam persun, mladi luk i par ljutkastih papricica i serviram na kuhanom spinatu i sa posiranim jajetom. Izgleda prilicno sofisticirano, a i ukusno je.
#42
Posted 18 November 2016 - 16:31
...
Evo jos jednog klasika...
I hate you milkman dan.jpg 74.37KB
0 downloads
Ima li neko neki dobar prijedlog za neki slozenac sa ribom, a da recept ne zahtijeva alkohol?
Samo da nije britanski fish pie, nego nesto malo egzoticnije. Od riba su mi dostupni: salmon, cod, haddock, smoked haddock, mackerel i jos kojesta.
Mislim da imaš dosta Portugalaca u susjedstvu.
#43
Posted 18 November 2016 - 16:50
Mislim da imaš dosta Portugalaca u susjedstvu.
Hm, nekako mi djeluje kao nesto sto bi bilo zgodno kao midweek supper ili za dorucak u subotu ili nedelju. Treba usoljenom bakalaru dosta vremena da se rehidrira i desalinizira.
Mislim da sam se vec odlucio za fishcakes i ladno belo.
#44
Posted 18 November 2016 - 17:08
...
Klasicni palacinci punjeni ribom (po izboru, uz zeleni luk, ili kisele krastavce na zilijen) i zapeceni
Rybnik - pirog sa ribom
Kulebjaka sa ribom u obicnom testu
Kulebjaka sa ribom (komplikovana za pripremu) Ova je sa lisnatim testom / 'filom'
Piroski sa ribom (razeno testo se puni sirovom ribom
Postoji jedan trik - u pirog sa ribom se na dno stavi 1-2 palacinke, da testo ne bude gnjecavo, a u kulebjaku se kao donji sloj stavi pirinac.
Iz istog razloga.
Mozes da pravis pogacice od obicnog testa sa ribljim filom, moze i pita uvijaca sa ribom, a moze i neki klasicni brodet / brudet od vise vrsta ribe i povrca. Uz pirinac / palentu, uz ledeno belo.
Svasta moze - samo treba malo fantazije i slobode.
...
#45
Posted 18 November 2016 - 17:20
...
Svasta moze - samo treba malo fantazije i slobode.
...
I vremena, a veceras sam kratak.
p.s. Sve ovo iznad me nekako podsjeca na '70te godine proslog stoljeca.
Edited by Honey Badger, 18 November 2016 - 17:22.