Jump to content


Photo
- - - - -

Taze 'leba


  • Please log in to reply
210 replies to this topic

#31 ironside

ironside
  • Members
  • 3,570 posts

Posted 31 October 2016 - 14:48

Ne volim supe. Ostalo mi iz djetinjstva kad su me tjerali da to jedem. Mozda pojedem supu 2x godisnje, ako sam bolestan ili paradajz corbu na neki teski mamurluk. I tada radije se lijecim sa English breakfast (przena slanina, jaja, grah, gljive), nego supom. Having said that, ova tvoja sa gljivama zvuci mnogo interesantno. A tek sto jedva cekam taj lebac da vidim, pa se dva dana sprema... Mora da si napravio neki starter koji sada lagano vri u frizideru?

 

:)

 

Jako volim supe, štoviše, što odmiču godine, to više volim (podnosim) jušna jela, supe/čorbe, sve što se jede kašikom/žlicom.

Jasno, ako je spravljeno na pravi način.

 

Ok, supa od divljih 'shrooms ide koliko sutra uvečer, nije komplicirano. Savjet: kad naberete gljiva, obavezno ih do pripreme (1, maksimalno 2 dana) držite u papirnatoj kesi, nakon toga ih ili sušite ili kiselite. Sličke slijede.

Moja prva dama je užasnuta činjenicom da tvoj sir po komatu košta stotinjak quids, te da meni (moram priznati da kućne financije ipak ne trpe zbog ovog recentnog kulinarskog ludila) treba skoro tri dana za proizvodnju finog raženog westfalskog hljeba.

 

Evo lebac (nisam dokumentirao svaki korak, ali će valjda biti od pomoći):

Prvo se radi starter od raženog brašna, malo grahama i 5 dag kvasca.

Ostavi se preko noći, odgrabi se jedna šaka i ostavi na stranu za 'telac', tj starter za slijedeću šihtu.

 

U staklenu posudu se stavi 1/2 šolje crnog pšeničnog brašna, 1/2 šolje integralnog brašna, nešto smeđeg šećera, med i jedna velika kuhinjska kašika ječmenog slada, te 4 žličice pekarskog kvasca u prahu. Ostavio sam ga preko noći. Ujutro sam zagrijao pećnicu, zamijesio tijesto, ostavio ga da se odmara i nabubri u pekarskom kalupu / modlu.

Pekao sam ga 35 minuta i ispao je savršen!

Attached Files


  • 3

#32 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 7,530 posts

Posted 31 October 2016 - 15:58

Hljeb ti odlicno izgleda i hvala na receptu. Ja sam jednom uzgojio pravi starter za sourdough, trebalo mu je mjesec dana da sazri ali sam nesto izgubio interes i na kraju sam bacio. Ne mogu sad da se sjetim jesam li imao nekog uspjeha s tim, sjecam se da tijesto jako dugo nadolazi (po cijelu noc i pola dana), pa mi dojadilo cekanje.

 

Osvrnuo bih se samo na ovo da razjasnim malo...

 

 

Moja prva dama je užasnuta činjenicom da tvoj sir po komatu košta stotinjak quids, te da meni (moram priznati da kućne financije ipak ne trpe zbog ovog recentnog kulinarskog ludila) treba skoro tri dana za proizvodnju finog raženog westfalskog hljeba.

 

 

 

Na sve sto mi je do sad trebalo za sir, potrosio sam blizu £300. Bez svih tih stvari i bez sira sam mogao da vodim prilicno ispunjen zivot i da sacuvam pare ili da ih utrosim drugacije. Meni je iz ciste znatizelje da se oprobam doslo da napravim sir i to sam i uradio. Naveo sam koliko kosta iz samo jednog razloga, a to je da ako se bilo ko odluci da uradi istu stvar, zna koliko ce to da kosta. Vecina novca je otisla na pribor i uredjaje koji imaju i druge primjene. Wine cooler, lonac, noz, vacuum-packer, etc, sve to ce da mi sluzi i u druge svrhe i kad prestanem da pravim sir. I na to je otislo gro novaca. Mlijeko, kulture, rennet, gaze i jos kojesta je jedini trosak koji je otisao u nepovrat, a to i nisu neke pare. I ako bi tako gledali tu matematiku, moja dva sira bi me izasla negdje oko £20 svaki i to su sitne pare koje sam dao za veliko zadovoljstvo koje mi je ovaj sir dao. Ko god finansijski moze i zeli, najtoplije preporucujem. Vrlo lijep hobi. :)


  • 3

#33 ironside

ironside
  • Members
  • 3,570 posts

Posted 01 November 2016 - 09:14

...

Evo lebac (nisam dokumentirao svaki korak, ali će valjda biti od pomoći):

Prvo se radi starter od raženog brašna, malo grahama i 5 dag kvasca.

Ostavi se preko noći, odgrabi se jedna šaka i ostavi na stranu za 'telac', tj starter za slijedeću šihtu.

 

U staklenu posudu se stavi 1/2 šolje crnog pšeničnog brašna, 1/2 šolje integralnog brašna, nešto smeđeg šećera, med i jedna velika kuhinjska kašika ječmenog slada, te 4 žličice pekarskog kvasca u prahu. Ostavio sam ga preko noći. Ujutro sam zagrijao pećnicu, zamijesio tijesto, ostavio ga da se odmara i nabubri u pekarskom kalupu / modlu.

Pekao sam ga 35 minuta i ispao je savršen!

...

 

Izostavio sam najbitnije detalje.

U 'sponge' koji je odstajao dvanaestak sati na sobnoj temperaturi se stavi 2 šalice (cups) crnog brašna i 3 šalice raženog brašna. Tijesto treba zamijesiti da bude glatko, ali ne prečvrsto (pravi užitak ako imaš reumu). Originalni recept za westfalski raženi hljeb kaže da omjer raženog prema pšeničnom brašnu uvijek ide u korist raži, ali ne navodi koliko. Slijedeći put ću staviti omjer 2:1, kako bi kruh bio još gušći.

Dalje: u masu sam stavio friško mljeveni kim (kumin), mljevene sjemenke komorača (fennel), sjemenke korijandera koje sam klepnuo nožem da otpuste aromu, te zeleni kardamom (skup je kao gujin otrov, ali imam dobrog dilera).

 

Westfalski raženi kruh je ispao vrlo ukusan, vjerujte mi na rječ.


  • 1

#34 ironside

ironside
  • Members
  • 3,570 posts

Posted 01 November 2016 - 12:32

Ne volim supe. Ostalo mi iz djetinjstva kad su me tjerali da to jedem. Mozda pojedem supu 2x godisnje, ako sam bolestan ili paradajz corbu na neki teski mamurluk. I tada radije se lijecim sa English breakfast (przena slanina, jaja, grah, gljive), nego supom. Having said that, ova tvoja sa gljivama zvuci mnogo interesantno. A tek sto jedva cekam taj lebac da vidim, pa se dva dana sprema... Mora da si napravio neki starter koji sada lagano vri u frizideru?

 

:)

 

Attached File  beef tea.jpg   53.52KB   2 downloads


  • 1

#35 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 7,530 posts

Posted 01 November 2016 - 12:57

 

Au, dje ga nadje... :D

 

To samo ovdasnji domoroci mogu. Uglavnom se pravi sa Bovril mesnim extraktom, a znam za slucajeve gdje se koristi i Bisto gravy granules sa vrelom vodom.

 

Neka, hvala, radije bih i supu od brussel sprouts. :)


  • 0

#36 ironside

ironside
  • Members
  • 3,570 posts

Posted 01 November 2016 - 13:18

Au, dje ga nadje... :D

 

To samo ovdasnji domoroci mogu. Uglavnom se pravi sa Bovril mesnim extraktom, a znam za slucajeve gdje se koristi i Bisto gravy granules sa vrelom vodom.

 

Neka, hvala, radije bih i supu od brussel sprouts. :)

 

Bovril i Marmite, moji omiljeni otočki proizvodi, nikad se otamo ne vraćam bez par kantica jednog i drugog. Pa bar tebi, kao North Londoneru takve stvari ne bi trebale biti odvratne.

 

Btw, ja sam vjerojatno jedini čovjek u BXL-u koji obožava brussels sprouts. Možda stoga što ih prvo kratko blanširam, te potom 3 minute propirjam s confitom od crvenog luka i čašom šampanjca.

Jelo bogova,.


  • 1

#37 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 7,530 posts

Posted 01 November 2016 - 13:36

Bovril i Marmite, moji omiljeni otočki proizvodi, nikad se otamo ne vraćam bez par kantica jednog i drugog. Pa bar tebi, kao North Londoneru takve stvari ne bi trebale biti odvratne.

 

Btw, ja sam vjerojatno jedini čovjek u BXL-u koji obožava brussels sprouts. Možda stoga što ih prvo kratko blanširam, te potom 3 minute propirjam s confitom od crvenog luka i čašom šampanjca.

Jelo bogova,.

 

Bovril i Marmite su tako nasadjene da ili obozavas ili su odvratne, nema sredine. Ja spadam u drugu grupu. Vjerovatno ima neke veze sa genetikom ili krvnom grupom. :D

 

Pojedem 3-4 brussel sprouts za Bozic, vise ne mogu. Kratko ih izblansiram, pa proprzim sa sitno isjeckanom slaninom, tako su mi jedino palatable. Svo ostalo povrce iz porodice brassica trosim dosta redovno, pogotovo sada kada im je sezona.

 

Nego, sta ti je Graham sto si stavljao u starter za ovaj hljeb? Da nije gram flour, brasno od chickpeas?

 

Ja sam kupio neki spelt flour pa cu probati preko vikenda napraviti nesto slicno ovom tvom. Nisam preveliki ljubitelj sjemena od korijandera i karadamoma, dok komorac obozavam. Imam sjeme komoraca, carraway, nigela, susam i jos kojesta pa cu s tim nesto iskombinovati.


  • 0

#38 ironside

ironside
  • Members
  • 3,570 posts

Posted 02 November 2016 - 13:02

Bovril i Marmite su tako nasadjene da ili obozavas ili su odvratne, nema sredine. Ja spadam u drugu grupu. Vjerovatno ima neke veze sa genetikom ili krvnom grupom. :D

 

Pojedem 3-4 brussel sprouts za Bozic, vise ne mogu. Kratko ih izblansiram, pa proprzim sa sitno isjeckanom slaninom, tako su mi jedino palatable. Svo ostalo povrce iz porodice brassica trosim dosta redovno, pogotovo sada kada im je sezona.

 

Nego, sta ti je Graham sto si stavljao u starter za ovaj hljeb? Da nije gram flour, brasno od chickpeas?

 

Ja sam kupio neki spelt flour pa cu probati preko vikenda napraviti nesto slicno ovom tvom. Nisam preveliki ljubitelj sjemena od korijandera i karadamoma, dok komorac obozavam. Imam sjeme komoraca, carraway, nigela, susam i jos kojesta pa cu s tim nesto iskombinovati.

 

Graham je grubo mljeveno brašno od integralne pšenice, neoljuštene - sve u đuture. Navodno zdravo, meni su kao klincu, dok sam patio od želučanih poteškoća kupovali male crne 'graham' hljepčiće.

 

Spelt je brašno od pira, drevne žitarice koja je prethodila pšenici, a sad je ultra-hype u regionu. Usto, nema glutena, pa su svi hipiji, new-ageri i neprijatelji chemtrailsa, GMO-a i iluminata, te fanovi Djovakovog načina prehrane potpuno poludili za istim.

 

Brašno od slanutka/chickpeas je izvrsna stvar, ali od toga se ne može zamijesiti pravi kruh, već nešto više nalik palačinkama. Ukusno i zdravo.


  • 1

#39 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 7,530 posts

Posted 02 November 2016 - 14:12

Graham je grubo mljeveno brašno od integralne pšenice, neoljuštene - sve u đuture. Navodno zdravo, meni su kao klincu, dok sam patio od želučanih poteškoća kupovali male crne 'graham' hljepčiće.

 

Spelt je brašno od pira, drevne žitarice koja je prethodila pšenici, a sad je ultra-hype u regionu. Usto, nema glutena, pa su svi hipiji, new-ageri i neprijatelji chemtrailsa, GMO-a i iluminata, te fanovi Djovakovog načina prehrane potpuno poludili za istim.

 

Brašno od slanutka/chickpeas je izvrsna stvar, ali od toga se ne može zamijesiti pravi kruh, već nešto više nalik palačinkama. Ukusno i zdravo.

 

Znam sta je spelt i gram ali ovo da je spelt postao ultra-hype u regionu - nisam. Pogotovo ovo za hippije, new-agere, chemtrails neprijatelje, GMO i iluminate mi je mega-giga smijesno. :D

 

Nema brasna dok ga Njole ne preporuci. 

 

Dodje mi da ga bacim sad. :D


  • 0

#40 ironside

ironside
  • Members
  • 3,570 posts

Posted 02 November 2016 - 15:00

#1 Znam sta je spelt i gram ali ovo da je spelt postao ultra-hype u regionu - nisam. Pogotovo ovo za hippije, new-agere, chemtrails neprijatelje, GMO i iluminate mi je mega-giga smijesno. :D

 

#2 Nema brasna dok ga Njole ne preporuci. 

 

#3 Dodje mi da ga bacim sad. :D

 

Ad 1: Nisam ni sumnjao da znaš. Zaboravio sam ipak protivnike vakcinacije, Vedranu Rudan, Ivana Pernara i Nigela Farage-a, te sve ostale likove koji u regiji (posebno u Hr i Srmpskoj) svakim danom kotiraju sve više od ludog Trumpa.

 

Ad 2: Zapravo, dok ga ne propiše Jelena.

 

Ad 3: Ipak nemoj, možda zatreba.


  • 2

#41 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 7,530 posts

Posted 02 November 2016 - 15:06

Ad 1: Nisam ni sumnjao da znaš. Zaboravio sam ipak protivnike vakcinacije, Vedranu Rudan, Ivana Pernara i Nigela Farage-a, te sve ostale likove koji u regiji (posebno u Hr i Srmpskoj) svakim danom kotiraju sve više od ludog Trumpa.

 

Ad 2: Zapravo, dok ga ne propiše Jelena.

 

Ad 3: Ipak nemoj, možda zatreba.

 

Hahaha, eto, imam nesto zajednicko sa citavom bulumentom raznih ludaka, kako bjelosvjetskih, tako i regionalnih - f'ckin' brasno od spelte. :D

 

Moracu malo da istrazim Vedranu Rudan, Ivana Pernaru, a ne znam ni ko je Jelena sto Njoletu prepisuje brasno.

 

Necu bacati, zatrebace sigurno. Svasta meni tako "dodje da" ali ne pokrenem dupe bas svaki put. :D


  • 0

#42 vilhelmina

vilhelmina
  • Members
  • 11,926 posts

Posted 06 November 2016 - 07:00

Graham je grubo mljeveno brašno od integralne pšenice, neoljuštene - sve u đuture. Navodno zdravo, meni su kao klincu, dok sam patio od želučanih poteškoća kupovali male crne 'graham' hljepčiće.

 

 

 

Mala ispravka/dopuna. Graham se razlikuje od obicnog integralnog brasna po tome sto su jezgra i ljuska zrna mleveni odvojeno, ne djuture. Pri tome je ljuska mlevena malo grublje, pa su i celulozna vlakna duza nego kod integralnog brasna (zato ga creva vole). Dakle, to je mesavina obicnog brasna i mekinja.


  • 2

#43 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 7,530 posts

Posted 06 November 2016 - 13:41

Mala ispravka/dopuna. Graham se razlikuje od obicnog integralnog brasna po tome sto su jezgra i ljuska zrna mleveni odvojeno, ne djuture. Pri tome je ljuska mlevena malo grublje, pa su i celulozna vlakna duza nego kod integralnog brasna (zato ga creva vole). Dakle, to je mesavina obicnog brasna i mekinja.

 

Ako je tako, onda imam sve za Graham. :)

 

Sada cu da zamijesim jedan lebac, vidjecemo na sta ce izaci.

 

600g strong white bread flour

50g coarse semolina

100g spelt flour

 

2tsp suhi kvasac

300ml sirutke stare 22 dana, od FdA sira koja je super ukisla i odlicno mirise

200ml mlake vode

 

10g Maldon soli

 

Malo mekinja za posuti po tepsiji.

Attached Files


Edited by Honey Badger, 06 November 2016 - 13:42.

  • 0

#44 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 7,530 posts

Posted 06 November 2016 - 16:39

Nisam uopste nezadovoljan kako je ispao. Mozda sam mogao malo ranije spustiti temperaturu ali nema stete nikakve. 

 

 

Attached Files


Edited by Honey Badger, 06 November 2016 - 19:21.

  • 3

#45 Kido from Junkovac

Kido from Junkovac
  • Members
  • 6,233 posts

Posted 07 November 2016 - 16:42

Znaci ovaj 'Dried Active Yeast' si 'aktivirao' u toploj vodi prethodno ?


  • 0