...
Ja ne volim / ne jedem beli hleb.
(to mi je od detinjstva - na rec 'korica' najezim se)
Ponekad u pekari kupim par 'puter-kifli'.
Volim crni / razani / kiseli hleb.
Dobio sam pekaru gde spremam mostly, ruski 'borodinski hleb'.
Jedini je problem (za nas svet navikao na 'belu panju') sto testo mora biti 'kvasno'.
A razano testo sporo raste (do 18 sati).
Kvasno testo se moze staviti u frizider i postepeno koristiti. Odvadi se jedna kolicina testa, a doda odgovarajuce kolicina brasna. To kvasno testo treba da je gustine meda.
Btw, ranije zene na selu nikada nisu prale drvene nacve gde su mesile hleb. Samo bi ih pokrile cistom lanenom krpom, pa to staro testo, sluzilo kao 'ubrzivac' za rast novog.
Karakteristicna je boja hleba (nema vestacki koloranti / kafa / kakao). Ja koristim 'maltex' i neki tamniji med.
(likovi & likinje iz dijaspore mogu da koriste 'melasu' ili ekstrakt jecmenog / razanog slada)
Dodajem i jabukovo sirce, posto volim da je hleb malo kiseliji.
I normalno, pod must - korijander! I mleveni i u zrnu.
Kao i mleveni kim.
Recepata ima svuda na netu, da ne davim.
Samo osnovni sastojci:
- brasno razano 200 g.
- brasno psenicno 300 g.
- suvi kvasac 2 kesice
- med (tamniji) 2 supene kasike
- slad ('maltex') 2 supene kasike
- voda 400 ml
- korijander u zrnu 1 cajna kasicica
- korijander mleveni 1/2 cajne kasicice
- kim mleveni 1/2 cajne kasicice
- morska so 2 cajne kasicice
- ulje 2 supene kasike
- jabukovo sirce 2 cajne kasicice
Mojoj kceri bilo zamorno da se bakce sa pekarom, pa mi dala neku svoju Panasonic, stariji model, radi odlicno jos uvek.
(samo jednom promenio 'cesalj' za mesanje)
Bitno je da ima program za 'rye bread' / sada je to tzv. 'bez glutena'!
F'n' moda marjanova. Nekada su deca uzivala sa komadeskom hleba, pa bila i zeljna, a sada u modi hebeni 'gluten'!
To razvilo razne syndrome, pa i sprocut mleka!
Ovo covecanstvo je otislo u qrtz!
Pravio sam sebi i 'focacca' - doneo recept iz Pugli-e, samo sam ga malo prilagodio.
(Puglia, ili ti rimska Apulija je bila zitnica Rima a sada Italije).
Poznata po svom hlebu, maslinovom ulju, mnogim poljoprivrednim prizvodima (obozavam bob), paradajzu i agrumima.
"Pizza bianca' (romana) je jos jedan rimski doprinos covecanstvu.
U pocetku su manji komadi testa stavljani u pec na drva da se proveri temperatura, a onda je postala 'delikates'.
Cesto napravim pola focaccia (samo sa ruzmarinom), a pola pizza bianca - samo sa krupnom morskom solju.
>> ... the long, flat, lightly dimpled, flecked-with-coarse salt, crisp-on-the-outside, just barely chewy bread sold by the square in Rome ... at Forno, a bakery in Rome's Campo de' Fiori ... my goal this week at The Pizza Lab is to bring some of that crisp, chewy, olive-oil soaked magic into my own kitchen ... <<
Nista paradajz, nista sir, nista masline.
I ne sme da bude debela, rekoh ne volim beli hleb.
...