S vremena na vrijeme volim zamijesiti hljeb jer je ovdje ovo sto se ima kupiti po ducanima katastrofalno. Vec godinama pokusavam usavrsiti recept ali moram priznati da mi ne uspije bas svaki put. Nekad bude stvarno odlican, nekada se zna osusiti preko noci i pocne da se mrvi. U zadnje vrijeme sam malo dotjerao i usavrsio tehniku, pa mi cesce uspije nego ranije.
U spoileru nekoliko primjeraka:
Osnovni recept mi je 750g brasna, 500ml mlake vode, dvije kasicice suhog kvasca i 10g soli.
Uvijek pomijesam nekoliko vrsta ali je glavnina strong white bread flour, 500 ili 600g, kako kad. Na to stavim 50g psenicne semoline (griz) i ostatak razevo ili neko drugo brasno da popuni 750g.
Umijesim za 10ak minuta, odstoji jedno sat da nadodje i pece se oko 40 minuta. Nakon pecenja, ohladi se na resetki i to je to.
Nekada mi je lakse umijesiti, nego otici do ducana po neki abomination.
Zivjeli!