Jump to content


Photo
- - - - -

Visa gradjevinska ili Visa elektrotehnicko racunarska?


  • Please log in to reply
1 reply to this topic

#1 FighterBG

FighterBG
  • Members
  • 1 posts

Posted 05 October 2016 - 09:37

Pozdrav, zapeo sam na gradj faksu pa zelim da se prebacim, u dilemi sam da li da se prebacim na visu gradjevinsku (na kojoj bi mi priznali par ispita, ali je to manje bitno) ili na Visu elektrotehnicko racunarsku (smer programiranje). Znam da nema bas veze jedno sa drugim ali me zanima kakve su mogucnosti po zavrsetku ovih visokih skola? Moja neka predpostavka je da sa visom gradjevinskom je mnogo teze naci posao prvenstveno zato sto i ovi sa fakultetom ne nalaze odmah, a oni su sigurno u prednosti nego ovi sa vise, dok sa programiranjem nije toliko bitna diploma nego znanje, to je bar moje misljenje mozda gresim zato vas i molim da mi pomognete :) Koliko se znanje stice, koliko je tesko, kakve su mogucnosti posle ( i sto se tice nastavka studiranja, neke strukovne, master na privatnom ili tako nesto, i sto se tice zaposljavanja) ?

Hvala unapred :)


  • 0

#2 tomas.hokenberi

tomas.hokenberi
  • Members
  • 4,349 posts

Posted 07 October 2016 - 08:48

Na visokoj školi elektrotehnike i računarstva strukovnih studija (ne postoji "viša elektrotehničko računarska", tačnije više škole uopšte više ne postoje) ne postoji smer "programiranje". Od računarskih smerova postoje samo "Računarska tehnika" i "Nove računarske tehnologije".

 

Šta god da završiš stečeno znanje je bitnije od same diplome, ako se baviš ozbiljno strukom. Diploma je samo papir koji kaže da si ispunio neke osnovne preduslove za bavljenje strukom. Daklem potrebno je imati i diplomu i znanje. Ako nisi u stanju da završiš studije na strukovnim školama, koje su puno lakše od fakulteta, onda sigurno nisi u stanju ni da stekneš znanje potrebno za bavljenje tom strukom. Ovde, pre svega, mislim na programiranje. Visoka  škola elektrotehnike i računarstva puno lakša od npr. ETF-a i ako neko nije u stanju da savlada gradivo na računarskim smerovima te škole i stekne diplomu, taj/ta i nije baš neki materijal za softversko inženjerstvo/programiranje.

 

Što se tiče zapošljavanja verovatno ćeš lakše naći posao sa diplomom VISER. Znanje programiranja koje se tamo stiče nije neko fenomenalno, ali ako samostalno jako puno radiš (imaš gomile online kurseva) i stičeš dodatna znanja u odnosu na ona "školska" imaćeš dovoljno znanja za programera početnika.

 

Jednan dodatni savet. Ako CV budeš sastavljao tako da bude pun pravopisnih i stilskih grešaka znaj da ćeš tako sebi umanjiti šanse da budeš primljen za jedno 90% (hint: nije predpostavka nego pretpostavka, upotreba zareza, itd).


  • 0