...
Ja sam umesto daikona koristio struganu crnu rotkvu, a umesto pirincang brasna - heljdino. Chili - kineski.
I drzao sa ga u frizideru malo duze.
...
Ja sam vidio neke recepte za kimchi u koje ne ide nikakvo brasno, pa ni pirincano. Pogledacu ovaj video malo kasnije, zvuci interesantnije od ovih mojih na koje sam naletio, mada jos nisam zavrsio research. Ja imam i pirincano brasno, (stoji neotvoreno vec nekoliko godina, mozda bih trebao kupiti novo?) a ni daikon ni one njihove kupuse nije problem nabaviti, ima kod Turcina, bakalina. Juce mi je stigao paketic koreanskih chili flakes za kimchi, komotno mogu da startujem kad god.
Danas ovdje u blizini otvori mali farmers market i cesto imaju ovi sto prodaju razne fermentirane djakonije, za masne pare doduse, ali mozda uzmem najmanju mjeru cisto da inokuliram i ovaj moj kupus, a da imam i za kimchi kad ga pokrenem?
...
Tek sad obratio paznju.
Valjda si mislio - 'klekinih bobica' - Juniperus?
Smreka / smrcha - Abies picea - ima sisarke i 'semena sa krilcima' da se razlete dalje.
Picea_abies_-_Köhler–s_Medizinal-Pflanzen-105.jpg
Za crveni kupus nista bolje od kima - caraway / fennel / cumin (Carum carvi)
...
Da, na klekine bobice sam mislio, malo sam prolupao.
Juniper berries su u pitanju.