Jump to content


Photo
- - - - -

Pravljenje sira


  • Please log in to reply
434 replies to this topic

#421 ironside

ironside
  • Members
  • 3,592 posts

Posted 10 December 2016 - 17:31

Veceras mi dolazi neko drustvo na cheese tasting, otvoricu i Elwooda, pa kakav god da je. Kupio sam i oat crackers, imam kitnkes, jabuke i jedno prase (6-7kg) koje cu da napunim sa shallots i jabukama, mozda i koja suha sljiva, douphinoise krompir i neki hipsterski 'slaw sa kupusom i mangom. Napravio sam i jednu fokacu i apple i fig pie.

 

Mislim da ce biti OK. :)

 

Warning! Mrtvo prase u spoileru.

 

Spoiler

 

Poor Peppa Pig. Inače, svinjetina ide odlično sa chutneyem od kiselih jabuka i orasima. Ovaj jelovnik izgleda zaista odlično, mada možda malo preposterous (da ne dolaze royalties na večeru u NL?). Nego, što  je bilo sa Jake-om?


  • 0

#422 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 7,596 posts

Posted 10 December 2016 - 17:41

Poor Peppa Pig. Inače, svinjetina ide odlično sa chutneyem od kiselih jabuka i orasima. Ovaj jelovnik izgleda zaista odlično, mada možda malo preposterous (da ne dolaze royalties na večeru u NL?). Nego, što  je bilo sa Jake-om?

 

Ne znam ja bez pretjerivanja. :)

 

Ovako nesto smo odradili kod jednog od ovih koji mi dolaze, prvi puta prosle godine. Sad ja pokusavam da to pretvorim u neko tradicionalno okupljanje. Kod njega smo imali pata negra i vrhunski je spremljeno bilo, pa ja sad pokusavam da odrzim taj neki nivo. Nikad prije nisam cijelo prase pekao i priznajem da mi je malo neobicno ga gledati.

 

Imam apple sauce koji sam napravio prije par mjeseci, ploughman's pickle i jos kojesta ali to ce uz sir. Gratin dauphinoise + coleslaw + meat juices ce da bude sasvim dovoljno uz Peppu.

 

Jake je pola potrosen, druga polovica je vac-packed i na jelovniku je, skupa sa Jake-om i nekim stiltonom. 


Edited by Honey Badger, 10 December 2016 - 17:41.

  • 1

#423 ironside

ironside
  • Members
  • 3,592 posts

Posted 10 December 2016 - 17:49

Ne znam ja bez pretjerivanja. :)

 

Ovako nesto smo odradili kod jednog od ovih koji mi dolaze, prvi puta prosle godine. Sad ja pokusavam da to pretvorim u neko tradicionalno okupljanje. Kod njega smo imali pata negra i vrhunski je spremljeno bilo, pa ja sad pokusavam da odrzim taj neki nivo. Nikad prije nisam cijelo prase pekao i priznajem da mi je malo neobicno ga gledati.

 

Imam apple sauce koji sam napravio prije par mjeseci, ploughman's pickle i jos kojesta ali to ce uz sir. Gratin dauphinoise + coleslaw + meat juices ce da bude sasvim dovoljno uz Peppu.

 

Jake je pola potrosen, druga polovica je vac-packed i na jelovniku je, skupa sa Jake-om i nekim stiltonom. 

 

Svaka čast!

:thumbs:


  • 0

#424 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 7,596 posts

Posted 11 December 2016 - 10:23

Attached File  port.jpg   367.09KB   1 downloads

 

:)


  • 1

#425 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 7,596 posts

Posted 11 December 2016 - 18:24

Ovo je sve sto je ostalo:

 

Attached File  elwood.jpg   443.58KB   1 downloads

 

Vrijeme je za novi sir! :)


  • 2

#426 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 7,596 posts

Posted 18 March 2017 - 17:25

Nadjoh i ovo neki dan u dubinama frizidera... Sasvim pristojan sir, even if I say so myself. :)

 

Attached File  elwood.jpg   261.69KB   2 downloads

 

A i da se ne zakljuca topik, pravicu sir opet, cim zavrsim meso.


  • 1

#427 ironside

ironside
  • Members
  • 3,592 posts

Posted 18 March 2017 - 18:10

Nadjoh i ovo neki dan u dubinama frizidera... Sasvim pristojan sir, even if I say so myself. :)

 

attachicon.gifelwood.jpg

 

A i da se ne zakljuca topik, pravicu sir opet, cim zavrsim meso.

 

:lol+:


  • 1

#428 zoran59

zoran59
  • Members
  • 10,033 posts

Posted 11 July 2017 - 22:26

Ne sjecam se je li netko vec spominjao ovoga...

 

Autor je Turcin, zivi u Austriji. Odlicni savjeti!

 


  • 0

#429 Kinik

Kinik
  • Members
  • 41,350 posts

Posted 11 July 2017 - 22:43

...

 

Svaka domacica-planinka zna kako se pravi 'punomasni & tvrdi' sir.

 

Punomasni sir se pravi od mleka sa koga nije skinut 'kajmak', pa se dobije manje sira.

 

Oni 'kalcijumi' ne vole resetku gde je masnoca.

 

A, opet, 'kalcijumske resetke bez masnoce' budu vrlo izdasne, no to ja poprilicno tvrdo, pa malo ko voli!

 

Ja volim 'masnije', i ne ulazim u 'randman / zaradu'.

 

To me se ne tice.

;)

 

...


  • 0

#430 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 7,596 posts

Posted 18 August 2017 - 10:29

Lik od kog sam pokupio recept za Jakea i Elwooda:

 

https://www.vice.com...source=vicefbuk

 

:)


  • 0

#431 ironside

ironside
  • Members
  • 3,592 posts

Posted 18 August 2017 - 11:53

Općenito, ne volim Vice, međutim cijenim tvoje pravljenje sira, novce koje trošiš i napor koji ulažeš u taj zaludni posao (umjesto da odeš u neki francuski dućan, ili Tesco i kupiš pošteni sir).

No, to je stvar hobbyja, meni je to sve dodijalo, bolje raditi makete aviona.

 

Pred 3 tjedna sam obilazio Akvileju, Gradež i Muggiu, pa u potonjoj kupio 3 'kruške' Provolonea, i 2 Caciocavalla (koji je tek u devetom koljenu u srodstvu s kačkavaljem, lovcem konja), a najbolji sam kupio u Karsu, baš pod Araratom, što opet nema veze s Kars peyniri (Turci definitivno imaju najbolje sireve).


  • 3

#432 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 7,596 posts

Posted 18 August 2017 - 14:50

Općenito, ne volim Vice, međutim cijenim tvoje pravljenje sira, novce koje trošiš i napor koji ulažeš u taj zaludni posao (umjesto da odeš u neki francuski dućan, ili Tesco i kupiš pošteni sir).

No, to je stvar hobbyja, meni je to sve dodijalo, bolje raditi makete aviona.

 

Pred 3 tjedna sam obilazio Akvileju, Gradež i Muggiu, pa u potonjoj kupio 3 'kruške' Provolonea, i 2 Caciocavalla (koji je tek u devetom koljenu u srodstvu s kačkavaljem, lovcem konja), a najbolji sam kupio u Karsu, baš pod Araratom, što opet nema veze s Kars peyniri (Turci definitivno imaju najbolje sireve).

 

Kad sam tracio godinu dana zivota u zagrebackoj marsalci, sluzeci tada jos ne zlocinacku JNA, bio je u mojoj ceti jedan lik iz Male Mostanice koji je stalno pravio neke namastire i ajfelove kule od palidrvaca. 

 

Ispostavilo se da je ovaj lik opasan ludak i od tada ne vjerujem nikome ko se bavi ikakvim modelarstvom i maketarstvom. 

 

 

 

 

Kao ni hipicima. ;) :D


  • 2

#433 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 7,596 posts

Posted 18 August 2017 - 16:33

Experience: someone stole my cheese

 

Uzas!  :o 


  • 1

#434 Kinik

Kinik
  • Members
  • 41,350 posts

Posted 18 August 2017 - 16:49

...

 

Zato sam ja za americki sistem

 

 

...


  • 1

#435 Kinik

Kinik
  • Members
  • 41,350 posts

Posted 07 July 2018 - 20:15

...

 

Opet da se osvernem - kajmak je proizvod nomadskih stocara i gomile stoke koju su posedovali.

Pa toga ima svuda, gde su bili nomadi.

 

Citajuci rad 'Balkansko stocarstvo' tamo se svasta moglo naci. Samo mogu zamisliti kako je izgledalo muzenje vise hiljada ovaca / krava / koza po planinskim bacijama i koliko sira, masla i kajmaka se proizvodilo. To su karavani sa naoruzanom strazom putovali do vecih mesta gde se vrsila prodaja. 

 

Ima vise detalja, - ovca, se 'tera' / jagnji jednom godisnje, i to mahom u prolece, kad otopli. Taman posla da padne neki sneg - to je stradanje jaganjaca.

 

Nas svet malo zna o kajmaku (mahom stariji) a tek su mu nepoznati nomadi. Pa se. normalno, uvek laprdalo da je kajmak 'samo nas', a zapostavljale cinjenice.

 

Ima u 'Tihom Donu', kad matori Pantelej Prokofjevic grdi snaju - 'podoj to dete, pa neces skupljati kajmak'.

Upravo recima 'skupljati kajmak', sto i jeste tradicionalni naziv.

 

Kod nas su mostly najpoznatiji - 'kraljevacki', 'uzicki', 'hercegovacki', mada ima i iz drugih regiona - sa Pestera, iz CG, Bosne i 'rvacke.

 

Kajmak koji se prodaje po ceni 600-650 din je je mostly 'radjevina', a tehnoloski to je 'sirni namaz' - jer za kg kajmaka potrebno je 35 litara mleka zimi, leti jos vise. Na pijacama je po 1000-1200 din, a i to nije prava cena i tu ima 'radjevine'. Jer ga niko ne bi kupio.

 

Kajmak se deli po vrsti mleka - kravlji, ovciji, mesani.

Poseban je 'hercegovacki' kajmak, kao i sir - oni su mahom iz kozje mesine.

Vrlo specificnog, pa i kiselkastog ukusa - a to ne moze da trosi svako.

 

E sad, pomnozis cenu mleka na kolicinu pa dobijes cistu cenu, a gde je sve ostalo?

 

Ovo je planinski 'mlekar / mlječar'

 

Attached File  uzicki kajmak-mlekar.jpg   87.81KB   0 downloads

 

Attached File  mlekar - mlecar.jpg   68.84KB   0 downloads

 

Attached File  mlekar - mlecar 2.jpg   94.91KB   0 downloads

 

...

 


  • 2