Jump to content


Photo
- - - - -

Pravljenje sira


  • Please log in to reply
434 replies to this topic

#391 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 7,643 posts

Posted 12 November 2016 - 00:41

Fantastican mali sir. Prilicno sam ponosan. :)

Attached Files


  • 3

#392 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 7,643 posts

Posted 12 November 2016 - 00:50

Ostatak vac-packed da sazrije jos par sedmica...

 

 

I na kraju:

 

Attached Files


  • 0

#393 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 7,643 posts

Posted 12 November 2016 - 01:09

The End! :)


  • 0

#394 Denis Jasharevic

Denis Jasharevic
  • Members
  • 10,018 posts

Posted 12 November 2016 - 01:19

E pa lepo, preziveli smo ovih nekoliko nedeljica, bilo je napeto. Hvala ti shto si podelio dogadjaj sa nama. Ne daj se uspavati na lovorikama uspeshnog proizvodjacha sira nego nas obavesti o daljim poduhvatima. Nadam se da ce se josh neko pridruziti. Uzivaj.


  • 2

#395 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 7,643 posts

Posted 12 November 2016 - 01:34

E pa lepo, preziveli smo ovih nekoliko nedeljica, bilo je napeto. Hvala ti shto si podelio dogadjaj sa nama. Ne daj se uspavati na lovorikama uspeshnog proizvodjacha sira nego nas obavesti o daljim poduhvatima. Nadam se da ce se josh neko pridruziti. Uzivaj.

 

Ostao je Elwood.  :wicked:

 

Ima jos par sedmica barem dok ovo ne bude skroz gotovo. Onda cu sjesti i ispisati utiske i zapazanja.

 

Vrlo interesantno iskustvo, malo jebeno za zivce ali izdrzljivo. Rezultati su ocigledni, Jake je vrlo ukusan mali sir, nisam ga trebao dirati jos barem 15 dana ali sta da se radi... Ostaje Elwood da zri kako treba.

 

Zivcani ljudi ne treba da se bave proizvodnjom sira. 

 

However, ovo sam diplomirao sa prilicno visokom ocjenom, even if I say so myself. 

 

What's next?


Edited by Honey Badger, 12 November 2016 - 01:43.

  • 0

#396 Denis Jasharevic

Denis Jasharevic
  • Members
  • 10,018 posts

Posted 12 November 2016 - 01:58

What's next?

 

:whistle:  https://joshmadison....beer-attempt-2/


  • 0

#397 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 7,643 posts

Posted 12 November 2016 - 02:04

 

Ne vjerujem. Radije bih destilat. Imam i mali bakarni kotlic...


  • 0

#398 kronostime

kronostime
  • Banned
  • 27,590 posts

Posted 12 November 2016 - 06:29

Ne vjerujem. Radije bih destilat. Imam i mali bakarni kotlic...

A imas i jabuke u dvoristu, ;)


  • 0

#399 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 7,643 posts

Posted 12 November 2016 - 10:48

A imas i jabuke u dvoristu, ;)

 

Sad je vec kasno za rakiju, a moje jabuke nisu bas za to, prekisele su. Volio bih malo nauciti o tome kako se priprema fermentacija voca i kako se to radi, pa bih se i upustio.

 

Razmisljam da nekako skujem/improvizujem cold smoker i da napravim nesto kobasica, salama, bresaolu i tako te stvari, da ide uz sir. Imam i rucnu masinu za mljevenje mesa sa nastavkom za kobasice koju sam kupio jos prije par godina. 


  • 0

#400 Denis Jasharevic

Denis Jasharevic
  • Members
  • 10,018 posts

Posted 12 November 2016 - 11:08

Sad je vec kasno za rakiju, a moje jabuke nisu bas za to, prekisele su. Volio bih malo nauciti o tome kako se priprema fermentacija voca i kako se to radi, pa bih se i upustio.

 

Razmisljam da nekako skujem/improvizujem cold smoker i da napravim nesto kobasica, salama, bresaolu i tako te stvari, da ide uz sir. Imam i rucnu masinu za mljevenje mesa sa nastavkom za kobasice koju sam kupio jos prije par godina. 

 

Ja sam pravio kobasice. Pokushao sam da napravim neshto slichno najboljim koje sam imao prilike da probam u zivotu, a to su bile kobaje koje je moj prijatelj donosio od njegovog dede iz Srema. Kupio sam elektrichnu mashinu za mlevenje mesa i sve shto je trebalo, odredjene delove mesa, creva za punjenje, horgoshku papriku iz ovdashnjeg madjarskog ducana ....... deca su bila odushevljena, kazu najbolje kobasice koje su probali ..... ja - razocharan ...... to je bilo svetlosnu godinu daleko od DOMACE sremske kobasice koje se i danas secam kao neprevazidjenog ukusa !!!

 

Razlog je jednostavan. Nigde u UK, kao i u Kanadi, necesh naci meso od matorih krmacha koje je taj dekara koristio u svom receptu. I te svinje jednostavno nisu hranjene kao sremske i ukus ce uvek biti neshto potpuno deseto, tako da sam odustao. Sve je ispalo drugachije .... boja, miris, ukus, konzistencija.

 

Dobra stvar je shto znash da su sveze, bez prezervativa i ostalih dodataka ...... ali jednostavno - to nije to!


Edited by Denis Jasharevic, 12 November 2016 - 11:12.

  • 0

#401 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 7,643 posts

Posted 12 November 2016 - 12:04

Ja sam pravio kobasice. Pokushao sam da napravim neshto slichno najboljim koje sam imao prilike da probam u zivotu, a to su bile kobaje koje je moj prijatelj donosio od njegovog dede iz Srema. Kupio sam elektrichnu mashinu za mlevenje mesa i sve shto je trebalo, odredjene delove mesa, creva za punjenje, horgoshku papriku iz ovdashnjeg madjarskog ducana ....... deca su bila odushevljena, kazu najbolje kobasice koje su probali ..... ja - razocharan ...... to je bilo svetlosnu godinu daleko od DOMACE sremske kobasice koje se i danas secam kao neprevazidjenog ukusa !!!

 

Razlog je jednostavan. Nigde u UK, kao i u Kanadi, necesh naci meso od matorih krmacha koje je taj dekara koristio u svom receptu. I te svinje jednostavno nisu hranjene kao sremske i ukus ce uvek biti neshto potpuno deseto, tako da sam odustao. Sve je ispalo drugachije .... boja, miris, ukus, konzistencija.

 

Dobra stvar je shto znash da su sveze, bez prezervativa i ostalih dodataka ...... ali jednostavno - to nije to!

 

Necu imati takvih razocarenja jer necu ni ganjati taj "domaci" ukus. Zanimaju me recepti talijanskih i francuskih kobaja, koje su za mene vr'. Kontam napraviti i malu pusnicu od metalne kante za smece, vidio sam da mnogi tako improvizuju, pa se i s tim malo zezati. Taman dok sir sazrijeva, a kasnije, kad ne bude sireva u pecini, ladno ce ih zamijeniti salame i kobaje.

 

Nasao sam neke farme koje uzgajaju zivotinje pristojno, rade dostavu i sve su neke domace, rijetke pasmine svinja, ovaca i goveda sto mi je mnogo interesantno. Pravicu neki cheese tasting party za jedno mjesec dana i planiram naruciti odojka od 6-7kg kao meze uz sir pa cu vidjeti valja li to. Malo sam i izkomunicirao sa farmerom, mogao bih se mozda dogovoriti i za stariju zivotinju da me obavijesti ako i kad bude ako je to bas bitno za recept.

 

Taman da se imam cime zanimat sljedecih par mjeseci. :)


  • 0

#402 Denis Jasharevic

Denis Jasharevic
  • Members
  • 10,018 posts

Posted 12 November 2016 - 12:46

Necu imati takvih razocarenja jer necu ni ganjati taj "domaci" ukus. Zanimaju me recepti talijanskih i francuskih kobaja, koje su za mene vr'. Kontam napraviti i malu pusnicu od metalne kante za smece, vidio sam da mnogi tako improvizuju, pa se i s tim malo zezati. Taman dok sir sazrijeva, a kasnije, kad ne bude sireva u pecini, ladno ce ih zamijeniti salame i kobaje.

 

Nasao sam neke farme koje uzgajaju zivotinje pristojno, rade dostavu i sve su neke domace, rijetke pasmine svinja, ovaca i goveda sto mi je mnogo interesantno. Pravicu neki cheese tasting party za jedno mjesec dana i planiram naruciti odojka od 6-7kg kao meze uz sir pa cu vidjeti valja li to. Malo sam i izkomunicirao sa farmerom, mogao bih se mozda dogovoriti i za stariju zivotinju da me obavijesti ako i kad bude ako je to bas bitno za recept.

 

Taman da se imam cime zanimat sljedecih par mjeseci. :)

 

To je onda druga stvar. Nazalost, zivim u zemlji koja ne zna shta je dobra kobasica. Naprave je, nazovu je nemachkom, italijanskom ..... ali, veze to sa kobajom nema, da budem iskren. 

 

Shto se starosti zivotinje tiche, uzmi u obzir da je meso mladih zivotinja naravno pozeljno za vecinu upotreba, jer je meko i bez "zilica". To je meso koje kupujemo svaki dan u samoposlugama. Medjutim, kada dodje do specijaliteta, poput kobaja, ono jednostavno nema masnocu, koja se dodushe moze dodati, ali krajnji rezultat nece biti isti kao kad je ona sastavni deo mesa. Yebesh "posnu" kobasicu  :lol+:


  • 0

#403 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 7,643 posts

Posted 12 November 2016 - 13:22

To je onda druga stvar. Nazalost, zivim u zemlji koja ne zna shta je dobra kobasica. Naprave je, nazovu je nemachkom, italijanskom ..... ali, veze to sa kobajom nema, da budem iskren. 

 

Shto se starosti zivotinje tiche, uzmi u obzir da je meso mladih zivotinja naravno pozeljno za vecinu upotreba, jer je meko i bez "zilica". To je meso koje kupujemo svaki dan u samoposlugama. Medjutim, kada dodje do specijaliteta, poput kobaja, ono jednostavno nema masnocu, koja se dodushe moze dodati, ali krajnji rezultat nece biti isti kao kad je ona sastavni deo mesa. Yebesh "posnu" kobasicu  :lol+:

 

Ne preostaje ti onda nista drugo nego da narucis direktno sa farme, ima toga u Kanadi sigurno. Kad sam kupio ovu masinu za mljevenje mesa, stupio sam u kontakt sa jednim farmerom koji uzgaja Oxford Sandy and Black svinje, htio sam sa nekim drustvom organizovati pravljenje kobasica i sa farmerom se moglo sve dogovoriti. Nazalost, nije se desilo tada jer se iz raznih razloga nismo mogli okupiti ali ovog puta cu sam jer mi niko drugi i ne treba. Njegove svinje su od oko 60kg i stare su oko 6 mjeseci. Prodaje cijelu ili polutku, besprijekorno ociscenu i butchered po zelji. 

 

Kad kazes kobasice, vjerovatno mislis na susene i dimljene vrste koje su u stvari salame, kobasice ovdje su od sirove varijante i moraju se termicki obradjivati. Svjestan sam da za neki "sremski" efekt i smek treba poci u Srem, meni je sasvim dovoljno da napravim nesto jestivo, ukusno i moje. Uopste se ne sikiram da necu uspjeti dobiti nesto jako kvalitetno. Samo da jos malo istrazim kako sve ide. :)


  • 0

#404 Denis Jasharevic

Denis Jasharevic
  • Members
  • 10,018 posts

Posted 12 November 2016 - 14:43

Ne preostaje ti onda nista drugo nego da narucis direktno sa farme, ima toga u Kanadi sigurno. Kad sam kupio ovu masinu za mljevenje mesa, stupio sam u kontakt sa jednim farmerom koji uzgaja Oxford Sandy and Black svinje, htio sam sa nekim drustvom organizovati pravljenje kobasica i sa farmerom se moglo sve dogovoriti. Nazalost, nije se desilo tada jer se iz raznih razloga nismo mogli okupiti ali ovog puta cu sam jer mi niko drugi i ne treba. Njegove svinje su od oko 60kg i stare su oko 6 mjeseci. Prodaje cijelu ili polutku, besprijekorno ociscenu i butchered po zelji. 

 

Kad kazes kobasice, vjerovatno mislis na susene i dimljene vrste koje su u stvari salame, kobasice ovdje su od sirove varijante i moraju se termicki obradjivati. Svjestan sam da za neki "sremski" efekt i smek treba poci u Srem, meni je sasvim dovoljno da napravim nesto jestivo, ukusno i moje. Uopste se ne sikiram da necu uspjeti dobiti nesto jako kvalitetno. Samo da jos malo istrazim kako sve ide. :)

 

Ne, Zapravo mislim na sirove kobasice, ne na suve i/ili dimljene. Jasno mi je da izraz sremska dovodi do zabune.

 

60 kilograma za 6 meseci je spori rast, ali to zavisi od rase i ishrane. 100 kilograma je klasichan, nekada takozvani bacon-tov. I dalje smatram, mada nisam struchan za preradu mesa, da od mlade svinje ne moze biti dobra kobasica.

 

Farmera koji prodaju svoje proizvode, pa i zivotinje, ovde ima koliko hocesh. Skupo je naravno, ali vredi.


Edited by Denis Jasharevic, 12 November 2016 - 14:44.

  • 0

#405 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 7,643 posts

Posted 12 November 2016 - 15:59

Ne, Zapravo mislim na sirove kobasice, ne na suve i/ili dimljene. Jasno mi je da izraz sremska dovodi do zabune.

 

60 kilograma za 6 meseci je spori rast, ali to zavisi od rase i ishrane. 100 kilograma je klasichan, nekada takozvani bacon-tov. I dalje smatram, mada nisam struchan za preradu mesa, da od mlade svinje ne moze biti dobra kobasica.

 

Farmera koji prodaju svoje proizvode, pa i zivotinje, ovde ima koliko hocesh. Skupo je naravno, ali vredi.

 

Vrijedi svake pare, a nekako izadje i jeftinije jer se ne gubi vrijeme trazeci po supermarketu, mesu se prilazi sa nesto vise postovanja i iskoristi se dosta bolje, nego jeftino meso intenzivno uzgojene zivotinje napumpano ko zna cime. Ja narucujem od mesara koji stvarno drzi do svih etickih i profesionalnih normi. Beef je aged minimum 28 dana i sve je sa free range farmi, slow grow stuff. Nije ni mnogo skuplje, mozda nekih 10ak % u odnosu na meso iz supermarketa, a kvalitet je neuporediv. 

 

Doduse, ima i nekih perverzija tipa meso stare mlijecne krave koja je nakon 10-12 godina muze pustena da tumara poljima i sumama Galicije ali to jos nisam probao, ne daje mi se £40ak za kilu mesa. Ja sam skroman pa mi je i Dexter ili Longhorn OK.

 

Istrolovasmo sir.  :)


  • 0