Jump to content


Photo

Odbojka - Rio 2016


 • Please log in to reply
824 replies to this topic

#46 Aca informacija

Aca informacija
 • Members
 • 346 posts

Posted 07 August 2016 - 12:45

Sidnej (Australija), 2000

Italija je ponovo bila prvi favorit kao aktuelni svetski i evropski prvak. U finalu EP '99 su dobili Ruse, a u finalu SP '98 su dobili SRJ. Rusi su bili osvajači poslednjeg Svetskog kupa, SRJ je ponovo uoči OI osvojila bronzu na EP. Holandija je bila aktuelni olimpijski prvak, ali na poslednjem SP i EP nije izborila polufinale. Brazil i Kuba kao polufinalisti SP '98 su takođe konkurisali za visok plasman. Kuba je osvojila bronzu na tom SP, a takođe i srebro '99 u Svetskom kupu. Italija je 90-ih bila dominantna u Svetskoj ligi sa 8 zlatnih medalja, a poslednju su osvojili upravo te godine (danas Brazil ima 9, jednu više). 

GRUPA A - Brazil 5/0, Holandija 4/1, Kuba 3/2, Australija 2/3, Španija 1/4, Egipat 0/5
GRUPA B - Italija 5/0, Rusija 4/1, SRJ 3/2, Argentina 2/3, J. Koreja 1/4, SAD 0/5

SRJ je loše krenula porazima u prva dva meča od Rusije 1-3 i Italije posle velike borbe i sjajnog meča sa 2-3. Usledile su sigurne pobede nad SAD i Argentinom, a zatim i mučenje sa Korejom 3-2. Situacija nije bila nimalo obećavajuća i niko nije mogao da pretpostavi šta će se dalje dešavati. Već u 1/4 finalu odbojkaši SRJ ponovo su morali da igraju sa aktuelnim olimpijskim prvakom, ovaj put Holandijom. Ponovo su slavili sa 3-2 u neverovatnom meču. Nakon toga sve je bilo mnogo lakše. U polufinalu i finalu dve neočekivano ''lake'' pobede i revanši Italijanima i Rusima za poraze u grupnoj fazi. Oba meča SRJ je dobila sa 3-0. Pobeda protiv Italije sa 3-0 je ubedljiva, ali su dva seta dobijena na razliku. Sa Rusima je već drugačija situacija, to je bilo mnogo lakše nego što rezultat po setovima govori. 

Ponovo su u polufinale prošle sve ekipe iz jedne grupe - B. Najviše su razočarali Holanđani i Brazilci koji su nakon 5/0 izgubili četvrtfinale od Argentine. Zlato za odbojkaše SRJ i dalje je jedino zlato, koje su srpski sportisti osvojili na OI u timskim sportovima, nakon raspada bivše SFRJ. 

Osvajači medalja

1. SRJ

Vladimir Batez, Slobodan Kovač, Slobodan Boškan, Đula Mešter, Vasa Mijić, Nikola Grbić, Vladimir Grbić, Andrija Gerić, Goran Vujević, Ivan Miljković, Veljko Petković, Igor Vušurović.

2. Rusija

Vadim Khamuttskikh, Ruslan Olikhver, Valeri Goryushev, Igor Shulepov, Aleksey Kazakov, Evgeni Mitkov, Sergey Tetyukhin, Roman Yakovlev, Konstantin Ushakov, Aleksandr Gerasimov, Ilya Savelev, Aleksey Kuleshov.

3. Italija

Andrea Gardini, Marco Meoni, Pasquale Gravina, Luigi Mastrangelo, Paolo Tofoli, Samuele Papi, Andrea Sartoretti, Marco Bracci, Simone Rosalba, Mirko Corsano, Andrea Giani, Alessandro Fei.

Četvrtfinale

Rusija - Kuba 3-2
Italija - Australija 3-1
Argentina - Brazil 3-1
SRJ - Holandija 3-2

Polufinale

Rusija - Argentina 3-1
SRJ - Italija 3-0

Meč za bronzu, finale

Italija - Argentina 3-0
SRJ - Rusija 3-0

MVP - Bas van de Gor (Holandija)
Poenter - Marcos Milinković (Argentina)
Napadač - Daniel Howard (Australija)
Bloker - Andrija Gerić (SRJ)
Server - Osvaldo Hernandez (Kuba)
Tehničar - Peter Blange (Holandija)
Primač - Pablo Meana (Argentina)
U polju - Vasa Mijić (SRJ)

Ko je sve igrao u Sidneju: Hugo Conte, Pablo Meana, Marcos Milinković, Alejandro Spajić (Argentina), Bas van de Goor, Guido Gortzen, Mike van de Goor, Peter Blange, Richard Schuill, Reinder Nummerdor (Holandija), Benjamin Hardy (Australija), Giba, Dante, Bitencourt, Lima, Heller, Gavio, Gustavo Endres (Brazil), Diago, Gato, Dennis, Marshall Jr., Pimienta, Osvaldo Hernandez (Kuba), Miguel Angel Falasca, Molto, Rafael Pascual (Španija), Ball, Millar (SAD)...

Ako ne najbolji, onda svakako jedan od najboljih poena u istoriji ove igre.

 

 

Finale, SRJ 3-0 Rusija

 


 • 3

#47 Aca informacija

Aca informacija
 • Members
 • 346 posts

Posted 07 August 2016 - 12:48

Ukratko o poslednja tri turnira u Atini, Pekingu i Londonu, kojih se verujem mnogi od nas veoma dobro sećaju. Ili bar oni koji vole i prate odbojku. Oni koji se ne sećaju, imaju Wikipediju.  :P 

Turnir u Atini obeležili su Brazilci, na razne načine. Bernardo Rezende je sa muškom selekcijom konačno uspeo ono što nije za 10 godina sa ženskom - osvojio je zlato na OI. Podsećam, Kubanke su bile noćna mora za Brazilke i Rezendea dok je ovaj bio selektor. Obeležili su turnir i po broju priznanja, jer su gotovo sva individualna priznanja otišla njima, što se nikada ranije nije desilo. Giba je bio MVP, Dante Amaral najbolji napadač, Ricardinho tehničar, a libero Sergio je pokupio čak 3 nagrade - libero, primač i najbolji igrač u polju. Sartoretti je bio najbolji server i poenter, a Kuleshov najbolji bloker. 

Obeležili su turnir i po ''igricama'' sa kojima su tada počeli, a još nekoliko puta praktikovali u narednih 10-ak godina. Izgubili su meč poslednjeg kola grupne faze od SAD, čime su Ruse poslali na 4. mesto, odnosno SCG i Rusiju jedne na druge u četvrtfinalu. Ujedno, pobednika tog meča na Italiju u polufinalu. S druge strane, oni su bili u delu kostura sa SAD, Poljskom i Grčkom.

Viceprvak Evrope i trećeplasirana ekipa sa SP '02 - Francuska, nije prošla grupnu fazu. Grčka je ostavila odličan utisak, zauzela drugo mesto iza SCG u grupi sa Poljskom i Argentinom, a namučila je pošteno i Amere u 1/4 finalu. Brazil je jedini meč u grupi izgubio od SAD. Italija ubedljiva protiv Rusije, a Brazil protiv SAD u polufinalu. Bez neizvesnosti i u završnim mečevima, Rusija 3-0 protiv SAD, Italija dobila jedan set na razliku u finalu. SCG kao aktuelni olimpijski prvak eliminisana od Rusije sa 1-3 u četvrtfinalu. Rusi sve setove dobili na razliku i revanširali se za poraze u Atlanti i Sidneju. 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Igre u Pekingu obeležili su Amerikanci i njihov korektor Clayton Stanley. Osvojili su zlato potpuno dominantno sa svih 8 pobeda i imali neverovatnu godinu. Najviše problema imali su sa Srbima i Rusima. Srbe su savladali najpre u finalu SL nešto ranije (nakon ubedljivog poraza u grupnoj fazi F6), a zatim i u 1/4 finalu igara u Pekingu. Ruse su savladali u polufinalu takođe sa 3-2. Protiv Brazila su odigrali sjajan meč i slavili sa 3-1 u finalu. Osvojili su te godine oba takmičenja, što je pre toga uspelo jedino Holanđanima koji su '96 osvojili Svetsku ligu i zlato na OI. Clayton Stanley je pokupio 3 priznanja, kao i Sergio na prethodnim igrama u Atini. Bio je MVP, najbolji server i poenter. Neverovatna godina za tog igrača, koju više nikada nije ponovio. 

Na tim igrama domaćin Kina je igrala četvrtfinale, što se zaista retko dešava u muškoj odbojci. Uglavnom su svi četvrtfinalni parovi zanimljivi, što se ne može reći za par Brazil - Kina. Viceprvak sveta Poljska eliminisana je od Italije sa 2-3 u četvrtfinalu, dok na igrama nije učestvovala Španija. Španci su godinu dana ranije osvojili jedinu medalju u istoriji EP, savladavši domaćina Rusiju u Moskvi sa 3-2. Jedan od većih podviga u odbojci u poslednjih 20-ak godina, uz recimo finale za Sloveniju na prošlogodišnjem EP. 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Igre u Londonu obeležili su Vladimir Alekno, Dmitriy Muserskiy i Srbi. Alekno je povukao nesvakidašnji potez u finalu nakon 0-2, prebacivši svog blokera na poziciju korektora. Rezultat toga bio je prvo zlato za Ruse od raspada SSSR, ne samo na OI, nego generalno na velikim takmičenjima - OI, SP, EP. Sledeće godine osvojiće i evropsko zlato nakon 22 godine. Srpski odbojkaši su nakon zlata na EP u Beču 2011. godine i oproštaja Ivana Miljkovića, doživeli pravi debakl. Po prvi put od raspada SFRJ nisu prošli grupnu fazu, iako su u odlučujućem meču imali 2-0 protiv Nemačke. 

Poljaci su došli na OI u dobroj formi kao pobednici SL te godine, ali su imali nesreću da igraju sa Rusima već u 1/4 finalu. Bugari su, što je kroz istoriju tako tipično za njih, izgubili dva meča za bronzu te godine. Prvo na F6 SL od Kube, a zatim od Italije na OI u Londonu. Sledeće godine izgubiće još dva takva meča, od Italije u SL (ponovo 2-3) i od Srbije na EP. Prošle godine prokockali su 2-0 protiv Francuza u polufinalu EP, a zatim izgubili od Italije za bronzu. Ekipa sa neverovatnim luzerskim mentalitetom, koja ove godine neće učestvovati, a veoma teško je naći takvu u drugim timskim sportovima.


 • 0

#48 Ridjis

Ridjis
 • Members
 • 36,975 posts

Posted 07 August 2016 - 14:34

Одлично су одиграле девојке против Италије. 
Посебно је феноменална била Бранкица, просто је разарала смечевима, а одраз јој је :o

 • 0

#49 musky

musky
 • Members
 • 3,737 posts

Posted 07 August 2016 - 14:49

Brankicin napad slow motion iz donjeg ugla... :+1:


 • 0

#50 Del Piero

Del Piero
 • Members
 • 13,843 posts

Posted 07 August 2016 - 15:34

Koliko je bolje kad nema tehnickih timeouta.

Francuzi uzeli samo 55 poena protiv Italijana, razbili su ih. Mada su Francuzi lose delovali, bez neke zelje, vec neko vreme slabo igraju.


 • 0

#51 Rebeka

Rebeka
 • Members
 • 340 posts

Posted 07 August 2016 - 22:25

Fantasticna odbojka USA- Kanada. 2-0 za Kanadu trenutno.


 • 0

#52 Stari Vujadin

Stari Vujadin
 • Members
 • 2,213 posts

Posted 07 August 2016 - 22:34

Fantasticna odbojka USA- Kanada. 2-0 za Kanadu trenutno.


Iju, otkud oni znaju da igraju odbojku?
 • 0

#53 Rebeka

Rebeka
 • Members
 • 340 posts

Posted 07 August 2016 - 22:44

Iju, otkud oni znaju da igraju odbojku?

 

Dobila Kanada 3-0, veliko iznenadjenje, zaista su fantasticno odigrali, uzivala sam. :)


 • 1

#54 jahrastaffaraj

jahrastaffaraj
 • Members
 • 7,880 posts

Posted 08 August 2016 - 10:00

 

rr29.jpg

 

Brankica Mihajlović, primač ženske seniorske reprezentacije Srbije, vlasnik je novog olimpijskog rekorda, saopštio je FIVB. Mihajlovićeva je na meču protiv Italije sjajno servirala i njen servis je dostigao brzinu od 99 kilometara na čas. Seniorke Srbije su u prvom meču u B grupi na XIX Olimpijskim igrama 2016. u Rio de Žanieru savladala Italiju sa 3:0, po setovima 27:25, 25:20 i 25:23, posle 80 minuta igre, a Mihajlovićeva je bila najbolji poenter meča sa 21 osvojenim poenom.

 


 • 0

#55 pepe sancez

pepe sancez
 • Members
 • 9,461 posts

Posted 08 August 2016 - 10:10

Ali kad procitah na blicu nasa oborila svjetski rekord. Kontam ko, sta, kad ono jbn servis. Jedan od 100 na mecu.

A tek cijeli tekst o cudu koje je napravila mala plivacica. Da je zlato osvojila bili bi objektivniji.
Sorry za off na ovoj temi.
 • 4

#56 Arsenije Pesic

Arsenije Pesic
 • Members
 • 13,649 posts

Posted 08 August 2016 - 10:42

Kliknuo si, što se njih tiče posao završen. :)
 • 2

#57 Beonegro

Beonegro
 • Members
 • 20,405 posts

Posted 08 August 2016 - 20:52

Gledam neki valjda snimak Holanđanki i Amerikanki, ne znam koji je rezultat, ali mi De Kruyf sa jedne i Murphy sa druge strane basketom napaćenu dušu liječe
 • 0

#58 Del Piero

Del Piero
 • Members
 • 13,843 posts

Posted 08 August 2016 - 21:06

Nije, prenos je bio i bas dobra odbojka u petom setu. Amerikanke kao zid da su postavile na mrezi, ubise ih blokom.

Krecu nase sad. Sa pobedom veceras smo najverovatnije u cetvrtfinalu.


 • 0

#59 Petar 91

Petar 91
 • Members
 • 3,097 posts

Posted 08 August 2016 - 21:24

sta se desava sto ne krece mec ???
 • 0

#60 Darby O'Gill

Darby O'Gill
 • Members
 • 2,099 posts

Posted 08 August 2016 - 21:27

Rastegao se prethodni meč u pet setova pa im upao u termin. Čim se zagreju, kreću.


 • 1