Jump to content


Photo

Odbojka - Rio 2016


 • Please log in to reply
824 replies to this topic

#16 Aca informacija

Aca informacija
 • Members
 • 346 posts

Posted 03 August 2016 - 20:51

Los Anđeles (SAD), 1984 - muški turnir

Na igrama je učestvovalo 10 reprezentacija podeljenih u dve grupe po 5 timova. Zbog bojkota igre su propustili osvajači medalja sa poslednjeg EP '83 (SSSR, Poljska, Bugarska) i reprezentacija Kube koja je osvojila srebro na poslednjem Svetskom kupu '81. Sovjeti su u tom trenutku bili apsolutni vladari jer su držali sve titule u svom vlasništvu. Bili su aktuelni olimpijski prvaci, sedmostruki uzastopni prvaci Evrope i dvostruki uzastopni prvaci sveta i pobednici Svetskog kupa. Njihovim neigranjem turnir je bio poprilično oslabljen, ali istovremeno i izjednačen, jer se ukazala šansa za Amere, Brazilce, Italijane i Argentince pre ostalih. Mada, nisu svi opravdali očekivanja. Kina, Tunis, Italija i J. Koreja su zamenili Sovjete, Poljake, Bugare i Kubance.

Osvajači medalja

1. SAD

Dusty Dvorak, Dave Saunders, Steven Salmons, Paul Sunderland, Rich Duwelius, Steve Timmons, Craig Buck, Marc Waldie, Chris Marlowe, Aldis Berzins, Patrick Powers, Karch Kiraly.

2. Brazil

Bernardo Rezende, Mario Oliveira, Antonio Ribeiro, Jose Montanaro, Rui Nascimento, Renan Dal Zotto, William Silva, Amauri Ribeiro, Marcus Freire, Domingos Lampariello, Bernard Rajzman, Fernando Avila.

3. Italija

Marco Negri, Pier Paolo Lucchetta, Giancarlo Dametto, Franco Bertoli, Francesco Dall'Olio, Piero Rebaudengo, Giovanni Errichiello, Guido De Luigi, Fabio Vulio, Giovanni Lanfranco, Paolo Vecchi, Andrea Lucchetta.

Iz grupe A dalje su prošli domaćin SAD i Brazil sa 3-1. Isti učinak je imala i J. Koreja, ali i slabiji set količnik. Podbacila je Argentina sa 1-3, trećeplasirana reprezentacija sa SP '82. Tunis je završio na poslednjem mestu sa 0-4. Ameri su savladali J. Koreju sa 3-0 i izgubili od Brazila 0-3. Brazil je poražen od J. Koreje sa 1-3. Možda i ključnu ulogu su imala 2 seta koja je Koreja izgubila od Argentine. 

Iz grupe B dalje su prošli Kanada i Italija sa 3-1, a isti učinak je imao i Japan. Kina sa 1-3 i Egipat sa 0-4 su zauzeli poslednja dva mesta. Italija je savladala Kanadu 3-1, Japan 3-2 Italiju, a Kanada je bila bolja od Japana sa maksimalnih 3-0. 

U polufinalu sigurne i ubedljive pobede Brazila protiv Italije sa 3-1 i SAD protiv Kanade sa 3-0. U meču za bronzu Italija je savladala Kanadu 3-0, a istim rezultatom Ameri su bili bolji u finalu od Brazila. Ameri su se revanširali Brazilcima za poraz u grupi, dok je Italija po drugi put na turniru savladala Kanadu. 

MVP - Steve Timmons (SAD)
Poenter - Kang Man-Soo (J. Koreja)
Napadač - Jose Montanaro (Brazil)
Bloker - Hugo Conte (Argentina)
Server - Jose Montanaro (Brazil)
Primač - Aldis Berzins (SAD)

Najpoznatija imena turnira

Karch Kiraly, Steve Timmons (SAD), Bernardo Rezende (Brazil), Franco Bertoli, Fabio Vulio (Italija), Glenn Hoag (Kanada), Daniel Castellani, Hugo Conte, Raul Quiroga, Waldo Kantor (Argentina)...

Iako je ostvaren na domaćem terenu, uspeh Amera itekako dobija na značaju ako se uzme u obzir:

- Da nisu učestvovali na OI od Meksiko Sitija '68
- Da su u tom periodu njihovi odbojkaši uglavnom igrali poluprofesionalnu/amatersku ligu ili odbojku na pesku
- Da su vezali 24 pobede uključujući i 4 pobede nad, u to vreme, dominantnim Sovjetima

Finale SAD - Brazil 3-0

 


 • 1

#17 Aca informacija

Aca informacija
 • Members
 • 346 posts

Posted 03 August 2016 - 20:55

Seul (J. Koreja), 1988 - muški turnir

Na turniru je učestvovalo 12 timova podeljenih u dve grupe po 6. To je format takmičenja koji se zadržao do danas, uz neke manje izmene u eliminacionoj fazi takmičenja. Italijani su po drugi put uzastopno učestvovali kao zamena za neku od ekipa koje su odustale (u ovom slučaju ponovo Kuba), a nakon propuštenih igara u Los Anđelesu ponovo su učestvovali Sovjeti. Očekivalo se finale između Amera i Sovjeta, što se na kraju i desilo. Međutim, ovaj put su Ameri bili prvi favorit turnira. Nakon olimpijskog zlata '84 osvojili su i Svetski kup '85, svetsko zlato '86, a zatim i zlato na Pan-Američkim igrama '87. Sovjeti su i dalje bili neprikosnoveni u Evropi sa 9 uzastopnih zlatnih medalja. 

Pored Kube na igrama nije bilo ni Grčke koja je osvojila bronzu na EP '87, dok je učestvovala Švedska koja je bila četvrta u Evropi. Pored Švedske preko dodatnih kval. turnira plasman su izborile još Holandija i Argentina.

Osvajači medalja

1. SAD

Troy Tanner, Dave Saunders, Jon Root, Bob Ctvrtlik, Douglas Partie, Steve Timmons, Craig Buck, Scott Fortune, Ricci Luyties, Jeff Stork, Eric Sato, Karch Kiraly.

2. SSSR

Yuriy Panchenko, Andrei Kuznetsov, Vyacheslav Zaytsev, Igor Runov, Vladimir Shkurikhin, Evgeni Krasilnikov, Raimonds Vilde, Valeri Losev, Yuri Sapega, Oleksandr Sorokalet, Yaroslav Antonov, Yuri Cherednik. 

3. Argentina

Claudio Zulianello, Daniel Castellani, Esteban Martinez, Alejandro Diz, Daniel Colla, Javier Weber, Hugo Conte, Waldo Kantor, Raul Quiroga, Jon Uriarte, Esteban de Palma, Juan Cuminetti.

GRUPA A - SSSR, Brazil 4/1, Švedska, Bugarska, Italija 2/3, J. Koreja 1/4
GRUPA B - SAD 5/0, Argentina, Francuska, Holandija 3/2, Japan 1/4, Tunis 0/5

Sovjeti su jedini meč u grupi izgubili od Brazila u poslednjem kolu nakon 2-0 u setovima, dok je Brazil jedini poraz doživeo od domaćina J. Koreje sa 2-3. To je bila jedina pobeda Koreje. U drugoj grupi, Ameri su imali problema samo sa Argentinom koju su savladali sa 3-2 nakon 0-2. Jeff Stork je praktično sam smanjio na 1-2 sa 11 osvojenih poena u trećem setu. Podsećam, tada su se setovi još uvek igrali do 15. Argentina je prošla dalje zahvaljujući boljem set količniku od Francuske i Holandije. Holandija je savladala Francusku sa 3-1, Francuska sa 3-0 Argentinu, a Argentina sa 3-0 Holandiju. Francuska kao viceprvak Evrope '87 i donekle Italija su najviše razočarale. Ipak, kod Italijana je došlo do smene generacija, pa je donekle i razumljivo što nisu prošli grupnu fazu. 

Sigurne pobede SAD i SSSR sa po 3-0 protiv Brazila i Argentine za očekivano finale. U meču za bronzu pobeda Argentine posle 5 setova, dok su Ameri u finalu savladali Sovjete sa 3-1. Na taj način, Ameri su postali i do danas ostali, jedna od dve selekcije koje su uspele da odbrane zlato. Druga je upravo SSSR, na prva dva olimpijska turnira '64 i '68. 

MVP - Karch Kiraly (SAD)
Napadač - Andrea Gardini (Italija)
Bloker - Steve Timmons (SAD)
Server - Ron Zwerver (Holandija)
Tehničar - Ferdinando De Giorgi (Italija)
Primač - Bob Ctvrtlik (SAD)
U polju - Eizaburo Mitsuhashi (Japan)

Mnogo velikih igrača tog vremena i mnogo debitanata koji će kasnije postati veliki igrači, a neki od njih i veoma uspešni treneri/selektori - Karch Kiraly, Steve Timmons, Vyacheslav Zaytsev, Daniel Castellani, Javier Weber, Hugo Conte, Waldo Kantor, Raul Quiroga, Jose Montanaro, Mauricio Lima, Ron Zwerver, Avital Selinger, Peter Blange, Eric Ngapeth, Laurent Tillie, Philippe Blain, Andrea Giani, Andrea Gardini, Andrea Zorzi, Ferdinando De Giorgi, Lorenzo Bernardi, Marco Bracci...

Finale SAD - SSSR 3-1

 


 • 0

#18 Aca informacija

Aca informacija
 • Members
 • 346 posts

Posted 03 August 2016 - 20:59

Barselona (Španija), 1992 - muški turnir

GRUPA A - SAD, Italija, Španija, Francuska, Kanada, Japan
GRUPA B - Holandija, Kuba, Brazil, J. Koreja, Alžir, Unified Team***

*** - sve republike bivšeg SSSR sem Litvanije, Letonije i Estonije

Italijani su na turnir došli kao aktuelni prvaci sveta i viceprvaci Evrope. Sovjeti koji su nastupali kao članovi Unified Team-a bili su aktuelni prvaci Evrope '91, nakon što im je Italija '89 prekinula niz od 9 uzastopnih titula. Kuba je bila viceprvak sveta, a Holandija je na poslednja dva EP '89 i '91 osvojila dve bronze. Sovjeti su '91 osvojili i zlato u Svetskom kupu, dok je Italija bila dvostruki uzastopni pobednik Svetske lige '90-'91. Finalni turnir Svetske lige za '92 godinu je održan nakon OI, a zlato su ponovo osvojili Italijani. 

Ameri su izborili plasman kao aktuelni olimpijski prvaci, Brazil kao prvak Južne Amerike, a Holandija i Francuska preko kvalifikacionih turnira. Na igrama nije bilo Argentine, koja je osvojila bronzu u Seulu. Promenjen je sistem takmičenja, pa su prve 4 ekipe prolazile dalje i po prvi put se igralo četvrtfinale. 

Osvajači medalja

1. Brazil

Marcelo Negrao, Jorge Brito, Giovane Gavio, Paulo Silva, Mauricio Lima, Janelson Carvalho, Douglas Chiarotti, Antonio Gouveia, Amauri Ribeiro, Andre Ferreira, Alexandre Samuel, Talmo Oliveira.

2. Holandija

Martin Teffer, Henk-Jan Held, Ron Boudrie, Marko Klok, Ron Zwerver, Avital Selinger, Edwin Benne, Olof van der Meulen, Peter Blange, Jan Posthuma, Martin van der Horst, Ronald Zoodsma.

3. SAD

Eric Sato, Jeff Stork, Steve Timmons, Bryan Ivie, Douglas Partie, Bob Samuelson, Scott Fortune, Dan Greenbaum, Brent Hilliard, Nick Becker, Carlos Briceno, Bob Ctvrtlik.

GRUPA A - Italija, SAD 4/1, Španija 3/2, Japan 2/3, Kanada, Francuska 1/4
GRUPA B - Brazil 5/0, Kuba 4/1, Unified Team 3/2, Holandija 2/3, J. Koreja 1/4, Alžir 0/5

Četvrtfinale

Holandija - Italija 3-2
Kuba - Španija 3-0
Brazil - Japan 3-0
SAD - Unified Team 3-1

Sjajan meč između Italijana i Holanđana i verovatno jedan od najtežih poraza Italijana u istoriji njihove odbojke. Teško je reći da li su bili jači '92 ili '96 (kada su takođe izgubili od Holanđana i to u finalu, posle 5 setova), ali je sigurno da su Holanđani bili slabiji '92 nego '96. Pored toga, Italijanima se ''otvorilo'' zbog situacije oko SSSR-a, a ni Karch Kiraly više nije igrao čime su SAD bile znatno slabije. Holandija je povela, Italija preokrenula na 2-1, Holanđani bili ubedljivi u četvrtom, a zatim dobili peti posle velike borbe. Italija je izgubila dva finala ('96 Holandija, '04 Brazil) i još uvek nema zlato sa OI. Iz moje perspektive, rekao bih da su '92 bili najbliži zlatu, iako su ispali u četvrtfinalu. Da su dobili taj meč, ne bi imao ko da ih zaustavi do kraja, dok su '96 i '04 tu bili zaista jaki Holanđani i Brazilci. Pa čak i ona sjajna generacija SRJ iz Sidneja koja je dominantno osvojila zlato.

Sigurne pobede Brazila, Kube i SAD u preostala 3 meča. U polufinalnim mečevima pobede Holandije 3-0 protiv Kube i Brazila 3-1 protiv SAD. U meču za bronzu SAD su savladale Kubu sa 3-1, dok je Brazil u finalu bio siguran protiv Holandije 3-0. 

MVP - Marcelo Negrao (Brazil)
Napadač - Marcelo Negrao (Brazil)
Bloker - Ruslan Olikhver (Unified Team)
Server - Ron Zwerver (Holandija)
Tehničar - Mauricio Lima (Brazil)
Primač - Bob Ctvrtlik (SAD)
U polju - Scott Fortune (SAD)

Po drugi put uzastopno Zwerver i Ctvrtlik su proglašeni za najboljeg servera i primača. 7. mesto u Barseloni bio je najgori plasman SSSR-a u istoriji olimpijskih turnira za odbojkaše. Holanđani su bili najviša ekipa na turniru sa prosečnom visinom preko 2 metra. 

Na turniru su igrali: Mauricio Lima, Marcelo Negrao, Giovane Gavio, Peter Blange, Ron Zwerver, Jan Posthuma, Avital Selinger, Bob Ctvrtlik, Steve Timmons, Rodolfo Sanchez, Raul Diago, Fabio Vulio, Andrea Giani, Andrea Gardini, Lorenzo Bernardi, Marco Bracci, Andrea Zorzi, Paolo Tofoli, Dmitry Fomin, Ruslan Olikhver, Konstantin Ushakov, Rafael Pascual, Laurent Tillie...

Finale, Brazil 3-0 Holandija

 


 • 0

#19 Chaos Is Me

Chaos Is Me
 • Members
 • 14,827 posts

Posted 05 August 2016 - 13:51

Svaka čast Aco na informacijama. Mnogo mi je krivo što odbojkaši neće biti u Riu, naročito nakon osvajanja svetske lige i naročito obzirom da su mi u tazbini odbojkaši (i bivši olimpijci). :)


 • 1

#20 Aca informacija

Aca informacija
 • Members
 • 346 posts

Posted 06 August 2016 - 01:21

Da završim sa istorijatom ženske odbojke na OI. Sutra ujutru najava za Rio. Muška odbojka sutra u toku dana, pošto startuje tek u nedelju posle podne.

Los Anđeles (SAD), 1984 - ženski turnir

Na turniru je učestvovalo 8 timova podeljenih u dve grupe po 4 tima. Grupu A činili su Kanada, Japan, Peru i J. Koreja, a u grupi B su igrali Brazil, Kina, SAD i Zap. Nemačka. Kina je bila prvi favorit turnira, kao aktuelni svetski prvak '82 i pobednik Svetskog kupa '81. Među ekipama koje su imale šanse za dobar plasman bili su još i Japan, Peru i SAD. Kasnije će se ispostaviti da su upravo te 4 ekipe ''podelile'' 3 medalje, sa nešto drugačijim redosledom u odnosu na SP '82 održanom u Peruu.

Na igrama zbog bojkota nije bilo olimpijskog prvaka SSSR i evropskog prvaka Ist. Nemačke. Treća kvalitetna reprezentacija koja je propustila turnir je Kuba. Zap. Nemačka, J. Koreja i Kanada zamenile su pomenute 3 reprezentacije. Pošto niko iz Afrike nije pokazao interesovanje za učešćem, nastupio je Brazil sa spec. pozivnicom. 

Osvajači medalja

1. Kina

Hou Yuzhu, Jiang Ying, Lang Ping, Li Yanjun, Liang Yan, Su Huijuan, Yang Xiaojun, Yang Xilan, Zhang Rongfang, Zheng Meizhu, Zhou Xiaolan, Zhu Ling.

2. SAD

Jeanne Beauprey, Carolyn Becker, Linda Chisholm, Rita Crockett, Laurie Flachmeier, Debbie Green, Flo Hyman, Rose Magers, Kimberly Ruddins, Julie Vollertsen, Paula Weishoff, Susan Woodstra.

3. Japan

Yumi Egami, Norie Hiro, Miyoko Hirose, Kyoko Ishida, Yoko Kagabu, Yuko Mitsuya, Keiko Miyajima, Kimie Morita, Kumi Nakada, Emiko Odaka, Sachiko Otani, Kayoko Sugiyama.

Po očekivanjima u polufinale su prošli Japan i Peru iz grupe A, odnosno SAD i Kina iz grupe B. Japan je u međusobnom duelu savladao Peru sa 3-0, dok je domaćin SAD savladao Kinu sa 3-1. Japan je izgubio samo jedan set od J. Koreje, dok su Amerikanke igrale meč u 5 setova sa Brazilom. 

Japan je osvojio bronzu pobedom nad Peruom sa 3-1 i tako po drugi put slavio u međusobnom duelu. Kina je u finalu savladala SAD sa 3-0, revanširala se za poraz u grupi i pokvarila planove domaćinu o ''duploj tituli'' (SAD osvojio zlato u muškoj konkurenciji). Najzaslužnija je bila današnja selektorka Lang Ping, koja je proglašena za MVP turnira.

Na kraju, nešto drugačiji poredak nego na SP '82, kada su medalje osvojile Kina, Peru i SAD, a Japan ostao bez medalje. 

Finale, Kina 3-0 SAD

 


 • 0

#21 Aca informacija

Aca informacija
 • Members
 • 346 posts

Posted 06 August 2016 - 01:23

Seul (J. Koreja), 1988 - ženski turnir

Grupu A činili su SSSR, Ist. Nemačka, J. Koreja i Japan, a u grupi B igrali su Kina, SAD, Brazil i Peru. Kina je ponovo bila prvi favorit, ovaj put čak apsolutni favorit. Radilo se o timu koji je bio dvostruki uzastopni svetski prvak i pobednik Svetskog kupa, a ujedno i aktuelni olimpijski prvak. Ist. Nemačka je bila aktuelni prvak Evrope i tim koji je osvojio 2 od poslednja 3 EP, i na taj način prekinuo dominaciju SSSR sa 7 uzastopnih zlata na EP. 

SSSR je nakon propuštenih igara u LA izborio plasman preko kval. turnira održanog u Italiji. Radilo se o viceprvaku Evrope, dok je viceprvak sveta Kuba ponovo propustila igre zbog bojkota. Jedna od boljih ekipa tog vremena bio je i Peru, predvođen Ceciliom Tait. Osvojile su srebro i bronzu na SP '82 i '86, a takođe igrale i polufinale OI '84. Olimpijski viceprvak SAD nije bio među favoritima turnira u Seulu. Njihova najbolja igračica Flo Hyman koja ih je vodila do srebra '84, preminula je početkom '86, tokom meča njene ekipe Daiei protiv tima Hitachi, o kojem je bilo reči nešto ranije.

Osvajači medalja

1. SSSR

Valentina Ogiyenko, Elena Volkova, Marina Kumysh, Irina Ilchenko, Tatyana Sidorenko, Irina Parkhomchuk, Tatyana Kraynova, Olga Shkurnova, Marina Nikulina, Elena Chebukina, Olga Krivosheyeva, Svetlana Korytova. 

2. Peru

Cenaida Uribe, Rosa Garcia, Gaby Perez, Sonia Heredia, Cecilia Tait, Luisa Cervera, Denise Fajardo, Alejandra de la Guerra, Gina Torrealva, Natalia Malaga, Miriam Gallardo, Kathy Horny.

3. Kina

Li Guojun, Hou Yuzhu, Yang Xilan, Su Huijuan, Jiang Ying, Cui Yongmei, Yang Xiaojun, Zheng Meizhu, Wu Dan, Li Yueming, Wang Yajun. 

GRUPA A - SSSR, Japan 2/1, J. Koreja, Ist. Nemačka 1/2
GRUPA B - Peru 3/0, Kina 2/1, SAD 1/2, Brazil 0/3

Japan je savladao SSSR 3-2, a jedini meč izgubio od Ist. Nemačke istim rezultatom. Upravo Nemačka je najviše razočarala na turniru. U drugoj grupi Peru je savladao Kinu i SAD posle 5 setova, dok je Kina savladala SAD sa 3-0. 

Japanke su uspele da se vrate nakon 0-2, ali su na kraju ipak izgubile polufinalni meč od Perua sa 2-3. SSSR je bukvalno pregazio Kinu sa 3-0, prvi set 15-0, a poslednji 15-2. Neverovatno, ako se uzme u obzir koliko je Kina bila uspešna i jaka u to vreme. Ipak, Kina je igrala bez Lang Ping, kao i SAD bez Flo Hyman. 

Kina je osvojila bronzu pobedom protiv Japana sa 3-0. U finalu pobeda SSSR protiv Perua sa 3-2, posle velikog preokreta i 0-2 za Peru. 

Na turniru su igrale: Elena Chebukina, Irina Parkhomchuk, Tatyana Sidorenko, Cecilia Tait, Gaby Perez, Denise Fajardo, Cenaida Uribe, Ana Moser, Vera Leme...

MVP turnira Cecilia Tait, kao i njene saigračice Gaby Perez i Cenaida Uribe kasnije su ''uplovile'' u političke vode, dok su Parkhomchuk i Sidorenko 90-ih igrale za Hrvatsku. SSSR je imao dosta sreće, jer su izborile učešće preko kval. turnira, a da prethodno po drugi put uzastopno niko iz Afrike nije želeo da učestvuje. 

Finale, SSSR 3-2 Peru

 


 • 0

#22 Aca informacija

Aca informacija
 • Members
 • 346 posts

Posted 06 August 2016 - 01:25

Barselona (Španija), 1992 - ženski turnir

U grupi A igrali su pored domaćina Španije i SAD, Japan i Unified Team, dok su grupu B činile ekipe Kube, Brazila, Kine i Holandije. Za Unified Team igrale su odbojkašice bivših republika SSSR-a, ne računajući Litvaniju, Letoniju i Estoniju. SSSR je bio aktuelni olimpijski, svetski i evropski prvak, a Kuba dvostruki uzastopni pobednik Svetskog kupa. Holandija je bila viceprvak Evrope, a Kina viceprvak sveta. Treći put uzastopno nijedna ekipa iz Afrike nije učestvovala, pa je održan kval. turnir u Japanu koji je osvojio domaćin i izborio plasman na OI.

Osvajači medalja

1. Kuba

Tania Ortiz, Marlenys Costa, Mireya Luis, Lilia Izquierdo, Idalmis Gato, Raisa O'Farril, Regla Bell, Regla Torres, Norka Latamblet, Mercedes Calderon, Ana Ibis Fernandez, Magalys Carvajal.

2. Unified Team

Valentina Ogienko, Natalya Morozova, Marina Nikulina, Elena Batukhtina, Irina Smirnova, Tatyana Sidorenko, Tatyana Menshova, Yevgeniya Artamonova-Estes, Galina Lebedeva, Svetlana Vassilevskaya, Elena Chebukina, Svetlana Korytova.

3. SAD

Tonya Sanders, Yoko Zetterlund, Kim Oden, Lori Endicott, Paula Weishoff, Caren Kemner, Tammy Webb-Liley, Elaina Oden, Janet Cobbs, Tara Cross-Battle, Liane Sato, Ruth Lawanson.

GRUPA A – Unified Team, SAD, Japan 2/1, Španija 0/3
GRUPA B – Kuba 3/0, Brazil 2/1, Holandija 1/2, Kina 0/3

Unified Team je savladao Japan sa 3-0, Japan sa 3-2 SAD, a SAD je slavio sa 3-2 protiv Unified Team-a, što je na kraju značilo da Unified Team zbog najboljeg set količnika ide direktno u polufinale. Iz druge grupe Kuba je sa 3 pobede prošla direktno, dok su Brazil i Holandija igrali ''četvrtfinale''.

U ''četvrtfinalu'' pobede SAD protiv Holandije sa 3-1 i Brazila protiv Japana istim rezultatom. U polufinalnim mečevima Kuba je savladala SAD sa 3-2, a Unified Team sa 3-1 Brazil. Odbojkašice SAD su osvojile bronzu pobedom protiv Brazila sa 3-0, a Kuba je u finalu savladala Unified Team sa 3-1 i osvojila prvo od tri zlata u nizu.

MVP turnira bila je Motoko Obayashi iz Japana, a kineskinja Wu Dan je suspendovana jer je bila pozitivna na doping testu. Na turniru je sa samo 17 godina debitovala Yevgeniya Artamonova-Estes, kasnije kapitenka Rusije i rekorderka po broju nastupa (6) na OI.

Na turniru su još igrale i: Mireya Luis, Regla Bell, Regla Torres (takođe samo 17 godina), Elena Chebukina, Tammy Webb-Liley, Paula Weishoff, Ana Moser, Fofao (debitovala), Motoko Obayashi, Cintha Boersma...

Finale, Kuba 3-1 Unified Team

 


 • 0

#23 Aca informacija

Aca informacija
 • Members
 • 346 posts

Posted 06 August 2016 - 01:28

Atlanta (SAD), 1996 - ženski turnir

Po prvi put na ženskom turniru je učestvovalo 12 ekipa podeljenih u dve grupe po 6 i igralo se četvrtfinale. Rusija je kao najbolje rangirani tim na FIVB listi dobila spec. pozivnicu i zamenila ekipu iz Afrike, čime je po prvi put učestvovala kao samostalna država.

Rusija je osvojila dve bronze na SP '94 i EP '95, Holandija je bila prvak Evrope, a Kuba prvak sveta i pobednik Svetskog kupa. Brazil je na oba pomenuta takmičenja završio kao drugoplasirani, iza Kube. Prvo izdanje Gran Prija održano je '93, a pobednici pre igara su bili redom Kuba, Brazil i SAD. Na igrama nije bilo Hrvatske, viceprvaka Evrope '95 i polufinaliste Svetskog kupa iste godine.

Osvajači medalja

1. Kuba

Taismary Aguero, Regla Bell, Magalys Carvajal, Marlenys Costa, Ana Fernandez, Mirka Francia, Idalmis Gato, Lilia Izquierdo, Mireya Luis, Raisa O'Farril, Yumilka Ruiz, Regla Torres.

2. Kina

Cui Yongmei, He Qi, Lai Yaven, Li Yan, Liu Xiaoning, Pan Wenli, Sun Yue, Wang Lina, Wang Yi, Wang Ziling, Wu Yongmei, Zhu Yunying.

3. Brazil

Ana Ida Alvares, Leila Barros, Ericleia Bodziak, Hilma Caldeira, Ana Paula Connelly, Marcia Fu Cunha, Virna Dias, Ana Moser, Ana Flavia Sanglard, Fofao, Sandra Suruagy, Fernanda Venturini.

GRUPA A – Kina 5/0, SAD 4/1, Holandija 3/2, J. Koreja 2/3, Japan 1/4, Ukrajina 0/5
GRUPA B – Brazil 5/0, Rusija 4/1, Kuba 3/2, Nemačka 2/3, Kanada 1/4, Peru 0/5

Četvrtfinale

Kina – Nemačka 3-0
Rusija – Holandija 3-1
Kuba – SAD 3-0
Brazil – J. Koreja 3-0

Polufinale

Kina – Rusija 3-1
Kuba – Brazil 3-2

Meč za bronzu, finale

Brazil – Rusija 3-2
Kuba – Kina 3-1

Kubanke su najviše problema imale sa Brazilom. Taj meč polufinala bio je finale pre finala. Na jednoj strani Bell, Costa, Ruiz, Luis, Aguero (kasnije igrala za Italiju, počevši od 2007. godine), a na drugoj Fofao, Moser, Venturini i Bernardo Rezende na klupi. Kineskinje je sa klupe predvodila Lang Ping. Prvo ime u ekipi Japana bila je Motoko Obayashi, za Holandiju su igrale MVP – Boersma, zatim Weersing i Visser (debitovala), za Rusiju koju je sa klupe vodio Nikolay Karpol igrale su Estes i Batukhtina, a debitovale 18-godišnje Godina i Sokolova. Za SAD su igrale Tammy Webb-Liley i Weishoff, a debitovala je Danielle Scott-Arruda.

MVP – Cintha Boersma (Holandija)
Napadač – Cui Yongmei (Kina)
Bloker – Magalys Carvajal (Kuba)
Server – Henriette Weersing (Holandija)
Tehničar – Riette Fledderus (Holandija)

Manji incident po završetku polufinalnog meča Kuba – Brazil

 

 

Finale, Kuba 3-1 Kina

 


 • 0

#24 Aca informacija

Aca informacija
 • Members
 • 346 posts

Posted 06 August 2016 - 01:30

Sidnej (Australija), 2000 - ženski turnir

Kuba je bila prvi favorit turnira, kao dvostruki uzastopni olimpijski i svetski prvak, a ujedno i četvorostruki uzastopni pobednik Svetskog kupa. Najveći konkurenti bili su Rusija i Brazil, i na kraju su ekipe završile turnir upravo tim redosledom. Rusija je bila dvostruki uzastopni prvak Evrope sa 2 bronze na SP '94 i '98, a upravo Brazil i Rusija su osvojili/podelili i 4 poslednja izdanja Gran Prija. Kina je bila viceprvak sveta, a na igrama je debitovala i Hrvatska – trostruki uzastopni viceprvak Evrope (nakon finala '95 izgubljenog od Holandije, izgubile su još dva finala od Rusije) predvođena Barbarom Jelić koja je bila MVP turnira.

Osvajači medalja

1. Kuba

Yumilka Ruiz, Marlenys Costa, Mireya Luis, Lilian Izquierdo, Idalmis Gato, Regla Bell, Regla Torres, Taismary Aguero, Ana Fernandez, Mirka Francia, Martha Sanchez, Zoila Barros.

2. Rusija

Olga Potachova, Natalya Morozova, Anastasiya Belikova, Elena Batukhtina, Lyubov Sokolova, Elena Godina, Yevgeniya Artamonova-Estes, Elizaveta Tishchenko, Elena Vassilevskaya, Ekaterina Gamova, Tatyana Gracheva, Inessa (Korkmaz) Sargsyan.

3. Brazil

Elisangela Oliveira, Janina Conceicao, Raquel Silva, Ricarda Lima, Fofao, Leila Barros, Walewska Oliveira, Virna Dias, Karin Rodrigues, Kely Fraga, Erika Coimbra, Katia Lopes.

GRUPA A – Brazil 5/0, SAD 4/1, Hrvatska 3/2, Kina 2/3, Australija 1/4, Kenija 0/5
GRUPA B – Rusija 5/0, Kuba 4/1, J. Koreja 3/2, Nemačka 2/3, Italija 1/4, Peru 0/5

Četvrtfinale

Kuba – Hrvatska 3-0
Brazil – Nemačka 3-0
Rusija – Kina 3-0
SAD – J. Koreja 3-2

Polufinale

Kuba – Brazil 3-2
Rusija – SAD 3-2

Meč za bronzu, finale

Brazil – SAD 3-0
Kuba – Rusija 3-2

Kubanke jake kao crna zemlja osvojile su još jedno, treće uzastopno zlato, čime su ušle u istoriju olimpijskih turnira. Posle velike borbe još jednom su savladale Brazil (kao u Atlanti), a zatim i Rusiju u finalu posle velikog preokreta, 25-27, 32-34, 25-19, 25-18, 15-7. Iz današnjeg ugla gledano, većina ženskih ekipa bi se ''raspalo'' nakon 0-2 i oba seta izgubljena na razliku. Brazil je po očekivanjima bio siguran u meču za bronzu i drugi put uzastopno osvojio medalju istog sjaja.

Na turniru su igrale: Jelić, Chebukina (Hrvatska), Fofao (Brazil), Ruiz, Costa, Luis, Bell, Aguero, Torres (Kuba), Grun, Tzscherlich (Nemačka), Lo Bianco, Piccinini (Italija), Sokolova, Godina, Estes, Gamova (Rusija), Sykora, Scott-Arruda, Tom, Bown (SAD)...

Finale, Kuba 3-2 Rusija

 


 • 0

#25 Aca informacija

Aca informacija
 • Members
 • 346 posts

Posted 06 August 2016 - 01:33

Atina (Grčka), 2004 - ženski turnir

Očekivao se poprilično izjednačen turnir, jer je Italija bila prvak sveta, Kina pobednik Svetskog kupa, Brazil je iste godine osvojio Gran Pri, a Kuba je bila aktuelni olimpijski prvak. Amerikanke su osvojile srebro na SP '02, izgubivši finale od Italije posle 5 setova. Ruskinje su na istom prvenstvu osvojile treću bronzu zaredom. Pored toga, nisu imale značajnijih rezultata tih godina, ali su imale veoma jak tim što će i pokazati na OI. Na igrama je ponovo učestvovala i Nemačka, predvođena Angelinom Grun. Nemice su osvojile bronzu na EP '03, a na igrama nisu učestvovali finalisti tog prvenstva - Poljska i Turska. 

Osvajači medalja

1. Kina

Wang Lina, Song Nina, Chen Jing, Zhang Yuehong, Zhao Ruirui, Zhou Suhong, Li Shan, Liu Yanan, Yang Hao, Feng Kun, Zhang Ping, Zhang Na.

2. Rusija

Alexandra Korukovets, Olga Nikolaeva, Elena Tyurina, Olga Chukanova, Elizaveta Tishchenko, Yevgeniya Artamonova-Estes, Marina Sheshenina, Elena Plotnikova, Natalya Safronova, Lyubov Sokolova, Irina Tebenikhina, Ekaterina Gamova.

3. Kuba

Zoila Barros, Rosir Calderon, Nancy Carrillo, Ana Fernandez, Maybelis Martinez, Liana Mesa, Aniara Munoz, Yahima Ortiz, Daymi Ramirez, Yumilka Ruiz, Marta Sanchez, Dulce Tellez. 

GRUPA A - Brazil 5/0, Italija 4/1, J. Koreja 3/2, Japan 2/3, Grčka 1/4, Kenija 0/5
GRUPA B - Kina 4/1, Rusija, Kuba 3/2, SAD, Nemačka 2/3, Dominikana 1/4

Brazil je savladao Italiju sa 3-2 u veoma zanimljivom meču za prvo mesto u grupi. J. Koreja prilično ubedljiva protiv Japana sa 3-0. To je svakako bilo malo iznenađenje. U drugoj grupi (smrti), Kina je jedini meč izgubila od Kube sa 2-3. Rusija je takođe izgubila od Kube istim rezultatom, a od Kine sa 0-3. Kubanke su poražene u prvom kolu od Nemačke 2-3 i u poslednjem od SAD sa 0-3. Dominikana je jedinu pobedu ostvarila protiv SAD sa 3-2.

Četvrtfinale

Brazil - SAD 3-2
Rusija - J. Koreja 3-0
Kuba - Italija 3-2
Kina - Japan 3-0

Polufinale

Rusija - Brazil 3-2
Kina - Kuba 3-2

Meč za bronzu, finale

Kuba - Brazil 3-1
Kina - Rusija 3-2

Najveći gubitnici turnira bile su selekcije Brazila i Rusije. Brazilke su treći put zaredom izgubile polufinale posle 5 setova. Nakon dva poraza od Kube, u Atini su izgubile od Rusije. Ruskinje su drugi put uzastopno prokockale 2-0 u finalu, ovaj put protiv Kine. Ponovo su dobile prva dva seta na razliku, a zatim izgubile meč - 30-28, 27-25, 20-25, 23-25, 12-15.

MVP - Feng Kun (Kina)
Poenter - Ekaterina Gamova (Rusija)
Napadač - Zhang Ping (Kina)
Bloker - Ekaterina Gamova (Rusija)
Server - Zoila Barros (Kuba)
Tehničar - Feng Kun (Kina)
Primač - Zhang Na (Kina)
Libero - Paola Cardullo (Italija)
U polju - Stacy Sykora (SAD)

Ko je sve nastupao u Atini

Fofao, Marianne Steinbrecher, Welissa Gonzaga, Fernanda Venturini, Fabiana Claudino (Brazil), Piccinini, Lo Bianco, Cardullo, Del Core, Barazza (Italija), Takeshita, Kimura (Japan), Feng Kun, Zhang Na (Kina), Ruiz, Carrillo, Calderon (Kuba), Milagros Cabral, Prisilla Rivera (Dominikana), Tzscherlich, Grun, Furst (Nemačka), Sokolova, Estes, Gamova (Rusija), Scott-Arruda, Berg, Sykora, Bown, Tom, Metcalf (SAD)...

Finale, Kina 3-2 Rusija

 


 • 0

#26 Aca informacija

Aca informacija
 • Members
 • 346 posts

Posted 06 August 2016 - 01:37

Peking (Kina), 2008 - ženski turnir

Najviše se očekivalo od 4 ekipe: Italija, Rusija, Brazil i Srbija. To su 4 ekipe koje su igrale u polufinalu SP '06, kada je Rusija osvojila zlato, Brazil srebro, a SCG/Srbija bronzu. Godinu dana kasnije, Italija je postala prvak Evrope, savladavši u finalu Srbiju. Rusija je osvojila bronzu. Iste godine, Italija je osvojila zlato u Svetskom kupu, a Brazil srebro. Brazil je osvojio Gran Pri '08, par meseci pre početka OI u Pekingu. Kuba je osvojila srebro u Gran Priju, a Kina je bila domaćin i aktuelni olimpijski prvak iz Atine.

GRUPA A - Kuba 5/0, SAD 4/1, Kina 3/2, Japan 2/3, Poljska 1/4, Venecuela 0/5
GRUPA B - Brazil 5/0, Italija 4/1, Rusija 3/2, Srbija 2/3, Kazahstan 1/4, Alžir 0/5

Osvajači medalja

1. Brazil

Walewska Oliveira, Carolina Albuquerque, Marianne Steinbrecher, Paula Pequeno, Thaisa Menezes, Fofao, Valeska Menezes, Fabiana Claudino, Welissa Gonzaga, Jaqueline Carvalho, Sheilla Castro, Fabiana de Oliveira.

2. SAD

Ogonna Nnamani, Danielle Scott-Arruda, Tayyiba Haneef-Park, Lindsey Berg, Stacy Sykora, Nicole Davis, Heather Bown, Jennifer Joines, Kimberly Glass, Robyn Ah Mow-Santos, Kim Willoughby, Logan Tom.

3. Kina

Wang Yimei, Feng Kun, Yang Hao, Liu Yanan, Wei Qiuyue, Xu Yunli, Zhou Suhong, Zhao Ruirui, Xue Ming, Li Juan, Zhang Na, Ma Yunwen. 

Četvrtfinale

Kuba - Srbija 3-0
Brazil - Japan 3-0
Kina - Rusija 3-0
SAD - Italija 3-2

Brazilke lako izašle na kraj sa Japankama, Kuba dobila 3-0 ali dva seta na razliku, domaćin i olimpijski prvak Kina eliminisala svetskog prvaka Rusiju, a SAD posle dosta borbe i zaostatka 0-1 i 1-2 savladale evropskog prvaka i pobednika Svetskog kupa. 

Polufinale

SAD - Kuba 3-0
Brazil - Kina 3-0

Meč za bronzu, finale

Kina - Kuba 3-1
Brazil - SAD 3-1

Bez veće neizvesnosti u završnim mečevima. Brazil imao manjih problema u prvom setu sa domaćinom koji je dobio na razliku, a u finalu sigurna pobeda protiv SAD, čak lakša nego u polufinalu, ako se gleda broj osvojenih poena protivnika po setu. Nakon tri teška poraza u polufinalima, Brazilke su konačno ušle u finale i osvojile prvo zlato. Legendarna Fofao je konačno osvojila zlato i oprostila se od reprezentacije. Kina nije odbranila zlato, ali je ponovo osvojila medalju. Kuba je pala bez ispaljenog metka u poslednja dva meča, a jedna sjajna generacija američkih odbojkašica ostvarila prvi značajniji rezultat.

MVP - Paula Pequeno (Brazil)
Poenter - Logan Tom (SAD)
Napadač - Rosir Calderon (Kuba)
Bloker - Erika Araki (Japan)
Server - Yanelis Santos (Kuba)
Tehničar - Fofao (Brazil)
Primač - Zhou Suhong (Kina)
Libero - Fabiana de Oliveira (Brazil)
U polju - Zhang Na (Kina)

Sastavi učesnika

https://en.wikipedia...'s_team_rosters

Finale, Brazil 3-1 SAD

 


 • 0

#27 Aca informacija

Aca informacija
 • Members
 • 346 posts

Posted 06 August 2016 - 01:39

London (Velika Britanija), 2012 - ženski turnir

Rusija je došla u London kao prvak sveta i to dvostruki uzastopni. Na SP '10 su po drugi put savladale Brazil posle 5 setova. Brazil je branio olimpijsku titulu iz Pekinga, a SAD su nešto ranije te godine po treći put zaredom osvojile Gran Pri. Glavni rival svake godine bio je Brazil. Italija je '11 osvojila drugi Svetski kup zaredom, a Srbija je iste godine postala prvak Evrope. Na igrama nije bilo Nemačke, viceprvaka Evrope '11. 

GRUPA A - Rusija 5/0, Italija 4/1, Japan 3/2, Dominikana 2/3, Velika Britanija 1/4, Alžir 0/5
GRUPA B - SAD 5/0, Kina 3/2, J. Koreja 2/3, Brazil 3/2, Turska 2/3, Srbija 0/5

Osvajači medalja

1. Brazil

Fabiana Claudino, Dani Lins, Paula Pequeno, Adenizia da Silva, Thaisa Menezes, Jaqueline Carvalho, Fernanda Ferreira, Tandara Caixeta, Natalia Pereira, Sheilla Castro, Fabiana de Oliveira, Fernanda Garay.

2. SAD

Danielle Scott-Arruda, Tayyiba Haneef-Park, Lindsey Berg, Tamari Miyashiro, Nicole Davis, Jordan Larson, Megan Hodge, Christa Harmotto, Logan Tom, Foluke Akinradewo, Courtney Thompson, Destinee Hooker.

3. Japan

Hitomi Nakamichi, Yoshie Takeshita, Mai Yamaguchi, Erika Araki, Kaori Inoue, Maiko Kano, Yuko Sano, Ai Otomo, Risa Shinnabe, Saori Sakoda, Yukiko Ebata, Saori Kimura. 

Četvrtfinale

Japan - Kina 3-2
Brazil - Rusija 3-2
SAD - Dominikana 3-0
J. Koreja - Italija 3-1

Potpuno izjednačen meč između Kine i Japana otišao je na stranu Japana. Isto važi i za meč Brazil - Rusija. Uz malo (ne)sreće moglo je biti i drugačije. Sigurna pobeda SAD i velika pobeda Koreje koja je odigrala sjajan turnir.

Polufinale

SAD - J. Koreja 3-0
Brazil - Japan 3-0

Meč za bronzu, finale

Japan - J. Koreja 3-0
Brazil - SAD 3-1

Brazil mnogo lakše rešio Japan, nego SAD meč sa Korejom. Zanimljiv meč između Japana i Koreje, i medalja za Japan posle 28 godina (ponovo bronza). Brazil ponovo istim rezultatom savladao SAD, odbranio titulu i uspeo ono što su pre toga uradile samo odbojkašice SSSR i Kube. Najviše razočarale Srbija i Italija. 

MVP - Kim Yeon-Koung (J. Koreja)
Poenter - Kim Yeon-Koung (J. Koreja)
Napadač - Destinee Hooker (SAD)
Bloker - Fabiana Claudino (Brazil)
Server - Sheilla Castro (Brazil)
Tehničar - Yevgeniya Startseva (Rusija)
Primač - Fernanda Garay (Brazil)
Libero - Brenda Castillo (Dominikana)

Finale, Brazil 3-1 SAD

 


 • 0

#28 Aca informacija

Aca informacija
 • Members
 • 346 posts

Posted 06 August 2016 - 09:13

Rio (Brazil), 2016 - žene

GRUPA A - Brazil, Rusija, Japan, J. Koreja, Argentina, Kamerun
GRUPA B - SAD, Kina, Srbija, Italija, Holandija, Portoriko

Sastavi

https://en.wikipedia...'s_team_rosters

Ponovo je grupa B - grupa smrti. Istina, nešto manje teška nego u Londonu, ali ponovo teža od grupe A u kojoj je već sad maltene sve poznato. Realno je da Brazil i Rusija odlučuju o prvom mestu uz prednost Brazilu, a isto tako Japan i Koreja o poziciji tri, uz blagu prednost za Japan, jer ipak imaju više iskustva sa velikih turnira. U drugoj grupi, verovatno će finalisti poslednjeg SP odlučivati o prvoj poziciji, dok je realno očekivati veliku borbu između Srbije, Italije i Holandije za preostala dva mesta u četvrtfinalu. Koliko šansi dajem evropskim selekcijama da iznenade Kinu i SAD, toliko dajem i Portoriku da eventualno iznenadi ili ''otkine'' koji bod evropskim selekcijama. Mogu biti itekako nezgodne. 

GRUPA A

Brazil je prvi favorit, ne samo grupe već i turnira. Ne samo zbog domaćeg terena, nego i zbog dobro tempirane forme. Igrale su promenljivo tokom interkontinentalne runde WGP, da bi potom podigle formu na F6 i osvojile zlato. Koliko sam stigao da ispratim i tokom priprema su zadržale formu sa F6. Videćemo da li im problem može predstavljati navodni izostanak Thaise Menezes u prva dva meča. Ona je uz Nataliu Pereiru, bila najzapaženija igračica ove godine, kako tokom F6, tako i tokom preliminarne runde WGP. Recimo da su sigurne Lins kao tehničarka, Leia kao libero, Sheilla kao korektor, Fabiana na poziciji blokera i Pereira na prijemu. Ostaje dilema ko će biti drugi primač Jaqueline ili Garay, odnosno ko će igrati na startu umesto Thaise kao drugi bloker. U sastavu nema Camile Brait, nekada prvog libera, koju je iz tima potpuno izbacila Leia. Moguće čak da Brait završi reprezentativnu karijeru sa samo 28 godina. Nema ni Tandare Caixete. Pojačanje je povratak Fabiole.

Rusija je, bar na papiru, odmah iza Brazila. Međutim, pokazale su dosta slabosti ove godine, posebno bez Kosheleve. Tim koji dosta zavisi od nje i Goncharove, koja poslednjih godina ne propušta nijedan turnir i maltene nema zamenu. Jaka prva postava, ali i skromna klupa. Dovoljno je da Kosheleva ili Goncharova imaju loš dan i eto problema. Takođe, videćemo da li će na njih uticati doping afera. Mnogo špekulacija u poslednje vreme da su Gamova i Sokolova ''iznenada'' završile karijere upravo zbog toga, a ''pod lupom'' su i neke igračice iz ovog tima. U poslednjem trenutku, Marichev je otpisao najbolju tehničarku prethodnih igara u Londonu - Startsevu, posle čega se podigla još veća prašina. Posebno, jer su, ako se dobro sećam, Gamova i Startseva propustile i F4 LŠ kada je doping takođe bio tema. Priliku je dobila Vetrova, koja je igrala na SP 2010. Još neke čudne odluke Maricheva su izostanak Malykh i Ilchenko, a u timu su mlade Malygina i Voronkova. Ova druga je imala neke impresivne brojke tokom prošle sezone, kao recimo 44 poena i 60% napada u meču Cev Challenge Cup-a. Prvu postavu po svemu sudeći čine - Kosianenko - Goncharova, Fetisova, Zaryazhko, Kosheleva, Shcherban i Malova (L). 

Japan i Koreja će voditi borbu za treće mesto, to je bar najrealnije. Japan je favorit na papiru, ali i Koreja je pokazala solidnu formu tokom priprema. Uostalom, upravo Japan i Koreja su igrali meč za bronzu u Londonu. Videćemo da li Kim i društvo mogu ponovo iznenaditi. Plasman u 1/4 finale je realnost, a onda je sve moguće. Najbolji dokaz su igre u Londonu i pobeda protiv Italije, a zatim i veoma jak otpor protiv SAD i Japana u poslednja dva meča. Kim je imala sjajnu sezonu u Feneru i dolazi u odličnoj formi. 

Japan je favorit na papiru protiv Koreje, ali može imati dosta problema na turniru. Rekao bih da je previše izostanaka kvalitetnih igračica. Nedostaju Yukiko Ebata, Sarina Koga, Risa Shinnabe... I to onako na prvu, kad pogledam roster. Sigurno sam nekog i zaboravio. Dodatni problem može predstavljati povreda sa kojom je imala problema Saori Kimura. Ne znam kakva je trenutno situacija. Nameće se prva postava - Miyashita, Nagaoka, Araki, Shimamura, Kimura, Nabeya i Sato (L). Najviše iskustva imaju Kimura, Araki i verovatno rezervni korektor Saori Sakoda. 

Argentina i Kamerun su potpuni autsajderi u grupi, to je bar svima jasno.


 • 2

#29 Aca informacija

Aca informacija
 • Members
 • 346 posts

Posted 06 August 2016 - 10:44

GRUPA B

SAD i Kina imaju najveće šanse za prve dve pozicije, ako je suditi po sastavima i legendama koje sede na klupama - Karch Kiraly i Lang Ping. Nakon finala SP '14 koje su dobile Amerikanke, obe selekcije su osvojile medalje i u Svetskom kupu '15 - Kina zlato, a SAD bronzu. Zatim je ove godine ekipa Karcha Kiralya osvojila i srebro u WGP. Lang Ping je odlučila da pošalje kombinovan sastav na F6 tog takmičenja i Kina je ostala bez medalje. Videćemo šta će im to doneti. Ako je suditi po utisku sa F6, može im samo koristiti. 

Nekoliko fantastičnih igračica u oba sastava, Zhu Ting, Zhang Changning, iskusna tehničarka Qiuyue Wei, tri sjajne blokerke Yan Ni, Xu Yunli i Yuan Xinyue. Tu je naravno i iskusna kapitenka Hui Ruoqi. Na drugoj strani, Alisha Glass, Jordan Larson, Kimberly Hill, Foluke Akinradewo...

Zhu Ting i Zhang Changning su verovatno sigurne na prijemu, Hui Ruoqi je treća igračica na toj poziciji. Lin Li je sigurna kao libero. Ostaju dileme oko preostalih pozicija. Teško je odlučiti se između 3 kvalitetna blokera, a što se tiče tehničara Wei je iskusnija ali maltene nije igrala uopšte ove godine. Xia Ding će moguće biti prvi tehničar. Na poziciji korektora dve mlade igračice, Yang Fangxu i Gong Xiangyu. Otpisana je nešto starija i iskusnija Zeng Chunlei koja je igrala na SP '14. Kod SAD bi trebalo da su sigurne Glass kao tehničar, Banwarth kao libero, Larson i Hill na prijemu, Akinradewo kao blokerka. Ostaje pitanje da li Adams koja je igrala ove godine mnogo više, ili iskusna Harmotto kao drugi bloker. Odnosno, Murphy ili Lowe na poziciji korektora. 

Za preostala dva mesta boriće se tri evropska tima. Bar se tako očekuje. Srbija ima malu prednost po sastavu, rezultatima i atmosferi unutar tima u poslednjih godinu dana. Međutim, ni Holandija ne zaostaje po tom pitanju i ima sjajnog stručnjaka na klupi - Giovanni Guidetti. S druge strane, Marco Bonitta možda nema zapaženije rezultate, ali radi sjajan posao za budućnost ženske odbojke u Italiji. Nekoliko sjajnih mladih igračica u rasponu '95-'98 godište je u sastavu na ovim igrama. To su Orro, Sylla, Egonu i Danesi. Dakle, trećina tima. U timu je i nešto starija ('94) blokerka Chirichella, koja već ima iskustvo igranja velikih takmičenja. U sastavu bi bila i Malinov, da nije bilo povrede. Tu su i iskusne Lo Bianco, Del Core i Ortolani, spoj mladosti i iskustva. 

Srbija posle srebra u Svetskom kupu, bronze na EP i dobrog utiska u WGP (pobede protiv Rusije i Brazila, poraz od Kine u 5) dolazi u dobrom raspoloženju i pokušaće da osvoji jedinu medalju koja nedostaje Odbojkaškom savezu Srbije. Manje više je sve poznato, Ognjenović, Popović, Bošković, Mihajlović, Rašić i verovatno Malešević na prijemu, odnosno Veljković kao drugi bloker. Veljković nikada nije dobijala toliko prilika da igra kao ove godine. A na klupi Stevanović koja igra neverovatno u poslednje dve sezone. Možda i najbolji blokerski trio na svetu. Iskusna Nikolić i mlada Buša kao rezerve na prijemu. Buša može biti X faktor. Sjajno je iskoristila priliku tokom WGP i imala neke odlične partije, pogotovo protiv Kine. Više verujem njoj nego Nikolić, u slučaju problema na prijemu za Mihajlović i Malešević, a toga će sigurno biti. Ognjenović mora više da koristi srednjake, jer Srbija sve više podseća na Rusiju, a Brankica i Tijana definitivno još uvek nisu nivo Kosheleve i Goncharove. 

Dijkema - Sloetjes - De Kruijf - Belien - Plak - Buijs - Stam (L). Nisam u poslednje vreme previše pratio Holandiju, ali ako ne bude iznenađenja, to je otprilike to što se tiče prve postave. Mnogo će zavisiti od Sloetjes i De Kruijf pre svega, mada ne treba zanemariti i ulogu Plak i Buijs na prijemu. Ne radi se o primačima svetske klase, čak šta više ni o solidnim primačima, ali su odlični napadači i jedna i druga. Moguće je da Balkestein-Grothues počinje na prijemu u paru sa jednom od dve navedene igračice, što bi uz Debby Stam kao libera izgledalo mnogo bolje u oba pravca. Stam se oprašta nakon OI, pa će to biti veliki gubitak za tim Giovannija Guidettija koji je nedavno produžio ugovor do 2020. godine. Kako je krenuo (srebrom na EP i bronzom u WGP), moguće je da sa Holandijom ostvari veće uspehe nego sa Nemačkom. 

Portoriko je autsajder na papiru, ali ako budu imale svoj dan, mogu zagorčati život nekoj od ekipa koje se bore za 1/4 finale. Tu pre svega mislim na Italiju, Holandiju, Srbiju, tim redosledom. Imaju nekoliko zanimljivih igračica - Vilmarie Mojica, Yarimar Rosa, Aurea Cruz i Karina Ocasio.


 • 1

#30 Mile1

Mile1
 • Members
 • 13,969 posts

Posted 07 August 2016 - 03:04

Devojke povele 1:0 u setovima protiv Italije


 • 0