Jump to content


Photo
- - - - -

Tav Falco's Panther Burns (Memphis, TN, USA)


 • Please log in to reply
14 replies to this topic

#1 Bad Music For Bad People

Bad Music For Bad People
 • Members
 • 7,230 posts

Posted 01 July 2016 - 18:04

Subota, 10. septembar – Beograd @ Dom omladine | gosti: VIS Limunada | 21:00
 

tumblr_o3f8m3qbk01scmetao1_1280_zpsetomp

 

Kraj 70-tih početak je karijere za četvoricu tipova ključnih za budućnost garažnog roka, a oni su Lux Interior, Jeffrey Conolly, Jeffrey Lee Pierce i Tav Falco. Kao najstariji među njima Tav Falco ima posebno mesto. Isto tako način na koji je u garažni rok implementirao par ne baš srodnih žanrova, ali i jak umetnički koncept govore da se radi o dovoljno talentovanoj ličnosti koja ima šta da kaže, ume to da izgovori, a način na koji to radi je potpuno autentičan i do tada neviđen.

 

Odrastao u ruralnom Arkanzasu i inficiran delta bluzom i rokenrol muzikom, Tav Falco je imao samo jedan izbor – da se preseli u Memfis i započne rokenrol karijeru. Po dolasku u ovaj grad 1973. Tav i njegov partner Randall Lyon formiraju neprofitabilnu video grupu „TeleVista“, a snimali su nastupe lokalnih muzičara, izložbe umetnika i uglavnom pratili memfisku art ekipu po gradu i okolini.

 

Pomalo okasnela muzička karijera započinje u njegovoj tridesetoj. Najpre se priključio Jim Dickinsonovom bendu Mud Boy & The Neutrons. Već na prvom nastupu skrenuo je pažnju na sebe tako što je tokom koncerta zgrabio motornu testeru i isekao gitaru u momentu izvođenja Lead Belly-jeve “Bourgeois Blues”. Bio je to šok za sve prisutne, a Alex Chilton, koji je bio među posetiocima znao je da govori o tom brutalnom i neočekivanom performansu kao o momentu koji mu je promenio život. U to vreme Chillton je izbacio solo album „Like Flies On Sherbet“, remek-delo lo-fi zvuka, a godinu dana ranije doveo je The Cramps u Memfis te je sa njima snimio i producirao „Gravest Hits“ EP i „Songs The Lord Taught Us“ LP. Druženje sa The Cramps i onda upoznavanje Tava doneće velike promene u životu Alexa Chiltona, ali i na samoj muzičkoj sceni obzirom da će i jedan, i drugi bend već svojim debi albumima ne samo utrti put za neke druge garaž bendove, već praktično promovisati jedan novi, do tada ne baš zapažen stil popularne muzike – garažni rokenrol.

 

Tav Falco 1979. osniva Panther Burns, a kroz prateći sastav prodefilovaće više legendarnih imena poput Roberta Palmera, Rona i Dona Easleyja, Jima Dickinsona, Rossa Johnsona, Alexa Chiltona… Bend objavljuje prvi album “Behind The Magnolia Curtain” 1980. godine. Radi se o nesvakidašnjem miksu raznih žanrova: delta blues, rockabilly, garage punk, ali i mambo, tango, te druge plesne varijante. Karakterističan sloppy i “out of tune” zvuk po kome će se Panther Burns izdvojiti iz mase drugih debitanata bili su dovoljni da bend stekne naklonost nezavisne, ali i mainstream rock štampe.

 

Sklonost ka umetnosti (Falco se bavio/bavi slikanjem, plesom, fotografijom, snimio je nekoliko filmova i u nekoliko drugih se okušao kao glumac, objavio je par knjiga...) pomogla mu je da vremenom postane jedna od par kultnih figura moderne američke muzike. Uticaj koji je Falco imao na gotovo sve garage/blues bendove Sjedinjenih Država 90-tih godina prošlog veka samo je potvrda njegovog dara da stvori jednako dobru frenetičnu rockabilly pesmu, klasičan garage punk stomp, “traljavu” varijantu country bluesa, kao i visoko stilizovani tango i po koji šlager.

Tav Falco nije snimio mnogo albuma. Tek oko dvanaestak regularnih za skoro četrdeset godina karijere. Ipak, svaki njegov album donosi bitne novine u pogledu stila, kao i njegov prepoznatljivi artistički šmek.

 

Ozbiljna promena usledila je po napuštanju SAD i preseljenja u Evropu koju Tav Falco vidi kao Meku umetnosti. Živeći u prestonicama od Londona, preko Beča, Rima i Pariza, Tav Falco je na starom kontinentu pronašao sreću, upoznao bar dve dame koje su ga pratile kroz život i napravio čak tri Panther Burns postave koje su u svakom momentu spremne da se sa njim pojave na nekoj bini.

Album „Shadow Dancer“ iz 1995. jedan je od najvažnijih mu u karijeri i na njemu je imao suptilne izlete u vode italijanskih kancona i šlagera, ali i pregršt sjajnih obrada od kojih su se kao hitovi izdvojile Funnel of love (Wanda Jackson) i Sway (Dean Martin).

 

“Panther Phobia”, studijski album iz 2000. za In The Red Records istinsko je remek-delo američke roots muzike, a Falco se uhvatio obrada country blues pesama opskurnih i znanih izvođača, vrativši se u garažne lo-fi vode.

 

2010. godine za Stag-O-Lee Records objavljuju dugo očekivani album “CONJURATIONS: Séance for Deranged Lovers”, a prošle godine „Command Performance“.

 

Ovaj se skoro sedamdestogodišnjak poslednjih par godina nalazi na permanentnoj svetskoj turneji. Njegov alter ego u ranoj fazi karijere bio je Skitnica, popularni junak nemih filmova Čarlija Čaplina. Danas je Tav miljama daleko od nekadašnjeg imidža. Ukusno je odeven i uvek tip-top sređen pred svaki nastup. I premda je Skitnica davno prošlo vreme, gospodin Gustavo Falcone nesumnjivo u rukavu svog fensi sakoa drži bar jedan špil njegovih duhovitih gestova.

 

Tav Falco’s Panther Burns sviraju svoj poslednji koncert u Beogradu u subotu, 10. septembra u Domu omladine. Osim što će ovaj koncert označiti početak jesenje sezone koncerata u našem gradu, sam nastup dogodiće se u okviru petog festivala subkulture „Paralel“ kao deo muzičkog programa. Sa njima će se kao gosti pojaviti i mladi beogradski sastav VIS Limunada, a celi događaj počinje tačno u 21:00.

 

Ulaznice do kraja jula po promotivnoj ceni od samo 1000 dinara možete da kupite na sledećim mestima:

Chillton: https://www.facebook.com/chilltonbife/

Pab Brod: https://www.facebook...56960431124615/

Žila Shop: https://www.facebook...39324989653389/

 

Od 1. avgusta cena ulaznice biće 1300, od 1. septembra 1500, a na dan koncerta 1800 dinara.

 

https://en.wikipedia.../wiki/Tav_Falco

https://en.wikipedia...s_Panther_Burns

http://www.tavfalco.com/

http://www.allmusic....16147/biography

https://vislimunada.bandcamp.com/

https://www.facebook.com/vislimunada/

http://www.paralel.rs/

https://www.facebook...47985165445118/

http://www.badmusicf...mphis-tn-u-s-a/

 


 • 0

#2 Bad Music For Bad People

Bad Music For Bad People
 • Members
 • 7,230 posts

Posted 21 July 2016 - 15:09

karta je još samo 10 dana 1000 din. od 1. avgusta 1300!!


 • 0

#3 Bad Music For Bad People

Bad Music For Bad People
 • Members
 • 7,230 posts

Posted 30 July 2016 - 09:04

Karta od ponedeljka, 1. avgusta poskupljuje na 1300 din, te je još samo danas i sutra 1000!


 • 0

#4 Bad Music For Bad People

Bad Music For Bad People
 • Members
 • 7,230 posts

Posted 10 August 2016 - 10:31

http://www.eventim.r...9130/event.html


 • 0

#5 Bad Music For Bad People

Bad Music For Bad People
 • Members
 • 7,230 posts

Posted 11 August 2016 - 10:40

http://www.blic.rs/k...kenrola/2pnwr8v


 • 0

#6 Bad Music For Bad People

Bad Music For Bad People
 • Members
 • 7,230 posts

Posted 22 August 2016 - 12:43


 • 0

#7 Bad Music For Bad People

Bad Music For Bad People
 • Members
 • 7,230 posts

Posted 24 August 2016 - 13:33

http://balkanrock.co...put-u-beogradu/


 • 0

#8 Bad Music For Bad People

Bad Music For Bad People
 • Members
 • 7,230 posts

Posted 26 August 2016 - 12:39

Do kraja avgusta ulaznica 1300 din. Od 1. septembra 1500, a 10. septembra 1800!!

 

Eventim

Pab Brod

Žila Shop

Chillton


 • 0

#9 Bad Music For Bad People

Bad Music For Bad People
 • Members
 • 7,230 posts

Posted 04 September 2016 - 13:35

sobtw2.jpg

 

http://www.allmusic....in-mw0002137302

Behind the Magnolia Curtain was recorded at Memphis' Ardent Studios, and issued by Rough Trade in 1981. The lineup was Falco with Alex Chilton and Jim Duckworth alternating on guitars and drums (original drummer Ross Johnson had been kicked out just before recording), and bassist Ron Miller. Also on board for four tracks was the Tate County Fife & Drum Corps, which included Abe Young and Jesse Mae Hemphill. The music, simultaneously drenched in and made in reaction to Memphis music history is equal parts primal, early rock & roll, deviant Delta-style blues, and avant-garde art -- played without cynicism. In these songs, completely off-the-rails psychobilly, blues, tangos, wrecked '40s-era tunes, and more often co-exist in the same moment. The sound is dense, the time is elastic (if you're looking for a constant rhythm, forget it). This is ramshackle, raw, unholy, and utterly amazing; a timeless classic. It took the band a tad over six hours to record, and you can hear that. It sounds like swampy scraped mud, but somehow Falco's acoustic guitar comes through. The songs are all covers --in those days Falco felt there were too many songs in existence already. While it's true that the Cramps had an aesthetic that seemed similar, on the surface, Falco's Panther Burns was at least as much about conceptual art as it was about music -- this was revealed more in the band's live show. Behind the Magnolia Curtain is one of the great recordings to emerge from the post-punk era and remains the essential Panther Burns document. [In 2012, Fat Possum reissued the album with its follow-up EP, 1982's Blow Your Top, in a deluxe edition entitled Lore & Testament, Vol. 1 Behind the Magnolia Curtain. It contains rare photos and wonderful, lengthy essays by Falco, Miller, and even Johnson.


 • 0

#10 Bad Music For Bad People

Bad Music For Bad People
 • Members
 • 7,230 posts

Posted 05 September 2016 - 10:25

http://www.rts.rs/pa...2/2440197/.html


 • 0

#11 Bad Music For Bad People

Bad Music For Bad People
 • Members
 • 7,230 posts

Posted 09 September 2016 - 12:12

intervju:

http://www.blic.rs/k...austora/pqr59xm


 • 0

#12 Bad Music For Bad People

Bad Music For Bad People
 • Members
 • 7,230 posts

Posted 10 September 2016 - 10:46

Satnica
Vrata: 20:00
VIS Limunada: 21:00
Tav Falco's Panther Burns: 22:00
 
 
Tav Falco sa prvog beogradskog koncerta, 29. novembra 2002. na koricama najbitnije domaće knjige o Rokenrolu!!
2eoi9mw.jpg

 • 0

#13 Bad Music For Bad People

Bad Music For Bad People
 • Members
 • 7,230 posts

Posted 10 September 2016 - 12:21

https://www.mixcloud...ži/nash-vikend/


 • 0

#14 Bad Music For Bad People

Bad Music For Bad People
 • Members
 • 7,230 posts

Posted 12 September 2016 - 10:14

http://balkanrock.co...rns-u-beogradu/


 • 0

#15 Bad Music For Bad People

Bad Music For Bad People
 • Members
 • 7,230 posts

Posted 13 September 2016 - 14:20

http://www.danas.rs/...ija donžuanizma


 • 0