Jump to content


Photo
- - - - -

Osmina finala


  • Please log in to reply
949 replies to this topic

Poll: Sampion Evrope (96 member(s) have cast votes)

Ko će osvojiti titulu "Starog kontinenta"?

  1. Svajcarska (1 votes [1.04%] - View)

    Percentage of vote: 1.04%

  2. Poljska (4 votes [4.17%] - View)

    Percentage of vote: 4.17%

  3. Hrvatska (9 votes [9.38%] - View)

    Percentage of vote: 9.38%

  4. Portugal (4 votes [4.17%] - View)

    Percentage of vote: 4.17%

  5. Vels (1 votes [1.04%] - View)

    Percentage of vote: 1.04%

  6. Severna Irska (1 votes [1.04%] - View)

    Percentage of vote: 1.04%

  7. Mađarska (0 votes [0.00%])

    Percentage of vote: 0.00%

  8. Belgija (9 votes [9.38%] - View)

    Percentage of vote: 9.38%

  9. Nemačka (26 votes [27.08%] - View)

    Percentage of vote: 27.08%

  10. Slovačka (1 votes [1.04%] - View)

    Percentage of vote: 1.04%

  11. Italija (11 votes [11.46%] - View)

    Percentage of vote: 11.46%

  12. Spanija (4 votes [4.17%] - View)

    Percentage of vote: 4.17%

  13. Francuska (12 votes [12.50%] - View)

    Percentage of vote: 12.50%

  14. Republika Irska (0 votes [0.00%])

    Percentage of vote: 0.00%

  15. Engleska (6 votes [6.25%] - View)

    Percentage of vote: 6.25%

  16. Island (7 votes [7.29%] - View)

    Percentage of vote: 7.29%

Vote Guests cannot vote

#931 F@tZadd

F@tZadd
  • Members
  • 17,083 posts

Posted 28 June 2016 - 15:55

@Dijego. .. kakav danak neiskustvu i ulazak u raspravu sa McL-om :D
  • 0

#932 crveno - beli

crveno - beli
  • Members
  • 6,335 posts

Posted 28 June 2016 - 16:17

Ne kažem da nisi u pravu što se tiče nekih stvari, samo mislim da sama priča nije on spot, da je suvišna.
Izgubili su od jebenog Islanda, 330 000 stanovnika, fudbal im nije ni prvi sport u državi, maltene da sastavljaju po principu da svako ko igra u inostranstvu igra za reprezentaciju, pa makar to bio rezervista u prosečnom francuskom drugoligašu.
Tako da ono, cela priča, ko od Engleza nije igrao, da je možda bilo bolje da je ovaj drugi igrao, mi nekako nema mnogo smisla. Englezi su strogo fudbalski i individualno mnogo bolji od Islanda bilo koji sastav da im igra. Kad bi igrali samo sa Englezima koji su igrali u timovima koji su ispali te sezone iz lige, pa i tad bi bili bolji.
Gotivim ja mnogo Sigurdsona, još od kako se pojavio, i dobar je igrač on, al eto on, koji je bog islandske reprezentacije ove godine nije blistao mnogo u Swansea-a, i  gotovo svi veznjaci iz Engleske su imali bolje sezone (izuzev Vilšira), i sasvim je normalno reći i van ih igara da su verovatno bolji igrači od njega.

Stvarno sam ubedjen da sinoć da su igrali protiv Malte u nokaut fazi, da bi ispali, pa sve i da nadješ formulu da pustiš najbolji mogući tim.
 

 

Koliko povrsan post i jednosmerno gledanje na zivot, pa to je strasno ...

 

Po tebi je USA najbolja u basketu jer ima 300 000 000 stanovnika, sad sto su u fudbalu truba (bez obzira na to sta kaze rang lista), to cemo da zanemarimo ... Island je ostrvska zemlja, Malta je ostrvska zemlja, imaju slican broj stanovnika, dakle krs su i jedni i drugi podjednak ...

 

1 Indija ima 1,3 milijarde stanovnika, a Litvanija ni 3 miliona, pa je Litvanija bolja za jedno 70 razlike ... 

Po takvom gledanju bi od jednog Urugvaja (3,5 miliona stanovnika) u fudbalu bili bolji i Benin (10 mil.) i Cambodza (15 mil.) i Niger (20 miliona), Maroko (30 miliona), Mjanmar (50 miliona), Vijetnam (90 miliona) ... 

 

Dakle, itekako da ima veze i tradicija i popularnost tog sporta u odredjenim zemljama ... 1 BiH sastavlja tim od ljudi koji igraju u inostranstvu (kao i vecina reprezentacija), pa su mogli da dobiju Francusku ...

 

Dve stvari koje ljude odavde ni ne interesuju jer ih zanimaju samo Engleska, Holandija, Italija i Francuska ili ex yu zemlje:

 

1. Taj Island je bio u rangu Estonije, Kipra, Albanije ili Gruzije (dakle, ne u rangu 7 patuljaka (Gilbratar, Andora, San Marino, Malta, Farska ostrva, Luksemburg, Lihtenstajn), ali ne ni mnogo bolji), posle je dosla novja generacija i naravno da svi igraju u inostranstvu (mislim i Srbija ima igrace koji svi igraju u inostranstvu, a liga je Zvezda - Partizan - snabdevaci).

2. Na EP i SP rezultat prave motivacija, zelja (60%), pa tek onda kvalitet ili taktika. Obala Slonovace je pojam pojmova za raspalu Grcku pa je ispala od ovih, Brazil sigurno nije Andora pa da gubi 1:7 od Nemacke, Kostarika, Alzir, SAD, svakako nisu bolji od islanda, pa su gubili u produzecima od Holandije, nemacke ili Belgije ... Ni taj Island ne igra nista, dva normalna pasa ne mogu da povezu, a igraci im igraju za Nant, Bazel, Svonsi, Kardif, Augsburg, Krasnodar ... jedino im je golman bedan i to je uocio i Lagerbek pa forsira 8 igraca u bedemu ispred gola, dakle igra na rezultat ... 


Edited by crveno - beli, 28 June 2016 - 16:25.

  • 0

#933 uini

uini
  • Members
  • 38,035 posts

Posted 28 June 2016 - 16:34

Pa polufinale sa Nemcima 1990. i ispadanje na penale. Dobra ekipa. 1992. sam uzeo kao otpocinjanje premijer lige.


90e su imali najbolju ekipu od 66e
kad su bili dobri, bili su, to nema veze sa ligom
  • 0

#934 Impromptu

Impromptu
  • Members
  • 57,443 posts

Posted 28 June 2016 - 16:37

A i tad kad su bili dobri su bili nabiveni od jednog Kameruna i samo su ih luda sreća i sudije pogurali do SF. 


  • 0

#935 Kosjan Willavić

Kosjan Willavić
  • Members
  • 4,451 posts

Posted 28 June 2016 - 17:50

 

 

Nemci i Italijani jednostavno imaju drugaciji mentalitet od ostalih Evropljana (svako na svoj nacin) i sa kojom god ekipom da dodju bice medju favoritima. Zapravo, najcesce losu prodju kad imaju neki "zvezdani" sastav gde uguraju sve, vec pomalo istrosene i svakako ostvarene igrace, sto se recimo desilo Italiji na prethodna dva svetska prvenstva. Se secate recimo 2002. i finala Nemaca sa onom odron generacijom? Karsten Ramelov, Jens Jeremis, Bernd Snajder, Didi Haman, fucking Marko Bode (ja ne znam da l' je ikad vise pre i posle toga takav igrac bio njima u 11), i tek su od Brazila izgubili. A u odbrani ostareli Linke i fantasticni Kristof Mecelder. Mertezaker je za njih Bekenbauer na kvadrat jebote.

 

 

Te godine sam navijao za Nemce od početka,sećam se jasno nekih procena da neće dalje od osmine finala. :) Rudi Feler ih je vodio,tad je Klose eksplodirao koliko se sećam.


  • 0

#936 Bugl Khan

Bugl Khan
  • Members
  • 3,557 posts

Posted 28 June 2016 - 19:04

Najgore SP ikad. Turci 3. sa najsmjesnijim putem do medalje ikad, degutantne sudacke kradje, utakmice u 9 ujutro.
  • 0

#937 dijego

dijego
  • Members
  • 590 posts

Posted 28 June 2016 - 19:32

90e su imali najbolju ekipu od 66e
kad su bili dobri, bili su, to nema veze sa ligom

 

Pa nista onda, neka cekaju jos 40 godina da se spontano okupi ekipa koja ce da napravi neki rezultat, a neka ne preduzimaju nista oko toga da se domaci igraci u vecem broju afirmisu i razviju kroz premijer ligu, a onda iz kvantiteta da dodje i kvalitet... Oni sve sto rade poslednjih 20 godina je jacanje premijer lige u smislu sve vise i vise stranaca iz godine u godinu, transfera, veceg kapitala... a sa druge strane reprezentativno sve slabiji i slabiji. Pa to je vrlo prosta uzrocno-posledicna veza, lako uocljiva koja ne moze tek tako da bude slucajnost. Cak i da jeste slucajnost, sa obzirom na njihovu infrastrukturu i stadione na svakom cosku zemlje, sramota je da su toliko u bulji, pa bi i na silu promena oko broja domacih igraca donela sigurno neki boljitak. Naravno, oni to nece, jer se sve vrti oko transfera, novac je gazda u danasnjem svetu, dovlace se Rusi, Arapi... kompletno su izgubili nacionalni identitet kada je Premijer Liga u pitanju, i nemaju granica, zato mi ih i nije zao, koliko god voleo Englesku kao zemlju, njihovu istoriju, tradiciju, humor, pa cak i tu premijer ligu, jer su za nijansu alaviji od svih ostalih koji koliko-toliko imaju mere. 

Inace, ne izmisljam ja ovo nista, istu stvar su sinoc pricali Lineker i Sirer, a evo krecu i mediji - http://www.cityam.co...am-avoid-future

 

@Dijego. .. kakav danak neiskustvu i ulazak u raspravu sa McL-om  :D

Sad sam se za'ebo i nikad vise. :D
 
 

A i tad kad su bili dobri su bili nabiveni od jednog Kameruna i samo su ih luda sreća i sudije pogurali do SF. 

 
Da, od Kameruna koji je pobedio i Argentinu.

Edited by dijego, 28 June 2016 - 19:34.

  • 0

#938 Krsm@

Krsm@
  • Members
  • 469 posts

Posted 28 June 2016 - 20:17

Znaci ti hoces da kazes da je glavni uzrok neuspesima Engleske na evropskim i svetskim prvenstvima bas svaki put u poslednjih 20 godina, selektor?!

 

Sa Englezima je stvar vrlo jasna, kada su imali kvalitetnog trenera ili talentovanu generaciju koja je prkosila cak i losem vodjenju, ispadali bi obicno na penale, kada nisu imali nikakvog trenera i jos ocajniju selekciju, pomoci nije bilo, a opet nije sve tako jednostavno objasniti na ovim nacionalnim turnirima gde nekad cist kvalitet ne presudi pobednika istog, i gde su sreca i trenutna forma, presudni.

 

Period 96-02 je period kada su imali taj odlican spoj iskusnih zvezda i ovih nadolazecih i talentovanih i nisu bili toliko neuspesni, koliko nesrecni, penali oba puta, prvo od Nemaca, potom i onaj fantastican mec sa strasnom Argentinom. Dakle pokazali su da mogu da se nose sa tim "vecim" od sebe nacijama u fudbalu. 2000 je bila epski fail, i mozda najveci pritisak tada je postojao.

 

Eriksonova era je svima vrlo poznata, u tih 20 godina racunajuci od 96. pa do danas, boljeg trenera nisu imali. Capella ne racunam jer je on uveliko vec pregazen bio onomad. Tri cetvrtfinala, dvaput penali, i ispadanje od tada buduceg prvaka sveta Brazila (gde su se cak i odlicno nosili), ali to je to. Koristio je Gerrard-Lampard vezu maksimalno i imao ih u najboljim godinama, uz konstantno jednu od najboljih odbrana gotovo uvek, Cole, Neville, Rio, Terry i kompanija. Luzeri. Tad kad nisu probali nesto da urade, tesko da ce ikad.

 

Dolazak McLarena je oznacio pocetak kraja, a takodje nisu izbacili nista od novih nada i talenata, fudbal se menjao, oni nastavili po starom, ovi glavni igraci su ulazili u pozne godine, ali se na njih i dalje racunalo, i to se nastavilo tako i za vreme Capella koji je imao vrlo los tim okruzen oko Rooneya koji je cini se bas rob ere u kojoj igra. Nije taj tim iz 2010. uopste bio nesto specijalno i tako su i zavrsili turnir. Slicna prica ide i 2012. kada ih je vodio dosta gori trener i kada su opet ispali na penale, mada realno su ih Italijani unistili i pre penala, samo bez gola.

 

Tek od 2013. ja vidim neku talentovanu generaciju koja se stvara i koja i dalje nastavlja da se siri do danas, ali Roy Hodgson. U Brazilu je ugusio ekipu sa Gerrardom koji je emotivno i fizicki bio izduvan i Hendersonom koji nije mogao da predvodi sredinu nikad. Spojilo se da dobiju grupu smrti i to je bilo dovoljno. 

A ove godine smo videli kako je vodio tim i koga je selektirao, tako da je tu sve suvisno pricati.

 

Tako da, kada se sve sabere, post Erikson era u velikom maniru su problemi bili nedostatak realnog kvaliteta, ali trenerskog umeca, dok pre i za vreme ere Eriksona dosta luzerstva, ali bas.

 

Generalno, ja kada pogledam engleski fudbal, glavni problem vidim u struci, ali polako se popravljaju i hvataju prikljucak sa ostatkom, mada dosta kasno.


Edited by Krsm@, 28 June 2016 - 20:22.

  • 0

#939 Baros

Baros
  • Members
  • 10,602 posts

Posted 28 June 2016 - 21:16

Englezi kad nista nisu osvojili u periodu najvece dominacije njihovog fudbala od sredine 70-ih pa do Hejsela, mada se ovaj period slobodno moze produziti do 90, nece nikad. Jos su to bila drugacija vremena gde su timovi imali onoliko stranaca koliko danas najkvalitetniji timovi sa Ostrva imaju domacih igraca.


  • 0

#940 Baros

Baros
  • Members
  • 10,602 posts

Posted 28 June 2016 - 22:03

Nemci i Italijani jednostavno imaju drugaciji mentalitet od ostalih Evropljana (svako na svoj nacin) i sa kojom god ekipom da dodju bice medju favoritima. Zapravo, najcesce losu prodju kad imaju neki "zvezdani" sastav gde uguraju sve, vec pomalo istrosene i svakako ostvarene igrace, sto se recimo desilo Italiji na prethodna dva svetska prvenstva. Se secate recimo 2002. i finala Nemaca sa onom odron generacijom? Karsten Ramelov, Jens Jeremis, Bernd Snajder, Didi Haman, fucking Marko Bode (ja ne znam da l' je ikad vise pre i posle toga takav igrac bio njima u 11), i tek su od Brazila izgubili. A u odbrani ostareli Linke i fantasticni Kristof Mecelder. Mertezaker je za njih Bekenbauer na kvadrat jebote.

 

Taj tim Nemacke su do finala nosili igraci Leverkuzena i Bajerna pojacani sa par igraca drugih klubova, prvenstveno Klose i Haman. Zasto je to bitno? Zato sto je Bajern godinu dana pre toga osvojio LS, a Leverkuzen je 2 nedelje pre pocetka SP igrao finale LS. Mozda to nisu bili ne znam kakvi igraci, ali su te dve ekipe u tih godinu dana bile u top formi, pa je logicno da se sve to prenese na reprezentaciju. To je jedna strana medalje, a druga je sam zreb gde je Brazil bila jedina ozbiljna reprezentacija sa kojom su Nemci igrali na tom SP.


Edited by Baros, 28 June 2016 - 23:03.

  • 0

#941 bounty hunter

bounty hunter
  • Members
  • 8,298 posts

Posted 28 June 2016 - 22:10

U Premier ligi prošle sezone 14 klubova su vodili treneri koji nisu Britanci. Najbolji klub koji nema stranca za trenera je zauzeo 9. mesto, a i njemu je na klupi Velšanin.

Nisam siguran, ali verujem da svi igrači koji su igrali za reprezentaciju na ovom EP u klubu imaju trenere koji nisu sa ostrva.


  • 0

#942 Janne240

Janne240
  • Members
  • 6,077 posts

Posted 28 June 2016 - 23:11

Englezi kad nista nisu osvojili u periodu najvece dominacije njihovog fudbala od sredine 70-ih pa do Hejsela, mada se ovaj period slobodno moze produziti do 90, nece nikad. Jos su to bila drugacija vremena gde su timovi imali onoliko stranaca koliko danas najkvalitetniji timovi sa Ostrva imaju domacih igraca.

...a nama je tad odlazio igrac ako ima 28+ godina, izvestan reprezentativni status i to eventualno dvojica po klubu....

a danas nam deca od 17 godina igraju u inostranstvu ljigu nemamo a reprezentacija ima sindrom koji je sad vidljiv u krupnom planu kod Engleza, okupljanje misija za Izija.


  • 0

#943 McLeod

McLeod
  • Members
  • 59,009 posts

Posted 28 June 2016 - 23:47

Taj tim Nemacke su do finala nosili igraci Leverkuzena i Bajerna pojacani sa par igraca drugih klubova, prvenstveno Klose i Haman. Zasto je to bitno? Zato sto je Bajern godinu dana pre toga osvojio LS, a Leverkuzen je 2 nedelje pre pocetka SP igrao finale LS. Mozda to nisu bili ne znam kakvi igraci, ali su te dve ekipe u tih godinu dana bile u top formi, pa je logicno da se sve to prenese na reprezentaciju. To je jedna strana medalje, a druga je sam zreb gde je Brazil bila jedina ozbiljna reprezentacija sa kojom su Nemci igrali na tom SP.

 

Ovo je tacno naravno, samo to sto je igralo iz Bajerna i Bajera bas i nije bilo krem de la krem tih timova. Iz tog Bajernovog tima igrao je Kan, matori Linke koji je vec presao zenit debelo i to je sve (Janker bio maskota na klupi), a od Leverkuzena realno je samo Snajder tu u to vreme bio u zenitu, Ramelov tu i tamo igrao korektno, ali je bio kanta od igraca overall, ajde da kazes Balak zvezda u nastajanju, Nojvil (korektan igrac, ali za nemacke standarde, da se ne zajebavamo).

 

U Bajernu osim Kana tih godina i Efenberga i Sola koji su vec polako odlazili u penziju i gledali su da ih sklanjaju, nije bilo bitnog nemackog igraca, u odbrani Kufur, Sanjol i Lizarazu, napred Elber, u vezi Salihamidzic, Hargrivs, Paulo Serdjo, Nemci su bili totalni epizodisti. Kod Leverkuzena je bilo vise bitnih nemackih igraca, ali Basturk i Berbatov napred, Lusio pozadi su bili uz Snajdera kicma tima.

 

Imali su oni dosta srece i igrali sa krs ekipama do finala, to stoji, ali stoji da je Engleska bila na njihovom mestu ne bi dotle dosla sigurno. I stoji da je to najgora reprezentacija Nemacke u 21. veku sigurno, a mozda cak i u celoj istoriji. Prejadni su bili.


Edited by McLeod, 28 June 2016 - 23:51.

  • 0

#944 dijego

dijego
  • Members
  • 590 posts

Posted 29 June 2016 - 01:15

Taj tim Nemacke su do finala nosili igraci Leverkuzena i Bajerna pojacani sa par igraca drugih klubova, prvenstveno Klose i Haman. 

 

Evo ga, my man :D, Haman, objasnjava - Premier League is a “fraud”  :thumbs:

 
  • 0

#945 lajavi_krelac

lajavi_krelac
  • Members
  • 3,950 posts

Posted 29 June 2016 - 01:42

Ali fudbal je postala timska igra kao nikada pre. Tim se pravi, uigrava, trener gleda da sastavi najfunkcionalniji skup igrača a ako to može da funkcioniše sa najboljim igračima te zemlje onda super.

 

Ok Sigurdsson možda nije imao dobru sezonu u Swanse-u ali šta ako njemu više odgovara ovakav tim koji ima Island? Šta ako Island ima boljeg trenera pa on zna više da izvuče iz njega? I naravno iako je klubski fudbal biznis i zarađuje se masna lova neki igrači i neke zemlje i dalje mnogo više cene igranje za svoju zemlju (gde takođe budu plaćeni ali opet...) nego za klubove, više budu motivisani da igraju za svoju reprezentaciju. 

 

Ma koliko kvalitet fudbala bio lošiji od recimo LŠ, mada to je vrlo diskutabilno ja bih rekao da se fudbal jednostavno promenio, ti igrači i dalje u većini slučajeva smatraju igranje za svoju zemlju kao highlight svoje karijere i daju 101% za nju na ovakvim prestižnim i velikim turnirima.

 

Ja ne mogu da kažem da nije postojala želja kod Engleza da se prođe dalje, jurili su oni, trčali, pokušavali nešto ali sve je to bilo ofrlje i užasno tehnički gde su borbeni i stabilni Islanđani izlazili na kraj sa njima lako.

 

Eto kod Antića je recimo igrao Milijaš i to je sasvim dobro delovalo na terenu zar ne?  


  • 0