Jump to content


Photo
- - - - -

Dzoni Stulic Azra


 • Please log in to reply
137 replies to this topic

#16 yossarian

yossarian
 • Members
 • 3,774 posts

Posted 30 April 2016 - 18:34

Branimir Stulic se nalazi na spisku pesnika koji su hrvatske shkole dobile od ministarstva, a koje profesori po svom nahodjenju mogu ponuditi uchenicima za chitanje.

 

Što se tiče srednjoškolskog udžbenika u kojem bi se trebao naći izbor mojih pjesama, ja sam protiv toga: zato što ti uradci nisu pjesništvo, zato što ne volim škole, i zato što sam protiv kićenja tuđim perjem, rekao je za N1 Branimir Johnny Štulić.

Džoni je preskroman.

 

 

 
Stojim na uglu
prijepodnevni sat
žicam kartu za srecu
     (u jednom pravcu)

Stojim na uglu,
siguran sam da znaš,
karta mi je u džepu
    (u jednom pravcu)

Razmišljam,
tražim razlog da ne brinem.
 
 

Odlazim,
da ti kazem da te volim.
 


Stojim na uglu
između deset i dva
odlučujem se da ti pišem
        (u jednom pravcu)

Stojim na uglu,
tako običan dan
sanjam o tome da je nađem
 (u jednom pravcu)

Razmšiljam,
tražim razlog da ne brinem.
 
 

Odlazim
Da ti kažem da te volim
 


Stojim na uglu
Prijepodnevni sat
Želim pravu kartu za svoje snove
I da
Da me poštediš

Kad ti kažem da te volim.

Edited by yossarian, 30 April 2016 - 18:46.

 • 0

#17 Kinik

Kinik
 • Members
 • 43,426 posts

Posted 30 April 2016 - 21:50

...

 

 

Pa sad, ako cemo o urbanosti (ma sta to znacilo) - urbani su za mene Leonard Cohen i Lou Reed, naprimer.

 

Dok mi je Dzoni, sa nekim nesumnjivo dobrim tekstovima, vise onako, kako bih rekao - 'leskovacki voz'.

 

Tipican 'mix' za ovdasnje podneblje - od slabe gitare, pa do sveprisutne harmonike i tzv. 'derta / sevdaha'.

 

Nikada ga nisam upoznao, no imao je jednu stvar, kao da je napisao o meni (pretpostavljam i mnogim drugima).

 

Posle burnog prvog razvoda, predje kroz par godina kcera kod mene, pa onda pocela da upoznaje drugi svet / bistri moje ploce.

Radim ja nesto za kompom, ona u drugoj sobi pusta ploce, pa prepoznam sta ce da usledi - krenu 'vrele usne'.

;)  

 

I posle nekog vremena, eto ti moje kcere na vratima sobe pa mi zgranuto kaze: tata, pa ovo je pesma o tebi i M.! Cerekali smo se.

 

Doduse, u mom slucaju nije bilo 'nozeva'.

:whistle:   

 

'Fazani' su mu dobri.

 

...


Edited by Kinik, 30 April 2016 - 21:51.

 • 1

#18 Beonegro

Beonegro
 • Members
 • 21,452 posts

Posted 01 May 2016 - 20:06

Kakav grad/država, takav i urban pjesnik. I nemojte da mislite da ovim želim da omalovažim Zagreb, već sam slično pisao za EKV i Beograd. Jedino ne razumijem komentare o gitarskom umijeću - Smak su Džonijevi savremenici i ozbiljni muzičari, pa mu svejedno nisu ni blizu.
 • 0

#19 vilhelmina

vilhelmina
 • Members
 • 11,937 posts

Posted 01 May 2016 - 21:36

...Sam Dzoni je, delimicno iz protesta protiv svog oca, komuniste i oficira JNA bio citavog zivota izrazito individualisticki, liberalno i antikomunisticki opredeljen, sto se ne vidi samo u njegovim pesmama ("Poljska u mome srcu", ali i "Iran", da ne pominjemo sprdacine sa vojskom tipa "Pukovnik i pokojnik"), vec i u javnim istupima, intervjuima, pa cak i prevodima klasika.

 

Odlican je post, ali moram da reagujem na ovaj deo o Dzoniju kao detetu vojnog lica, koje se kao pobunilo protiv ocevog autoriteta i bla-bla. To je vec klasika koja mi prilicno ide na zivce, a redovno se pominje i neizostavni je deo u biografijama kao sto je njegova, pa da razbijemo tu zabludu.

Deca vojnih lica, pripadnika bivse JNA, su prakticno deca bez oceva. Ti skoro da i nisu postojali u njihovim (nasim) zivotima, pa nije bilo razloga ni za nekakav protest. Ako su ti ocevi i imali nekakav poriv da sprovode moralno-politicko vaspitanje, radili su to nad vojnicima na odsluzenju vojnog roka, a ne na sopstvenoj deci. Od njih se jedino trazilo da ne larmaju od 2 do 5 popodne, da bi ovi mogli da spavaju posle rucka; za ostalo niti su pitali, niti ih je bilo briga.

Mnogo vise su na formiranje licnosti kao sto je Dzonijeva uticale ceste selidbe iz jedne urbane sredine u drugu, od Vardara do Triglava, sto je sirilo vidike u to vreme kad se nije cesto putovalo u inostranstvo. A tu su i vikendi koje su skolski drugari provodili kod bake na selu, a "deci vojnih lica" nije preostajalo drugo nego da citaju, sviraju gitare, pisu poeziju... I svakodnevne situacije u kojima nisu imali ujku i strinu da im otvore poneka vrata, vec su bili upuceni sami na sebe. U takvim okolnostima, individualizam i urbanost su se podrazumevali, ali nisu uvek bili privilegija. Ipak, izrodili su prilicno dugu listu znacajnih imena iz sveta ne samo muzike, vec i novinarstva i knjizevnosti, a to uopste nije slucajno.

 

Troll off


 • 1

#20 Denis Jasharevic

Denis Jasharevic
 • Members
 • 10,018 posts

Posted 01 May 2016 - 21:52

Jedino ne razumijem komentare o gitarskom umijeću - Smak su Džonijevi savremenici i ozbiljni muzičari, pa mu svejedno nisu ni blizu.

 

Nije se poredilo to dvoje jer i nije za poredjenje. Uz retardirane tekstove na nivou 6. razreda i to za trojku - Smak bi mogao biti upravo primer jedne totalno ne-urbane, tj. seljoberske grupe, kako bi rekao Ironside.

 

Sa druge strane shto se svirachkog zanata tiche poredjenje je svakako besmisleno jer su chlanovi Smaka bili, kao shto si rekao, ozbiljni muzichari, a ne zajebanti - kao Azra. Tako da sa Smakom mozesh da poredish Leb i Sol, Time i neke druge.


 • 0

#21 Kinik

Kinik
 • Members
 • 43,426 posts

Posted 01 May 2016 - 21:53

...

 

 

Steta sto prapade JNA, taj neiscrpni izvor Ex_Yu intektualizma - 'znacajnih muzicara, novinara i knjizevnika'.

 

Porodicno zapustenih individualaca, no vukojebinski samoniklih lokalnih gromada.

:rotflmao:

 

...


 • 1

#22 GlennGould

GlennGould
 • Members
 • 5,994 posts

Posted 02 May 2016 - 11:32

Johnnyjeve jeremijade o "osamdesetima" i svom džihadu sa diskografskim kućama su dosadile i bogu i ljudima. Vidim da je sad počeo u svoj autistični diskurs pakirati i 'krvna zrnca', kao da nema pametnijeg posla od duvanja gandže i prevođenja Homerovih epova.

 

Iako to ne radim često, neka mi bude dopušten kratki izlet u iznošenje estetsko-vrijednosnih stavova: Štulić je teški seljober.

Azru sam prvi put slušao, mislim '79-e na brucošijadi Arhitektonskog fakulteta u ZG-u, gdje sam se pojavio kako bih valjda smuvao nekakvu brucošicu, imponirajući joj statusom starijeg kolege. Odslušao sam cijeli njihov 'nastup', nakon kojeg bih radije raspravljao o Žižekovoj pseudofilozofiji ili pio antifriz, umjesto da uživam u toj 'glazbi'.

 

Instatno sam shvatio da se Azra (tj Štulić sam) obraća svojoj ciljanoj populaciji: studentima iz provincije - upravo onima, koji će 30+ godina kasnije prigrliti Marka Perkovića aka Thompsona; štoviše, uvjeren sam da Johnny u potaji, kad se otrijezni, sluša Thompsonovu čobaneriju.

 

Štulićeva muzika, a naročito poetika, nikad nije bila urbana. Njegov jezik i njegovi versi laviraju izmeđju nepoznavanja i mržnje prema gradu. I nikad nije naučio dobro svirati gitaru.

 

 

Čisto sa glazbenog gledišta, mizeran gitarista i još gori pevač, u globalu antiurbana pojava.

 

Ne shvatam u čemu je čarolija, bend za radne akcije.

 

That makes the three of us... :)

 

Nikako to nisam mogao slushati. Evo, postavite mi jedan jedini opus doticnog i ako uspem izdrzati do kraja numere, menjam sud...

Jeste, nije bas za radne akcije, ali je definitivno bio za (radne) exkurizije - Lasta style. Sad to sto u nas ima i autenticnih, komunistickih/nacionalistichkih seljobera, ne umanjuje njegov doprinos zanru. Sorry...


 • 1

#23 Denis Jasharevic

Denis Jasharevic
 • Members
 • 10,018 posts

Posted 02 May 2016 - 13:12

Vidi Glenn, ja nisam hard core fan Dzonija Shtulica, niti bilo chega sa prostora SFRJ. Kako neko vec reche - kakva zemlja takva i dostignuca. Naravno, ima tu neke nostalgije koja dolazi sa godinama, kao I u Rumuna ili Nigerijca, siguran sam. Jedno je muzichka preferenca, a sasvim drugo proglasiti choveka za nacionalistichkog/komunistichkog seljobera i to je vec sada ponavljanje onoga shto je Ironside napisao. Inspirisao ustashe/chetnike?!? .... Pa verovatno jeste, ni manje, ni vishe nego Led Zeppelin.

Daj mi jedan jedini opus, ma stih, rech dotichnog kojom se stavlja u sluzbu komunizma/nacionalizma i ja cu promeniti sud o njemu. Zapravo ja sam ga zagotivio zbog anti-kom-nac fazona i po meni je on tu bio potpuno jasan.

Mislim, hocemo li Beatlse kao Mansonovu inspiraciju proglasiti za kult koji okuplja masovne ubice ili kako objasniti da mladi Srbi vracajuci se pravo sa Prodigy koncerta zapevaju ulicom ubi, zakolji .... (dopishi po izboru)?

Drugim rechima, Tko to kaze, tko to laze da vam se opus mora svidJeti, ali dechki, dajmo se malo uozbiljiti .... kome je Dzoni shto skrivio? Osim samom sebi.

Edited by Denis Jasharevic, 02 May 2016 - 15:05.

 • 1

#24 GlennGould

GlennGould
 • Members
 • 5,994 posts

Posted 02 May 2016 - 15:06

Možda sam se loše izrazio, no očito da me nisi razumeo. Nije on komi/naci, ali (imho) je seljober - odnosno, ja sam ga kao takvog doživljavao...
 • 1

#25 Denis Jasharevic

Denis Jasharevic
 • Members
 • 10,018 posts

Posted 02 May 2016 - 16:57

Možda sam se loše izrazio, no očito da me nisi razumeo. Nije on komi/naci, ali (imho) je seljober - odnosno, ja sam ga kao takvog doživljavao...


Izvinjavam se, nisi se loshe izrazio nego sam ja pogreshno prochitao, tzv. Uchitavanje.

Btw, poshto prichamo o rok muzici, siguran sam da znash da je primedba o "muzici za ekskurzije" vishe kompliment nego kritika. Nema vece kletve ... hahaha ... za rok muzichara od " dabogda ne zabavio publiku". Bonus jeste ako ta muzika izazove i vishe od mrdanja dupetom. Ali pokushavam da se setim koju to "urbanu, neseljobersku" grupu iz SFRJ nismo pevali na ekskurzijama .... I ne mogu. Pa eto, ne bi bilo loshe da znamo sa kojom to urbanoshcu mi poredimo Dzonijevo seljoberstvo.

Edited by Denis Jasharevic, 02 May 2016 - 17:01.

 • 0

#26 dobar_znak

dobar_znak
 • Members
 • 1,145 posts

Posted 02 May 2016 - 17:20

Džoni je najbolji jugoslovenski gitarista, pevač, tekstopisac, kompozitor, aranžer i producent. Azra u postavi Štulić, Hrnjak, Leiner je jedna od četiri najbolje rok grupe svih vremena – u svetu. IMHO.


 • 0

#27 Denis Jasharevic

Denis Jasharevic
 • Members
 • 10,018 posts

Posted 02 May 2016 - 17:33

Džoni je najbolji jugoslovenski gitarista, pevač, tekstopisac, kompozitor, aranžer i producent. Azra u postavi Štulić, Hrnjak, Leiner je jedna od četiri najbolje rok grupe svih vremena – u svetu. IMHO.


IMHolyO veruj mi da ce Azra ostaviti svakoga u svetu prilichno ravnodushnim, ipak je njen znachaj regionalni.
 • 0

#28 dobar_znak

dobar_znak
 • Members
 • 1,145 posts

Posted 02 May 2016 - 17:42

IMHolyO veruj mi da ce Azra ostaviti svakoga u svetu prilichno ravnodushnim, ipak je njen znachaj regionalni.

 

Šta je značaj?  


 • 0

#29 Denis Jasharevic

Denis Jasharevic
 • Members
 • 10,018 posts

Posted 02 May 2016 - 19:16

Znachaj je kada pustish tom istom strancu recimo Leb I Sol, ako malo zna o muzici pokazace stvarno interesovanje, manje ili vishe, zavisno od njegovog ukusa, ali nece osporiti fantastichno muziciranje i originalnost. Za Azru samo kurtoazno interesovanje. Tekstovi mu naravno nishta ne znache, a muziciranje je veoma prosechno, nalik hiljadama bendova shirom sveta, nishta originalno. U tom smislu proglashavati Azru za svetski band - nema smisla.

Edited by Denis Jasharevic, 02 May 2016 - 19:22.

 • 1

#30 dobar_znak

dobar_znak
 • Members
 • 1,145 posts

Posted 02 May 2016 - 19:43

Znači li ovo da ti proglašavaš Leb i sol za svetski bend?


 • 0