Jump to content


Photo
- - - - -

Dzoni Stulic Azra


  • Please log in to reply
4 replies to this topic

#1 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 28 April 2016 - 20:35

Džoni Štulić: Azra nije hrvatski bend, ja sam Azra

Pevač i gitarista legendarne rok grupe Azra Branimir Džoni Štulić reagovao je na izjavu Siniše Škarice, urednika nekadašnjeg "Jugotona", danas "Kroacija rekordsa", da je ta diskografska kuća vlasnik snimaka Azre.

"Ja sam AZRA i jedini plaćam članarinu i nemam nijedno hrvatsko krvno zrnce (niti sam dete hrvatsko-srpskog braka), dakle AZRA nije hrvatski bend, kao što ni Levi's farmerice nisu iz Varaždina, iako su ih proizvodili osamdesetih", poručio je Štulić posredstvom člana svog pravnog tima Zorana Živkovića za portal "Tris". 

 

 

 

Johnnyjeve jeremijade o "osamdesetima" i svom džihadu sa diskografskim kućama su dosadile i bogu i ljudima. Vidim da je sad počeo u svoj autistični diskurs pakirati i 'krvna zrnca', kao da nema pametnijeg posla od duvanja gandže i prevođenja Homerovih epova.

 

Iako to ne radim često, neka mi bude dopušten kratki izlet u iznošenje estetsko-vrijednosnih stavova: Štulić je teški seljober.

Azru sam prvi put slušao, mislim '79-e na brucošijadi Arhitektonskog fakulteta u ZG-u, gdje sam se pojavio kako bih valjda smuvao nekakvu brucošicu, imponirajući joj statusom starijeg kolege. Odslušao sam cijeli njihov 'nastup', nakon kojeg bih radije raspravljao o Žižekovoj pseudofilozofiji ili pio antifriz, umjesto da uživam u toj 'glazbi'.

 

Instatno sam shvatio da se Azra (tj Štulić sam) obraća svojoj ciljanoj populaciji: studentima iz provincije - upravo onima, koji će 30+ godina kasnije prigrliti Marka Perkovića aka Thompsona; štoviše, uvjeren sam da Johnny u potaji, kad se otrijezni, sluša Thompsonovu čobaneriju.

 

Štulićeva muzika, a naročito poetika, nikad nije bila urbana. Njegov jezik i njegovi versi laviraju izmeđju nepoznavanja i mržnje prema gradu. I nikad nije naučio dobro svirati gitaru.

 

 

Sve sto si napisao, stoji.

Samo, ovdje nije rijec o kulturi ili estetskom senzibilitetu. (BTW, nisam nikada bio poklonik novovalnih, pankerskih i slicnih nazovi-rockera)

 

Meni je u vijesti zapelo za oko ovo: "...Džoni Štulić reagovao je na izjavu Siniše Škarice, urednika nekadašnjeg "Jugotona", danas "Kroacija rekordsa", da je ta diskografska kuća vlasnik snimaka Azre. ..."

 

Dakle, pitanje je vlasnistva (intelektualnog ili materijalnog, svejedno). To sto se i Stulic upustio u "prebrojavanje krvnih zrnaca" je njegov nespretni i glupi promasaj.

Uopce me ne zanimaju njegovi nacionalni osjecaji, zanima me funkcioniranje pravosudja u Hrvatskoj.

 

 

Ovde se duboko necemo sloziti, takoreci ni u jednoj recenici (ne osporavam jedino tvoje licne reminscencije, sve ostalo osporavam ;)), ali posto bi odgovor morao biti dugacak, definitivno nije za trolovanje ove teme...

 


  • 1

#2 Brajan Klaf

Brajan Klaf
  • Members
  • 32 posts

Posted 21 September 2016 - 12:29

Dzoni je bog,izuzetan pesnik i muzicar i naravno da nije hrvatski,Azra je jugoslovenski bend.Imao sam priliku da slusam njihove prve svirke po malim zagrebackim lokalima i na trgu na prolecnoj pozornici 1981 godine kad sam prvi put cuo ljepe zene prolaze kroz grad.


  • 2

#3 fulleren

fulleren
  • Members
  • 555 posts

Posted 26 February 2017 - 00:43


  • 0

#4 Denis Jasharevic

Denis Jasharevic
  • Members
  • 10,018 posts

Posted 26 February 2017 - 06:53

http://www.jergovic....ckog-misljenja/


  • 0

#5 dobar_znak

dobar_znak
  • Members
  • 1,145 posts

Posted 19 March 2017 - 11:41

 

Pokušao da hronološki opiše "uspon i pad" Džonija i Azre, uz nekoliko kapi pubertetskih emocija. Ne kapira da vanvremenske stvari nemaju hronologiju. Hoćeš da izbegneš idolopoklonstvo i nostalgiju? Nostalgije nema, Džoni je u svojim pesmama razbija. Ko će pomisliti da je 1981. bilo idealno vreme kad čuje Kurvine sinove? Idolopoklonstvo? Od toga treba bežati kao đavo od krsta, to je pravilo. I po pravilu, uvek postoji izuzetak koji potrvrđuje pravilo. Džoni je taj izuzetak. Brajan Klaf, on 21 Sept 2016 - 12:29, said: Dzoni je bog.


  • 0