Jump to content

Photo

Kutak za gitariste

• Please log in to reply
694 replies to this topic

#46 kronostime

kronostime
  • Banned
  • 27,590 posts

Posted 13 March 2016 - 16:20

Mislio sam i ja ali nemam snage za to. Otvorilo bi mi vecu rupu u budzetu koji bih morao uzurbano da zatrpavam prodajom pojacala, gitara i skonto sam da mi fali energije i vremena za to. 

Trebao bih da polako pocnem prodavati nesto od te opreme koju sam iscefio pa slagat novce za kad opet iskrsne nesto poput ovoga. U zadnjih 5-6 godina sam kupio i prodao 10-12 gitara i pojacala i mislim da sam se malo umorio od toga.

Vreme je da se bacis na samogradnju: alat u ruke i udri. :D

• 0

#47 DonJuan

DonJuan
  • Members
  • 21,299 posts

Posted 13 March 2016 - 16:26

http://www.youtube.com/watch?v=TFssjJKqSQY

Mozda vam bude zanimljivo, posto vidim da se dosta razumete u gitare, za razliku od mene :)

• 1

#48 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 7,643 posts

Posted 13 March 2016 - 16:28

Vreme je da se bacis na samogradnju: alat u ruke i udri. :D

Eh, prije par godina sam kupio sve dijelove da napravim Gretschified telemaster, kupio mahogany body, telecaster neck, sve caps i pots i switches i od svega su mi ostala dva TVJ magneta. Ostalo sam mijenjao za G5120 u koju sam mislio instalirati magnete, pa sam na kraju i nju prodao. Sad imam ovaj Jet Club, a kad cu se nakaniti i hocu li je veliko pitanje. Nemam uslova, vremena ni alata, a ni znanja. A volio bih.

• 0

#49 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 7,643 posts

Posted 13 March 2016 - 16:30

Mozda vam bude zanimljivo, posto vidim da se dosta razumete u gitare, za razliku od mene :)

Njemu je otac napravio ovu gitaru. Prof Brian May je izvrstan gitarista i prilicno cool lik. Dobro, nije mu trebalo da nastupi sa onim boy bandom i jos par stvari ali to su sitnice.

• 0

#50 boktemazo

boktemazo
  • Banned
  • 1,342 posts

Posted 13 March 2016 - 16:55

Inace, znate li neke dobre majstore? Ne mislim na pravljenje gitara, nego "renoviranje". Imam neke stare klasicne, imaju 60ak godina i sredio bi ih malo. Ranije sam nosio gitare kod Joce i Žana, al' rekoh ajd da promenim malo.
  • 0

#51 kronostime

kronostime
  • Banned
  • 27,590 posts

Posted 13 March 2016 - 16:59

Inace, znate li neke dobre majstore? Ne mislim na pravljenje gitara, nego "renoviranje". Imam neke stare klasicne, imaju 60ak godina i sredio bi ih malo. Ranije sam nosio gitare kod Joce i Žana, al' rekoh ajd da promenim malo.

Koje gitare i sta im fali?

Slika, ako moze.

Edited by kronostime, 13 March 2016 - 17:00.

• 0

#52 boktemazo

boktemazo
  • Banned
  • 1,342 posts

Posted 13 March 2016 - 17:33

Koje gitare i sta im fali?
Slika, ako moze.

Musima klasicne, Istocna Nemacka, dobrih 10ak godina nisu svirane i stajale su kao ukras u stalku. Pretpostavljam da se vrat iskrivio, civije su naravno za zamenu, a pragovi su u dobrom stanju. Nisu kod mene trenutno, kod sestre su dve-tri godine, uzela ne bi li jednu sredila i upisala sina u muzicku. Kako se to nikada nije desilo, odlucih da trazim nazad svoju prvu gitaru i da je sredim tip-top, iako kao instrument nema neku preteranu vrednost. Sto se kaze, sebi za dusu :)
  • 0

#53 kronostime

kronostime
  • Banned
  • 27,590 posts

Posted 13 March 2016 - 17:37

Eh, prije par godina sam kupio sve dijelove da napravim Gretschified telemaster, kupio mahogany body, telecaster neck, sve caps i pots i switches i od svega su mi ostala dva TVJ magneta. Ostalo sam mijenjao za G5120 u koju sam mislio instalirati magnete, pa sam na kraju i nju prodao. Sad imam ovaj Jet Club, a kad cu se nakaniti i hocu li je veliko pitanje. Nemam uslova, vremena ni alata, a ni znanja. A volio bih.

Uslovi: ne pravis velike serije gitara, vec jednu za sebe. Sto ce sasvim dobro posluziti.

Alat: set preciznih odvijaca (oni mali casovnicarski, najjeftiniji), standardni krstasti odvijac, lemilica 40W, merni listici za zazor (ono sto koriste autome`anicari kad "steluju" svecice :D ) - sve u svemu ni 40 Ojra vredan alat

Znanje: imas gomilu sema za vezivanje na internetu - izaberi neku.

Znaci, samo je potrebna volja :D

Onaj moj "monster strat" sam odradio za nedelju dana od smirglanja do tuninga i konacno imam zvuk koji zelim, a tambura je unikat. ;)  

• 0

#54 kronostime

kronostime
  • Banned
  • 27,590 posts

Posted 13 March 2016 - 17:43

Musima klasicne, Istocna Nemacka, dobrih 10ak godina nisu svirane i stajale su kao ukras u stalku. Pretpostavljam da se vrat iskrivio, civije su naravno za zamenu, a pragovi su u dobrom stanju. Nisu kod mene trenutno, kod sestre su dve-tri godine, uzela ne bi li jednu sredila i upisala sina u muzicku. Kako se to nikada nije desilo, odlucih da trazim nazad svoju prvu gitaru i da je sredim tip-top, iako kao instrument nema neku preteranu vrednost. Sto se kaze, sebi za dusu :)

Ako su zice bile opustene (nenastimovane) nije se iskrivio - imam jednu Musimu medju gitarama, od pocetka su na njoj metalne zice umesto plasticnih, sem menjanja civija nista nisam radio na njoj i vrat jos uvek prav. Skini zice i pogledaj niz pragove - ako je pravo, ne diraj nista. ;)

• 0

#55 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 7,643 posts

Posted 13 March 2016 - 17:46

Ako se vrat iskrivio, obrisi prasinu i okaci je na zid pa je gledaj. Klasicne gitare obicno nemaju truss rod i kad se vrat jednom iskrivi, nema joj spasa.

• 0

#56 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 7,643 posts

Posted 13 March 2016 - 17:49

Uslovi: ne pravis velike serije gitara, vec jednu za sebe. Sto ce sasvim dobro posluziti.

Alat: set preciznih odvijaca (oni mali casovnicarski, najjeftiniji), standardni krstasti odvijac, lemilica 40W, merni listici za zazor (ono sto koriste autome`anicari kad "steluju" svecice :D ) - sve u svemu ni 40 Ojra vredan alat

Znanje: imas gomilu sema za vezivanje na internetu - izaberi neku.

Znaci, samo je potrebna volja :D

Onaj moj "monster strat" sam odradio za nedelju dana od smirglanja do tuninga i konacno imam zvuk koji zelim, a tambura je unikat. ;)  

Uslovi su prostor, poput garaze gdje bih mogao imati nesto kao radionicu. To nemam. Fali mi i strpljenja, danas sam mogao nariktat stratocastera da mu ne zveci vise G zica ali mi bi mrsko i sad je kasno. Mozda mi dodje iduce sedmice pa to sredim. Pragovi su OK, samo mozda treba vrat opustit zaq frtalj kruga. Ne znam ni gdje su mi alen keys, a ovo sto si nabrojao, sve imam osim lemilice. Nego lijena guzica. 

• 0

#57 boktemazo

boktemazo
  • Banned
  • 1,342 posts

Posted 13 March 2016 - 17:51

Ako su zice bile opustene (nenastimovane) nije se iskrivio - imam jednu Musimu medju gitarama, od pocetka su na njoj metalne zice umesto plasticnih, sem menjanja civija nista nisam radio na njoj i vrat jos uvek prav. Skini zice i pogledaj niz pragove - ako je pravo, ne diraj nista. ;)

Naravno, bile su opustene, svaka gitara koja mi stoji ima opustene zice. Primetio sam kad sam poslednji put nastimao gitaru i seo da sviram da je tenzija nepodnosljiva, zice su prenategnute. Tada se nisam pozabavio tim problemom jer sam non stop nesto petljao oko drugih gitara i sve kao "sutra cu", skinuo zice u potpunosti i okacio je da stoji u sobi. Jos ranije je bilo problema sa cesljem (gornjom kobilicom), pa sam logike da je dam nekom strucnom da je sredi.
Kakva ti je ta Musima, je l' u "voznom stanju"?
  • 0

#58 boktemazo

boktemazo
  • Banned
  • 1,342 posts

Posted 13 March 2016 - 17:59

Ako se vrat iskrivio, obrisi prasinu i okaci je na zid pa je gledaj. Klasicne gitare obicno nemaju truss rod i kad se vrat jednom iskrivi, nema joj spasa.

Ma, ima da je ismirglam celu ako treba da saradjuje! :D
  • 0

#59 kronostime

kronostime
  • Banned
  • 27,590 posts

Posted 13 March 2016 - 17:59

Naravno, bile su opustene, svaka gitara koja mi stoji ima opustene zice. Primetio sam kad sam poslednji put nastimao gitaru i seo da sviram da je tenzija nepodnosljiva, zice su prenategnute. Tada se nisam pozabavio tim problemom jer sam non stop nesto petljao oko drugih gitara i sve kao "sutra cu", skinuo zice u potpunosti i okacio je da stoji u sobi. Jos ranije je bilo problema sa cesljem (gornjom kobilicom), pa sam logike da je dam nekom strucnom da je sredi. Kakva ti je ta Musima, je l' u "voznom stanju"?

U voznom, nego sta, svidja mi se njen "mekan" zvuk. Sto se tice "prenapregnutih zica" - koje si stavio? Za Musimu bih ti preporucio neki od D`Addario kompleta (meni su legle na istu odlicno) - mekse su, a odlicno zvuce.

Imas ih u Mitrosu ;)

http://www.mitrosmus....p:17-D'Addario

• 0

#60 kronostime

kronostime
  • Banned
  • 27,590 posts

Posted 13 March 2016 - 18:05

Uslovi su prostor, poput garaze gdje bih mogao imati nesto kao radionicu. To nemam. Fali mi i strpljenja, danas sam mogao nariktat stratocastera da mu ne zveci vise G zica ali mi bi mrsko i sad je kasno. Mozda mi dodje iduce sedmice pa to sredim. Pragovi su OK, samo mozda treba vrat opustit zaq frtalj kruga. Ne znam ni gdje su mi alen keys, a ovo sto si nabrojao, sve imam osim lemilice. Nego lijena guzica. 

Lijena, jasta :D

A sema za povezivanje kol`ko oces po netu :P

http://www.guitarele...iring_diagrams/

Edited by kronostime, 13 March 2016 - 18:06.

• 0