Jump to content

Photo
- - - - -

ETF,MATF ili FTN

• Please log in to reply
115 replies to this topic

#1 Hermiona Halivel

Hermiona Halivel
  • Members
  • 13 posts

Posted 14 January 2016 - 21:59

Uskoro završavam srednju školu i treba da upišem fakultet.Spremam matematiku za prijemni i planiram da upišem jedan od ovih fakulteta-ETF smer Elektrotehnika i računarstvo ili R smer na MATF. Eventualno računarski smer na FTN-u.Pričala sam sa dosta ljudi koji su studirali ili studiraju neki od ovih fakulteta i uglavnom svako hvali svoj fakultet i misli da je najbolji,tako da bi me zanimalo da čujem još neka mišljenja-koji fakultet nudi najviše znanja i ima najkvalitetniji program,koji pruža najviše mogućnosti da zapošljavanje,koji je najpriznatiji u inostranstvu? Ja sam mislila da je možda najbolje da polažem prijemni na svim (ako ne budu isti dan) pa da onda odlučim. 

• 0

#2 Nimrod

Nimrod
  • Members
  • 2,514 posts

Posted 15 January 2016 - 16:48

Kako mislis da polazes prijemni na svim? Zar nije prijemni istog dana za sve BU (po predmetima) fakultete? 

Btw: "najpriznatiji u inostranstvu" ne znaci nista. Ako te zanima da li poslodavci rangiraju jedan fakultet BU vise od drugog, tesko da ce recimo neka multinacionalna kompanija sa sedistem u Mineapolisu da se bakce sa rangiranjem tvog fakulteta - ali ce je zanimati sta znas. Pogledaj Sangajsku listu i vidi gde je BU - mada, osim akademskih institucija, ne vidim da bi iko trazio po toj listi. Ako je fakultet akreditovan, i ako se poslodavcu dopada sta si ti studirala (tipa predmete) i radila za vreme studija, potpuno je svejedno dal je ETF ili PMF (osim ako poslodavac vec ne radi sa nekima, tj. ima nekakve blize kontakte od toga kako se fakultet zove). Sto se tice akademske karijere (tipa poslediplomskih studija itd.) onda se orijentisi prema zahtevima (tipa ako traze odredjen broj kredita iz odredjene oblasti kao preduslov, onda gledaj gde mozes da ispunis taj zahtev. 

• 0

#3 JovanDamaskin

JovanDamaskin
  • Banned
  • 214 posts

Posted 15 January 2016 - 18:03

Uskoro završavam srednju školu i treba da upišem fakultet.Spremam matematiku za prijemni i planiram da upišem jedan od ovih fakulteta-ETF smer Elektrotehnika i računarstvo ili R smer na MATF. Eventualno računarski smer na FTN-u.Pričala sam sa dosta ljudi koji su studirali ili studiraju neki od ovih fakulteta i uglavnom svako hvali svoj fakultet i misli da je najbolji,tako da bi me zanimalo da čujem još neka mišljenja-koji fakultet nudi najviše znanja i ima najkvalitetniji program,koji pruža najviše mogućnosti da zapošljavanje,koji je najpriznatiji u inostranstvu? Ja sam mislila da je možda najbolje da polažem prijemni na svim (ako ne budu isti dan) pa da onda odlučim. 

Bezi od matematike... Moj savet ti je FON.

• 0

#4 tomas.hokenberi

tomas.hokenberi
  • Members
  • 4,349 posts

Posted 16 January 2016 - 21:53

Ja ti preporucujem ETF, osim ako ne zivis u Novom Sadu ili okolini (u tom slucaju ti preporucujem FTN). Neces moci da polazes prijemni na svim posto je na vecini fakulteta BU prijemni istog dana. Neko vreme je prijemni za tehnicke fakultete i PMF bio zajednicki i tada si mogla da istovremeno konkurises na vise fakulteta po listi zelja ali mislim da to vise nije slucaj.

Sto se tice FON-a koji ti je predlozio forumski astrolog taj fakultet treba da ti bude izbor samo ako mislis da ces imati problema da se izboris sa predmetima na ETF/FTN ili PMF. To ne znaci da je to los izbor vec samo da su ovi, po mom misljenju, bolji. A svakako je bolji izbor od privatnih "IT" "fakulteta" ili nekih losijih drzavnih kao sto je Tehnicki Fakultet u Cacku i slicni.

Edited by tomas.hokenberi, 16 January 2016 - 21:54.

• 2

#5 Schrodinger

Schrodinger
  • Members
  • 20,418 posts

Posted 17 January 2016 - 01:50

Bezi od matematike svakako, ali i od FON-a takodje. 

• 0

#6 AgroUrban

AgroUrban
  • Members
  • 4,027 posts

Posted 17 January 2016 - 12:33

Bezi od matematike svakako, ali i od FON-a takodje. 

Sto tako Sredi?

• 0

#7 Schrodinger

Schrodinger
  • Members
  • 20,418 posts

Posted 17 January 2016 - 14:58

Sto tako Sredi?

Koji deo je problematican? O MF sam pisao vise puta, doduse sad je u arhivi sigurno, to je mnogo mracan fakultet na kome caruje endemski nerad povezan sa tipicno matematicarskim kompleksom superiornosti koji - u domacim uslovima, dakle ne kazem da je tako i na Prinstonu ili Sorboni - nije utemeljen ni na cemu realnom. Sto se tice FON-a, tu je situacija jos malko kompleksnija, naime to je fakultet koji je jedno vreme bio dobar,a onda ga je upropastio sopstveni uspeh plus lazna tehnokratska politicka elita koja se u jednom periodu, otprilike u vreme oko ubistva Djindjica, tamo infiltrirala. "Sopstveni uspeh" podrazumevam da je pocelo da se sliva previse para koje oni nisu znali da upotrebe na istinski konstruktivan nacin, nego su poceli da dele sami sebi ogromne plate, uobrazili da vise ne moraju nista da rade i da realnost nije bitna, nego samo "imidz" fakulteta. 

Posledice toga se najbolje vide u vec legendarnom falsifikovanom doktoratu g. Sinise Malog. I ja ti dobar stojim da je bar dobrih 30% drugih doktorata sa FON-a odbranjenih tokom poslednje decenije i po podjednako kriminalno, samo sto nisu u pitanju high-profile politicki slucajevi, pa se o njima ne prica ni ovoliko malo. To je tacno posledica 10 godina materijalnog procvata, ali moralnog i intelektualnog propadanja FON-a 2003-2013. 

Pri cemu i dalje sa diplomom FON-a zaista imas dobre izglede da se zaposlis. Ali da naucis nesto na svetskom nivou... e to vec jako tesko i retko. 

• 2

#8 AgroUrban

AgroUrban
  • Members
  • 4,027 posts

Posted 17 January 2016 - 15:38

Aaa to, pa ok, ja mislio ti ne preporucujes prirodne nauke onako uopsteno. Jbg, verujem da je sve tacno tako kako si napisao, ali izbor u ovoj zemlji je nikakav, pa ipak, nesto treba studirati. Moj utisak je da je situacija ipak bolja nego na Pravnom, Ekonomskom, Politickim naukama...

Ljudima (fakticki deci) koji tek treba da upisu fakultet preporucujem da kada upisu faks, da se manu tih raznih studentskih organizacija, vec da sednu sa knjigom i da se potrude sto pre da zavrse fakultet. Takodje, iz oblasti koje studiraju i koje ih zanimaju da prate promene i napredak u svetu, pa cak i ako se razlikuje od onoga sto im pise u knjigama. Ja sam vise puta uhvatio moje  profesore kako iz oblasti kojom se privatno bavim pricaju debelo ,,outdated'' podatke. Onda razmisljam, ako sam ja primetio ovo o cemu se ipak vise razumem, ko zna sta su nam tek podvalili sto je zastarelo, a ja nisam mogao da ukapiram. Jbg.

• 3

#9 Hermiona Halivel

Hermiona Halivel
  • Members
  • 13 posts

Posted 18 January 2016 - 18:36

Vidim da ovde ne vlada bas lepo misljenje o MATF,a sta mislite o ETF-u i FTN-u?Meni se kao grad za zivot vise svidja Novi Sad od Beograda,ali mi deluje da je ETF bolji od FTN-a.Ili bar ima bolji marketing.FON ne bih ni uzimala u obzir za upis.

Edited by Hermiona Halivel, 18 January 2016 - 18:38.

• 0

#10 Jurgen

Jurgen
  • Members
  • 6,514 posts

Posted 18 January 2016 - 19:01

Ako ti matematika i informatika idu jako dobro, ETF i smer Softverski inženjering nude fenomenalnu perpekstivu. Nekoliko ljudi iz moje srednje škole je otišlo na taj smer i svi su prezadovoljni, oni koji su otišli na druge smerove su takođe zadovoljni, ali pouzdano znam da je SI odličan izbor.

• 0

#11 tomas.hokenberi

tomas.hokenberi
  • Members
  • 4,349 posts

Posted 18 January 2016 - 19:12

Ako ti matematika i informatika idu jako dobro, ETF i smer Softverski inženjering nude fenomenalnu perpekstivu. Nekoliko ljudi iz moje srednje škole je otišlo na taj smer i svi su prezadovoljni, oni koji su otišli na druge smerove su takođe zadovoljni, ali pouzdano znam da je SI odličan izbor.

RTI na ETF-u je mnogo kvalitetniji smer od SI. SI je napravljen u cilju da se privuku samofinansirajuci studenti koji bi inace otisli na FON, posto im je ETF delovao pretesko. Zato ima jako mali procenat studenata na budzetu. SI je manje zahtevan od RTI i drugih smerova na ETF-u.

• 1

#12 tomas.hokenberi

tomas.hokenberi
  • Members
  • 4,349 posts

Posted 18 January 2016 - 19:15

Vidim da ovde ne vlada bas lepo misljenje o MATF,a sta mislite o ETF-u i FTN-u?Meni se kao grad za zivot vise svidja Novi Sad od Beograda,ali mi deluje da je ETF bolji od FTN-a.Ili bar ima bolji marketing.FON ne bih ni uzimala u obzir za upis.

ETF jeste nesto bolji od FTN-a ali tu se ne radi o velikim razlikama. Neki smerovi na FTN-u su i nesto bolji nego na ETF-u, npr. Energetika. RTI na ETF-u je bolji od FTN ekvivalenta ali ne znacajno. U principu ako si iz Novog Sada i okoline onda biraj FTN. Ako si iz Beograda ili ostatka Srbije probaj ETF.

• 1

#13 Hermiona Halivel

Hermiona Halivel
  • Members
  • 13 posts

Posted 18 January 2016 - 19:24

RTI na ETF-u je mnogo kvalitetniji smer od SI. SI je napravljen u cilju da se privuku samofinansirajuci studenti koji bi inace otisli na FON, posto im je ETF delovao pretesko. Zato ima jako mali procenat studenata na budzetu. SI je manje zahtevan od RTI i drugih smerova na ETF-u.

Cula sam slicnu pricu i od moje rodjake koja je na SI.Tipa da je jako slican kao RTI,ali da im je olaksano sto nemaju neke predmete tipa OET i da je vise izmisljen za uzimanje para nego sto pruza neko vece znanje.Tako da ako bih isla na ETF isla bi na RTI,ne na Si.

ETF jeste nesto bolji od FTN-a ali tu se ne radi o velikim razlikama. Neki smerovi na FTN-u su i nesto bolji nego na ETF-u, npr. Energetika. RTI na ETF-u je bolji od FTN ekvivalenta ali ne znacajno. U principu ako si iz Novog Sada i okoline onda biraj FTN. Ako si iz Beograda ili ostatka Srbije probaj ETF.

Nisam iz Novog Sada.Iz unutrasnjosti sam.I NS i BG su odprilike isto udaljeni od mene,tako da to nema nekog bitnog uticaja na izbor fakulteta,samo se meni licno vise svidja NS od BG,ali to nije klucno za izbor fakultet,vec kvalitet studija.Mene bi ako bih upsivala FTN zanimao smet ekvivalentan RTI-u,a ne enrgetika ili neki drugi elektro smer.

P.S. Hvala svima na odgovorima.

• 0

#14 tomas.hokenberi

tomas.hokenberi
  • Members
  • 4,349 posts

Posted 20 January 2016 - 23:18

Aaa to, pa ok, ja mislio ti ne preporucujes prirodne nauke onako uopsteno. Jbg, verujem da je sve tacno tako kako si napisao, ali izbor u ovoj zemlji je nikakav, pa ipak, nesto treba studirati. Moj utisak je da je situacija ipak bolja nego na Pravnom, Ekonomskom, Politickim naukama...

Ljudima (fakticki deci) koji tek treba da upisu fakultet preporucujem da kada upisu faks, da se manu tih raznih studentskih organizacija, vec da sednu sa knjigom i da se potrude sto pre da zavrse fakultet. Takodje, iz oblasti koje studiraju i koje ih zanimaju da prate promene i napredak u svetu, pa cak i ako se razlikuje od onoga sto im pise u knjigama. Ja sam vise puta uhvatio moje  profesore kako iz oblasti kojom se privatno bavim pricaju debelo ,,outdated'' podatke. Onda razmisljam, ako sam ja primetio ovo o cemu se ipak vise razumem, ko zna sta su nam tek podvalili sto je zastarelo, a ja nisam mogao da ukapiram. Jbg.

Grešiš ako misliš da su ti oni podvalili tako što su znali nešto više pa su ti prećutali. Velika je verovatnoća da su njihova znanja bila i ostala "outdated". U užoj oblasti kojom se bavim znanja većine (posebno starijih i čuvenijih) profesora su ostala na nivou koji su dostigli kada su bili na vrhuncu istraživačkog rada (pre više decenija). Profesori često predaju predmete kojima se na bave aktivno i zato prenose zastarela znanja. Većina se bavi ili tezgarenjem ili oblastima koje su trenutno zvučne  i zgodne za pisanje radova i prikupljanje poena (često bez stvarnog razumevanja i uvida u ono o čemu pišu).

• 1

#15 steva8lfc

steva8lfc
  • Members
  • 20,686 posts

Posted 22 January 2016 - 17:00

Evo i mene, cisto da neko napise nesto lepo o MATF-u. ;D

Sve zavisi od toga sta ti najvise volis. Ja sam na primer zavrsio elektrotehnicku srednju skolu (isao na razna republicka takmicenja iz OET-a) i logicno je bilo da nastavim na ETF-u ali sam se ipak opredelio za I smer na MATF-u (na ETF-u cak nisam ni prijemni polagao, tada nije bio isti dan). Znao sam da zelim da budem u IT svetu a kod mene je presudilo sto mi je kroz skolovanje matematika oduvek sluzila da odmorim mozak od ostalih predmeta a na I smeru je ima taman, oko 2 matematike po semestru u proseku.

Za mene je I smer na MATF-u mnogo dobro koncipiran i bas mi je bilo uzivanje studirati ga tako da kad bih moram opet da studiram, opet bih sve isto uradio. Takodje, od ove godine je promenjen program i vise nije 3+2 vec 4+1 i mogu ti reci da mi se mnogo svidja kako su pretumbali predmete da mi je krivo sto ja nisam studirao po tom programu.

• 0