Dalje, kao sto sam gore vec rekao,pokzalo se da nakon legalizacije upotreba medju mladima blago opada nakon legalizacije. Moguce je da je u pitanju statisticka greska, ali mozemo poprilicno sigurno da reci da legalizacija mozda ne izaziva pad, ali sigurno ne izaziva ni rast upotrebe droge medju mladima.
I na kraju je vazno reci da marihuana i alkohol imaju jako slicne trajne posledice na decu koja ih koriste. Detaljno objasnjenje mozete procitati ovde.
Sve u svemu, na osnovu cinjenica koje sam izlozio, meni se cini da legalizacija marihuane ima jako puno prednosti, a malo mana.
Mnoga istraživanja pokazuju da je potrošnja droge među holandskom omladinom manja nego u susednim državama. Zabranjeno voće je izgleda slađe i primamljivije.
Što se tiče dece i kanabisa - ako je legalizovan, jedan legalni prodavac, kome prete drakonske kazne ako prodaje mlađima od 18 godina, moraće da razmisli dvaput.
Ilegalnog dilera, kome ionako preti sud ako ga uhvate, boli uvo za to.
Koliko vidim, holandski trgovci i kafićari se itekako drže zakona i ne prodaju alkohol mlađima od 18, milije im je da sačuvaju dozvolu za rad i dobru reputaciju - a mušterija ima dovoljno i među punoletnima.