Jump to content


Photo
- - - - -

Teroristicki napadi u svetu i rat protiv terorizma


 • Please log in to reply
2924 replies to this topic

#2851 zoran59

zoran59
 • Members
 • 10,040 posts

Posted 24 October 2017 - 20:20

Mujo, opet si skrenuo u pricu o religiji. O tome postoji vise tema, pa i citav pdf. malo nizvodno.

 

Ovo je tema o terorizmu.

Da teroristi svoje djelovanje pravdaju nekakvim (ispravnim ili krivim, nije bitno) tumacenjem religije - nisu izmislili pojedini forumasi, nego teroristi sami to tvrde!

A ocito su vecina danasnjih terorista islamski vjernici, nisu budisti ili sintoisti.

 

Za one koji imaju vremena i interesa, zanimljiv izvjestaj:

BEYOND THE CALIPHATE:

Foreign Fighters and the Threat of Returnees

 

 

................

 

 

Key Findings
As the so-called Islamic State (IS) loses territorial control of its caliphate, there is lit
-
tle doubt that the group or something similar will survive the worldwide campaign
against it so long as the conditions that promoted its growth remain. Its appeal will
outlast its demise, and while it will be hard to assess the specific threat posed by
foreign fighters and returnees, they will present a challenge to many countries for
years to come.
Despite the overall increase in Foreign Fighters since The Soufan Group’s last report
in December 2015, the flow of fighters came to a virtual standstill as the Islamic State
began to lose its territory in both Syria and Iraq and states implemented better mea
-
sures to prevent travel. However, from 2015, there was a marked rise in the number
of foreign women and children traveling to or, in the case of children, being born
in the Islamic State.
While returning Foreign Fighters have not as yet added significantly to the threat
of terrorism around the world, the number of attacks inspired or directed by the
Islamic State continues to rise. All returnees, whatever their reason for going home,
will continue to pose some degree of risk.
There are now at least 5,600 citizens or residents from 33 countries who have
returned home. Added to the unknown numbers from other countries, this rep
-
resents a huge challenge for security and law enforcement entities.
States have not found a way to address the problem of returnees. Most are impris
-
oned, or disappear from view. There will be a need for more research and informa
-
tion sharing to develop effective strategies to assess and address the threat.
Returnee women and children represent a particular problem for States, as they
struggle to understand how best to reintegrate these populations. Proper men
-
tal health and social support mechanisms will be especially relevant in the case
of children.
 

 

 
 
 
 
 
 
izvor, citav izvjestaj u pdf formatu, ima nekih 40-ak stranica: http://thesoufancent...ctober-2017.pdf

Edited by zoran59, 24 October 2017 - 20:23.

 • 0

#2852 Mujo Mujic

Mujo Mujic
 • Members
 • 1,107 posts

Posted 24 October 2017 - 20:41

 

Mujo, opet si skrenuo u pricu o religiji. O tome postoji vise tema, pa i citav pdf. malo nizvodno.

 

Ovo je tema o terorizmu.

Da teroristi svoje djelovanje pravdaju nekakvim (ispravnim ili krivim, nije bitno) tumacenjem religije - nisu izmislili pojedini forumasi, nego teroristi sami to tvrde!

A ocito su vecina danasnjih terorista islamski vjernici, nisu budisti ili sintoisti.

 

 

Da, uvjetno receno, odlutalo se od teme. Terorizam je nasilje, koje u ovom sadasnjem trenutku zlorabi religiju kao alat, a alat za nasilje moze biti sve. Moze i motika kojom se kopa krompir biti alat nasilja kojom se moze razbiti glava. Moj osvrt je bio na anti-religijske hipije, kojima je sporan alat, motika, a bez kojeg ni oni sami ne mogu funkcionirati.


Edited by Mujo Mujic, 24 October 2017 - 20:49.

 • 0

#2853 Schrodinger

Schrodinger
 • Members
 • 20,418 posts

Posted 24 October 2017 - 21:08

Da, ja smatram sebe posebnim u smislu da ne dozvoljavam sebi koprcanje u blatu mutavog zatucanog religijskog tora, kao ni koprcanje u blatu mutavnog zatucanog antireligijskog tora. Sa moje strane ja nemam potrebu biti apologeta niti jednog tora, kao sto ni sa tvoje strane nije potrebno etiketirati nekoga necim sto nije, braneci svoj tor. Iako nekada pripadnik anti-r tora, meni vise nisu interesantni supljaci i puhanje u zurlu kontra r tora, neargumentirano. Interesantno mi je, u ovoj vodjeka online kafani, produskitirati poneku o vasim anti-r argumentima. 

...

Pri cemu u startu priznajes problem i proglasavas ga za neku vrlinu. Pa nema nikakvog razloga u samoj stvari za izjasnjavanje za i protiv - ono sto ti ovde branis jeste POVLAŠĆENI polozaj religije u drustvu. U tom smislu, nema nikakvih anti-religijskih argumenata, niko nije video nista slicno tome bar ne ovde na forumu. Dakle, bas me briga da li bilo ko praktikuje ili ne praktikuje religiju, to bi trebalo da bude podjednako relevantno kao da li skuplja slicice ili igra sah.

 

Problem je dogma - preuzeta direktno iz neolita i perpetuirana izmedju ostalih od strane onih poput tebe koji prave laznu ravnotezu izmedju dva strawman-stava - da je religija nesto sto je samo po sebi toliko drugacije i posebno da o njoj moramo silno da raspravljamo i da stotinama godinama razvijamo mere prosvetiteljstva da bi sprecili da nam se namece silom kao sto se radilo hiljadama godina. 

 

Procitaj Basarinu "Famu o biciklistima", sjajna knjiga, tu se na sarkastican nacin diskutuje da ideja da biciklisti treba da (makar preko tajne organizacije) vladaju svetom i da se ljudski zivoti upravljaju po biciklizmu. A zasto? Pa zasto da ne - ako mogu po epilepticarima i "vizionarima" iz neolita, sto ne bi i po biciklistima?


 • 3

#2854 Mama_mia

Mama_mia
 • Members
 • 4,616 posts

Posted 24 October 2017 - 21:33

...

 

 

Svu tu zgadiju pohvatanu u Raki, treba za vrat obesiti o konopac, metar iznad zemlje, pa neka 'svevisnji' oduci da li je to 'terorizam, trauma ili mentalna bolest'.

 

Zato sto je sigurno zlodelo, a ta bagra nema sta da trazi medju zivima.

:wicked: 

 

...

 

 

nesto slicno je porucio macron bar sto se tice francuskih isisovaca koji planiraju da se vrate kuci

 

`ubiti po vidjenju` da se ne smaraju sa njima kad se vrate...jer onda sleduju zakoni i muke dokazivanja da li je borac psiho ili nesrecni fanatik sa teskim detinjstvom, a jos se borio se na tudjoj teritoriji a ne u francuskoj - zakon bi ga tacno pomilovao


 • 1

#2855 Mujo Mujic

Mujo Mujic
 • Members
 • 1,107 posts

Posted 25 October 2017 - 18:09

Ne znam da li ja mogu na dovoljno razumljiv nacin prenijeti moju tvrdnju i argumente, no evo jos jedanput i nema potrebe vise na tu temu...

 

...ono sto ti ovde branis jeste POVLAŠĆENI polozaj religije u drustvu. U tom smislu, nema nikakvih anti-religijskih argumenata....

 

Gore citirano, uvjetno receno slicno, ne bas precizno istovjetno onome sto tvrdim.

 

Precizno kazano, ja tvrdim da je uvjerenje (korisno, ne stetno), odnosno organizirano uvjerenje/religija, sastavna komponenta svakog ljudskog drustva. Bez te komponente, nema ni ljudskog drustva. Kao noseci stub neke zgrade, koji kada bi se uklonio, ta zgrada bi se urusila, pa je u tom kontekstu besmisleno raspravljati da li treba ili ne postojati taj stub, moze se raspravljati samo da li taj stub moze biti bolji ili losiji.

 

Drugim rijecima, na mjestu stuba/religije, moze biti krscanstvo, islam, budizam, sintoizam, mitraizam, zoroastrizam, neka indijanska religija, ili neka od bilo kojih

hiljada uvjerenje/religijskih instanci iz proslosti, ili nekih novih u buducnosti, a ne moze postojati praznina na tom mjestu ukoliko se zeli imati zgrada/drustvo.

 

Argument za gornju tvrdnju, na jednostavnom primjeru: kada kazemo ubiti, da ili ne, u prirodi je potpuno dozvoljena sloboda izvrsiti oba rezultata. Ako je osoba A jaca, a osoba B slabija, pri cemu osoba B ima u rukama zdjelu malina, prirodno je potpuno dozvoljeno osobi A ubiti osobu B, i sebi pribaviti zdjelu malina tim postupkom. Ama bas nikakav prirodni zakon ne sprjecava izvrsenje ovakvog postupka, niti ce osoba A biti kaznjena, stavise priroda ce nagraditi jacu osobu nastavkom njene egzistencije, a slabijace izumrijeti. To bi bilo animalno drustvo nase vrste, potpuno slicno animalnim drustvima svih ostalih animalnih vrsta u prirodi.

 

Da bi od te animalne zajednice moglo nastati civilizirano drustvo, nase drustvo, mora najprije nastati vjestacko uvjerenje da je ubiti lose, zatim vjestacka norma ako-ubijes-bices-kaznjen necim losim, zatim vjestacki organizirani sistem prisile, psihicke/religijske i fizicke/drzavne. Ljudsko drustvo kao vjestacki konstrukt, egzistira na fundamentu iz prethodne recenice.

 

Mozda se vama grsti na rijec religija, zato sto se to u vasim percepcijama mozda povezuje sa nekim zatucanim pojavama, no nije problem, ovaj gore drustveni fundament mozemo nazvati nekom drugom rjecju, stajaznam, asdf. Ako je tako lakse razumjeti, taj asdf je vjestacka komponenta vjestackog ljudskog drustva, koja mora postojati.

 

 

Dakle, bas me briga da li bilo ko praktikuje ili ne praktikuje religiju, to bi trebalo da bude podjednako relevantno kao da li skuplja slicice ili igra sah.

 

Eh, nije bas tako, slicice ili sah. U ovom slucaju, bitno je da li neko u drustvu ima ili nema uvjerenja "ne ubiti, zato sto je to lose", a to se dalje moze razraditi sa pitanjem "da li od 1.000.000 ljudi kojima sam okruzen uvjerenjem "ne ubiti, zato sto je to lose" je stegnuto 99%, 70%, 44%, 13% tog miliona".

 

Jos mozda adekvatniji primjer bi bilo vjestacki stipulirano uvjerenje "ne ukrasti". Zamisli kada bi 1.000.000 ljudi, 100% njih kazalo:  fuck that, let's steal, always when possible, takvo drustvo definitivno ne bi moglo opstati,urusilo bi se.


 • 0

#2856 angelia

angelia
 • Members
 • 15,251 posts

Posted 25 October 2017 - 18:20

 

Precizno kazano, ja tvrdim da je uvjerenje (korisno, ne stetno), odnosno organizirano uvjerenje/religija, sastavna komponenta svakog ljudskog drustva. Bez te komponente, nema ni ljudskog drustva. Kao noseci stub neke zgrade, koji kada bi se uklonio, ta zgrada bi se urusila, pa je u tom kontekstu besmisleno raspravljati da li treba ili ne postojati taj stub, moze se raspravljati samo da li taj stub moze biti bolji ili losiji.

 

Ja sam mislila da smo dostigli civilizacijski nivo na kome nam ne treba imaginarni prijatelj, jer za noseci stub imamo - zakone, i organizaciju drustva.  Babaroge, i ostale pretnje religije su mozda bile potrebne kad je ljudsko drustvo bilo veoma nisko obrazovano.... valjda danas kad imamo nauku i znanje, etiku, ne moramo da pribegavamo mistici.


 • 2

#2857 Schrodinger

Schrodinger
 • Members
 • 20,418 posts

Posted 25 October 2017 - 19:00

Ne znam da li ja mogu na dovoljno razumljiv nacin prenijeti moju tvrdnju i argumente, no evo jos jedanput i nema potrebe vise na tu temu...

 

 

Gore citirano, uvjetno receno slicno, ne bas precizno istovjetno onome sto tvrdim.

 

Precizno kazano, ja tvrdim da je uvjerenje (korisno, ne stetno), odnosno organizirano uvjerenje/religija, sastavna komponenta svakog ljudskog drustva. Bez te komponente, nema ni ljudskog drustva. Kao noseci stub neke zgrade, koji kada bi se uklonio, ta zgrada bi se urusila, pa je u tom kontekstu besmisleno raspravljati da li treba ili ne postojati taj stub, moze se raspravljati samo da li taj stub moze biti bolji ili losiji.

 

Drugim rijecima, na mjestu stuba/religije, moze biti krscanstvo, islam, budizam, sintoizam, mitraizam, zoroastrizam, neka indijanska religija, ili neka od bilo kojih

hiljada uvjerenje/religijskih instanci iz proslosti, ili nekih novih u buducnosti, a ne moze postojati praznina na tom mjestu ukoliko se zeli imati zgrada/drustvo.

 

Argument za gornju tvrdnju, na jednostavnom primjeru: kada kazemo ubiti, da ili ne, u prirodi je potpuno dozvoljena sloboda izvrsiti oba rezultata. Ako je osoba A jaca, a osoba B slabija, pri cemu osoba B ima u rukama zdjelu malina, prirodno je potpuno dozvoljeno osobi A ubiti osobu B, i sebi pribaviti zdjelu malina tim postupkom. Ama bas nikakav prirodni zakon ne sprjecava izvrsenje ovakvog postupka, niti ce osoba A biti kaznjena, stavise priroda ce nagraditi jacu osobu nastavkom njene egzistencije, a slabijace izumrijeti. To bi bilo animalno drustvo nase vrste, potpuno slicno animalnim drustvima svih ostalih animalnih vrsta u prirodi.

 

Da bi od te animalne zajednice moglo nastati civilizirano drustvo, nase drustvo, mora najprije nastati vjestacko uvjerenje da je ubiti lose, zatim vjestacka norma ako-ubijes-bices-kaznjen necim losim, zatim vjestacki organizirani sistem prisile, psihicke/religijske i fizicke/drzavne. Ljudsko drustvo kao vjestacki konstrukt, egzistira na fundamentu iz prethodne recenice.

 

Mozda se vama grsti na rijec religija, zato sto se to u vasim percepcijama mozda povezuje sa nekim zatucanim pojavama, no nije problem, ovaj gore drustveni fundament mozemo nazvati nekom drugom rjecju, stajaznam, asdf. Ako je tako lakse razumjeti, taj asdf je vjestacka komponenta vjestackog ljudskog drustva, koja mora postojati.

 

 

Eh, nije bas tako, slicice ili sah. U ovom slucaju, bitno je da li neko u drustvu ima ili nema uvjerenja "ne ubiti, zato sto je to lose", a to se dalje moze razraditi sa pitanjem "da li od 1.000.000 ljudi kojima sam okruzen uvjerenjem "ne ubiti, zato sto je to lose" je stegnuto 99%, 70%, 44%, 13% tog miliona".

 

Jos mozda adekvatniji primjer bi bilo vjestacki stipulirano uvjerenje "ne ukrasti". Zamisli kada bi 1.000.000 ljudi, 100% njih kazalo:  fuck that, let's steal, always when possible, takvo drustvo definitivno ne bi moglo opstati,urusilo bi se.

Ne, ne, i ne. Uopste necu da ulazim u sam argument da eto, bez religije nema morala - to su demantovali ljudi jos od antickih filozofa, preko Voltera, do savremenih eticara. 

 

Umesto toga, daleko jednostavnije pitanje: sta tacno u tom moralnom kodeksu (koji je, uzgred, objektivno zastareo na mnogim mestima i jedva se krpi od strane inteligentnijih teologa) zahteva da izrazavanje bude javno i ceremonijalno, da zahteva specijalizovane objekte, institucije, politicko delovanje? Dakle, hinajana budisti su, recimo, manje moralni zato sto nemaju crkvu niti svestenicku kastu? Religije koje insistiraju na privatnosti meditacije su manje pogodne za moralnu poduku od onih koje eto, moraju robovskim radom da zidaju katedrale, pokrecu krstaske ratove i ciji klerici eto moraju, posto se pokazalo neizbezno, da maltretiraju male decake?


 • 2

#2858 alberto.ascari

alberto.ascari
 • Members
 • 28,255 posts

Posted 31 October 2017 - 21:49

Opet....

 

http://edition.cnn.c...ired/index.html


 • 0

#2859 angelia

angelia
 • Members
 • 15,251 posts

Posted 01 November 2017 - 04:20

I ja sam na prve vesti mislila da je neki road rage. Veceras mi prijatelj rece "ti si tako naive European, naravno da je terrorist attack". Ispostavilo se da je u pravu.


 • 0

#2860 Schrodinger

Schrodinger
 • Members
 • 20,418 posts

Posted 01 November 2017 - 04:37

I ja sam na prve vesti mislila da je neki road rage. Veceras mi prijatelj rece "ti si tako naive European, naravno da je terrorist attack". Ispostavilo se da je u pravu.

Bizarno je da su zrtve mahom Argentinci...

 

Izgleda da je opet u pitanu Uzbek, sto otvara par zanimljivih pitanja: cemu tacno sluzi Drumpfov travel ban, kad otprilike nijedan od izvrsilaca nije iz "banovanih" zemalja? Kamo toliko hvaljeni Drumpfov "toughness" i "law and order" kad nije u stanju ni rodni grad da zastiti, kamoli celu zemlju? Sa sve Orlandom, Las Vegasom i ovim, Drumpf ima sve izglede da ima najkrvaviji mandat od svih "mirnodopskih" prezidenta i ako je ova prva godina tipicna, prevazici ce Obamu po broju civilnih zrtava terorizma za faktor od 20-50. 


 • 0

#2861 angelia

angelia
 • Members
 • 15,251 posts

Posted 01 November 2017 - 04:43

Bizarno je da su zrtve mahom Argentinci...

 

Izgleda da je opet u pitanu Uzbek, sto otvara par zanimljivih pitanja: cemu tacno sluzi Drumpfov travel ban, kad otprilike nijedan od izvrsilaca nije iz "banovanih" zemalja? Kamo toliko hvaljeni Drumpfov "toughness" i "law and order" kad nije u stanju ni rodni grad da zastiti, kamoli celu zemlju? Sa sve Orlandom, Las Vegasom i ovim, Drumpf ima sve izglede da ima najkrvaviji mandat od svih "mirnodopskih" prezidenta i ako je ova prva godina tipicna, prevazici ce Obamu po broju civilnih zrtava terorizma za faktor od 20-50. 

Pa ok, Trump pokusava da nadje neki izvor terorizma, i da ga zaustavi, uglavnom nedovoljno informisan. Ali moras priznati, nevezano za Trumpa da je US sad relativno ok sa stranim terorizmom, u odnosu na Evropu. Broj napada u Evropi je postao ne-proporcionalan na osnovu velicine zemlje i populacije. Nemoj pogresno da me razumes, nista to nije Trump postigao, samo institucije US. Trumpu bi bilo bolje da pusti profesionalce da rade.


 • 0

#2862 Schrodinger

Schrodinger
 • Members
 • 20,418 posts

Posted 01 November 2017 - 04:58

Pa ok, Trump pokusava da nadje neki izvor terorizma, i da ga zaustavi, uglavnom nedovoljno informisan. Ali moras priznati, nevezano za Trumpa da je US sad relativno ok sa stranim terorizmom, u odnosu na Evropu. Broj napada u Evropi je postao ne-proporcionalan na osnovu velicine zemlje i populacije. Nemoj pogresno da me razumes, nista to nije Trump postigao, samo institucije US. Trumpu bi bilo bolje da pusti profesionalce da rade.

Naprotiv, zrtava islamofashistickog terorizma ima mnogo vise u USA nego recimo u Francuskoj kada se normira na udeo muslimanske populacije u tim zemljama koji potencijalno moze biti radikalizovan. U Francuskoj imas 10% muslimana, u USA oko 1%. Shodno tome, ceteris paribus bi trebalo da ima za red velicine manje zrtava te podvrste terorizma, a ono ustvari kad pogledas, bostonski maraton, San Bernandino, Orlando, sad ovo - broj zrtava je tu negde mozda za faktor od dva manji od francuskih napada u istom intervalu. Ispostavlja se da je verovatnoca da je slucajno odabrani musliman radikalizovan u USA daleko veca nego u Evropi.


 • 0

#2863 angelia

angelia
 • Members
 • 15,251 posts

Posted 01 November 2017 - 05:29

Naprotiv, zrtava islamofashistickog terorizma ima mnogo vise u USA nego recimo u Francuskoj kada se normira na udeo muslimanske populacije u tim zemljama koji potencijalno moze biti radikalizovan. U Francuskoj imas 10% muslimana, u USA oko 1%. Shodno tome, ceteris paribus bi trebalo da ima za red velicine manje zrtava te podvrste terorizma, a ono ustvari kad pogledas, bostonski maraton, San Bernandino, Orlando, sad ovo - broj zrtava je tu negde mozda za faktor od dva manji od francuskih napada u istom intervalu. Ispostavlja se da je verovatnoca da je slucajno odabrani musliman radikalizovan u USA daleko veca nego u Evropi.

Statistika je varljiva. To se moze diskutovati samo trenutno ne mogu da se bavim time, zasto bas Francuska?uzmi evropu ti je negde populacija.


 • 0

#2864 alberto.ascari

alberto.ascari
 • Members
 • 28,255 posts

Posted 07 December 2017 - 23:34

Uhapšen 25godišnji Bosanac u Gracu, osnovano osumnjičen da je pripremao teroristički napad na Weihnachtsmärkte sličan onom iz Berlina prošle godine.

 

Daleko smo dogurali, kad se samo setim kakve su bile devojke u Bosni pre Izetbegovića i sličnih, a danas nose šatore na sebi, radjaju po desetoro dece a momci gledaju gde da rentaju kamion u Gracu da se malo provozaju po ljudima...

 

 

http://www.krone.at/602529


 • 3

#2865 Mama_mia

Mama_mia
 • Members
 • 4,616 posts

Posted 11 December 2017 - 16:49

New York explosion: Failed bombing was 'attempted terror attack', says Mayor Bill de Blasio

 

The explosion at New York City's Port Authority subway terminal was an attempted terrorist attack, authorities have confirmed.

Mayor Bill de Blasio confirmed that the explosion was an attempt at terrorism, but said there were no other credible threats to the city at this time.

Four people were injured in the rush-hour blast in one of New York's major transit centres, authorities said. Three commuters suffered minor injuries, while the alleged attacker's injuries were more severe.

The alleged attacker has been identified as 27-year-old Akayed Ullah, Police Commissioner James O'Neill said. Asked if the alleged attacker had ties to Isis, Mr O'Neill said Mr Ullah had made statements, but declined to elaborate as to what they were.


 • 0