Vidis ja licno vidim kao problem i nepravdu da ljudi samo zato sto su rodjeni u nekoj slabije razvijenoj zemlji moraju da rade vise a za manje pare. I nije to ponuda-potraznja vec je eksploatacija radne snage siromasne zemlje od strane bogate zemlje.
Vidis, ovde gresis - poslodavac iz bogate drzave koristi to sto ce neki kvalifikovani radnik iz siromasne drzave da mu uradi posao isto ili mozda cak i bolje od radnika iz njegove drzave. I platice ga onoliko koliko ce ovom radniku biti sasvim dobro, jer sa tom sumom u toj drzavi moze da zivi ok. To nije eksploatacija, to je ponuda i potraznja - poslodavac kaze da mu treba nesto, ovaj je jeftiniji a dobar i poslodavac i radnik su zadovoljni. Plus, cesto imas slucaj da poslodavci odvode te radnike u svoje zemlje, pruzaju im dodatnu kvalifikaciju o svom trosku i placaju ih kao prethodne radnike jer smatraju da su bolji, je l' to onda "zavrtanje" poslodavca, posto si uspeo da povecas svoju cenu za kratko vreme nekoliko puta, a radis isti posao?
Ti radis preko neta i zapravo koristis slican trik. Sedis u Srbiji gde je nizak standard, radis jeftino po americkim standardima poslove a ovde ti dodje iznad proseka. To je moguce takodje zbog globalizacije, ali tu vrstu prednosti koristi mozda 5% populacije. Vecina ljudi su zavisni od ekonomskih pravila od lokalne drzave pa cak i grada.
Vidis, ovde cu potpuno da se slozim sa tobom. E sad je tu pravo pitanje, zasto to ne koristi vise ljudi, zasto vise se vise ljudi ne usmeri tamo gde ima vise posla i profesionalno se usavrsava u onim oblastima gde je napredak maltene siguran? Umesto cega se prave seme i semice i uvlace se u bulju nekim lokalcima, uclanjuju se u stranku i tako "napreduju"? Je l' za to kriva drzava? U globalu jeste, ali u sustini krivi su ti ljudi jer su apsolutno tupi i gluvi i zive u nekom paralelnom svetu iluzije i maste, baveci se nekim krupnim pitanjima na koje nikako ne mogu da uticu (da ne pricamo o tome da ih ne razumeju uopste), a kod kuce im treba majka da im isprzi jaja za veceru.
Sto se tice jaza i podataka. Nema meni tu sta da odgovara ili ne, to su cinjenice, izmereni podaci, realnost. Oni ti i sluze da izmere istorijske trendove i trenutno stanje kako bi se to stanje pokusalo unaprediti. Ne znam kako neko moze zapravo kad se prica o raspodeli tvrditi da je sad ova trenutna raspodela idealna, savrsena, jedina. Cim kazes hocu drugacije da raspodelim resurse, odmah izbije diskucija. Sistem koji se sastoji od gomile varijabli i matematike i funkcionise na osnovu raspodela se menja fluidno kao i grafikoni na berzama. Meni samo nije jasan taj manir, da ljudi misle da je neko trenutno stanje zapisano u kamenu i da je to jedino moguce. Vlade drzava mogu da se igraju kako hoce sa ekonomijom i da rade raspodele, sto se zapravo i desava non stop. I u svakoj ekonomiji non stop imas raspodele i kreiranje nove vrednosti. 2 odvojena procesa. Niti su suprostavljeni niti se pobijaju. Generacije u svakoj drzavi kreiraju neke vrednosti, nove generacije ih nasledjuju, raspodeljuju i kreiraju ili ne nove. I tako ti je u svakoj drzavi, ekonomiji.
Postoje podaci koji govore da su ovih 1% od sedamdesetih utrostrucili svoj dohodak, ali su i averidzi takodje utrostrucili svoj dohodak. To bi govorilo da je sve normalno i kako treba da bude, samo sto tada o tome nije pricano i nisi imao mas medije i zaveroloske kvazi sajtove, tako da nije mogao svako da spozna "istinu". Postoji milion pogleda na iste statisticke podatke, sve zavisi od toga kakve su ti preferencije sto bi rekao onaj da li stari ili novi zavet.
Ja ne pricam o raspodeli, pricam o stanju. Nema raspodele, bar ne ove o kakvoj ti pricas. Nema Rotsilda koji kaze ja cu za sebe iz ovih 80 triliona dolara da uzmem 5 milijardi ove godine. Ovi tamo u Silikonskoj dolini mogu da uzmu milijardu svi djuture, ove sto su u nekretninama moram malo da povadim, evo njima 2 milijarde. I tako dalje. Toga nema. Nema boga niti coveka-boga, niti vise ljudi bogova (niti botova) koji uzimaju tu masu para i odredjuju ko ce koliko da dobije. Ljudi su u trzisnoj utakmici, bore se za svoje mesto, rade za nekog ili za sebe i u zavisnosti od svog rada privredjuju.
Ne mozes ti da odredjujes sta vredi koliko - nesto vredi tacno onoliko koliko ce covek da ga plati. Ako pricamo o licnom osecaju, ni meni nece biti jasno kako Dzastin Biber jebeni moze da vredi milione - ali jebi ga, ima fanove, ima industriju iza sebe kojoj donosi pare, oni se otimaju za njega, placaju ga vise, on trazi vise i tako dalje - znaci, ima ko ce to da plati i zato toliko vredi, i to opet nije sistemski problem nego je problem sto ima toliko ljudi budala konzumenata koji to omogucavaju.
Nije trenutno stanje zapisano u kamenu, niti je nepromenljivo, ono se i menja dok mi pricamo, neko tamo u garazi ima sjajnu ideju od koje ce da zaradi pare, neka druga velika firma je u problemima, neki startap se zatvara. Niko ne baca kockice ko ce uspeti ko nece, oni sami kroje svoju sudbinu, uz naravno i trenutak u vremenu i malo srece koja je uvek potrebna.
Trzista nisu slobodna i definisana vec strogo regulisana i to vise odgovora bogatim zemljama nego siromasnima.
Ovo takodje u globalu nije tacno, ali je jako komplikovano i tesko je baviti se ovim pitanjem u nekom opstem smislu jer ima toliko razlicitih drzava i razlicite okolnosti uticu na stanje u njima, pa se ne bih upustao u to.