Jump to content


Photo
- - - - -

Mostar


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
54 replies to this topic

#31 Impromptu

Impromptu
 • Members
 • 57,443 posts

Posted 25 November 2015 - 10:12

moze li se materinji jezik izgubiti?

 

Ne znam šta pokušavaš da imputiraš, ali ja i sada pričam svojim maternjim jezikom, istim onim kojim sam tada pričao. Ekavica i ijekavica nisu jezici nego narečja, a tada kao i sada sam govorio fudbal a ne nogomet, govorio sam kafa a ne kava ili kahva, voz a ne vlak, prisutan a ne nazočan, hleb/hljeb a ne kruh, domaćica a ne kućanica.....da ne nabrajam dalje. #32 Vjekoslav

Vjekoslav
 • Members
 • 11,278 posts

Posted 26 November 2015 - 11:31

I vrelo Bune sa tekijom, sve to treba videti, zato su i gužve turista...ovu sam sliku skinuo sa neta, a u tekiji sam davno bio '85/'86 sa jednim starim prijateljem iz hotela Mostar, kada još nisu bile gužve...Blagaj
alperen-tekke.jpg

 
isao sam u tu spilju / vrelo kajakom, lijepo iskustvo. posebno ako je vani +40, a unutra (ledena) ladovina. do tekije nisam svracao, malo je bilo vremena, a i nije me previse zanimala (btw. nije li to privatan prostor?). 
 
 

 

 

 
decki, materinji jezik nije isto sto i nacionalni, standardizirani jezik. prvo je jezicno bogatstvo, drugo je politicki naci bullshit, posebno danas, u 21. stoljecu. cudi me da neko ko se poziva na prof. Snjezanu Kordic, ili pak neko ko je odrastao u multinacionalnom (i multireligijskom) Mostaru, to ne zna. steta, jer da ste toga svjesni, bilo bi manje neuroze (pa i histerije), i razgovor bi tekao u posve drugacijem tonu.
 
 

Ne postoji nesto zvano 'monolingvalna sredina'.

 

naravno da postoji. izadji malo van na svjez zrak / proseci do juzne obale Dunava i usput obrati paznju na jezik djece koja se igraju u tvojoj ulici na Dortjolu. 
 
 

I zasto bi pa bas 'mostarska ijekavica' bilo nesto nadnaravno?

Konvencija proglasena ovom-onom odlukom.

 
a ko je rekao da je mostarska ijekavica nesto nadnaravno? opet ta tvoja trolerska histerija kojom flejmujes svaki topic. rekoh da je melodicna / pjevna (barem nekada bila, cujem da se i to promjenilo), kao sto je i talijanski melodican / pjevan. nije to stvar "konvencije o supremaciji dinarske rase", to je stvar melodicnosti (samoglasnika i akcentuacije). ako usporedis mostarski sa beogradskim, ili sa osjeckim, jasno je o cemu pricam. barem onima koji imaju sluha (ne za politikantstvo, vec za glazbu).  
 
 

Btw, rahmetli tast mi je bio iz Mostara.

 
a i tvoj neki predak je iz Hercegovine, el tako? sve je to okej. samo malo smanji te svoje morlacke inferiority komplekse (gdje su sve carape Ive Vojnovica plave boje) i moci cemo uljudjeno razgovarati.#33 zoran59

zoran59
 • Members
 • 10,124 posts

Posted 26 November 2015 - 11:59

Lupio sam ti "plusic" onako, en general. Apsolutno podrzavam tvoje price o Mostaru (bio sam sam par puta, povrsno) i stavove o jeziku.

Prepucavanja sa Kinikom ne podrzavam...

 

Just my $0.02.


Edited by zoran59, 26 November 2015 - 12:44.


#34 simple red white

simple red white
 • Members
 • 12,615 posts

Posted 26 November 2015 - 12:17

 
isao sam u tu spilju / vrelo kajakom, lijepo iskustvo. posebno ako je vani +40, a unutra (ledena) ladovina. do tekije nisam svracao, malo je bilo vremena, a i nije me previse zanimala (btw. nije li to privatan prostor?). 
 
 

 

Išaoo sam sa jdnim starim prijateljem iz Mostara (msliman) tako da smo ušli u dvorište tekije a on je ulazio u samu Tekiju.

Zanimljivo e da pored mene tu je bio jedan iz Vojvodine, jedan Hrvt iz Jasenica i stari Musliman iz Mostara, i to nikomnije smetalo.


Edited by Ганац, 26 November 2015 - 12:17.


#35 simple red white

simple red white
 • Members
 • 12,615 posts

Posted 26 November 2015 - 12:21

Lupio sam ti "plusic" onako, en general. Apsolutno podrzavam tvoje price o Mostaru (bio sam sam par puta, povrsno) i stavove o jeziku.

Prepucavanja sa Kinikom ne podrzavam...

 

Just my $0.02.

Ali u pravu je Vjekoslav, narod tamo generalno ima taj "šmek" kada priča, što reče pevuši, meni je to mnogo lepo zvučalo.#36 kronostime

kronostime
 • Banned
 • 27,590 posts

Posted 26 November 2015 - 12:42

Ali u pravu je Vjekoslav, narod tamo generalno ima taj "šmek" kada priča, što reče pevuši, meni je to mnogo lepo zvučalo.

Ja vala :lol+: 

 

 

http://www.youtube.com/watch?v=updDUE_flJo#37 Vjekoslav

Vjekoslav
 • Members
 • 11,278 posts

Posted 26 November 2015 - 15:40

daj ti bolje malo svog beoOO... gradskog, pa da se uistinu nasmijemo "melodicnosti". :D hocu reci, nema potrebe za karikaturama (pa jos sarajevskim), postoje snimke originala. ovako govore mladi Mostarci

 

http://tinyurl.com/q32gdvu

 

a ovako (odvratno, barem meni)

 

http://tinyurl.com/pd83q95

 

govornici iz OsijeEeEka  ;)


Edited by Vjekoslav, 26 November 2015 - 15:47.


#38 kronostime

kronostime
 • Banned
 • 27,590 posts

Posted 26 November 2015 - 16:12

U Mostaru sam zadnji put bio krajem marta `92 i drugar iz Nevesinja je pricao bas ovako. Pogotovo kad padnu u vatru - jedino grdje od toga su ti juznoprugasi iz Srbije :lol+:#39 Kinik

Kinik
 • Members
 • 43,426 posts

Posted 26 November 2015 - 17:56

...

 

... 

 

 

Zao mi je - sa tobom mi se bas ne mili razgovarati.

Zato sto si ti kratkog fitilja, pa kad neko ironise oko tvoje vecite teznje ka prosvecivanju drugih & nepotrebnom dociranju - pohisterises, sto je poprilicno naporno.

 

Normalno, da me ne interesuju stavovi o jeziku obicnih anonimnih 4umasa, kao ni njihove dijagnoze, bilo licne, bilo one koje neuko & bezobrazno dele drugima. Ako procitam nesto - to ce biti od strucnjaka, a i prema tome se odnosim hladno / neutralno, cisto upotrebno, kao, naprimer, prema pipi za vodu. Kog vraga je imam voleti / sliniti o njezinoj 'melodicnosti'?

 

Elementarno se moze pretpostaviti da je svaki malo veci grad / naselje multilingvalno / multikonfesionalno, pa ne znam cemu tvoje vratolomije. Na toj obali Dunava cujem svakojake dijalekte od stranih jezika, preko romskog, pa do raznih 'pokrajinskih'. Tzv. 'beogradski' ne govorim, niti je iko u mojoj porodici tako govorio. To je sleng odredjene uzrastne grupe.

 

Meni ta ijekavica nije ni melodicna, ni 'pjevna' - ona mi je njanjava. Kao sto mi frazetine tipa 'melodicni italijanski' stvaraju zgaravicu. Mislim, drzi svoje definicije za sebe, samo nemoj ponavljati opsta mesta i izandjale floskule.

 

Sa tobom nije moguce uljudjeno razgovarati zato sto volis da dajes drugima karakteristike / kvalifikative, no iz nekog razloga ne polazis od sebe. 'Morlacka inferiority'? Ja mislim da se radi o kompleksu slavonske provincije.

Znas koliko me briga kako sprehaju u osijeku - isto toliko malo, kako sprehaju u biJogradu.

 

Najbolje bi bilo da shvatis da o istim stvarima drugi misle na drugi / svoj nacin, pa kako dopustas sebi dopusti i njima. No, izgleda da tebe bas iritira samo postojanje Kinika pa vecito praskas. Vidis li, mene ne iritira postojanje Vjekoslava - takvih je oko mene toliko da im se broja ne zna.

;)

I sta kazes - 'melodicna & pjevna'?

So?

 

...#40 alberto.ascari

alberto.ascari
 • Members
 • 28,756 posts

Posted 26 November 2015 - 22:27

IMHO, retko iritantan i agresivan za uši dijalekt.#41 Kinik

Kinik
 • Members
 • 43,426 posts

Posted 26 November 2015 - 22:53

...

 

 

Pazi, ne toliko agresivan, koliko ovi koji bi da ga posvuda namecu kao apsolut.

 

Meni su simpa i neki 'juznoprugaski' dijalekti i nevidjeno imenovanje boja u narodnom folkloru ('plavo zito - tj. tamno zeleno'), no treba se, ipak, kontrolisati.

 

Uvek se setim price neke likinje oko malog deteta - kad komsija 'juznoprugas' udara na gu_du.

 

A detence mu kaze: pazi kako se izrazavas - ja sve upijam!

:rotflmao:  

 

Opet - a koje je zodovoljstvo lokalnog lika koji citavog zivota zbori 'pjevljivo' a da uopste ne zna sta je to?

 

 

PS.

Pisao sam ti o nekoj ceskoj prababi Barbari, i njenim sinovima.

I kako su najmladjeg, Dragutina, onako meko, po-češki, u deminutivu, zvali Duta, a majka - Dutenjka.

 

Pa kad ga je nastariji brat Milan (a i to je češko ime) uhvatio da pusi - rece mu: Čeh, ti boga českoga!

 

...#42 Kinik

Kinik
 • Members
 • 43,426 posts

Posted 26 November 2015 - 23:05

...

 

Nisam hteo da trolujem, no moj rahmetli tast Hamo / Muhaned j bio pravi mostarski lik.

 

U onim slickama knjiga koje sam sam postirao, ima i o njegovoj porodici i o gimnaziji.

 

Cesto sam ga pitao - to me interesovalo o Mostaru, no on je imao mali problem, ozenio se po drugi put, stekao jos jednu kcerku, pa ga rodbina nije nesto gotivila. No, bio je fajn tip i imao svakojakih knjiga koje mi je davao da citam. Bio je geodeta i svasta prosao / video. Opet, ja sam to prihvatao skroiz neutralno, bez nekih emocija. Cak sam i Darling #1, njegovu kceru morao da susprezem - to sto se razveo od tvoje majke tebi ne treba da znaci nista.

 

A lik je svasta znao - njegovi su bili iz stare mostarske porodice, imao je svakojakih dokumenata (i na arapskom), fotografija.

Njega sam mogao da slusam vrlo pazljivo - nije mi delovao kao novokomponovani.

A nesto mi nije bio ni samoupravno_soZiJalisticki freek. 

 

...#43 drvoprvo

drvoprvo
 • Members
 • 2,313 posts

Posted 27 November 2015 - 01:09

Znaju Mostarci biti naporni sa svojim-mi smo najpametniji.#44 Ne sam Safete

Ne sam Safete
 • Members
 • 29,994 posts

Posted 27 November 2015 - 10:15

Znaju Mostarci biti naporni sa svojim-mi smo najpametniji.

Vise se insistira na tome da je Mostar (nekada bio) najljepsi grad i da se nista ne moze porediti sa njim. 

 

Evo malo karakteristicnog naglaska i humora.

 

http://youtu.be/a0Hm4nDS05Q#45 simple minds

simple minds
 • Members
 • 11,226 posts

Posted 27 November 2015 - 15:44

Jao...Buna!
Tamo moram otici sledeci put.

i obavezno ribnjak u Blagaju... ;)