Jump to content


Photo
- - - - -

Sangaj 2015.


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
358 replies to this topic

#346 McLeod

McLeod
  • Members
  • 59,009 posts

Posted 19 October 2015 - 14:01

To je bio neverovatan mec. Izgubio ga je, ali nije odigrao toliko lose, to je bio jedan od najboljih meceva u Federerovoj karijeri. Zato se ne treba oslanjati iskljucivo na statistiku. Na primer, ja i Federerovu 2005. smatram jednom od najboljih u istoriji, iako je osvojio samo dva slema - izgubio je cetiri meca te godine, ali svaki od tih meceva, izuzev onaj sa Nadalom u SF RG-a bih stavio u top 20 svih vremena 1/1, a verovatno i u top 10, apsolutno sve - izgubio je od Safina polufinale AO, sigurno top 5 meceva svih vremena, neverovatan mec, gledao sam ga bar 10 puta u poslednje tri godine cisto da se setim kakav je tenis nekad bio, izgubio od Gaskea Monte Karlo, kada su mnogi pomislili da ce Gaske vladati tenisom vrlo brzo - do dan danas Gaske nije odigrao nijedan mec u karijeri ni blizu kao taj u svakom pogledu, i na WTF od Nalbandijana isto pet setova, isto ne-ve-ro-va-tan mec koji bi takodje mogli da pogledaju oni koji omalovazavaju tu eru i Nalbandijana kao igraca, po cistom talentu sigurno u 10 najboljih igraca koje sam ikada gledao (posto recimo nisam gledao Borga, osim u snimcima), steta sto to nije potvrdio i titulama.


Edited by McLeod, 19 October 2015 - 14:01.


#347 nlavrnja

nlavrnja
  • Members
  • 31,992 posts

Posted 19 October 2015 - 14:02

Mnogi se nece sloziti ali realno je 2011. treca najbolja Nadalova sezona u karijeri po igri.

 

2008. 2010. i 2013. bar koje koplje iznad.



#348 GlennGould

GlennGould
  • Members
  • 5,994 posts

Posted 19 October 2015 - 14:08

Bottom line, čini me se da smo o tome već pisali '12., teže je ostati na vrhu, odbraniti bukvalno sve i ostati nedodirljiv. Meni je to impresivnije.

I još nešto, ti zaista misliš da je Novak "zaboravio" da može da igra kao tada? Ono što smo ove sezone na momente bili u prilici da gledamo govori upravo suprotno... A sve ono drugo je bolje, sigurnije, ubitačnije. Čini mi se da je tada morao da koristi te šeme, sada može mnogo lakše da stvara prednost i mnogo je bolje koristi -završava poene.

Takođe, već sam o tome pričao, setićeš se, počinje da više liči na Federera nego na Nadala. I to je jedan od razloga što je Rafa mentalno prs'o -on tu ofanzivu nema niti je može imati, a baloni na bh ne predstavljaju nikakvu opasnost. Etc.

#349 McLeod

McLeod
  • Members
  • 59,009 posts

Posted 19 October 2015 - 14:09

2008. 2010. i 2013. bar koje koplje iznad.

 

Ja bih rekao da je bolja samo 2010. i to sigurno, a u 2011. je zapravo imao vrlo slican nivo kao i prethodne godine, samo se pojavio Djokovic kao mitsko bice. 2008. je bio odlican, ali tu godinu vadi OI. 2011. je igrao finale na tri slema, sto mu je poslo za rukom samo jos 2010. Od 11 poraza do kraja USO, sto on uvek i igra, posle mozes da mu racunas da je otisao na odmor, doziveo je 6 od Djokovica, dakle vise od pola.

 

2013. je bila totalni krs od tenisa, dobra statisticki zbog ocajne konkurencije. A i ispao je u prvom kolu Vimbldona, ne znam kako moze to da bude ispred 2011. al ajde.



#350 McLeod

McLeod
  • Members
  • 59,009 posts

Posted 19 October 2015 - 14:19

I još nešto, ti zaista misliš da je Novak "zaboravio" da može da igra kao tada? Ono što smo ove sezone na momente bili u prilici da gledamo govori upravo suprotno... A sve ono drugo je bolje, sigurnije, ubitačnije. Čini mi se da je tada morao da koristi te šeme, sada može mnogo lakše da stvara prednost i mnogo je bolje koristi -završava poene.

 

Nije zaboravio, ali mislim da ne moze da igra kao tada, tim intenzitetom. Laksi je nego tada, to nesto donosi i nesto odnosi. Ne moze on da generise vise takvu snagu iz osnovnih udaraca, niti kao te 2011. kada neko krene da puca iz svih oruzja moze da ustopuje lopticu, iskoristi njenu snagu i usmeri je natrag. Cak ste i ritern iz prvog dela sezone zaboravili tako brzo, od USO na ovamo je impresivan, ali nije bio ni blizu takav na pocetku sezone.

 

Ako se vratis kroz sezonu, ko ga je pobedjivao i ko ga je mucio - sve sami udaraci, secamo se kako ga je Vavrinka izbombardovao na RG (2011. to ne bi moglo da se desi, maksimum bi jedan set izgubio, ovde je cekao samo da pocne da gresi i nije docekao, zato sto nije bio sposoban da krene napred i preuzme stvari u svoje ruke - to takodje 2011. nije moglo da se desi), a i na AO je bilo povuci-potegni, pa Anderson na W, Federer u svakom mecu koji su igrali je imao periode kada je bio potpuno dominantan, samo nije uspevao da odrzi potreban nivo kao Djokovic (ali ga je i pored toga jedini pobedio dva puta ove sezone), Gulbis, Dolgopolov mu je svaki put uzeo set i drugi je Djokovic jedva cupao, pa je onda Ukrajinac ostajao bez snage, Berdih ga je dva puta namucio na pocetku sezone, izgubio je od Karlovica.

 

Ovaj stil mu je za ove godine mnogo bolji i mislim da dokle god bude mogao da drzi ovaj nivo fizicke spreme, i da naravno ne dozvoli kao potpuna budala da mu se tur koji je ubio u pojam 2011. vrati kao nista 2012, on ce biti prvi. Ali ne verujem da ce statisticki ikada vise ponoviti ovakvu godinu, jer dolaze mladji igraci koji su uglavnom udaraci koji mogu da polude i pobede ga tu i tamo (pod uslovom da nastave da se razvijaju, to nikad ne mozemo da tvrdimo), a imamo i Corica i Cunga koji su bas onako overall zajebani igraci vec sad, mada mi Borna sve vise lici na nekog klasicnog pusera i grindera (no nebitno, imace sve vise snage klinac i uvek takvi mecevi najvise iscrpljuju i fizicki i mentalno).

 

Jedino se u tu matricu ne uklapa Marej, ali i njega je vise cistio nego sto je imao problema sa njim, ali znamo kakav je njihov match up, pa nikad nije cudno kada se zlopati.



#351 GlennGould

GlennGould
  • Members
  • 5,994 posts

Posted 19 October 2015 - 14:31

Ne slažem se. Pogledaj, čini mi se da nisi, SF ovog turnira. Njegov prvi udarac je daleko bolji nego 2011. i nema potrebu da se onako cima off/def. On više ne koristi 5,6 udaraca da bi otvorio prostor, njegov FH je mnogo zajebaniji nego ranije. Nema potrebu da čisti linije BH, a može (poslednji poen). Bukvalno ono što je rekao Vajda -tera ih da izmišljaju udarce koje nemaju, jer ima odgovor na sve i mogućnost da ih dobije na pet različitih načina. A oni jedan ili dva. To je ono što ja nisam video te 2011. To je meni Federerova dimenzija koju tada, da ponovim a RG je primer, nije posedovao...


#352 GlennGould

GlennGould
  • Members
  • 5,994 posts

Posted 19 October 2015 - 14:39

Što se RG tiče, tu si u pravu, ali samo ako posmatraš kraj turnira. Ono što je Rafi uradio u QF je bio njegov peak i nakon tog meča je mentalno odlutao. Stanimal je oduvao i njega i Feda i Rafu i to je odlično jer ih igrom tera da budu agresivniji (ako mogu) ili da kapituliraju od nemoći... Mislim da mu je učinio uslugu. Novak je iz tog poraza dosta naučio. Njegov odnos prema publici kao i prema protivniku je došao na svoje.

#353 McLeod

McLeod
  • Members
  • 59,009 posts

Posted 19 October 2015 - 14:42

Nisam gledao, ali kao sto sam i ranije pricao, ne uzimam ove turnire kao neki reper. Videcemo na WTF kakva ce situacija biti i ko ce biti spreman za fajt, ovo sad su turniri koje je Djokovic i posle losih sezona igrao odlicno, ne ovako dominantno, ali uglavnom sasvim dovoljno da rutinski pobedjuje. Samo sto je tada isla prica kako mu nista ne vredi da sad dominira na nebitnim turnirima kad je proslo sve bitno, a kod nekih je tinjala nada da je to ipak svetlo na kraju tunela i da ce sledeca sezona biti bolja, pa je sledilo podsecanje i na prosle sezone kako je i tada igrao dobro, pa i na AO dobro, pa posle uzas, mentalni patuljak na RG i tako dalje i tako blize.

 

Tacno je da sada sa manjim utroskom energije dolazi u jako dobru poziciju i da mu ne trebaju neki ludacki udarci - ali zar to ne govori i o onima preko puta? Kao i o servisu i riternu koji funkcionisu na ova dva turnira besprekorno. A onda je sve mnogo lakse.

 

Ima tu te Federerove dimenzije, pogotovo u pravolinijskom kretanju ka mrezi, tu ga je potpuno skinuo, iako mu to nikada nece biti prirodno, kad je ovako fokusiran i pun samopouzdanja to izgleda sjajno. Ali Djokovic kroz celu karijeru emulira malo Rafu, malo Feda, za malo da se upropasti kad je emulirao Makicu, takav je teniser jednostavno. I naravno da je dobro za njega da ponovo uzima najbolje stvari od najboljeg :P

 

Sto se RGa tice, naravno da je uticalo to praznjenje protiv Rafe, ali mislim da je kljucno bilo izmotavanje protiv Mareja. Imao ga je na tacni za 3-0, ali je produzio mec na dva dana. Znao sam da ce ga to verovatno kostati, ali kada je dobio prvi set protiv Vavrinke, prosto nije imao u glavi da ga slomi, nije bio svestan da igra lose, da i Vavrinka igra lose i da ce krenuti u blic krig. Cak je i prvi deo drugog seta dobro izdrzao, a onda je pravio neke greske kada je trebalo da ga zavrsi i tu je potpuno otisao momentum na drugu stranu. I iskreno, strasno me je razocarao tu. Jer je taj mec i pored svega morao da dobije, a on je detinjasto cekao da oluja prodje. Nije izasao i uzeo pobedu, vec je cekao poklon. Zato mi je recimo krivo i za USO, jer od Federera docekao i previse poklona u tom mecu.


Edited by McLeod, 19 October 2015 - 14:45.


#354 GlennGould

GlennGould
  • Members
  • 5,994 posts

Posted 19 October 2015 - 14:44

Nemam što dodati :)

#355 XOXOXO

XOXOXO
  • Members
  • 3,582 posts

Posted 19 October 2015 - 14:46

 No, preskačeš Feda koji mu je uzeo meru na svojoj najslabijoj podlozi...

 

Pa, da je Djokovic protiv Wawrinke odigrao onako kako je odigrao protiv Federera 2011.godine, vjerovatno bi ove godine i osvojio Roland Garros.

 

Djokovic se raspao protiv Wawrinke, a nije bio nista veci favorit nego sto je to bio protiv Federera prije 4 godine. Dakle, identicna situacija, ista "kolicina" pritiska, ista ocekivanja...Medjutim, protiv Wawrinke nije odigrao prakticno nista, vec je bio k'o glineni golub. Protiv Federera je odigrao dosta dobar mec, ali je ovaj s druge strane odigrao fantasticno. Razlika u igri i kolicini samopouzdanja izmedju ta dva meca je i vise nego ocigledna.

 

Djokovic je ove godine odigrao daleko veci broj meceva koji su bili mucni za gledanje. Te 2011.godine je i konkurencija bila na mnogo visem nivou. Soderling aktivan i dalje u vrhu, Tsonga odigrao jednu od svojih najboljih sezona, Ferrer takodje veoma dobar, Del Potro aktivan, Nadal dosta dobar, bas kao i Federer, Murray isto dobar i standardno u zavrsnicama velikih turnira,...

 

Znam da je Nadal uvijek Nadal, al' ova 2015.godina, kada je on u pitanju, zaista je iz neke druge price

 

Ovaj period godine nakon US Open-a je nekako uvijek "mrtav", tako da i nije bas pravi reper za bilo kakve zakljucke. A i Djokovic je uvijek igrao dobro u Aziji, cak i one 2010.godine.



#356 4_Webber

4_Webber
  • Members
  • 17,335 posts

Posted 19 October 2015 - 14:47

Meni je najbolja Nadalova sezona 2008. i to bez premca. Bio je neverovatno dobar od Monaka do Sinsinatija. Osvojio sve zivo, tankovao Rim da bi osvojio Hamburg i RG, osvojio 2 turnira na travi u 3 nedelje, prekinuo Federerovu dominaciju na Vimbldonu u epskom mecu, osvojio jedan betonski Masters, osvojio Olimpijadu, igrao prvi put polufinale USO-a, nezapamceno dominirao na Rolan Garosu, preuzeo prvo mesto. Posle ide 2010. Zbog 3 Slema. 2011. smatram bolju od 2013. iako je manje trofejna jer je Nadala tada bilo svuda i nivo tenisa u mecevima je bio izvanredan. Djokovic je stekao mentalnu prednost posle onog uzasno tesno dobijenog meca u Majamiju. Ali je Nadal svuda stizao do finala, nezavisno od podloge, sto pre toga cak ni 2008. i 2010. nije radio Finale IW-a- finale Majamija - titula u Monte Karlu - titula u Barseloni - finale Madrida - finale Rima - titula na Rolan Garosu - finale Vimbldona - finale USO-a. Zato je po kvalitetu tenisa koji je igrao i protivnicima sa kojima se suocavao stavljam ispred 2013.



#357 McLeod

McLeod
  • Members
  • 59,009 posts

Posted 19 October 2015 - 14:52

Da, 2008. je imao brutalan period, mozda najbolji u karijeri, ali sa druge strane imas tu prisutnost u 2010. i 2011. kada je odigrao dve sezone uzastopno maltene komplet, sto nikad do tada nije, a sasvim je sigurno da nikad vise i nece. I 2011. je imao odlicne rezultate, to sto je Djokovic bio kakav je bio ne umanjuje njegovu igru koja je bila vise nego dobra. Ista ona igra, mozda cak i bolja, agresivnija na momente, intenzivnija, koja mu je donela sve trofeje do tada uz potpuno demoliranje protivnika na mahove.

 

To sto je Djokovic "hakovao", to je potpuno druga prica.



#358 wwww

wwww
  • Members
  • 17,238 posts

Posted 19 October 2015 - 17:45

Ja bih rekao da je bolja samo 2010. i to sigurno, a u 2011. je zapravo imao vrlo slican nivo kao i prethodne godine, samo se pojavio Djokovic kao mitsko bice. 2008. je bio odlican, ali tu godinu vadi OI. 2011. je igrao finale na tri slema, sto mu je poslo za rukom samo jos 2010. Od 11 poraza do kraja USO, sto on uvek i igra, posle mozes da mu racunas da je otisao na odmor, doziveo je 6 od Djokovica, dakle vise od pola.

Evo da se jednom u poslednjih dva meseca slozim i s McL-om



#359 alcesta

alcesta
  • Members
  • 22,629 posts

Posted 19 October 2015 - 19:09

A ja se uglavnom slažem sa većinom što su napisali Glen i McL, pa da ne elaboriram, već sam to ranije pisala. Uglavnom ovde govorimo o tim statističkim rezultatima, što Mek reče, a kvalitet igre i opšti utisak je naravno nešto drugo. Mada mislim da je više u pitanju razlika između držanja konstantnog nivoa 2011. i kad treba i kad ne treba do USO, i ovogodišnjeg dizanja nivoa za polufinala i finala, a blede do solidne igre na većini turnira pre samih završnica, ako isključimo Kinu i pojedine šljakaste turnire.

Slažem se da je napravio veći iskorak te famozne 2011., te da je serija sa sve Nadalom impresivna -to je ono što pleni. No, preskačeš Feda koji mu je uzeo meru na svojoj najslabijoj podlozi... Dakle, baš to pohod na tron -cena ogromna, sezona u padu još od W..

Pa mislim da je malo preterano reći da mu je 2011. sezona bila u padu od W, ipak ima sled titula-finale-titula na USO. Fizički jeste očigledno bio u padu, a i više se mučio na terenu, ali rezultati još nisu trpeli. I treba uzeti u obzir da je već u završnici USO zaradio onu povredu koja je kulminirala u DC, pa se više nije povratio do kraja sezone, dakle nije samo mentalni zamor bio u pitanju, iako je fizički sigurno doprineo svemu tome. (Btw, moram reći da mi je drago što je konačno naučio tu lekciju da stavi DC mečeve tamo gde treba na listi prioriteta, izgleda da je morao da se povredi da bi se dozvao pameti).

 

 tankovao Rim da bi osvojio Hamburg i RG,

Eh sad, Rafa u to vreme nije tankovao ništa, ni za svoje dobro. Sećam se koliko sam se nervirala, cele noge mu krvave od žuljeva u tom meču sa Fererom u Rimu, i neće budala da preda nego herojski da izdrži do kraja. :frust:  Mada je posle dokazao da može biti još veća budala kad je igrao s upalom slepog creva :ajme: