Jump to content


Photo
- - - - -

Eurovolley 2015, Ž-(BEL/HOL), M-(ITA/BUG)


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
10 replies to this topic

#1 Aca informacija

Aca informacija
  • Members
  • 346 posts

Posted 20 September 2015 - 21:36

Tema posvećena EP za odbojkašice (26.09. - 04.10.) i odbojkaše (09.10. - 18.10.). EP za odbojkašice biće održano u Belgiji i Holandiji, a EP za odbojkaše u Italiji i Bugarskoj. Po završetku EP za odbojkašice na ovoj istoj temi može se pisati i o odbojkašima.
 
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Na do sada održanih XXVIII EP za odbojkašice, najuspešnija je reprezentacija bivšeg SSSR sa 13 zlatnih medalja, daleko iza njih su Ist. Nemačka, Poljska i Italija sa po 2 zlata, dok su Čehoslovačka, Srbija, Bugarska i Holandija po jednom bile prvak Evrope.
 
Evo i svih osvajača medalja na XXVIII do sada održanih EP za odbojkašice.
 
Rusija kao samostalna država 5-0-3, Češka 0-1-1, Srbija 1-1-0
 
2015-09-20210214.png
 
Evo i plasmana na poslednjih 5 prvenstava Evrope.
 
rsz12015-09-20210957.png
 
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Grupa A: Italija, Holandija, Poljska, Slovenija
Grupa B: Turska, Belgija, Azerbejdžan, Mađarska
Grupa C: Rusija, Bugarska, Hrvatska, Belorusija
Grupa D: Srbija, Nemačka, Češka, Rumunija
 
Po nekoj mojoj slobodnoj proceni podelio bih ekipe (po šansama za titulu/medalje/dobar plasman) na 3 ''šešira''.
 
I - Rusija, Srbija
II - Italija, Holandija
III - Turska, Poljska, Nemačka, Belgija, Bugarska, Hrvatska
 
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Naravno, dosta toga zavisiće i od žreba, pa se tako (po mom mišljenju) glavni favoriti Rusija i Srbija sastaju već u polufinalu (ako sve bude išlo po planu). Odnosno, Italija i Holandija su u istoj (teškoj) grupi sa Poljskom i ukrštaju sa takođe teškom grupom C, pa će jedna od ove dve ekipe već u 1/4 finalu morati na Rusiju.
 
Već na startu očekuju nas 3 zanimljiva meča, Italija - Poljska, Rusija - Bugarska i Srbija - Nemačka. Ovaj poslednji meč verovatno odlučuje o prvom mestu u grupi D i direktnom plasmanu u 1/4 finale.
 
Evo i kostura takmičenja:
 
1/4 finale
 
A1 - (C2 - A3) = Italija/Holandija vs (Bugarska/Hrvatska - Poljska)
B1 - (D2 - B3) = Belgija/Turska vs (Nemačka-Azerbejdžan)
C1 - (A2 - C3) = Rusija vs (Italija/Holandija - Bugarska/Hrvatska)
D1 - (B2 - D3) = Srbija vs (Turska/Belgija - Češka)
 
1/2 finale
 
''A1 - B1'', ''C1 - D1''
 
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
O sastavima ekipa, trenutnoj formi, izostancima i povredama, nekim novim imenima u svetu ženske odbojke, više narednih dana kada budu poznati svi sastavi. 
 


#2 lulumba

lulumba
  • Members
  • 1,302 posts

Posted 21 September 2015 - 14:31

Svaka čast za temu. Valjda ćemo nakon košarke malo utehe naći u odbojci.

 

Par vesti samo vezanih za odbojku. Naši su za vikend u Pioniru igrali pripremne utakmice. Žene su dobile Tursku sa 3-2 a muškarci možda iznenađujuće izgubili od Holandije istim rezultatom. 

 

Juniorke su završile pete na SP što uopšte nije loš rezultat. 

 

U toku je i SK za muškarce. Danas Poljka razbila SAD i skoro pa obezbedila jedno od prva dva mesta i OI što bi nama trebalo da odgovara. Drugu vizu će najverovatnije uzeti baš SAD. Po meni je i rezultatsko iznenađenje laka pobeda Italije nad Rusijom 3-0. 

 

 

Što se tiče same teme, nešto nisam baš siguran koliko su naše najveći favoriti uz Rusiju na EP ali nije da pratim nešto žensku odbojku. Uvek su jake bile i Italija i Poljska a posebno su nam nezgodne redovno bile Nemice. 



#3 Sugar Ray

Sugar Ray
  • Members
  • 169 posts

Posted 21 September 2015 - 17:12

Kvote zene EP

 

1.Rusija              2,5

2.Srbija               3,0

3.Italija                4,75

4.Turska              9

5.Holandija         15

6.Nemacka         19

7.Poljska             29

8.Belgija              31

9.Bugarska          41

10.Češka            101

11.Hrvatska        101

12.Azerbajđen     151

13.Slovenija        201

14.Rumunija        251

15.Mađarska       251

16.Belorusija       301



#4 Aca informacija

Aca informacija
  • Members
  • 346 posts

Posted 04 October 2015 - 12:19

Korak po korak, rezime EP za odbojkašice.

Grupna faza

16. Slovenija

Igrale su u najtežoj grupi (A) i jedna su od najmlađih (ako ne i najmlađa) ekipa na prvenstvu, pa je za njih svakako zadovoljavajući rezultat osvojen set protiv Italije. Što se tiče sastava, vredi pomenuti korektorku Cvetanović (može da igra i na poziciji primača) koja je nešto iskusnija od ostatka ekipe i igrala je u Poljskoj (ili još igra), zatim Saru Hutinski koja igra na poziciji blokera i član je francuskog Kana, i na kraju Lanu Scuku (primač) koja će naredne sezone igrati za Modenu.

Lana je '96 godište i jedna je od talentovanijih igračica u tom uzrastu pored Malinov ('96, tehničar - Italija), Mlejnkove ('96, primač - Češka), Hande Baladin ('97, bloker primarno, korektor, prijem - Turska) i naravno Bošković ('97, korektor - Srbija). Sve navedene igračice su u sastavima seniorskih selekcija na EP 2015, ali jedino Bošković ima ozbiljnu ulogu.

Scuka se nije naigrala na EP, a pored nje u sastavu su i tehničarka Eva Mori i primač Anita Hobočan koja je prekomandovana na poziciju libera u seniorskoj selekciji. Sve navedene igračice su (zajedno sa korektorkom Nikom Marković) imale važnu ulogu u osvajanju srebra na U19 EP prošle godine, kada je Slovenija poražena od Srbije 2-3 uz sjajnu partiju Bošković sa 38 poena.

15. Rumunija

Igrale su u grupi D sa Srbijom, Nemačkom i Češkom i uspele da osvoje jedan set protiv Nemačke. Jedna od slabijih ekipa na prvenstvu. Vredi pomenuti Salaoru (primač), Rogojinaru (primač) i Baciu (primač/korektor), koje su nešto kvalitetnije od ostatka ekipe ali ništa specijalno. Treba reći da u sastavu nije bilo korektorke Muresan.

14. Azerbejdžan

Odigrale su veoma dobar turnir na prvim EI kao domaćin i na kraju ostale bez medalje, jer su poražene u meču za bronzu od Srbije. Ako se dobro sećam posle 5 setova. Očigledno nisu mogle da održe dobru formu tokom godine, ali se očekivalo da prođu grupu. Iznenađujući poraz od Mađarske 1-3 i eliminacija nakon prve faze takmičenja. Nedostajale su im 2-3 igračice sa Evropskih igara, a imale su i 3 libera u sastavu od 12 igračica (iako su imale pravo na 14). Sve u svemu, ''one women team'' - Polina Rahimova.

13. Bugarska

Najneprijatnije iznenađenje turnira. Katastrofalan start protiv Rusije sa samo 6 osvojenih poena u prvom setu i poraz 0-3 u prvom kolu. U meču protiv Hrvatske (koji je odlučivao koja od ove dve selekcije će početkom sledeće godine na kval. turnir za OI u Ankaru) imale su prednost 2-1 i 16-12 ali su uspele da izgube taj meč. U poslednjem kolu su gubile 0-2 od Belorusije, uspele da dobiju naredna 2 seta ubedljivo, a onda je ponovo usledio raspad u 5. setu.

Od ekipe koja ima Nikolovu (Yaneva kao zamena) na poziciji korektora, Vasilevu i Rabadzhievu na prijemu, M. Filipovu kao libera i Rusevu kao blokera svakako se očekivao plasman u (ili borba za) 1/4 finale. Pre 2-3 godine je izgledalo da će ova ekipa biti ozbiljan problem za jače evropske selekcije, ali očigledno je da tu postoji ''samo'' individualni kvalitet. Rabadzhieva i Vasileva su veoma dobri napadači, ali postoje problemi na prijemu pa tehničar Kitipova ima velikih problema u organizaciji napada, a ni ona sama nije svetska klasa ''tipa Ognjenović'' da bi mogla izvući maksimum iz takvih situacija.

Bugarska treći put uzastopno nije prošla grupu na EP. Na prethodnom EP su na startu savladale Srbiju posle 0-2, a zatim su poražene od Poljske i Češke. U Beogradu 2011. godine su imale 3 poraza u grupi. Očigledno je da ovoj ekipi pored problema na prijemu i u organizaciji napada, nedostaje i jedna od boljih blokerki u Evropi - Strashimira Filipova.



#5 DonJuan

DonJuan
  • Members
  • 21,299 posts

Posted 04 October 2015 - 17:29

Steta sto su se Srbija i Rusija nasli u polufinalu, posto je ocigledno da se radi trenutno o daleko najboljim evropskim reprezentacijama.

 

Steta, ali nadam se da cemo u Riju da naplatimo ovaj poraz u polufinalu.

 

Ruskinje zasluzeno, tu nema dileme.



#6 Sugar Ray

Sugar Ray
  • Members
  • 169 posts

Posted 07 October 2015 - 10:25

Kvote EP odbojkaši, da imamo neku orijentaciju.

 

 

1. Francuska           4

2. Poljska                4

3. Rusija                  5

4. Italija                   5

5. Srbija                 8

6. Nemačka           16

7. Bugarska           16

8. Belgija                81

9. Holandija            81

10. Slovenija          101

11. Finska              201

12. Češka               301

13. Slovačka          401

14. Estonija            501

15. Belorusija         751

16. Hrvatska          751


Edited by Sugar Ray, 07 October 2015 - 10:32.


#7 Aca informacija

Aca informacija
  • Members
  • 346 posts

Posted 08 October 2015 - 15:42

Idemo dalje... Rezime EP za odbojkašice

Play off (1/8 finala)

12. Mađarska

Igrale su u grupi sa jednim od dva domaćina Belgijom, Turskom i Azerbejdžanom. Posle dva startna poraza od Belgije i Turske, savladale su Azerbejdžan i prošle u 1/8 finala gde su poražene od Nemačke. Ekipa sa nekoliko dobrih pojedinaca kod koje se izdvaja servis kao najjače oružje. Upravo servisom su napravile veliki problem Azerbejdžankama u meču koji je odlučivao koja ekipa će u sledeću fazu takmičenja.

Ove godine su osvojile zlato u Evropskoj ligi pobedom protiv ''B tima'' Turske. Vredi pomenuti primače Doru Horvath (Modena) i Renatu Sandor (Stuttgart), primača/korektora Ritu Liliom (Pesaro) i mladu tehničarku Zsuzsannu Talas. Horvath je prešla u Modenu iz Rabite Baku, dok je Liliom prošle sezone igrala u Italiji, a ove sezone će igrati u drugoj ligi za Pesaro. Talas ('93) očigledno ima prednost u odnosu na doskorašnju tehničarku Zvezde Milovits ('90), koja će ove sezone igrati u Poljskoj, a poslednji put je bila u sastavu reprezentacije 2013. godine za mečeve Evropske lige.

11. Češka

U grupi (D) su prilično lako savladale Rumuniju i prilično lako su poražene od Nemačke. Najbolji utisak su ostavile protiv Srbije, iako su poražene sa 0-3. U tom meču su pokazale i najveću želju i borbenost. Kao da su dale sve u tom meču, u pokušaju da iznenade i izbore (verovatno) direktan plasman u 1/4 finale. Posle toga protiv Nemačke i Belgije (1/8) nisu pokazale ništa. Izgubile su od Belgije 1-3 uz 12 poena u prvom i 9 poena u poslednjem setu.

Najbolje i najpoznatije igračice ovog tima su korektor Havlickova i primač Havelkova, a vredi pomenuti i mladu Mlejnkovu (primač) i Kovarovu (libero). Havlickova je imala solidan nastup iako je ''izašla'' iz povrede, dok je Havelkova bila najbolji igrač tima. Posebno se istakla protiv Rumunije sa 27 poena i 83% uspešnosti (24/29) što je zaista neverovatno. Da su na poziciji blokera imale mladu Svobodnikovu i iskusnu Monzoni koja je završila karijeru, verovatno bi napravile bolji rezultat. Ovako im je sa Trnkovom i Sajdovom to bila najslabija pozicija u timu.

10. Hrvatska

Jako čudan turnir, jako čudne odluke selektora Vercesija, loša forma Fabris i Ušić pre svega uz solidnu Poljak, ali na kraju ipak mogu da se pohvale kako su jedina ekipa koja je savladala Ruskinje i kako su izborile plasman na kval. turnir za OI 2016.

Jerkov se povredila u poslednjem trenutku što je bio veliki hendikep, nije bilo Malević, Ikić, Popović, Alajbeg... Priliku je dobila mlada Božičević (L) koja je najbolji utisak ostavila protiv Italije, ako se može pričati/pisati o dobrom utisku. Loša forma Senne i Fabris, Poljak se ''probudila'' u meču sa Italijom. Senna loša i na prijemu i u napadu, od Poljak koja je osvojila Ligu šampiona i svetsko klupsko prvenstvo se svakako više očekivalo. Ipak je to jedna od najboljih (ako ne i najbolja) blokerki na svetu i osvajač LŠ 4 puta (uspešnija samo Pićinini sa 5) sa 3 različita kluba, a takođe i prava blok mašina. Bila je na nivou samo protiv Italije sa 12 poena, od čega 7 blokom.

Ali ima tu ''nešto'' i do tehničara, odnosno upornog Vercesija koji je forsirao Grbac ispred Brčić. S druge strane, dobar ili odličan turnir za Topić, Barun i Miloš. Topić je tokom turnira bila na 50% idealnog prijema, da bi protiv Italije imala 38%. Barun je nastavila sa dobrim partijama koje je pružala u Italiji, kao i Miloš koja je prošle sezone osvojila CEV Challenge Cup sa turskom Bursom.

Veoma loš meč protiv Belorusije, pobeda protiv Bugarske posle 1-2 i 12-16 (čime je izborena mogućnost borbe za Rio), velika pobeda protiv Rusije 3-0 i na kraju 0-3 protiv Italije. Nisu imale rešenja za Diouf (20 poena), a velike probleme je napravio i sjajni tandem blokerki Italije Guiggi-Chirichella koji je ''zakovao'' za klupu Valentinu Arrighetti. 12 poena Guiggi (6 blokom), 8 poena Chirichelle (5 blokom).

Na kraju, pobedama protiv Bugarske i pre svega Rusije, popravljen je utisak posle Belorusije, izboren plasman na kval. turnir za OI i ne može se reći da je ovaj turnir lošiji od EP 2013 ili SP 2014, gde je Hrvatska prikazala odličnu odbojku.

9. Belorusija

Definitivno najveće iznenađenje turnira. U grupi su savladale Hrvatsku 3-0 i Bugarsku 3-2, a poražene su od Rusije 0-3. Veoma pametan potez selektora (Petr Khilko) koji je protiv Rusije odmarao najbolje igračice Kavalchuk (korektor) i Markevich (primač), a ujedno razigrao druge igračice pred mečeve sa Bugarskom i Poljskom.

Protiv Bugarske su zamalo prokockale 2-0, ali su na kraju slavile 3-2 i rešile sve dileme pred meč Rusija - Hrvatska, jer je bilo jasno da Bugarska ide kući, Hrvatska prolazi dalje, a Rusija ide direktno u 1/4 finale.

Protiv Poljske obrnuta situacija, gubile su 0-2, uspele da izjednače i imale prednost 10-7 u poslednjem setu, ali su izgubile 12-15. Nisu imale rešenja za sjajnu Skowronsku - 31 poen.

Korektorka Kavalchuk je prošle sezone igrala za Azzerail Baku, a ove sezone će igrati drugu ligu Turske. Drugi korektor Mikhailenko igra za nemački Dresdner koji je učestvovao u LŠ 14/15. Primač servisa Markevich igra za češki Agel Prostejov koji se takođe takmiči u LŠ, a još jedan primač Anastasia Harelik je prošle sezone igrala LŠ sa rumunskim Stinta Bacau, dok će ove sezone igrati za Casertu u drugoj ligi Italije. Blokerka Vera Klimovich prošle sezone je osvojila titulu u Italiji sa ekipom Pomi Casalmaggiore, ali je bila tek treća opcija pored srpkinje Jovane Stevanović i amerikanke Lauren Gibbemeyer.



#8 sreda...

sreda...
  • Members
  • 444 posts

Posted 09 October 2015 - 11:30

Startuje EP, danas od 17:30h na RTS 2 igramo protiv Slovacke.

 

CQ3P7W2WgAAejyO.jpg



#9 Aca informacija

Aca informacija
  • Members
  • 346 posts

Posted 09 October 2015 - 14:24

Danas počinje XXIX EP za odbojkaše, koje će biti održano u Italiji i Bugarskoj. Prvenstvo traje do 18.10., a završnica se igra u Bugarskoj - Sofiji.

Na do sada održanih 28. prvenstava Evrope, najuspešnija je selekcija bivšeg SSSR sa 12 zlatnih medalja, sledi Italija sa 6, Čehoslovačka sa 3, Srbija sa 2, a po jednu titulu prvaka Evrope imaju Holandija, Poljska, Rumunija, Rusija i Španija.

Evo svih osvajača medalja na do sada održanih 28. prvenstava Evrope (Rusija kao samostalna država 1-3-3, sve medalje pripisane Češkoj osvojila je Čehoslovačka, srpski odbojkaši osvojili su 1-1-2 kao SRJ, 0-0-1 kao SCG i 1-0-2 kao Srbija, uz 0-0-2 bivše SFRJ što je takođe pripisano dole na listi).

2015-10-09113206.png

Evo nekih zanimljivosti:

- Holandija je osvojila 5 (1-2-2) medalja, sve u periodu od '89 do '97, odnosno 5 medalja zaredom. Dve bronze, pa dva srebra i na kraju zlato na domaćem terenu '97 u Ajndhovenu, pobedom u finalu nad SRJ. Ako se dobro sećam, '92 i '96 su osvojili srebro, odnosno zlato na OI u Barseloni i Atlanti. Jedna sjajna generacija nakon svih uspeha prethodnih godina, uspela je da osvoji i zlato na EP. Braća Van de Goor, Blange, Gortzen, Schuil, Nummerdor... Nakon toga, prosto su ''nestali'' sa odbojkaške mape sveta, u smislu dobrih rezultata na najvećim takmičenjima.

- Španija je osvojila jednu jedinu medalju na EP, ni manje ni više nego zlato i to u Moskvi protiv Rusije posle 5 setova. To prvenstvo 2007. godine je svakako bilo prvenstvo sa najviše iznenađenja (po pitanju učesnika završnice), jer su pored Španije i Finci igrali u polufinalu, dok recimo tada dvostruki uzastopni i aktuelni prvak Italija nije igrala u završnici. Finska je u meču za bronzu poražena od Srbije. To prvenstvo je takođe jedinstveno po smešnoj dodeli individualnih priznanja (dodele su i inače smešne, posebno u ženskoj konkurenciji), kada su usled poraza domaćina u finalu gotovo sva priznanja otišla ruskim igračima.

- Sovjeti su najdominantnija repka na EP, sa 12-0-2 i čak 9 uzastopnih zlatnih medalja, odnosno 20 godina dominacije ('67-'87). Koliko su Sovjeti bili dominantni, toliko je Rusija kao samostalna država otišla u ''drugom pravcu'', ali o tome nešto kasnije.

- Treba reći da su pored Sovjeta, titulu prvaka Evrope uspele da odbrane još selekcije Čehoslovačke i Italije (u dva navrata).

- Na poslednja 2 EP, prvak Evrope u obe konkurencije bila je ''ista'' repka. Odbojkaši i odbojkašice Srbije 2011. godine, odnosno Rusije 2013. godine. Videćemo da li će ponovo biti isti slučaj, s obzirom da su Ruskinje osvojile zlato, a Rusi su uvek među favoritima u muškoj konkurenciji.

Evo i plasmana na poslednjih 5 prvenstava Evrope:

2015-10-09111830.png

RUSIJA

Grankin, Kovalev (T)
Mikhaylov, Kruglov, Poletaev (K)
Sivozhelez, Savin, Ilynikh, Kluyka (P)
Muserskiy, Vlasov, Volvich (B)
Verbov, Obmochaev (L)

Izostanci/povrede: Butko, Spiridonov, Moroz, Pavlov, Apalikov, Birjukov, Aščev...

Verovatno najveća nepoznanica od ekipa koje konkurišu za postolje. Vlasov i Poletaev su igrači koji obećavaju i koji su odigrali dobro na prvim EI, Kluyka je MVP ovogodišnjeg U23 SP, ostali su više-manje poznati svima. Navodno je Vlasov odličan bloker i činiće strašan tandem sa Muserskim. Nisam ga gledao pa ne bih mogao da komentarišem.

Nije poznata čak ni startna postava, mada se može pretpostaviti. Sivozhelez je verovatno siguran na prijemu, a drugi primač možda bude i korektor Mikhaylov koji je igrao pripremne mečeve na toj poziciji, pa čak valjda i na SK. Rusi se nisu proslavili nakon zlata na EP 2013, ni na SP u Poljskoj, ni ove godine kroz SL i SK. Čak šta više, sistem takmičenja za SL 2016 je ponovo promenjen zbog eliminacije Rusije iz divizije I, a u SK su čini mi se izgubili sve važnije mečeve od Poljske, Italije i SAD, i ostali bez medalje, odnosno plasmana na OI.

Prvo je Voronkov mnogo menjao kroz SL, nije imao sve igrače zbog povreda ili su ga jednostavno sabotirali igrači. Umesto njega je vraćen Alekno koji je vodio ekipu na SK, u manje-više istom sastavu kao za ovo EP, samo je čini mi se iskusni Tetjuhin bio u ekipi, uz Spiridonova koji nije zadovoljio pa ga nema na EP. Pavlov i Apalikov su valjda duže vreme povređeni, Moroz takođe, ne znam šta je sa Aščevom i Birjukov(i)om, dok Butko nije zadovoljio novog/starog selektora, ili jednostavno nema pravo da igra. Naime, primač Kluyka je valjda poreklom Belorus koji je moguće dobio državljanstvo da bi igrao za Rusiju, a isti je slučaj sa Butkom i Muserskim. Ili ne mogu sva trojica igrati, ili je na kraju krajeva Butko povređen.

Sad se vraćam na priču o Sovjetima i Rusima. Za Ruse je karakteristično, ne da nisu dominantni kao Sovjeti, nego im je trebalo 22 godine da konačno osvoje zlato na EP. Posle 3 poraza u finalima, konačno su uspeli 2013. godine.

ITALIJA

Giannelli, Sottile (T)
Buti, Piano, Anzani (B)
Juantorena, Lanza, Antonov, Massari (P)
Zaytsev, Vettori, Sabbi (K)
Colaci, Rossini (L)

Izostanci/povrede: Travica, Falaschi, Baranowicz, Birarelli, Kovar, Parodi, Savani... Možda sam nekog i zaboravio.

Isti sastav kao u SK nedavno, kada je Italija osvojila srebro i izborila plasman u Rio, pobedom protiv Poljske u direktnom duelu (poslednjem kolu). Ko je pratio SL setiće se da je Italija imala velikih problema sa sastavom, zbog povreda igrača ili zbog sukoba sa selektorom Berutom. Tu pre svega mislim na četvorku Zaytsev, Sabbi, Randazzo i Travica.

Zaytsev i Sabbi su tu, nema Randazza i Travice, nema Birarellija koji je moguće povređen, Parodi takođe povređen, Kovar je navodno izjavio da ove godine neće igrati mada mislim da je i on povređen, Falaschi i Baranowicz nezadovoljni statusom, tj. što su godinama bili iza Travice kojeg je forsirao selektor Beruto. Savani je valjda završio sa repkom još pre godinu-dve, nema ni blokera Mengozzija koji je igrao SL, kao ni još jednog blokera Cestera koji je nakon dobre sezone pojačao Maceratu.

Beruta je na klupi nasledio Blengini, koji je prošle sezone sa Latinom eliminisao Maceratu u 1/4 finalu plej-ofa. Nakon toga je dobio posao u reprezentaciji i upravo u Macerati koju će voditi ove sezone. Njega će na klupi Latine zameniti Kamilo Plaći, pomoćnik Nikole Grbića u selekciji Srbije. Na prvom takmičenju je odmah osvojio srebro i izborio plasman na OI. Rešio se Travice, koji je zajedno sa Savanijem i Zajcev(i)om bio inicijator svih problema u reprezentaciji prethodnih godina. Priliku je na poziciji tehničara dobio mladi Đaneli, koji je prošle sezone igrao za prvaka Italije Trentino i imao veoma zapaženu ulogu. Takođe, odigrao je dobro i na nedavno održanom SK u Japanu.

Navodno su Savani, Travica i Zaytsev još 2012. godine bili protiv dolaska Juantorene. Posle toga Savani nije igrao, a glavne zvezde su bili Travica i Zaytsev, najbolji prijatelji u ekipi, uz malu prednost za Zaytseva po pitanju statusa zvezde. Beruto je godinama forsirao Travicu kao tehničara, a Zaytsev je igrao primača gde se ne snalazi baš najbolje. Naravno, njemu to nije odgovaralo, a ako se dobro sećam nije mnogo ni igrao kada su Kovar i Parodi bili zdravi i u formi.

Nešto je očigledno puklo između prijatelja, kad vidite sliku na kojoj se Travica priprema za sezonu sa ekipom Halkbank i drugu gde su Zaytsev i Juantorena zagrljeni. A do nedavno su bili udruženi protiv dolaska Juantorene i pravili probleme selektoru Berutu. Nisam do kraja upoznat sa pričom, ali očigledno je da je malo potrebno za ''požar'' koji bi izbio nakon prvog poraza (od recimo Francuske ili u 1/4 finalu). Za sada sve funkcioniše dobro, nije bitno ko je veća zvezda, Zaytsev ili Juantorena. Jedno je sigurno, sa Italijanima je uvek neka drama, posebno sa odbojkašima. Kako na terenu, tako i van njega. Može se snimiti film ili serija.

Posle Zlatanova, Simeonova, Černića, Kovara, Laška, Travice, Zaytseva imamo novog ''Italijana'' - Juantorenu. Svakako pojačanje za njih, a ja sam možda nekoga i zaboravio ili pogrešno dodao, ali ne mogu da se setim svih ''Italijana'' koji su igrali prethodnu deceniju-dve. Wilfredo Leon je sve bliže da zaigra za Poljsku (verovatno posle OI 2016), tako da se odbojka, nažalost, polako pretvara u košarku.

Pored Juantorene, u sastavu je ponovo Buti, a tu je i Piano. To su nova imena, kao i tehničar Sottile koji nije igrao pre SK. Najbolja postava je svakako: Giannelli-Zaytsev-Buti-Anzani-Juantorena-Lanza-Colaci/Rossini, nešto slabija Giannelli-Vettori/Sabbi-Buti-Anzani-Juantorena-Zaytsev-Colaci/Rossini.

Italija je osvojila ukupno 12 (6-4-2) medalja na EP, od čega je na poslednjih 10 prvenstava čak 4 puta bila prvak Evrope. Međutim, poslednji put zlato je osvojeno 2005. godine u Rimu, kada je odbranjeno zlato iz Berlina 2003. godine. Na poslednja 2 EP, Italija je gubila u finalima od Srbije i Rusije, oba puta istim rezultatom 1-3. Ako su Sovjeti bili dominantni od '67 do '87, onda su to svakako i Italijani od '89 do danas, kada su osvojili 11 od ukupno 12 medalja, a samo 2007. i 2009. godine nisu došli do medalje (polufinala).

SRBIJA

Jovovic, Brdjovic (T)
Atanasijevic, Starovic (K)
N. Kovacevic, U. Kovacevic, Ivovic, Petric (P)
Stankovic, Podrascanin, Lisinac, Okolic (B)
Rosic, Majstorovic (L)

Izostanci/povrede: Mitic, Kostic, Rasic, Terzic, Katic, Nikic, V. Petkovic, Cupkovic, Vujic...

Verujem da je većini poznato kako Terzić ne igra poslednjih godina, kako su Mitić ili Rašić takođe propustili period nakon EP 2013, ali morao sam nekog da navedem. Nema ni mladog libera Vujića koji je bio sjajan na EP 2011, na Nikića i V. Petkovića selektor Grbić ne računa. Čupković je igrao na prvim EI u Bakuu, zajedno sa Rašićem i Mitićem. Tehničar Kostić i primač Katić su dobili određenu šansu tokom SL, ali ipak prednost u odnosu na Kostića ima Brđović. Katić je ''žrtva'' odluke da se ide na prvenstvo sa 4 blokera, tako da može da se priprema za novu sezonu sa poljskom ekipom Belchatow, u koju je prešao nakon odlične sezone sa Vojvodinom, osvojenog CEV Challenge Cup-a i plasmana u LŠ 15/16. Odnosno, moguće je da će igrati kao pozajmljen igrač za Galatasaray. U svakom slučaju, na njega se računa za neke naredne akcije, možda već nakon OI.

Sve u svemu, isti sastav koji je osvojio srebro na F6 SL, uz zamenu Kostić out-Brđović in. Na osnovu rezultata na F6 SL, gde su savladane selekcije poput Poljske i SAD, a pre toga u kval. rundi i Brazil, Srbija predvođena Grbićem se može nadati dobrom plasmanu i na EP. Treba reći da su Atanasijević i Petrić imali određenih problema sa povredama, pa su tokom pripremnih mečeva nešto veću šansu dobili Starović i Ivović.

Problem može biti zaista težak žreb, sa Rusijom u grupi, odnosno (verovatno) Francuskom ili Italijom u 1/4 finalu. Istina, treba reći da je prethodnih godina na EP, Srbija imala znatno lakši žreb u više navrata, tako da će ovo biti pravi test i prilika da se vidi gde su u ovom trenutku srpski odbojkaši u odnosu na Rusiju, Poljsku ili Italiju. Sa Francuzima se može igrati iako imaju strašnu prvu postavu i odlično igru u polju, a Italija bez Travice i sa Juantorenom izgleda opasno, pogotovo na domaćem terenu. Međutim, Italija je svakako ekipa koja najviše leži/odgovara Srbiji, odlično se poznaju što ne čudi jer veliki broj srpskih odbojkaša godinama igra u Italiji, a takođe je ove godine odigrano 5 mečeva kroz SL od čega je Srbija dobila 3.

Srpski odbojkaši su nakon raspada SFRJ, osvojili 8 (2-1-5) medalja na EP i svakako su uz Italiju i Rusiju najuspešnija repka na EP u poslednjih 20 godina. Naime, imaju jedan neverovatan kontinuitet dobrih rezultata od '95 i prvog nastupa, odnosno ukidanja sankcija. Na poslednjih 10 prvenstava, pored 8 (2-1-5) medalja, osvojeno je i 4. mesto u Nemačkoj 2003. godine, odnosno 5. mesto u Turskoj 2009. godine. To 5. mesto je najgori plasman i to prvenstvo je jedino gde Srbi nisu došli do polufinala. Ove godine postoji mogućnost da se ponovi Turska, pre svega zbog veoma jakih protivnika na putu do polufinala.

Određeni kontinuitet odličnih rezultata, pored Srbije imaju i već pomenuti Italijani sa 4 zlatne medalje na poslednjih 10 prvenstava, uz 3 srebra i jednu bronzu. Takođe, iako je Rusima trebalo 22 godine da osvoje prvo zlato od samostalnosti, oni su od '99 do danas, odnosno na poslednjih 8 EP, svaki put u polufinalu. Osvajali su redom: srebro, bronzu, bronzu, srebro, srebro, 4. mesto, 4. mesto, pre nego što su konačno 2013. osvojili zlato.

Na poslednjih 10 EP, 4 zlata za Italiju, 2 za Srbiju, po jedno za Rusiju, Poljsku, Španiju i Holandiju. Ukupno, po 8 medalja za Italiju i Srbiju, 6 za Rusiju, po 2 za Poljsku, Francusku i Holandiju, po jedna za Španiju i Bugarsku.

Toliko o 3 najbolje selekcije u poslednje dve decenije. Večeras ili sutra, o Poljacima, Francuzima, Bugarima i Nemcima.

Još samo da spomenem i Hrvate koji ponovo učestvuju nakon 10 godina. U Italiji/SCG 2005. godine su savladali Portugal i Ukrajinu, a izgubili od Italije, Poljske i od Rusije posle 5 setova. Od igrača koji će ove godine predstavljati Hrvatsku, te 2005. igrali su Igor Omrčen, Toni Kovačević i Inoslav Krnić. U sastavu su, između ostalih, bili još i Roko Sikirić, Boris Osmoroković, Tomislav Ćošković... Na širem spisku su bili i Šime Vulin i Tsimafei Zhukouski, ali oni nisu igrali na EP.


Edited by Aca informacija, 09 October 2015 - 14:27.


#10 Aca informacija

Aca informacija
  • Members
  • 346 posts

Posted 10 October 2015 - 13:34

Prvi dan EP za odbojkaše

Grupa A

Holandija - Češka 3-1 (25-21, 25-17, 20-25, 25-18)
Stats: http://www.cev.lu/Co...s.aspx?ID=27680

Bugarska - Nemačka 3-0 (25-20, 25-17, 25-20)
Stats: http://www.cev.lu/Co...s.aspx?ID=27681

Potpuna kontrola meča/rezultata od strane Bugara, odnosno Holanđana.

Kod Holandije 16 poena Kooy, 13 Van Dijk, 11 Bontje, 10 Abdel-Aziz. Glavni utisak svakako 10 poena tehničara Abdel-Aziza, a nije mu to prvi put. Holandija bez primača Maana i Kooistre, odnosno korektora Overbekeea. Neka nova imena u odnosu na prošlo EP, poput startnog blokera Diefenbacha ili libera Andringe, o kojima ne znam baš mnogo, ili bolje reći ništa.

Češka znatno oslabljena, bez korektora Jana Stokra i tehničara Tichaceka, koji svakako imaju mnogo veći uticaj na igru Češke nego navedena trojka koja nedostaje Holanđanima. Dodatni problem je i povreda startnog korektora (Konecny) u odsustvu Stokra, pa je igrao Finger i bio najbolji sa 21 poenom, a pored njega se istakao i Bartos sa 11 poena. Česi su 3 set dobili na poklon, jer su Holanđani imali 11 grešaka.

O Bugarima i Nemcima posebna najava, sada samo ukratko. Bugari su razbili Nemce, obrisali ''pod/parket'' sa njima, bukvalno. To 99% znači da već imamo jednog učesnika polufinala. 14 poena korektora Nikolova, 11 poena primača Aleksieva koji je imao i 82% idealnog prijema ako je verovati statistici. Istina, na njega su Nemci servirali samo 11 puta, naspram 28 servisa na Pencheva. Kod Nemaca niko dvocifren, veoma loše partije oba korektora, Grozera i Schopsa, kao uostalom i kompletne ekipe.

Grupa B

Francuska - Hrvatska 3-0 (26-24, 25-14, 25-22)
Stats: http://www.cev.lu/Co...s.aspx?ID=28275

Italija - Estonija 3-0 (25-19, 26-24, 25-15)
Stats: http://www.cev.lu/Co...s.aspx?ID=28280

Francuzi su imali određenih problema sa Hrvatima u prvom i trećem setu, ali to ne treba da čudi s obzirom da su i ostali favoriti imali bar jedan takav set. 17 poena Rouziera, 10 Ngapetha, 9 Le Goffa koji je imao i 88% uspešnih napada (7/8) uz 2 poena blokom. Za Francuze takođe posebna najava.

Na drugoj strani, pored toga što su prokockali 2 set lopte (od 24-22 do 24-26) u prvom setu, Hrvati su bili u igri i u 3. setu, iako su poklonili 12 poena protivniku svojim greškama. U drugom setu su se jednostavno ''raspali'' posle gubitka prvog. 14 poena Omrčena, primači Galić i Kovačević 9, odnosno 8.

U drugom meču grupe takođe problemi za favorita. Italija je dobila 2. set na razliku, istim rezultatom kao Francuzi prvi. Zaytsev igrao na poziciji korektora i bio najbolji sa 19 poena, Lanza 14, Juantorena 11. Par srednjaka činili su Buti i Piano, a mladi Gianneli nije imao preterano dobar meč, pa je igrao i drugi tehničar Sottile.

Estonci su imali prednost tokom drugog seta, kao i Hrvati tokom prvog, ali na kraju ipak domaćin na iskustvo. Najbolji je bio korektor i njihov najpoznatiji igrač Venno sa 13 poena.

O mečevima prvog kola u grupama C i D, nešto više sutra ili možda večeras.



#11 Aca informacija

Aca informacija
  • Members
  • 346 posts

Posted 11 October 2015 - 12:44

Prvi dan EP za odbojkaše

Grupa C

Poljska - Belgija 3-0 (25-18, 29-27, 25-16)
Stats: http://www.cev.lu/Co...s.aspx?ID=27759

Poljaci kao i ostali favoriti imali određenih problema u prvom meču, tačnije u 2. setu. Po 14 poena primači Kubiak i Mika, 13 poena korektora Kureka. Mika je bio veoma dobar u napadu sa 13/20 (65%). Na drugoj strani, najbolji je bio korektor Van Walle sa 9 poena i 50% realizacije napada (8/16). Primač servisa Deroo veoma loš, dobio je najviše lopti od tehničara (24), a samo 5 puta bio uspešan (21%).

Belgija je prokockala 21-19 u drugom setu, iako su vodili od početka, a Poljaci napravili čak 14 grešaka. Belgija je na prvenstvu bez iskusnog tehničara Depestelea koji je verovatno završio reprezentativnu karijeru, kao i bez primača Lecata i Claesa, odnosno libera Stuera.

Slovenija - Belorusija 3-0 (25-12, 25-21, 25-17)
Stats: http://www.cev.lu/Co...s.aspx?ID=27758

Slovenija koju sa klupe vodi legendarni Andrea Giani, veoma lako je izašla na kraj sa Belorusima koji su definitivno najslabija ekipa na EP, bez dileme. 16 poena primača Lube Macerate Čebulja, 14 poena korektor Gasparini, 12 drugi primač Urnaut, 10 bloker Pajenk.  U napadu Pajenk 7/8 (88%), Čebulj 11/20 (55%), a na prijemu Urnaut 80%. Tu su još i Dejan Vinčić, Alen Šket i Gregor Ropret, veoma dobar sastav koji može mnogo sa dobrim selektorom. U odnosu na neka prethodna takmičenja, nedostaju im primači Flajs i Potočnik, odnosno blokeri Vidič i Kamnik.

Kod Belorusa najbolji korektor Miskevich sa 10 poena. U sastavu nije primač/korektor Antonovich, a nema ni njihovog najpoznatijeg igrača (primača) Aleha Akhrema koji već godinama igra u Poljskoj i mislim da ima i poljsko državljanstvo. Tehničar Butko, bloker Muserskiy, primači Akhrem i Kluyka, korektor Antonovich... Mogli bi Belorusi imati respektabilan sastav, da se igrači ne odlučuju za druge zemlje, uglavnom za Rusiju.

Grupa D

Srbija - Slovačka 3-2 (25-22, 22-25, 30-28, 24-26, 15-9)
Stats: http://www.cev.lu/Co...s.aspx?ID=27698

Najviše problema prvog dana imala je Srbija, koja je odigrala dobro samo 5. set. U 3. i 4. setu viđeni su preokreti, jer su prvo Slovaci, a zatim i Srbi, ''prosuli'' po 5 poena prednosti sredinom setova. Treba reći da su Slovaci itekako oštećeni u 3. setu, pa je možda meč mogao završiti i 3-1 za Slovake, ali nije zbog spornog challenge-a. Kod pobednika najbolji Atanasijević sa 28 poena, Podraščanin 14 (6 blokom), Lisinac 12. Potpuno neshvatljiva odluka Grbića da forsira libera Rosića, iako to više nije onaj Rosić od pre nekoliko godina, a sve na štetu Majstorovića. Bezbroj utakmica gde je Rosić imao manje procente idealnog prijema od primača, što je neprihvatljivo. Pogotovo ako uzmemo u obzir kakve primače ima Srbija. Grbić je čak tokom SL koristio oba libera, Rosića za prijem, a Majstorovića za igru u polju/odbranu. Majstorović je definitivno bolji u oba segmenta, a čak i nije libero jer je njegova prirodna pozicija - primač. Kao što je Rosić zamenio Samardžića, došlo je vreme da i on bude zamenjen (iskreno se nadam).

Kod Slovačke najbolji korektor Michalovic sa 25 poena, primači Ogurčak i Patak 15, odnosno 12 poena. Patak 73% idealnog prijema. Slovačka ima solidan sastav - Michalovic, Patak, Ogurčak, Kohut, Ondrovič, Zatko, i odličnog trenera Đulijanija koji je u poslednjih 6-7 sezona vodio Kuneo i Maćeratu sa kojima je imao zapažene rezultate (3 titule + 2 Superkupa) u Italiji, iako čini mi se za 4 godine nijednom nije odveo Maćeratu na F4 LŠ. Sa Kuneom je osvojio Cev Cup još dok je Grbić bio tehničar. Sasvim dovoljno da solidna ekipa napravi velike probleme Srbiji. Veoma loš meč za Srbiju, pitam se šta bi tek bilo da su igrali i Skladny, Masny, Cerven, Ondrušek, Nemec, Bencz, Diviš... Podsećam da je Slovačka sa navedenim igračima u sastavu, 2011. godine izašla iz grupe smrti sa 3 pobede protiv Poljske, Nemačke i Bugarske.

Rusija - Finska 3-0 (25-20, 25-19, 25-23)
Stats: http://www.cev.lu/Co...s.aspx?ID=27699

Rusi pregazili Fince u svakom setu, iako to možda ne govori rezultat poslednjeg seta. Mikhaylov 21 poen (14/21-67%), Muserskiy 14 poena. Alekno nije eksperimentisao, pa je Mikhaylov igrao korektora, primači Sivozhelez i Kluyka, blokeri Muserskiy i Volvich, libero Verbov, a tehničar zanimljivo - Kovalev. Grankin i Vlasov su ostali na klupi i juče protiv Slovačke.

Na drugoj strani, jedini dvocifren korektor Ojansivu sa 26 poena, 18/32 (56%) i 7 as servisa.