Jump to content


Photo
- - - - -

Brak sa Hrvaticom i zdravstveno osiguranje u Srbiji


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
1 reply to this topic

#1 Kopakabana

Kopakabana
  • Members
  • 10 posts

Posted 29 June 2015 - 11:53

Molim Vas treba da se oženim u republici Hrvatskoj sa Hrvaticom, ja sam Srbin sa državljanstvom republike Srbije. Kad se oženim dobijam pravo na privremeni boravak u Hrvatskoj a državljanstvo Hrvatske za 5 godina.
Interesuje me posto sam ozbiljno bolestan i treba da se lecim od hepatitisa C ,48 nedelja lecenje traje.Da li ja ako se oženim u Hrvatskoj i tamo dobijem privremeni boravak imam pravo na lecenje u Srbiji koje mi je odobreno od strane naše komisije? Hvala.

#2 Nimrod

Nimrod
  • Members
  • 2,514 posts

Posted 30 June 2015 - 13:26

Da me ubijes ne secam se da li postoji ugovor o reciprocitetu sa hrvatskim fondom, znam da postoji sa BiH i sa CG a nemam vremena da trazim. Generalno, pravo na lecenje ima osiguranik fonda - a osiguranik ste ili po osnovu zaposlenja, po osnovu zaposlenja roditelja do 26 godina, ili za nezaposlene, preko zavoda. Ako nemate boraviste u Srbiji, i niti jedan od ovih statusa, onda niste ni osiguranik Fonda - tj. nemate knjizicu - sto ne znaci da ne mozete da se lecite - samo znaci da troskove nece pokrivati fond. Ako zivite u Hrvatskoj i tamo ste osiguranik hrvatskog fonda po jednom od osnova (posla, ili nezaposlenosti itd.) onda mozete da se lecite u Hrvatskoj - ili ako postoji ugovor (izguglajte), mozda postoji mogucnost da vam hrvatski fond refundira troskove lecenja u Srbiji.