Jump to content


Photo
- - - - -

le Tour de France 2015


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
401 replies to this topic

#1 Jurgen

Jurgen
  • Members
  • 6,514 posts

Posted 25 June 2015 - 18:11

le Tour de France 2015tour-2015map11.jpg

Favoriti

 

Vinzenco Nibali – Astana

nibali.jpg

 

Aktuelni šamion Tur de Fransa, ajkula sa Sicilije, tridesetogošnji Italijan se vraća na mesto svog najvećeg uspeha u karijeri kako bi pokušao da odbrani  žutu majicu. Pobedniku Đira iz 2013. i Vuelte iz 2010. zadatak će biti teži nego ikada. Nibali je prošle godine oduvao konkurenciju na kaldrmi Pariz-Rubea, a priliku da tako nešto ponovi uz pomoć timskih kolega Fulgsanga i Buma imaće već na četvrtoj etapi. Nibali je bio podjednako impresivan i na planiskim etapama i na hronometru i zasluženo pobedio sa preko 7 minuta prednosti, ali mora se napomenuti da druga dva favorita Frum i Kontador nisu završili trku zbog povreda. 

 

Chris Froome – Sky

 

Chris-Froome-659x440.jpg

 

Frum je sve svoje najveće trenutke karijere doživeo u Francuskoj, nije slavio ni na jednom grand turu van Francuske, ali i ove godine je najveći favorit da podigne trofej na Jelisejskim Poljima. Prolog i timski hronometar sigurno odgovaraju najboljem hronometrašu od svih favorita, i budući da u Francuskoj nema tako strmih uspona kao u Italiji i Španiji, on je čovek koji nosi metu na svojim leđima.

 

Alberto Contador – Tinkoff Credit Systems

 

Alberto-Contador-first-wo-007.jpg

 

Španac je u poslednjih 9 sezona sinonim za favorita u Generalnom plasmanu Grand Turova, pobedio je sve po više puta, a poslednju pobedu je zabeležio na Điru u maju ove godine, budući da je i pobednik prošlogodišnje Vuelte, retko koji neutralni fan biciklizma ne bi voleo da se upravo on nađe na najvišem stepeniku podijuma 26. jula u Parizu, i ponovi uspeh Marka Pantanija iz 1998. kada je pobedio i na Italijanskom i Franskom Turu. Poznat je po svojim napadima na usponima, ali se ne boji ni da napadne na spustu ili čak preko 100 kilometara od cilja.

 

Nairo Quintana – Movistar

 

Nairo-Quintana-659x440.jpg

 

Kolumbijac je rođeni brdaš, slično kao i Frum koji je odrastao u Keniji, i Nairo je 'gorštak'. Iako je najmlađi od svih favorita nikako ne treba otpisivati momka sa pokeraškim izrazom lica. U karijeri je pobedio samo na jednom Grand Turu – Điru 2014. ali mnogi smatraju da bi zbog jako malog broja hronometarskih kilometara baš ovo mogla da bude Nairova godina, naravno ako preživi kaldrmu prve nedelje.

 

Još treba obratiti pažnju na: Četiri musketara iz Francuske (Thibaut Pinot, Roman Bardet, Jean Cristophe Peraud i Pierre Rolland), Amerikance (Teejay van Garderen, Andrew Talansky i Dan Martin) i Alejandro Valverde-a i Joaquim Rodriguez-a iz Španije.


Edited by Geppetto, 25 June 2015 - 18:12.


#2 Jurgen

Jurgen
  • Members
  • 6,514 posts

Posted 25 June 2015 - 18:13

 Etape

 

Profili etapa se nalaze u spojlerima, a opširnije o samim etapa kada počne trka i kada vidimo kako se stvari odvijaju i ko je uopšte ostao u trci.

 

1.  Utrecht – Utrecht 13.8km – Individualni hornometar

Spoiler

2. Utrecht – Zelande 166km – ravničarska etapa

Spoiler

3. Antwerp – Huy 159.5km – kombinovana etapa

Spoiler

Etapa koja je svojevrsan omaž belgijskom klasiku Fleche Wallone, finiš na usponu i prvi test za sve vozače.

4. Seraing – Cambrai 223.5 km – etapa po kaldrmi

Spoiler

Najteža etapa prve nedelje

5. Arras – Amiens 189.5 km – ravničarska etapa

Spoiler

6. Abbeville – Le Havre 191.5 km – kombinovana etapa

Spoiler

7. Livarot – Fougères 190.5 km – ravničarska etapa

Spoiler

8. Rennes – Mûr-de-Bretagne 181.5 km – kombinovana etapa

Spoiler

9. Vannes – Plumelec 28 km – timski hronometar

Spoiler

Dan odmora

10. Tarbes – La Pierre Saint Martin 167 km – planinska etapa

Spoiler

 – prva planinska etapa ove godine

Edited by Geppetto, 25 June 2015 - 18:35.


#3 Jurgen

Jurgen
  • Members
  • 6,514 posts

Posted 25 June 2015 - 18:35

11. Pau – Cauterets 188 km – planinska etapa

Spoiler

12. Lannemezan – Plateau de Beille 195 km – planinska etapa

Spoiler

13. Muret – Rodez 198.5 km – brdska etapa

Spoiler

14. Rodez – Mende 178.5 km – brdska etapa

Spoiler

15. Mende – Valence 183 km – kombinovana etapa

Spoiler

16. Bourg-de-Péage – Gap 201 km – brdska etapa

Spoiler

Dan odmora

17. Digne-les-Bains – Pra Loup 161 km – planinska etapa

Spoiler

18. Gap – Saint-Jean-de-Maurienne 186.5 km – planisnka etapa

Spoiler

19. Saint-Jean-de-Maurienne – La Toussuire - Les Sybelles 138 km – planinska etapa

Spoiler

20. Modane – Alpe d'Huez 110.5 km – planiska etapa

Spoiler

21. Sèvres – Paris 109.5 km – ravničarska etapa

Spoiler

 


#4 Jurgen

Jurgen
  • Members
  • 6,514 posts

Posted 25 June 2015 - 18:56

Borba za zelenu majicu:

 

Peter Sagan - Tinkoff Credit Systems

 

sagan.jpg

 

Osvajač zelene majice 3 godine za redom Peter Sagan izgleda kao da je rođen da osvoji ovo takmičenje. Zelena majica se dodeljuje vozaču koji sakupi najviše bodova na prolaznim ciljevima i krajevima etapa, a Sagan je prototip nekoga ko je u svemu dobar, ali nigde nije odličan. Ova klasifikacija je njegov primarni cilj u sezoni, nakon neuspešne prolećne sezone. Naravno on će pokušati da zabeleži i neku pobedu na etapama u kojima pravi sprinteri neće uspeti da prežive zahtevan profil.

 

Alexander Kristoff - Katusha

 

d71769d1ddcb2bfbc4ad9c1e6afafe84.jpg

 

Kristof je u poslednjih nekoliko godina izrastao u pravog specijalca na bicikilu, počeo je kao sprinter, ali je s vremenom postao jedan od najizdržljivijih ljudi na biciklu. Svaka trka preko 240km sa sprinterskom završnicom je imala njegovo ime na mestu pobednika, ove godine je pobedio na monumentalnom klasiku -  Trci kroz Flandriju. Očekuje se da će biti najveći Saganov protivnik za zelenu majicu.

 

Mark Cavendish - Etixx Omega Quick Step

 

Turkey-Cavendishwinsstage1_other.jpg

 

Svojevremeno najbolji sprinter na Svetu, Svetski Šampion iz  Kopenhagena 2011. i osvajač zelene majice na Turu Mark Kevendiš nije izgubio brzinu, ali je naišao na snažnije protivnike i izgubio je svoj primat najboljeg sprintera. Međutim njegov najljući rival Nemac Marsel Kitel se od januara bori sa bolešću i odlučio je da propusti Tur de Frans time otvorivši vrata Marku da povrati svoju dominaciju, a možda i zelenu majicu.

 

John Degenkolb - Giant Alpecin

 

6334_degenkolb-640-getty.jpg?itok=WwV7t2

 

Degenkolb je možda i drugi favorit za osvajanje zelene majice na ovom Turu nakon sjajne prolećne sezone i pobedama na Milan - San Remu i Pariz- Rubeu. Dokazani sprinter na klasicima i poslednji čovek u 'vozu' Marsela Kitela je konačno dobio svoju priliku da izađe iz senke, i učinio je to sjajno, ali da li je dovoljno dobar da izdrži pritisak tronedeljne trke?


Edited by Geppetto, 25 June 2015 - 18:59.


#5 McLeod

McLeod
  • Members
  • 59,009 posts

Posted 25 June 2015 - 23:18

Cepajte, mada je dovoljan topik za biciklizam IMO. Ali nije vazno, moze da se pise na ovoj temi, pa cu da je mergujem kad prodje.



#6 Jurgen

Jurgen
  • Members
  • 6,514 posts

Posted 25 June 2015 - 23:19

Super, i ja mislim da je tako najbolje.



#7 L.Sprewell

L.Sprewell
  • Members
  • 10,793 posts

Posted 26 June 2015 - 13:59

Pisemo se kad pocne.



#8 JefCostello

JefCostello
  • Members
  • 27 posts

Posted 26 June 2015 - 16:52

Evo šta kaže Evans o favoritima

http://www.cyclingne...me-and-quintana

#9 Jurgen

Jurgen
  • Members
  • 6,514 posts

Posted 29 June 2015 - 19:29

Strartna lista:

 

Astana: Vincenzo Nibali (Ita), Michele Scarponi (Ita), Jakob Fuglsang (Den), Lars Boom (Ned), Lieuwe Westra (Ned), Tanel Kangert (Est), Rein Taaramäe (Est), Andrei Grivko (Ukr) and Dmitriy Gruzdev (Kaz)

 

FDJ.fr: Thibaut Pinot (Fra), Jeremy Roy (Fra), Sébastien Chavanel (Fra), William Bonnet (Fra), Matthieu Ladagnous (Fra), Arnaud Demare (Fra), Steve Morabito (Swi), Alexandre Geniez (Fra) and Benoît Vaugrenard (Fra)

 

Ag2r La Mondiale: Romain Bardet (Fra), Mikael Cherel (Fra), Ben Gastauer (Ned), Jean-Christophe Peraud (Fra), Johan Vansummeren (Bel), Damien Gaudin (Fra), Alexis Vuillermoz (Fra), Jan Bakelants (Bel) and Christophe Riblon (Fra)

 

Tinkoff-Saxo: Alberto Contador (Spa), Peter Sagan (Svk)), Rafal Majka (Pol), Roman Kreuziger (Cze), Michael Rogers (Aus), Ivan Basso (Ita), Daniele Bennati (Ita), Michael Valgren (Den) and Matteo Tosatto (Ita)

 

Team Sky: Chris Froome (GBr), Geraint Thomas (GBr), Peter Kennaugh (GBr), Ian Stannard (GBr), Luke Rowe (GBr), Richie Porte (Aus), Leopold König (Cze), Nicolas Roche (Irl) and Woet Poels (Ned)

 

Movistar: Nairo Quintana (Col), Alejandro Valverde (Spa), Imanol Erviti (Spa), Jonathan Castroviejo (Spa), Gorka Izagirre (Spa), José Herrada (Spa), Adriano Malori (Ita), Alex Dowsett (GBr) and Winner Anacona (Col)

 

Trek Factory Racing: Julian Arredondo (Col), Fabian Cancellara (Swi), Stijn Devolder (Bel), Laurent Didier (Lux), Markel Irizar (Spa), Bob Jungels (Lux), Bauke Mollema (Ned), Gregory Rast (Swi) and Haimar Zubeldia (Spa)

 

Etixx-QuickStep: Mark Cavendish (GBr), Michal Golas (Pol), Michal Kwiatkowski (Pol), Tony Martin (Ger), Mark Renshaw (Aus), Zdenek Stybar (Cze), Matteo Trentin (Ita), Rigoberto Uran (Col) and Julien Vermote (Bel)

 

Team LottoNL-Jumbo: Robert Gesink (Ned), Wilco Kelderman (Ned), Steven Kruijswijk (Ned), Tom Leezer (Ned), Paul Martens (Ger), Bram Tankink (Ned), Laurens Ten Dam (Ned), Jos van Emden (Ned) and Sep Vanmarcke (Bel)

 

Team Katusha: Alexander Kristoff (Nor), Joaquim Rodriguez (Spa), Giampaolo Caruso (Ita), Jacopo Guarnieri (Ita), Marco Haller (Aut), Dmitrii Kozonchuk (Rus), Alberto Losada Alguacil (Spa), Tiago Machado (Por) and Luca Paolini (Ita)

 

Lampre-Merida: Matteo Bono (Ita), Davide Cimolai (Ita), Rui Costa (Por), Kristijan Durasek (Cro), Nelson Oliveira (Por), Rubèn Plaza Molina (Spa), Filippo Pozzato (Ita) and Josè Serpa (Col)

 

Cannondale-Garmin: Andrew Talanksy (USA), Dan Martin (Irl), Ryder Hesjedal (Can), Jack Bauer (NZl), Kristijan Koren (Slo), Sebastian Langeveld (Ned), Ramunas Navardauskas (Lit), Dylan van Baarle (Ned), and Nathan Haas (Aus)

 

Giant-Alpecin: Warren Barguil (Fra), Roy Curvers (Ned), John Degenkolb (Ger), Tom Dumoulin (Ned), Simon Geschke (Ger), Koen De Kort (Ned), Georg Preidler (Aut), Ramon Sinkeldam (Ned) and Albert Timmer (Ned)

 

Lotto Soudal: Lars Bak (Den), Thomas De Gendt (Bel), Jens Debusschere (Bel), Tony Gallopin (Fra), André Greipel (Ger), Adam Hansen (Aus), Greg Henderson (NZl), Marcel Sieberg (Ger) and Tim Wellens (Bel)

 

IAM Cycling: Matthias Brändle (Aut), Sylvain Chavanel (Fra), Stef Clement (Ned), Jérôme Coppel (Fra), Martin Elmiger (Swi), Mathias Frank (Swi), Reto Hollenstein (Swi), Jarlinson Pantano (Col) and Marcel Wyss (Swi)

 

BMC Racing Team: Damiano Caruso (Ita), Rohan Dennis (Aus), Daniel Oss (Ita), Manuel Quinziato (Ita), Samuel Sanchez (Spa), Michael Schar (Swi), Greg Van Avermaet (Bel), Tejay van Garderen (USA) and Danilo Wyss (Swi)

 

Cofidis, Solutions Credits: Nacer Bouhanni (Fra), Geoffrey Soupe (Ned), Christophe Laporte (Ned), Florian Senechal (Ned), Luis Angel Mate (Spa), Nicolas Edet (Ned), Julien Simon (Ned), Dani Navarro (Spa) and Kenneth Vanbilsen (Bel)

 

Bora-Argon 18: Jan Barta (Cze), Sam Bennett (Irl), Emanuel Buchmann (Ger), Zakkari Dempster (Aus), Bartosz Huzarski (Pol), Jose Mendes (Por), Dominik Nerz (Ger), Andreas Schillinger (Ger) and Paul Voss (Ger)

 

MTN-Qhubeka: Edvald Boasson Hagen (Nor), Steve Cummings (GBr), Tyler Farrar (USA), Jacques Janse van Rensburg (RSA), Reinardt Janse van Rensburg (RSA), Merhawi Kudus (Eri), Louis Meintjes (RSA), Serge Pauwels (Bel) and Daniel Teklehaimanot (Eri) 

 

Bretagne-Séché Environnement: Frédéric Brun (Fra), Armindo Fonseca (Fra), Pierre-Luc Perichon (Fra), Eduardo Sepulveda (Arg), Anthony Delaplace (Fra), Pierrick Fedrigo (Fra), Brice Feillu (Fra), Arnaud Gerard (Fra) and Florian Vachon (Fra)



#10 Jurgen

Jurgen
  • Members
  • 6,514 posts

Posted 02 July 2015 - 19:22

Evo i favorita zajedno:

11222415_867428276639886_265515290900290



#11 Ne sam Safete

Ne sam Safete
  • Members
  • 29,994 posts

Posted 03 July 2015 - 08:51

 


#12 Ne sam Safete

Ne sam Safete
  • Members
  • 29,994 posts

Posted 03 July 2015 - 08:59

Geppeto, gdje je Fabio Aru?



#13 nlavrnja

nlavrnja
  • Members
  • 31,992 posts

Posted 03 July 2015 - 09:35

Vozio Giro, realno premlad da bi ucestvovao na 2 uzastopne GT trke, znaci i da vrv ide na Vueltu

#14 SteveFrancis#3

SteveFrancis#3
  • Members
  • 16,798 posts

Posted 03 July 2015 - 09:43

Movistar je uradio mali shuffle u sastavu, neka imena me stvarno iznenadjuju.



#15 kruva_I_nutele

kruva_I_nutele
  • Members
  • 73 posts

Posted 03 July 2015 - 11:50

Ovaj Tour bas obecava sta se tice neizvjesnosti. Mada ne mora znaciti da ce tako i biti.

Pored generalnog bice zanimljiva i sprinterska majica. Nesto su mjenjali u sistemu bodovanja, tako da se nece moci ponoviti situacija od prosle godine, zeleni Sagan bez etapne pobjede. (ustvari ove godine ce biti zelenkast u svakom slucaju).

Ja jedva cekam :kece: