Jump to content


Photo
- - - - -

Peacock spider


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
No replies to this topic

#1 Prince

Prince
  • Banned
  • 230 posts

Posted 17 May 2015 - 15:34

nm5218d32f.jpg

 

Zglavkari (arthropoda) u koje spada velika Classis (klasa) Arachnida (gr.arachna - paukovi) i u Ordo (red) Aranea - pauci , su po mnogim zoolozima vrlo interesantna i zahvalna grupa za istraživanje i proučavanje. (kod nas je izdata jedna monografija - The Spiders of Serbia, ne znam da li je neko ovdje posjeduje ali ja lično bih volio da dođem do nje)

 

Peacock spider - ili u našem prevodu pauk paun, pauk (mužjak) koji se šepuri svoijim bogato obojenim abdomenom, kojeg poput pauna širi u jednom specifičnom ritualu plesa, kojim pokušava da impresionira ženku, kako bi - jelte,  došlo do parenja.Ispostavlja se da oni ne samo što plešu, nego i pjevaju tj. iz naše perspektive ispuštaju neke zvuke koje ženka valjda percipira preko tih posebnih čula.

U najidealnijem slučaju će doći do parenja, a u najekstremnijem ženka može da naskoči na mužjaka i da ga pojede.

Konkretno ova vrsta spada u familiji Salticidae i rodu Maratus, ili kako ih kod nas zovu pauci skokuni (jumping spiders) i ovi paukovi pauni se nalazi na prostoru Australije, izgleda da je endemična vrsta jednog dijela Australije.

 

Na youtube kanalu peacockspiderman izvjesni Jurgen Otto je snimio ovaj zanimljivi performans na primjeru nekoliko vrsta iz roda Maratus, tako da preporučujem da pogledate. ^_^

Ovo je primjer Maratus mungaich:

 

 

Ovo je prilog u kojem se jedna studentkinja sa Berklija u labaratoriji bavi upravo ovim zanimljivim životinjicama:

 


Edited by Prince, 17 May 2015 - 15:50.