...
... Greenaway-evom "Kuharu, lopovu, njegovoj ženi i njezinom ljubavniku", malo kasnije. Petera Greenawaya neki čak ni ne smatraju klasičnim filmašem, jer izbjegava filmsku naraciju. "The Cook, the Thief, his Wife and her Lover" sam gledao nekoliko puta i smatram ga revolucionarnim djelom.
Film je apsolutno po svemu, jedna raskosna filmska freska, velicanstveno, visoko estetizirano delo, skoro renesansna tapiserija, sa izvrsnim zapletom, odlicnim glumcina i sjajnom muzikom Michaela Nymana (widi wiki / youtubeta)!
Ta vrsta muzike ima svoje ime i izvanredne predstavnike.
Nije za one koji su rasviravali Bagatelle No. 25 in A minor.
To se moze gledati i gledati.
Iznenadjuje me da neko govori o 'brutalnosti', uz sekspirijansko umetnicko nasledje, koje nije nista manje 'brutalno'.
Tim pre mi nije jasna umisljena 'pretnja hecklerom', posto je to, ocigledno, balkanski vukojebinski twist.
Pre mnogo godina u nekom filmskom casopisu (nije nas) sam procitao nekoliko zamisljenih buducih Greenaway-ovih scenarija, pa sam se bio zblanuo od lepote.
Kasnije sam video dva filma.
Smejao sam se dok sam citao jedan intervju M. Nymana, gde je na pitanje - a zasto vise ne saradjuje sa P.Greenaway-om rekao kako je gopsodin Greenaway u jednoj kasnijoj fazi njihove saradnje 'hteo i da komponuje'!
Jednostavno, previse individualaca i prejakih stvaralackih likova.
...