Jump to content


Photo
- - - - -

Film i kuhinja


  • Please log in to reply
64 replies to this topic

#1 ironside

ironside
  • Members
  • 3,623 posts

Posted 29 April 2015 - 15:22

Nisam prisutan na društvenim mrežama; ta vrst komunikacije mi je oduvijek bila naporna i strana (uopće relativno malo vremena provodim na Internetu), smatram da oduzima vrijeme, te da se sve bitno može razmijeniti tradicionalnim metodama komuniciranja: telefonom, emailom i poštom. Naravno, zbog primarno poslovne promocije, ali i izvjesne taštine koja je svojstvena mojoj struci, već dugo održavam web site, na kojem su klijentima osim mojih radova, dostupni i kontakt podaci.

 

Čim sam se vratio u Belgiju, nazvao me poznanik, kolega po struci, kojeg nisam vidio godinama, a koji se nedavno preselio iz NL u Antwerpen. Poželio je da se nađemo, a ja sam ga brzopleto pozvao na ručak (prva dama i studentica su bile u Parizu). Radi pojašnjenja, gospodin je Gruzijac, koji se u EU doselio prije više od 20 godina.

 

Moj prijatelj je poziv odmah prihvatio i usto pitao može li dovesti sa sobom još Gruzina. Bien sûr, rekoh, istog trena zgrožen slikom šestorice gladnih, brkatih Gruzina, koji pred portirom u prizemlju iz sveg glasa pjevaju, sve onako u čerkaskama.

 

Naravno, ta slika je bila pogrešna – moj prijatelj je sa sobom doveo sina koji je nedavno upisao studij fotografije pri akademiji na Bozaru -  više Francuzića, nego drčnog Kavkasca.

 

Što se objeda tiče, prekršio sam sva pravila: priredio sam gruzijske kinkali, ciparski haloumi na žaru i pašticadu. Vrlo dobro znam da se gostima ne nude jela njihove nacionalne kuhinje, no nisam izdržao: kinkali sam napravio prema tradicionalnom receptu, sa kimom i tucanom (nipošto ne mljevenom) alevom paprikom, bez češnjaka i s puno crnog papra; sa tijestom sam se nagnjavio. Znao sam da će mi prijatelj oprostiti nesavršenosti u pripravi, a sve sam nastojao kompenzirati krunom dalmatinskog kulinarstva – pašticadom.

 

Treba spomenuti, i moj gruzinski prijatelj i ja smo se davno 'našli' više oko kuhinje, ne toliko na arhitekturi. Uz to, čovjek voli espresso, pa smo s velim kavopijskim (i inženjerskim) žarom montirali i testirali moj novonabavljeni Saeco espresso automat.


Neuobičajeno za ex-Sovjete, N. mi je kao poklon donio nekoliko ploča (vinila) gruzijske vokalne glazbe, a uzdržao se od gruzijskog 'konjaka' i kahetinskih vina. Uz ručak, koji je potrajao 2 sata, pa se pretvorio u večeru, pili smo Sanpellegrino, a poslije finu kavu iz Axuma.

 

Svojevremeno, jedan od mojih mitskih splitskih barba, koji je šezdesetih bio u posjetu kolijevki socijalizma, vratio se sa gomilom ploča gruzijskih zborova, Rustaveli i sl., i od tad je, poput brojnih splitskih čudaka, na opći užas hodao uokolo i tvrdio da je gruzijsko zborsko pjevanje superiorno dalmatinskom klapskom.

 

Elem, na našem ručku se razgovaralo o kuhinji, belgijskoj, gruzijskoj, francuskoj... o začinima... i o filmu. O gruzinskim redateljima u SSSR-u, o suvremenoj gruzijskoj kinematografiji, te najvažnije – o kulinarskoj kinematografiji. Ti razgovori, koji su se nastavili i slijedećeg dana, ponukali su me da pokrenem novu forumsku temu, koja bi mogla korespondirati sa postojećom 'Kulinarskom literaturom', a koja bi privukla i forumaše s PDF-a 'Film', za koje se nadam da će osim filmske erudicije pokazati i nešto sladostrasnih, gurmanskih apetita.

 

Za početak, evo trailera za gruzijski film „Zaljubljeni kuhar (1996)“

 

 

Imam pozamašnu filmoteku filmova o uživanju u hrani, kako igranih, tako i dokumentarnih, pa i tu arhivu mogu, i želim dijeliti sa zainteresiranim kolegama. Do tada - o Gruziji, njihovom joie de vivre i činjenici, da se ne mogu sastati četiri Gruzina, a da ne padne pisma.

 


  • 5

#2 Kinik

Kinik
  • Members
  • 41,808 posts

Posted 29 April 2015 - 16:44

...

 

:thumbs:

 

...


  • 0

#3 kronostime

kronostime
  • Banned
  • 27,590 posts

Posted 29 April 2015 - 17:02

Odlicna tema - postavljaj sta imas  :s_w:


  • 0

#4 Kinik

Kinik
  • Members
  • 41,808 posts

Posted 29 April 2015 - 17:19

...

 

... 

 

 

A zasto bas 'hinkali'?

 

http://1recept.com/2...7/04/xinkali-2/

 

 

 

...


  • 2

#5 ironside

ironside
  • Members
  • 3,623 posts

Posted 29 April 2015 - 17:53

...

 

 

 

A zasto bas 'hinkali'?

 

http://1recept.com/2...7/04/xinkali-2/

 

attachicon.gifhinkali_2 .jpg

 

attachicon.gifosetinski hinkali.jpg

 

...

 

A zašto ne? Verziran sam u peljmenima, raviolima i kineskim valjušcima, afganskim mantima, što ne k(h)inkali? To je izvrstan entrée, a i meso mi je bilo pri ruci.

 

No, tema je kulinarska filmografija: preporučam "Politiki Kouzina (Πολίτικη κουζίνα)" - A Touch of Spice, sve nespretno prevedeno, bolje bi bilo -  Miris Grada (Poli -  Stambul)

Evo trailera

 

Film je zaista dirljiv, iako mi se u nekim aspektima, pogotovo političkim ne sviđa.

Kako sam sredinom sedamdesetih nakratko živio u Ateni, na Falironu doduše, a domaćica/služavka nam je bila prognanica iz Poli-a, naučio sam da se u meso za sve mousake obavezno stavlja šećer i cimet i origano. To je Grcima iz Grčke bio, i ostao sacrilege, jednako kao i pljeskanje po obrazima.


  • 1

#6 Kinik

Kinik
  • Members
  • 41,808 posts

Posted 29 April 2015 - 18:33

...

 

Big Night (1996) Trailer (Tony Shalhoub, Stanley Tucci, Marc Anthony)
 
 
 
Playing Hunger Games, Stanley Tucci | On The Table Ep. 3 Full | Reserve Channel
 
 
...

  • 1

#7 ironside

ironside
  • Members
  • 3,623 posts

Posted 29 April 2015 - 18:43

 

...

 

Big Night (1996) Trailer (Tony Shalhoub, Stanley Tucci, Marc Anthony)
 
 
..

 

Antologijska scena, uvijek sam premirao kad će upucati Tonyja Shalhouba, ili kad će on upucati njih. Na njegovom mjestu, ja bi to učinio bez oklijevanja. :D


  • 1

#8 ironside

ironside
  • Members
  • 3,623 posts

Posted 29 April 2015 - 19:32

Jedan od zadnjih filmova s kulinarskom tematikom koji sam gledao bio je The100 Foot Journey s Helen Mirren i maestralnim Om Purijem. Uživao sam, film je pravi hedonistički, za razliku od šmirantske Cohenove kvazikomedije Comme un chef s Jeanom Renoom.

Svaka preporuka.

 

 

 

 


Edited by ironside, 29 April 2015 - 19:34.

  • 1

#9 ironside

ironside
  • Members
  • 3,623 posts

Posted 29 April 2015 - 20:04

Mala digresija, no zapravo postmoderna minijatura: povezivanje filma (Werner Herzog: Nosferatu - Phantom der Nacht), kulinarstva (krv, kanibalizam, vampirstvo) i vanzemaljske gruzijske glazbe iz uvodnog posta.

 

Herzog i zbor Gordela:

 


  • 0

#10 Kinik

Kinik
  • Members
  • 41,808 posts

Posted 29 April 2015 - 20:33

...

Ang Lee - Eat Drink Man Woman (1994), Movie Trailer

http://www.youtube.c...h?v=Do0tf0zop70


Ovo sam gledao danima. Stavim bookmark pa se vracam.
Fantazija!

Kad jedna sestra kaze drugoj - neki ljudi komuniciraju kroz pesmu, a mi kroz hranu!

...

Edited by Kinik, 29 April 2015 - 20:34.

  • 1

#11 ironside

ironside
  • Members
  • 3,623 posts

Posted 29 April 2015 - 20:48

...

Ang Lee - Eat Drink Man Woman (1994), Movie Trailer

http://www.youtube.c...h?v=Do0tf0zop70


Ovo sam gledao danima. Stavim bookmark pa se vracam.
Fantazija!

Kad jedna sestra kaze drugoj - neki ljudi komuniciraju kroz pesmu, a mi kroz hranu!

...

:+1:

Sjajan film, zaista. Gledao sam ga prošle jeseni, hvala što si me podsjetio, odgledat ću ga ponovo ovaj vikend. To je ona vrsta filmova koji ne mogu dosaditi, možeš ih uvijek iznova gledati, u komadu ili dijelovima.


  • 0

#12 highlanderka

highlanderka
  • Members
  • 3,148 posts

Posted 01 May 2015 - 19:30

Volim Ratatuj, zatio sto volim crtace i bajke.

A ovaj: 

 

...ne bih ponovo gledala ni da mi prete heklerom, bukvalno mi je pripala muka. Film je dobar, ne osporavam mu brojne kvalitete ali je tako brutalan u svakom segmentu, cak je i muzika agresivna.


  • 0

#13 Mama_mia

Mama_mia
  • Members
  • 4,616 posts

Posted 02 May 2015 - 14:36

meni je babetina vecera neprevazidjena po izboru hrane i pica, njihovoj nabavci, pripremi i serviranju

 

ali vec sam to postavljala pa necu da se ponavljam a i ne secam se da sam bila toliko odusevljena hranom u nekom drugom filmu.

 

ako se setim, povlacim ovo...


  • 1

#14 ironside

ironside
  • Members
  • 3,623 posts

Posted 02 May 2015 - 17:26

Volim Ratatuj, zatio sto volim crtace i bajke.

A ovaj: 

 

...ne bih ponovo gledala ni da mi prete heklerom, bukvalno mi je pripala muka. Film je dobar, ne osporavam mu brojne kvalitete ali je tako brutalan u svakom segmentu, cak je i muzika agresivna.

 

Ratatouille (Pixar-ov, dakako) je djelce koje bih uvijek preporučio za gledanje i sigurno ima mjesto na "Filmu i kuhinji". Film se poigrava popularnim mitom o svemoći food criticsa i u tom segmentu je najduhovitiji (Pixarova animacija je izvanredna, kao i uvijek). No, ne mislim da nosi previše pozitivnu poruku: jedan priglupi i netalentirani nesposobnjaković (kojeg kuhanje čak pretjerano ne interesira) uspije zahvaljujući talentu i radu drugih (u ovom slučaju štakorske zajednice), a kritičar Ego zapravo zataška higijenski skandal, pa biva kupljen doživotnim večerama.

No, film funkcionira i na onoj, meni interesantnijoj razini, a to je uvođenje novog jela, kroz jedan u suštini dječji film.

Naime "ratatouille" koji izazove takve sinestetičke fenomene kod Ega, zapravo uopće nije ratatouille.

Riječ je o confit byaldi, vrlo slobodnoj interpretaciji provansalskog klasika, koji je doslovce izmislio Michel Guérard, a popularizirao, te na velika vrata uveo Thomas Keller.

 

O Greenaway-evom "Kuharu, lopovu, njegovoj ženi i njezinom ljubavniku", malo kasnije. Petera Greenawaya neki čak ni ne smatraju klasičnim filmašem, jer izbjegava filmsku naraciju. "The Cook, the Thief, his Wife and her Lover" sam gledao nekoliko puta i smatram ga revolucionarnim djelom.


  • 1

#15 ironside

ironside
  • Members
  • 3,623 posts

Posted 02 May 2015 - 17:32

meni je babetina vecera neprevazidjena po izboru hrane i pica, njihovoj nabavci, pripremi i serviranju

 

ali vec sam to postavljala pa necu da se ponavljam a i ne secam se da sam bila toliko odusevljena hranom u nekom drugom filmu.

 

ako se setim, povlacim ovo...

 

Babetina gozba je toliko dirljiv film (i priča), da je meni sam kulinarski doživljaj (koji je maestozan) znao pasti u drugi plan.

Slažem se, međutim, da su Babetina jela nevjerojatno inspirativna i u među najboljim primjerima Grande cuisine ikad prikazane na filmu.


  • 1