Jump to content


Photo
- - - - -

Doprinos medicini i biotehnologijama u svetu


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
3 replies to this topic

#1 chieftecs

chieftecs
  • Members
  • 56 posts

Posted 02 March 2015 - 13:32

Mislim da u poslednje vreme svi slusamo o kvalitetu zdravstva, ali retko ko govori o kvalitetu medicine kao grane nauke.

Ispod sam zakacio doprinos drzava i specijalizovanih institucija, pre svega univerziteta i klinika u inovacijama u oblasti medicine i biotehnologija, kvalitetu lecenja, isl.

Sta mislite, gde Srbija stoji u odnosu na svetsku medicinu? Cujemo cesto da imamo dobre lekare, no, nekako iskustvo sredine, pa i mene samog ne navodi na zakljucak da je medicinsko znanje danas u drzavi uredno, makar per capita gledano. Zelim da cujem vasa misljenja i iskustva na ovu temu.

20 drzava koje su publikovale najvise naucnih radova iz oblasti medicine i broj preuzetih citata iz istih:

main-qimg-8a90fd90e46ffc.png

Ovde su slozene institucije koje su objavile najvise naucnih radova u oblasti biomedicine, kao i ukupan broj radova dostavljenih iz njihovih drzava:

main-qimg-285d460249b1ce.jpg

Ovde je broj trenutnih odobrenih testiranja (tkz. "trials"), sortiranih po kontinentima:


main-qimg-8441bda72612dc.png

Broj dobitnika Nobelovih nagrada iz raznoraznih oblasti, no, interesantno je videti korelaciju izmedju razvijenosti ostalih prirodnjackih nauka i medicine:


main-qimg-8c224bae6eded0.gif

I poslednja lista je zvanicni spisak univerziteta iz oblasti klinicke medicine i farmacije, sortiranih po akademskoj oceni istih:

screenshot2015-02-02-00-.png

Edited by chieftecs, 02 March 2015 - 13:39.


#2 A2 MI

A2 MI
  • Members
  • 1 posts

Posted 02 March 2015 - 18:17

Zivim u Ann Arboru i radim sa lekarima sa University of Michigan (broj 16 na listi iznad) na novim medicinskim uredjajima I tehnologijama vise od 10 godina. Univerzitetski profesori minimum 3 dana nedeljno se bave istrazivanjima, a raznih istrazivaca, sto lekara, sto ne-lekara, po labovima ima koliko hoces. Novac za istrazivanja stize od drzave i privatnih fondacija. Kada neka ideja se pokaze dovoljno dobrom investitori daju pare za razvoj komercijalnog uredjaja, a taj razvoj obicno donosi nove istrazivacke rezultate. Zato je USA na mestu broj 1 u istrazivanjima.

Americki studenti medicine pre nego sto upisu medicine MORAJU da imaju zavrsen fakultet, tzv. pre-med, tako da ti ljudi imaju bar 2 fakluteta zavrsena. Proces za dobijanje specijalizacije (match) je takav da je dobijaju najboli, sto americki student, sto strani lekari. Oni koji ne dobiju specijalizaciju idu u research, rade consulting za industriju I sl. Lekar bez specijalizacije ne moze da dobije licencu za rad sa pacijentima. Sistem je takav da trazi I bira najbolje. Ustanove gde se radi specijalizacija se akredituju na osnovu toga koliko im specijalizanata na kraju polozi ispite lekarske komore, pa ti onda zaposli partijski kadar.

Ispiti koji moraju da se poloze da bi neko mogao da se prijavi za specijalizaciju (USMLE Step 1 & 2) zahtevaju znanje I razumevanje naucenog, pa I citanje naucnih radova, tako da prosta reprodukcija naucenog tu ne pomaze.

Umesto zakljucka - U Srbiji je problem sistem koji ne trazi I ne bira najbolje, vec podobne.#3 vilhelmina

vilhelmina
  • Members
  • 11,937 posts

Posted 03 March 2015 - 08:45

Pitanje je vrlo blisko nekim drugim temama na ovom forumu, npr pdf Drustvo, topic Lekari, njihovo lecenje.... Radi se o ocekivanjima drustva u odnosu na lekare, kao i o ocekivanjima samih studenata medicine i kasnije lekara u odnosu na svoju profesiju.

Rekla bih da u Srbiji prevladava ocekivanje da lekar bude stub zdravstvenog sistema, oko kojeg se sve vrti i ko mora da bude sveprisutan u citavom procesu lecenja, pa i kad se radi o laksim bolestima, raznim stanjima koja samo predstavljaju zdravstveni rizik ili preventivi.

Trenutno staziram u Karolinskoj (nr 12 na gornjem spisku najjacih zdravstvenih institucija) i vidim da se velik deo sistema osniva na paramedic profesijama, a glavni kohezioni faktor izmedju njih i lekara su visokoobrazovane sestre. One su te koje na neki nacin stite lekare od angazovanja na poslovima za koje nije neophodno njihovo prisustvo. Komunikacija s njima se najcesce obavlja preko zurnala pacijenata i ne ocekuje se da se stvore onog momenta kad nekom zatrebaju. To im ostavlja vremena za licno usavrsavanje i bavljenje naucnim radom.

Meni izgleda najbitnije u svemu da su lekari u takvom sistemu deo svakog istrazivanja, dakle ne neko ko ceka da drugi to obave, pa on procita u nekom clanku ili cuje na kongresu, vec aktivni ucesnici, koji u odredjenoj meri prate citav taj proces, iako rade i s pacijentima. Cini mi se da su u manje razvijenim sistemima ta dva dela strogo odvojena, pa lekar postaje zanatlija, koji se tek povremeno apdejtuje u struci, ali ne pridonosi aktivno njenom razvoju.#4 Schrodinger

Schrodinger
  • Members
  • 20,418 posts

Posted 04 March 2015 - 17:24

Svaka cast - i za temu i za replike. Jedino sto bi mozda - ukoliko je vec teziste na istrazivanjima - mogla pre da bude na pdf Nauka i tehnologija. 


Edited by Schrodinger, 04 March 2015 - 17:25.