Pazi, nije bas tako... Evo, uzmi za primer jednog Portugalca da dodje u Minhen da trazi posao... I sta? Niti zna jezik itd... Mislim, moze otici, ali sta? Potrosice para na smestaj, hranu i to je to.. Tesko da ce se taj snaci, ako ne zna jezik i ako nema ko da ga sprovede. To sam hteo da kazem.
A kod nas to ne moze, jer je drzava u recesiiji, i imas 1 000 000 nezaposlenih. A i to sto moze da se nadje, i sto ima u ponudi, to nije bas neka velika prilika.
A radna mesta koja zaista vrede (na drzavnim jaslama) e ta ti treba politicka, ili kakava druga veza. To ni ne vredi da pokusavamo. A ova radna mesta kod privatnika...To bas nije nesto sto neko zeli sebi, osim ako nije mazohista.
Pa ti rece da znas jezik (neki nizi nivo) i da lako ucis, znaci nisi potpuni duduk. Na gradjevini, farmi, u kuhinji, ciscenju, okretanju pljeskavica mozes da nadjes posao u roku od nekoliko dana. Problem su vise pozicije, pozicije koje zahtevaju kontakt sa velikim brojem ljudi pa samim tim i odlicno znanje jezika (prodaja, usluge) i tako to, ali to tesko da ces dobiti odmah cak i da znas perfektno jezik posto, kako kazes, nikoga ne poznajes.
Ja znam ljude koji su otisli u zapadnu Evropu sa osrednjim znanjem engleskog jezika pa se snasli; znam one koji su otisli sa osrednjim znanjem srpskog (bez zezanja) pa se snasli - ko hoce, taj i moze.
Edited by 001, 11 February 2015 - 02:28.