Jump to content

Photo
- - - - -

Rodoslovi, poreklo porodica

This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
20 replies to this topic

#1 Vanja Panic

Vanja Panic
  • Members
  • 1 posts

Posted 25 January 2015 - 11:53

Bavi li se neko svojim poreklom, koliko predaka unazad znate ?

Koga interesuje kako se to radi, evo sajta koji se bavi poreklom porodica

http://www.kotraza.rs

#2 kronostime

kronostime
  • Banned
  • 27,590 posts

Posted 25 January 2015 - 20:32

A, be, Sumadinci - ne pocinje svet od vas :rotflmao:

#3 highlanderka

highlanderka
  • Members
  • 3,150 posts

Posted 26 January 2015 - 06:39

Sedamdesetih godina XX veka, moj stric je postao zamenik ministra, dobio shestosobni stan u Kosovskoj ulici u Bg i - napravio rodoslov nashe porodice. Tim redom, onih 6 soba i ulaz za poslugu na to obavezuju. I tako, poticemo od Orlovica Pavla, ni manje ni vishe. Poreklo nam se gubi u tami vekova. Amebe pa mi. Svako od nas mladjih je dobio nacrtano porodicno stablo sa zadatkom da nastavimo evidenciju.
Moj stric je dusha od coveka, pametan, obazovan. Kako je doshao do podataka, sam Bog zna, kaze da mu je pomoglo to sto je bio na visokoj poziciji i imao poznanstva u raznim institucijama koje cuvaju arhivu. Iz ciste ljubavi prema omiljenom rodjaku, nikad ga nisam pitala o kojim arhivama je rec, Srbija je toliko paljena tokom svoje istorije da nema kuce starije od 150 godina. Porodica potice iz Hercegovine i tesko mi je da zamislim da je tamo neko u 14 veku vodio hronike obicne raje, crkve su spljivane, jedva su se prezivljavali zbegovi, vracalo se na porushena ognjishta....o tom porodicnom stablu mog strica se ne prica, niko ne veruje u njega osim za period od druge polovine 19 veka do danas, period za koji postoje artefakti i usmeno predanje.
Mamini iz Banata su drugaciji. Pre nego sto dete nauci da cita, da broji, uce ga da na prstice nabraja imena predaka, sve do Avrama i Perside koji su sa Carnijevicem doshli u Banat. To znaci da su mi pretci ziveli u rupama u zemlji i umirali od malarije.
Ne verujem u rodoslove koji ne mogu da se dokazu izvodima iz maticnih knjiga.

Edited by highlanderka, 26 January 2015 - 06:42.

#4 Mama_mia

Mama_mia
  • Members
  • 4,639 posts

Posted 27 January 2015 - 15:37

Sedamdesetih godina XX veka, moj stric je postao zamenik ministra, dobio shestosobni stan u Kosovskoj ulici u Bg

i napravio rodoslov nashe porodice.
Ne verujem u rodoslove koji ne mogu da se dokazu izvodima iz maticnih knjiga.

dobijes sestosoban stan u bg i napravis rodoslov, znaci to je poenta?

No, najvaznije da imas dokaz da je ovaj bivsi zamenik ministra - tvoj stric

i sta ce ti onda ostali...ko ce to sve nebitno da popamti :D

#5 highlanderka

highlanderka
  • Members
  • 3,150 posts

Posted 29 January 2015 - 08:09

Da vam bude lakshe, ovaj sa 6 soba nam je skoro pa crna ovca, imam i dedastrica* koji je bio prvi ministar za trziste SFRJ, kakvo li je porodicno stablo tek taj mogao da nacrta......da je hteo.

*dedastric = brat od strica mog oca. Mi, stricevici......

Edited by highlanderka, 29 January 2015 - 08:22.

#6 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 06 February 2015 - 01:16

...

Orlovic Pavle je mitska licnost i o njemu u istorijskim izvorima nema nista.

Ako neko bas hoce da trazi svoje pretke - ima u arhivama prvi i drugi popis u Srbiji, pa neka pronadje mesto i imena predaka.

Sve ostalo - u nekim hrisovuljama, no slaba je vajda ako se preziva Nikolic, Popovic, Pavlovic, Jankovic.

To su prezimena koje je nametnuo knjaz Milos, da se ne bi zvali Zivko Janka Petrov i sl.

Preci se obicno jure preko crkvenih knjiga, ako postoje, i preko onih porodicnih slavskih svescica.

A ni to nije sigurno.

Ima likova po Netu, koji za par stotina evritja (ili vise) nude neciji rodoslov.

Kako procene konzumenta.

;)

...

#7 Vjekoslav

Vjekoslav
  • Members
  • 11,278 posts

Posted 16 February 2015 - 03:40

kako se kaze - cukun ili sukun? 

uglavnom, ovo su moji (fotka je s pocetka 20. stoljeca)

:D

#8 dhx

dhx
  • Members
  • 7,032 posts

Posted 18 February 2015 - 09:00

A, pa ličiti, ličite, vidi se...

Spoiler

Nego, koliko je koštalo slikanje onomad, u onim vremenima i koliko porodica si je to moglo priuštiti, kojim povodima? Koliko fotografa je 'servisiralo' jedan okrug?

Ponekad povirim u te stare albume i naravno, ako ih uporedjuješ sa nekim albumima drugih ljudi, vidi se da je slikanje bilo 'izvanserijski dogadjaj' na kojeg se je 'spremalo'.

#9 Janne240

Janne240
  • Members
  • 6,077 posts

Posted 18 February 2015 - 23:37

Ja otprilike znam poreklo svojih predaka ne znam genealogiju čitavu, tj. porodični rodoslov ali znam taj neki početak u 17. veku. Ne bih da iznosim detalje koji ovde nikog ne zanimaju...ali imam čak i sliku svog pretka koja je sačuvana zahvaljujući familijarnim odnosima, dole u Hercegovini.

Attached Files

#10 highlanderka

highlanderka
  • Members
  • 3,150 posts

Posted 19 February 2015 - 06:21

Ne bih rekla da je fotografija "sa pocetka 20 veka" - ima reckane ivice a to je "moderan" foto papir. Fotografije pocetkom 20 veka su radjene na tvrdoj, kartonskoj podlozi i bez tog reckanja.
Fotografisanje nije bilo jeftino ali ni preterano skupo. Postojali su "ateljei" cak i u varoshicama. Kod "Foto Kozic", na istoj klupi, slikana je moja mama kad je imala 5 godina i ja sa 5 godina, u istoj pozi, ambijentu...imam i sliku moje bake kad je bila beba, iz 1913 godine, pa verenicku i svadbenu sliku njenih roditelja...nakon zemljotresa u Bukureshtu koji je dobro potresao i Bg, mama je sve albume spakovala u kofer i drzala ga u pretsoblju, spremnog za evakuaciju, to je jedino sto je htela da sacuva. Ona je poslednja koja zna likove sa tih slika, njihove sudbine, meni i bratu su to stranci sa kojima ne osecamo povezanost, mozda je poslednji trenutak da zapishem sve te price ali ne vidim svrhu, sve ce to pokriti shash....

Edited by highlanderka, 19 February 2015 - 06:52.

#11 dhx

dhx
  • Members
  • 7,032 posts

Posted 19 February 2015 - 11:04

Ona je poslednja koja zna likove sa tih slika, njihove sudbine, meni i bratu su to stranci sa kojima ne osecamo povezanost, mozda je poslednji trenutak da zapishem sve te price ali ne vidim svrhu, sve ce to pokriti shash....

I ja imam uramljenu jednu fotografiju gde mi je cela pradedina familija slikana, u paketu sa njegovim bratom i njegovom familijom.

Moj deda na slici je bio još klinac, njih 20 je na fotografiji sa početka 30-ih, ali to još visi na nekom od zidova. Sa te fotografije je samo još jedan čovek živ i samo bi on mogao nabrojati 2/3 njih sa sigurnošću prosečnog 85-ogodišnjaka. Ja ubodem 5 komada maksimalno, a to mi je i krajnji mentalni napor kojeg pružam da nabrojim nešto od aktuelne familije od drugog kolena pa nadalje.

No, mome ocu je bitno da slika tamo visi, sa 15 'stranaca' na njoj. Ima doduše jedna pradedina dok je još služio vojsku Franja Josipa, malo pre prvog svetskog rata. Valja se u nekom albumu u nekoj ladici gde se inače valjaju sve te fotografije. Možda sam je zadnji put video pre dvadeset godina.

Imam i tu 'sreću' da mi je više od pola familije sahranjeno po gradskim grobljima uzduž i popreko tri zemlje. Preko 100 eura godišnje plaćam samo da ih ne prekopaju u nepoznato. A imam zapisane i koordinate kako doći i pronaći neka groblja i spomenike, za svaki slučaj, za vreme 'posle mog oca'.

Ja to svojoj deci sigurno neću puštati u amanet. Ali ću ispoštovati oca dok je živ. Lakše mi tako nego da trošimo beskrajno mnogo energije u raspravama zašto je dobro za pet kolena u nazad znati ko ti je bio ko.

Meni je to sasvim nebitno i teško verujem da će se vremenom promeniti. Moj deda je po tom pitanju imao jednu dobru životnu devizu - 'mani se groblja dok si živ, prebrzo ćeš i sam stići tamo'. Tu smo mnogo slični.

Edited by dhx, 19 February 2015 - 19:26.

#12 Vjekoslav

Vjekoslav
  • Members
  • 11,278 posts

Posted 19 February 2015 - 15:34

Ne bih rekla da je fotografija "sa pocetka 20 veka" - ima reckane ivice a to je "moderan" foto papir. Fotografije pocetkom 20 veka su radjene na tvrdoj, kartonskoj podlozi i bez tog reckanja.

fotka je s prijelaza dvadesetih u tridesete, tako sam ja nekako racunao. ne znam precizno, nema niko ziv ko bi mi tocnu godinu potvrdio, no pronasao sam neke fotke mog dide u Vukovaru i Beogradu iz tridesetih, pa racunam da je ova starija. ima negdje u podrumu i tih "tvrdih kartonskih" sto ti velis, znam da sam ih kao klinac pregledavao. inace, imali su baka i deda dosta tih starih fotografija, medjutim, stradale su za vrijeme II. svj. rata. ostalo svega nekoliko sto su ponijeli sa sobom za vrijeme Sremskog fronta (kad su iz Vukovara izbjegli u Sid). nije da sam ja nesto pretjerano istrazivao na ovu temu rodoslovlja (moja sestra sigurno zna puno vise), ali mi je ta fotka cukunbake i cukundede toliko fenomenalna da sam ju morao skenirat i okacit. bit ce je taj cukundida bio zajebant na mene. ;)    

#13 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 19 February 2015 - 21:26

...

Slika je novija, sto se da videti iz one zice - koja je industrijski proizvod.

To sto su krajevi obrezani - to je samo noz na spravi koja je poznata svima koji su se bavili fotografijom.

Tzv. 'tvrde slike' su obicno bile slikane na staklenim plocama, pa onda prebacene na specijalni karton sa tankom folijom, toniranjem i obaveznim zigom majstora / firme / aparata.

To je bila druga tehnika.

Najvise mi lici da je slika samo naknadno preslikana i malo doterana (orezuckana).

Najlakse je utvrditi vreme konsultacijom sa nekim strucnjakom iz podrucnog muzeja.

Mozda naplati fee?

...

#14 Vjekoslav

Vjekoslav
  • Members
  • 11,278 posts

Posted 20 February 2015 - 20:44

Slika je novija, sto se da videti iz one zice - koja je industrijski proizvod.

zicane ograde proizvode se (industrijski) od 1870-ih (i masovno koriste u 1. svj. ratu), tako da mi nije bas jasno kako zicana ograda moze odrediti radi li se o koncu dvadesetih ili pocetku tridesetih godina 20. stoljeca? kako god, ljudi na fotki nisu bili vise zivi u drugoj polovini tridesetih. evo jedne fotke iz Beograda, sredina tridesetih (moj dida skroz livo, tada je imao taxi servis, model auta je Packard / 1931.)

vxelcg.jpg

1zqek1s.jpg

121fimu.jpg

...

edit: zaboravih ovaj detalj

xejyc8.jpg

centrala autoguma

beograd?

Edited by Vjekoslav, 20 February 2015 - 21:00.

#15 cyberwor/L/d

cyberwor/L/d
  • Members
  • 12,762 posts

Posted 21 February 2015 - 17:58

...

edit: zaboravih ovaj detalj

xejyc8.jpg

centrala autoguma
beograd?

To [Centrala autoguma] mislim da sam videla pre koju godinu kad smo arhivirali dedine papire. 

To su papiri iz kraja 30-ih proslog veka. Deda bio miniciozan sa cuvanjem svih (ali bas svih!) racuna i sl. 

Posle [mislim da] smo ukapirali da su u pitanju gume Goodyear (se tako zovu?).

To zato sto kad su Nemci usli u Beograd i konfiskovali mu auto za svoje potrebe sve su toliko vrlo pedantno zabelezili do poslednjeg srafa (marku rezervnih guma included).

Deda, naravno, i to sacuvao. :D