Jump to content


Photo
- - - - -

Selo-grad (poljoprivreda-industrija)


  • Please log in to reply
241 replies to this topic

#16 AgroUrban

AgroUrban
  • Members
  • 4,027 posts

Posted 31 January 2015 - 23:01

Ocigledno je da su domaci tovljenici skuplji od uvezenih iz EU. I to je jos samo jedan primer koliko su ocekivanja da se privreda moze zasnivati iskljucivo na poljoprivredi besmislena. EU tovljenici su jeftiniji delom zbog efikasnije i jeftinije proizvodnje/uzgoja, a delom i zbog subvencija.

 

Ovde se nema sta dodati i oduzeti.

 

ma kako da ne..  sustina je da se uvozi meso iz ko zna odakle koje je starije od 6 meseci, meso kome je u tim drzavama propisom istekao rok, dok je kod nas taj rok 12 meseci.. uvoznicka mafija je ta koja unistava poljoprivredu.

 

Pazi, svinjar u EU, ima bolji objekat, bolje grejanje, bolje hladjenje, bolju ventilaciju, mehanizovano hranjenje i ciscenje stajnjaka. Ima bolji genetski materijal, ima bolju stocnu hranu koja omogucava da bolja genetika dodje jos vise do izrazaja. Na sve to ima i vecu subvenciju ( Koja je prikupljena na osnovu poreza iz drugih privrednih delatnosti) i sta cemo sad? Konkurentni smo na nivoJu. 

 

Inace, istina je da nam i uvoz pravi problem. Uvozi se zamrznuto pilece meso iz Brazila u Makedoniju, tamo preradjuje, iz MKD se izvozi u Srbiju kao proizvod sa poreklom iz MKD i ne podleze carini po pravilima CEFTA sporazuma. Tako da nije problem u zemljama EU nego u nasim i okolnim mafijasima koji treba da budu sankcionisani.


  • 0

#17 Klotzen

Klotzen
  • Members
  • 1,405 posts

Posted 01 February 2015 - 10:35

Ovo sa svinjama danas je produkt sankcija rusiji i još nekih drugih aspekata. Na EU tržištu je došlo do viška svinjetine i cena iste pada već više od godinu dana. Ne može danas ni svinjar da se bude ako se ne prate vesti :)


  • 0

#18 Doc Holliday

Doc Holliday
  • Members
  • 3,537 posts

Posted 01 February 2015 - 11:59

Ovde se nema sta dodati i oduzeti.

 

 

Pazi, svinjar u EU, ima bolji objekat, bolje grejanje, bolje hladjenje, bolju ventilaciju, mehanizovano hranjenje i ciscenje stajnjaka. Ima bolji genetski materijal, ima bolju stocnu hranu koja omogucava da bolja genetika dodje jos vise do izrazaja. Na sve to ima i vecu subvenciju ( Koja je prikupljena na osnovu poreza iz drugih privrednih delatnosti) i sta cemo sad? Konkurentni smo na nivoJu. 

 

Inace, istina je da nam i uvoz pravi problem. Uvozi se zamrznuto pilece meso iz Brazila u Makedoniju, tamo preradjuje, iz MKD se izvozi u Srbiju kao proizvod sa poreklom iz MKD i ne podleze carini po pravilima CEFTA sporazuma. Tako da nije problem u zemljama EU nego u nasim i okolnim mafijasima koji treba da budu sankcionisani.

 

 nije samo pilece meso nego sve ostalo.. pa cak i iz same eu se uvozi meso kojem je tamo istekao rok pa se ovde to trpa u preradjevine u koje se doda jos trista cuda...  dovoljno je probati bilo koju domacu pastetu na primer i uporediti je sa Madjarskom , i to onom najjeftinijom u crevu od 500-600 grama koja kosta oko 80ak dinara a u Subotici , pa i do Beograda gde je preprodaju ne prelazi 100-120 din..  kvalitet neuporediv.  Tek onda vidimo kakvo smece u stvari mi jedemo..


  • 0

#19 orisni

orisni
  • Members
  • 976 posts

Posted 01 February 2015 - 12:48

Ocigledno je da su domaci tovljenici skuplji od uvezenih iz EU.

Prvo, ne znam kako je to vama ocigledno iz tog teksta, ali mozda ne umem da citam srpske novine "izmedju redova". Drugo, sta mu znaci da je tovljenik koga vec ima sada skuplji nego taj iz EU? Ako taj iz EU kosta X', onda sprski svinjar moze za svog tovljenika da stavi cenu od X'-1 i da bude jeftiniji i da ga proda. Ako insistira na ceni od X'+1, onda nece da ga proda i dobice 0 kad mu umre tovljenik.

 

Eventulano ono o cemu moze da se prica je da bi mu uzgoj tovljenika bio skuplji u buducnosti. Znaci, ako sad treba da odluci da li uzgaja svinju ili ne, i ako proceni da na tome ne moze da zaradi pare (posto bi ga uzgoj vise kostao nego sto kosta uvezena svinja), onda ne treba da uzgaja svinju.

 

Ali ako sad vec ima svinju i odlucuje da li da je proda (tj. po kojoj ceni da proda), onda je izraz "njegova svinja je skuplja nego uvezena" pomalo isprazan. Mozda bi moglo da se kaze sledece: da sad proda svinju po istoj ceni kao uvezene, imao bi gubitak u odnosu na troskove koje je potrosio na uzgoj. Ali ti troskovi su vec ostvareni. Ako sad treba da odluci da li da proda svinju po toj ceni od X;-1 ili da pusti da mu svinja umre, onda je ocigledno bolje da proda po X'-1.


  • 0

#20 Gant

Gant
  • Members
  • 6,346 posts

Posted 01 February 2015 - 13:11

Ali ako sad vec ima svinju i odlucuje da li da je proda (tj. po kojoj ceni da proda), onda je izraz "njegova svinja je skuplja nego uvezena" pomalo isprazan. Mozda bi moglo da se kaze sledece: da sad proda svinju po istoj ceni kao uvezene, imao bi gubitak u odnosu na troskove koje je potrosio na uzgoj.

 

Moja tetka gaji pilad iskljucivo za svoje potrebe. Ne zeli da jede ono napumpano hormonima. Kupi par desetina pilica, onih najmanjih, tek izleglih.

Kupuje koncentrat i ono sto treba i u ishranu dodaje travu i neke biljke koje ima i ne racuna u cenu. Kada ih odgaji i zakolje, njihova cena bude visa nego da je otisla u Matijevic i kupila one, kako ih zove, "pelcovane". Znaci samo je racunala ono sto je morala da kupi za njih, ne troskove rada.

A koliko god ljudi pricaju da bi se hranili zdravo i sl., retko ko bi zaista platio tako visoku cenu mesa po kojoj bi ona eventualno prodala.

 

Tako ti je isto i sa svim ostalim. Nase mlekare ne zele da otkupljuju nase mleko jer je jeftinije uvesti koncentrovanu pavlaku iz Madjarske od koje se recimo proizvodi sabacki sirko, jako popularan.

 

Nisu samo krive trenutne sankcije prema Rusiji pa pojava velikih kolicina mesa iz EU, problem je duzi. Niti imamo novca da to subvencionisemo kao u EU, niti imamo razvijenu proizvodnju. Dzaba i niska cena struje i niska cena rada, bar za sada. Bas da vidimo sta ce uraditi taj Tenis. Pa nas vec odavno trzisno unistava i argentinsko meso, a kamoli ovo iz EU. Inace, oni koji se razumeju u to, kazu da je ono meso iz Argentine jos i mnogo bolje, vise se pazi na uvoz iz EU jer odatle svasta dolazi.

 

 

A ovo sto ti kazes da se proda sa gubitkom - pa naravno da to ljudi rade da bi imali manji gubitak nego da im uginu, ili ih eventualno sami prerade pa prodaju preradjevine. Ali kada taj gubitak postane visegodisnja pojava onda vise nema smisla ni proizvoditi sem za neke licne potrebe.


Edited by Gant, 01 February 2015 - 13:15.

  • 0

#21 tomas.hokenberi

tomas.hokenberi
  • Members
  • 4,349 posts

Posted 01 February 2015 - 14:41

Prvo, ne znam kako je to vama ocigledno iz tog teksta, ali mozda ne umem da citam srpske novine "izmedju redova".

Pa ocigledno je da domaci proizvodjaci ocekuju da im se plati vise nego sto kostaju uvezeni tovljenici. Svejedno je da li to ocekuju samo zato sto su im troskovi toliki da posluju sa gubitkom ako ponude nizu cenu (sto je najverovatniji scenario)  ili samo zele veci profit.


  • 2

#22 Klotzen

Klotzen
  • Members
  • 1,405 posts

Posted 01 February 2015 - 21:09

Ljude treba edukovati, danas više ni čišćenje septičkih jama ne može da radi onaj ko ne prati moderne tehnologije :)

 

Umesto gomile gluposti na RTS bolje da osmisle neke emisije, bar sat dnevno, koje će potanko objašnjavati probleme u raznim aspektima života, i na neki način edukovati ljude koji su davno završili školovanje i ne rade ništa na sebi na svom unapređenju. Prošlo je vreme kada jednom naučen zanat možeš da primenjuješ 100 godina.


  • 2

#23 orisni

orisni
  • Members
  • 976 posts

Posted 02 February 2015 - 05:41

ocigledno je da domaci proizvodjaci ocekuju da im se plati vise nego sto kostaju uvezeni tovljenici.

Pogledao sam sad ceo video snimak. Ako se zanemare teorije zavere (neko namerno zeli da uniste srpske poljoprivrednike), poenta je da on tvrdi da je drzava pricala (ko je tacno pricao?) 2008-e i 2014-e kako ce uzgoj svinja biti profitabilan, ali od onda je bilo promena (npr. politicki rat sa Rusijom), te sada uzgoj svinja vise nije tako profitablian. Da li je samo profit manji ili ima i gubitaka nije bas svejedno za odluku da li prestati uzgajati svinje ili ne, ali hajde da zanemarimo to da li je profit manji no i dalje pozitivan ili je zapravo gubitak.

 

Ono sto ostaje interesantno je prebacivanje odgovornosti na drzavu. U ovom slucaju uzgoja svinja je tvrdnja da je drzava pricala da nesto moze biti dobro. U slucaju kredita u CHF je tvrdnja da drzava nije (dovoljno) pricala da nesto moze biti lose (konkretno, materijalizacija valutnog rizika). U oba slucaja, ispada kao da je drzava jedna velika osiguravajuca kuca koja treba da pokrije sve gubitke. Ako svinjar gaji svinje sa ocekivanom dobiti X i ako ostvari X''<X, onda drzava pokrije razliku X''-X. Ako korisnik CHF kredita ocekuje da otplati manje nego da je uzeo EUR kredit, a onda ispadne da mora da otplati vise, onda opet drzava da pokrije tu razliku. To da je drzava osiguravajuca kuca bi bilo jos i okej (mada drzava ne treba da se mesa u takvo osiguranje!) ako bi oni koji ostvare ekstra profit dali razliku drzavi: znaci, ako svinjar ocekuje X, a dobije Y>X, onda da da svih Y-X drzavi (a ne samo da plati neki procenat toga kroz porez na veci profit). No, to naravno nije ono sto ljudi hoce, nego bi svi da privatizuju profit a da nacionalizuju gubitak.

 

Kolika je u Srbiji svest o osiguranju i kontroli rizika? Zna li srpski svinjar kako da trguje "lean hog futures" (ili mojim omiljenim finansijsim instrumentom, "pork belly" opcijama :) i da "lock"-uje cenu na svojim svinjama? Dobro, ne mora svinjar licno da zna kako da to trguje, ali da li bi on pristao da mu neko ponudi (fer?) ugovor za buducu cenu svinje? Znaci, kad on krene da tovi prase, neko mu kaze, npr. kroz dve godine cu ti dati 100E za svinju, hoces li da pristanes na to? Do tad cena moze prilicno da padne na 80E po svinji, pa ces odlicno proci ako sad sklopis ugovor na 100E, a ja cu izgubiti 20E. Ali cena moze i da skoci na 120E, pa cu ja zaraditi 20E po svinji. Ali ti nemas rizik cene. Ti znas da ces dobiti svojih 100E i samo treba da uklopis racunicu da ti uzgoj (plus cena praseta) bude jeftiniji od toga, i onda ces sigurno imati garantovanu zaradu (osim ako ja ne bankrotiram u medjuvremenu, ali i taj "counterparty risk" moze da se osigura). Naravno, to sto ti kao svinjar nemas rizik znaci da nemas ni sansu(/rizik) za veliku zaradu, ali isto tako nemas ni rizik(/sansu) za gubitak. Ja snosim taj rizik i zbog i ja ocekujem neku zaradu na transkaciji, ali meni je posao osiguranje, tebi je posao svinjarstvo, i zasto ne bismo obojica lepo poslovali.

 

Da li ima poljoprivrednika u Srbiji koji uzimaju takva osiguranja?


  • 0

#24 orisni

orisni
  • Members
  • 976 posts

Posted 02 February 2015 - 05:44

Sad sam tek primetio naslov tog priloga "Srbi tovili svinje, sad ih nece niko". Odlicni su komentari! :)


  • 0

#25 Klotzen

Klotzen
  • Members
  • 1,405 posts

Posted 02 February 2015 - 10:16

Pogledao sam sad ceo video snimak. Ako se zanemare teorije zavere (neko namerno zeli da uniste srpske poljoprivrednike), poenta je da on tvrdi da je drzava pricala (ko je tacno pricao?) 2008-e i 2014-e kako ce uzgoj svinja biti profitabilan, ali od onda je bilo promena (npr. politicki rat sa Rusijom), te sada uzgoj svinja vise nije tako profitablian. Da li je samo profit manji ili ima i gubitaka nije bas svejedno za odluku da li prestati uzgajati svinje ili ne, ali hajde da zanemarimo to da li je profit manji no i dalje pozitivan ili je zapravo gubitak.

 

 

 

Mislim da oni aludiraju na izjave od prošle godine kako ćemo profitirati jer nismo uveli sankcije Rusiji. Ne sećam se tačno ko iz vlade je o tome pričao.


  • 0

#26 Doc Holliday

Doc Holliday
  • Members
  • 3,537 posts

Posted 02 February 2015 - 20:17

Ljude treba edukovati, danas više ni čišćenje septičkih jama ne može da radi onaj ko ne prati moderne tehnologije :)

 

Umesto gomile gluposti na RTS bolje da osmisle neke emisije, bar sat dnevno, koje će potanko objašnjavati probleme u raznim aspektima života, i na neki način edukovati ljude koji su davno završili školovanje i ne rade ništa na sebi na svom unapređenju. Prošlo je vreme kada jednom naučen zanat možeš da primenjuješ 100 godina.


   Ma to sto nas seljak hoce da radi kao sto je pre 30 godina , a i da i isto tako zaradjuje...

 

 Elem... imali smo polemiku na pijaci sa jednim poljoprivrednikom...  Covek poseduje XY parce zemlje ( nisu stotine hektara ne brinite ) i na njoj seje kukuruz..

 Kuka naravno.. medjutim kada smo se presabrali...  on je od toga ostao u profitu nekih 50.000 din..  NETO..  znaci ako se oduzmu svi troskovi... neto 50,000 din... Racunali smo i   Radno vreme utroseno na taj posao.... oranje, setva , zetva  itd..... sve ukupno oko 30-35 radnih dana.  podeljeno u te gore navedene etape...  pa smo ga iznapusavali kako 80 % stanovnistva  , nemaju tolku zaradu. Ukljucujuci i mnoge vlasnike malih STR, SZR... itd....


  • 0

#27 shelll

shelll
  • Members
  • 105 posts

Posted 02 February 2015 - 21:13

10 ha zemlje u zavisnosti od lokacije vredi 100k - 170k eura. Amortizacija uracunata? + 30-35 radnih dana za 400 eura zarade - tuga..


  • 0

#28 Doc Holliday

Doc Holliday
  • Members
  • 3,537 posts

Posted 02 February 2015 - 21:59

10 ha zemlje u zavisnosti od lokacije vredi 100k - 170k eura. Amortizacija uracunata? + 30-35 radnih dana za 400 eura zarade - tuga..

 

slazem se.. ali ako uporedimo sa mozda nekom STR radnjom ili slicnim preduzetnistvom, ni ona cesto ne zaradjuje u NETO vise ... rizik kao faktor manje vise isti..


  • 0

#29 Gant

Gant
  • Members
  • 6,346 posts

Posted 02 February 2015 - 23:16

U vezi teme koja je mnoge dovela u nevericu.

 

PKB plantaze idu u stecaj. Iako je navodno bilo zainteresovanih, nema ih.

 

http://www.novosti.r...ntaze-u-stecaju


  • 0

#30 Gant

Gant
  • Members
  • 6,346 posts

Posted 03 February 2015 - 13:06

Gulan je objasnio da su u korišćenju zemljišta u Srbiji prisutni sledeći problemi: ekstenzivnost, usitnjenost poseda, nedovoljno unošenje organske materije i nizak nivo korišćenja organskog đubriva, kao i degradacioni procesi izazvani delovanjem prirode i čoveka.

Način korišćenja zemljišta je ekstenzivan sa, kako dodaje, ekstenzivnom setvenom strukturom i smanjenjem broja stoke (dva do tri odsto godišnje).

 

http://www.b92.net/b...3&nav_id=954116


  • 0