Jump to content

Photo
- - - - -

Posao u Danskoj, da li je ponuda dobra

• Please log in to reply
74 replies to this topic

#61 mrd

mrd
  • Members
  • 18,143 posts

Posted 22 June 2015 - 02:56

Covek je bitno mladji nego sto sam ja bila kad sam krenula, samac je, nema decu koju mora da izdrzava, i ima trazenu struku. Dakle, uopste nismo za poredjenje. Zasto ti po svaku cenu mene drobis u svaku pricu, to samo ti znas. Valjda neka opsesija...

Moze da mu javi potencijalni poslodavac, kad pozove ovog trenutnog, da pita kako se SamoRad pokazao.

Ti nikad cuo za takve slucajeve?

Da si ikada menjala posao, znala bi da se to ne radi bez odobrenja aplikanta. Ti to nisi nikada radila, uvek je drustvo radilo ono sto mora da bi ti "dalo" posao.

Izgleda da vama u USA veruju na rec. Ovde bas i ne.

Ne veruju vam na rec, posto ocigledno ima puno onih kao ti. Samo daj mi!

Obicno zele da znaju zbog cega trazis novi posao, zasto ti trenutni ne odgovara? Tacnije, zele da znaju da li posao ne odgovara tebi, ili ti ne odgovaras poslu.

To je tacno, ali ne smeju da zovu kompaniju bez odobrenja kandidata, ali to tebi ne moze da bude poznato. Sad ces jos da napises, da to ne moze.  :rotflmao:

Naravno, u slucaju da je moguce.

Neka si ti njemu pozeleo srecu iz USA, i nema nikakve veze sto pojma nemas kako stvari funkcionisu u Evropi, posebno ne u Skandinaviji.

U skandinaviji si ti, znaci da nema razuma!

To mu sigurno zele i njegovi bliznji, koga god da ima.

Ako je covek pametan, bice oprezan s trazenjem novog posla. Unutar branse se informacije lako sire, i nije bas popularno previse siriti pricu. Postoji razlika izmedju hrabrosti i gluposti.

Ti sad ode nesto pricas, a svaki si posao "dobila"!

Ne obeshrabrujem ga, vec pokusavam da mu pomognem. Ovako nesposobna, bez hrabrosti i volje, ali s iskustvom u Skandinaviji, koje ti nemas. Najlakse je tapsati coveka po ramenu, cesitati mu i zeleti mu srecu. Samo ne znam koja je vajda od toga.

Nema vajde od cekanja na tanjiru, ali od rada i istrazivanja dakako ima.

• 0

#62 vilhelmina

vilhelmina
  • Members
  • 11,937 posts

Posted 22 June 2015 - 10:19

To je tacno, ali ne smeju da zovu kompaniju bez odobrenja kandidata, ali to tebi ne moze da bude poznato. Sad ces jos da napises, da to ne moze.  :rotflmao:

Vidim da te dobro krenulo i da si resio da das maksimalan doprinos konstruktivnoj diskusiji. Kao i obicno, ali ovaj put i malo vise.

Uvek je nezgodno traziti posao, a istovremeno cuvati postojeci. Ako potencijalnom poslodavcu kazes da negde radis, ali da ne zelis da ih on zove i raspituje se o tebi, on ce odmah postati sumnjicav i nece znati sta ti to krijes. Nesto sasvim drugo je kad on tebe negde nadje i predlozi ti da predjes kod njega. Ali kad sam konkurises, onda se ocekuje da obrazlozis razloge zbog kojih ti trenutni posao ne odgovara. To mora da bude nesto neutralno (daleko ti od kuce, imas sitnu decu koju treba pokupiti iz vrtica...), jer nije bas popularno ogovarati druge poslodavce ili, nedajboze, kolege. U Skandinaviji je to veliki no-no.

Ima tu jos dosta nepisanih pravila, normi i kodava koje ce SamoRad morati da savlada, pa mu ja ne bih preporucila da se zalece. Ovo sto ima mu je odlicno za prvu ruku. Kad prodje bar polovina tog perioda, mogao bi malo da oslusne kakve su namere poslodavca u vezi produzenja ugovora. Ako izvrdavaju odgovor ili mu je bilo sta sumnjivo, a posebno ako kazu da ne postoji takva mogucnost, to moze da bude dobro opravdanje za trazenje novog posla, a pri tome slobodno moze da koristi sadasnji kao referencu.

Bitno je da se raspita kako funkcionise njegova boravisna dozvola, jer svaka zemlja ima drugacija pravila. U Svedskoj bi novi poslodavac mogao jednostavno da trazi produzenje njegove dozvole, a on ne bi morao da napusta zemlju. Ne znam da li je istu u Danskoj, ali verovatno ti znas ;) .

• 0

#63 darth bane

darth bane
  • Members
  • 7,311 posts

Posted 22 June 2015 - 13:20

ma ... Danska je bez veze ! Nacionalizam !

Edited by darth bane, 22 June 2015 - 13:21.

• 0

#64 mrd

mrd
  • Members
  • 18,143 posts

Posted 22 June 2015 - 14:19

Spoiler

Ima tu jos dosta nepisanih pravila, normi i kodava koje ce SamoRad morati da savlada, pa mu ja ne bih preporucila da se zalece. Ovo sto ima mu je odlicno za prvu ruku. Kad prodje bar polovina tog perioda, mogao bi malo da oslusne kakve su namere poslodavca u vezi produzenja ugovora. Ako izvrdavaju odgovor ili mu je bilo sta sumnjivo, a posebno ako kazu da ne postoji takva mogucnost, to moze da bude dobro opravdanje za trazenje novog posla, a pri tome slobodno moze da koristi sadasnji kao referencu.

Bitno je da se raspita kako funkcionise njegova boravisna dozvola, jer svaka zemlja ima drugacija pravila. U Svedskoj bi novi poslodavac mogao jednostavno da trazi produzenje njegove dozvole, a on ne bi morao da napusta zemlju. Ne znam da li je istu u Danskoj, ali verovatno ti znas ;) .

Postoji samo zakon, a nepisana pravila su samo nesto po cemu se vodi. Zakon recimo u US, a verujem i u Evropi kaze da kompanija nema pravo da se raspituje o bilo kome bez njegove/njene dozvole. Vidis ovo o produzenju dozvole je bitno. Da li je produzenje dozvole ili izdavanje nove. Novi poslodavac nema potrebe da pita trenutnog o bilo cemu.

Sto se blacenjem bilo koga, to je veliki no no, ali to je i deci jasno. Mozda samo tebi. :P

• 0

#65 darth bane

darth bane
  • Members
  • 7,311 posts

Posted 22 June 2015 - 14:50

Postoji samo zakon, a nepisana pravila su samo nesto po cemu se vodi. Zakon recimo u US, a verujem i u Evropi kaze da kompanija nema pravo da se raspituje o bilo kome bez njegove/njene dozvole. Vidis ovo o produzenju dozvole je bitno. Da li je produzenje dozvole ili izdavanje nove. Novi poslodavac nema potrebe da pita trenutnog o bilo cemu.

Sto se blacenjem bilo koga, to je veliki no no, ali to je i deci jasno. Mozda samo tebi. :P

A ti mislis da onaj Johanson ne okrene broj telefona da se raspita o kandidatu ??! Da dobije informacije iz pouzdanih izvora !??! Pa ako je kandidat npr. seceras, on ga nece ni pozvati na razgovor !

• 0

#66 angelia

angelia
  • Members
  • 15,569 posts

Posted 22 June 2015 - 19:07

A ti mislis da onaj Johanson ne okrene broj telefona da se raspita o kandidatu ??! Da dobije informacije iz pouzdanih izvora !??! Pa ako je kandidat npr. seceras, on ga nece ni pozvati na razgovor !

Koji si ti lik  :lol+:

• 0

#67 SamoRad

SamoRad
  • Members
  • 9 posts

Posted 22 June 2015 - 20:47

Zdravo svima i hvala vam na pomoci, podrsci i odgovorima.

Ja, izgleda, stalno ostanem nedorecen u svojim postovima, pa dam povoda za razlicita tumacenja - mislim da se radi o nedostatku forumskog iskustva, ne zamerajte:).

Ovako stoje stvari trenutno: ja planiram svakako da ostanem u Danskoj tih godinu dana na koliko sam dobio ugovor: prvo, ovo mi je ipak prvi ozbiljniji izlet iz Srbije i malo bih da proucim kako stvari funkcionisu ovde, ne samo sa stanovista licne koristi u smislu da bi mi to koristilo prilikom nekog sledeceg posla; pokusavam da gledam sire, verujem da se ima po nesto za nauciti - mozda mi to pomeri neka gledista, ko zna, a ako ne, opet dobro.

Drugo, dao bih sansu Danskoj, kad sam vec tu, i ako mi dugorocno ostajanje ovde nije motiv za dolazak, generalno ne volim da otpisem ni jednu opciju unapred. Mozda budem drugacije razmisljao za godinu dana...

E sad, zasto sam postavio pitanje iz prethodnog posta: za drzavljanstvo je, kako videh, uslov minimum 9 godina legalnog boravka. Za trajnu boravisnu/radnu dozvolu, minimum je 3 godine.Po meni, ogromna razlika. Sad, ja razmisljam ovako: kada bih, npr. trajnom boravisnom dozvolom stekao i neke prednosti u drugim EU zemljama, mozda bi vredelo sacekati u Danskoj te 3 godine i ne prihvatiti, npr. materijalno povoljniju ponudu negde drugo... Medjutim, kako izgleda da boravisna dozvola Danske ne vredi puno izvan Danske, sve su prilike da ovaj argument nece imati neku tezinu ako budem u prilici da donosim takvu odluku.

Hvala vam jos jednom i pozdrav,

• 0

#68 Goran70

Goran70
  • Members
  • 2,170 posts

Posted 22 June 2015 - 21:49

Samo da naletis na neku dankinju i nece biti lepse zemlje za tebe :)

• 1

#69 vilhelmina

vilhelmina
  • Members
  • 11,937 posts

Posted 22 June 2015 - 22:04

Danska je vec sada medju najzaguljenijim sto se tice sticanja statusa, a ne bi me cudilo da u medjuvremenu postavi jos teze uslove.

Dankinja je vec znatno bolje resenje :) .

• 0

#70 mrd

mrd
  • Members
  • 18,143 posts

Posted 23 June 2015 - 02:28

Zakon je nesto sto je veoma vazno u sredjenom drustvu! Za takve stvari se placa velika kazna, kaznjava se kompanija i osoba koja je to uradila!

• 1

#71 sreta-steta

sreta-steta
  • Members
  • 291 posts

Posted 23 June 2015 - 14:44

SamoRad,

Cini mi se da smo mi imali slicne motive za iseljenje iz Srbije, samo je meni destinacija bila Slovacka. Moja ideja je bila da dobijem trajnu boravisnu I na osnovu nje predjem u freelance posao sa otvorenim trzistem cele EU. Naravno posle cekanja od 5 godina I dobijanja trajnje boravisne, dosao sam do slicnog zakljucka kao ti, samo je bilo par promena u mom razmisljanju. Prvo, papiri nisu toliko bitni. Mnogo je bitnije iskustvo jer onda svaka firma hoce da te zaposli. Problem nastaje kod vremena koje je potrebno da se ceka, ali ponavljam when there is a will there is a steer. Drugo sto moze da ti pomogne je otvaranje firme u EU. Ti kao EU resident mozes da otvoris firmu prilicno jednostavno. Kada to uradis, nemas problema da radis gde god treba (izuzetak je CH). Trece, nemoj da zanemaris jezicku barijeru. Ono sto ti se cini da cela Evropa prica engleski, jednostavno nije potpuno tacno. Nemacka, Francuska, Spanija su zemlje gde je engleski I dalje koriscen samo u ponegde, ali ne I nesto na sta mozes da racunas.

• 0

#72 darth bane

darth bane
  • Members
  • 7,311 posts

Posted 24 June 2015 - 13:20

Zakon je nesto sto je veoma vazno u sredjenom drustvu! Za takve stvari se placa velika kazna, kaznjava se kompanija i osoba koja je to uradila!

Pa znam i ja da se kaznjava . Samo , kako ces ti dokazati da je taj Johanson upotrebio svoje " drustvene mreze" da dodje do "insajderskih" podataka?! Pa i taj nesrecni seceras - nece ni znati da nije pozvan zbog svoje bolesti ( ili neceg drugog) . Jednostavno, mislice da je posao dobio bolji kandidat! 

• 0

#73 mrd

mrd
  • Members
  • 18,143 posts

Posted 24 June 2015 - 14:21

Pa znam i ja da se kaznjava . Samo , kako ces ti dokazati da je taj Johanson upotrebio svoje " drustvene mreze" da dodje do "insajderskih" podataka?! Pa i taj nesrecni seceras - nece ni znati da nije pozvan zbog svoje bolesti ( ili neceg drugog) . Jednostavno, mislice da je posao dobio bolji kandidat! 

Procitaj malo Steve Jobs/Google/MS.

Kad nalete, onda to kosta. 

• 1

#74 Igorpav89

Igorpav89
  • Members
  • 1 posts

Posted 20 May 2016 - 08:55

Postovani, nadam se da nikome nece smetati, niti ovo objavljujem u svrhu promocije, vec iz razloga sto bih voleo da svako dobije malo bolju predatavu o danskoj, kako doci do danske, kako je ziveti u danskoj, u cilju prizanja pomoci mladim i perspekrivnim ljudima u potrazi za boljim zivotom.

Iz tih razloga pokrenuo sam mali informativni blog u kome cete moci naci sve informacije vezqne za ovu prelepu drzavu.

Pa ukoliko moderator dozvoli

Www.posaoudanskoj.com

Sve informacije dakle, vodeci se svojim primerom, bice vam dostupne, i moja pomoc ukoliko ste odlucni u svojoj nameri :)
  • 0

#75 SamoRad

SamoRad
  • Members
  • 9 posts

Posted 28 August 2016 - 01:25

Pozdrav svima,

Samo da se javim, sada sa sasvim druge destinacije. Nakon godinu dana Danske otisnuo sam se u konsultantske vode ni manje ni vise nego u Peru :). Iskrsla prilika za tromesecni ugovor, pa jos jedno tromesecno produzenje i eto... U glavnom, super iskustvo na obe destinacije, posve razlicito, svakako mislim da sam doneo dobre odluke u prethodne 2 godine.

Pozdrav svima i hvala puno na pomoci prilikom preseljenja u Dansku, mnogo mi je znacila.

Ako mogu nekako pomoci nekome nekim savetom pisite.

Poz.

• 0