Jump to content

Photo
- - - - -

Posao u Danskoj, da li je ponuda dobra

• Please log in to reply
74 replies to this topic

#31 cyberwor/L/d

cyberwor/L/d
  • Members
  • 12,762 posts

Posted 23 January 2015 - 17:44

Ti mozes da izdas svoj stan kome hoces, ukljucujuci i turiste, ali on ne moze da prijavi svoj boravak na toj adresi, a prijavljen boravak mu je uslov za bukvalno sve.

Pitanje uopste nije bilo po kom osnovu ces ti da mu izdas stan, nego po kom osnovu on moze da boravi u Svedskoj bez boravisne dozvole ili pasosa EU/Norden/Schweiz.

Objasnice decku sta treba i kako se to radi u regionu Öresund ako mu zatreba. Samo da ima ugovor o zaposlenju. 

U Svedskoj su osnovne rezije uvek uracunate u kiriju. Izuzeci su veoma retki. 

Grejanje, struja i voda bi trebalo da spadaju u osnovne rezije, ili? Kallhyra (kirija bez uracunate struje/grejanja/vode) opste nije redak izuzetak. 

• 0

#32 cyberwor/L/d

cyberwor/L/d
  • Members
  • 12,762 posts

Posted 23 January 2015 - 17:47

Meni samo nije jasno kako može da radi u Danskoj a boravi u Švedskoj?

Putuje svaki dan?

To radi oko 20 000 ljudi svaki dan u tom Öresund regionu. Zbog toga je, izmedju ostalog, i napravljen most izmedju dve zemlje.

Vozovi Malmö - Kopenhagen idu svakih 20 minuta. 

Zato u tom regionu vaze specijalni sporazumi o saradnji kad su mnoge stvari u pitanju (porez, stanovanje i sl.).  

• 0

#33 alberto.ascari

alberto.ascari
  • Members
  • 28,756 posts

Posted 23 January 2015 - 17:50

U Svedskoj su osnovne rezije uvek uracunate u kiriju. Izuzeci su veoma retki. U Danskoj cesto, ali ne obavezno i ta okolnost je uvek naglasena u oglasu.

Nestasica stanova u vecim gradovima Svedske i Danske je opstepoznata stvar. Odatle i visoke cene za stanove koji se izdaju od strane vlasnika pojedinacnih stanova, a koji se mogu dobiti odmah. Kod vecih stanodavaca obicno se mora provesti par godina u redu cekanja. Sto duze cekanje u redu - veca mogucnost izbora. Stockholm i Copenhagen su nadaleko poznati po vrlo ogranicenoj ponudi, a ni ostali gradovi u ove dve zemlje nisu daleko. Dopustam da se Norveska drasticno razlikuje.

Ne znam o kojoj ti zemlji govoris, ali sto se tice vode (tople i hladne) i grejanja, oni se u swe i u vlasnickim stanovima placaju po unapred utvrdjenim iznosima. U oglas o prodaji stana uvek ide podatak o tim troskovima i pravilo je manji troskovi (avgift) - vec cena kvadrata, uz sve ostalo isto. Naravno, i obrnuto.

Struja se obicno placa zasebno, i tu postoji mogucnost izbora isporucioca, a i stednja moze da donese ustedu. U slucaju grejanja, tople i hladne vode i ostalog, takva mogucnost ne postoji.

Kako možeš da plaćaš vodu, grejanje ili struju na neki paušal, to vi tamo nemate uredjaje za merenje. Kod mene u stanu je tuširanje 6x dnevno, veš mašina ili mašina za sudove se menjaju svaki dan, a nekad idu i obe istovremeno. Komšija je 6 meseci godišnje odsutan i on i ja plaćamo isto? Ne, ne plaćamo, ja plaćam mnogo više.

Čudnu neku uravnilovku tamo imate.

• 0

#34 melankolic

melankolic
  • Members
  • 25,300 posts

Posted 23 January 2015 - 17:59

To radi oko 20 000 ljudi svaki dan u tom Öresund regionu. Zbog toga je, izmedju ostalog, i napravljen most izmedju dve zemlje.

Vozovi Malmö - Kopenhagen idu svakih 20 minuta. 

Zato u tom regionu vaze specijalni sporazumi o saradnji kad su mnoge stvari u pitanju (porez, stanovanje i sl.).  

Onda vili nije upoznata s tim čim ne zna da ima prava (i obavezu) da prijavi adresu stanovanja u Švedskoj a da radi u Danskoj.

• 0

#35 vilhelmina

vilhelmina
  • Members
  • 11,937 posts

Posted 23 January 2015 - 19:10

Onda vili nije upoznata s tim čim ne zna da ima prava (i obavezu) da prijavi adresu stanovanja u Švedskoj a da radi u Danskoj.

Dosta izmisljanja, ljudi. Stvarno nema smisla da zavlacite momka samo da bi nastavljali svoju uobicajenu pricu na ovom forumu.

Naravno da ovaj covek nema pravo boravka u Svedskoj. Cuj, reci ce mu u regionu Öresund ako mu zatreba... Samo kad bi taj region bio neka administrativna jedinica, koja ima kancelarije u koje se moze otici, telefone koje se moze nazvati, mail adresu za pitanja i informacije. Ali nije i nema. To je projekat saradnje, ideja, zamisao... Pa sto mu ne kazete sad vi ovde, kad znate, sto ste tajanstveni?

Nemojte ga lagati, jer on kao drzavljanin Srbije s boravisnom i radnom dozvolom u Danskoj, ne moze nikako legalno boraviti (u smislu biti nastanjen) u Svedskoj. Boravak podrazumeva koriscenje citavog niza servisa i ne ide to samo tako. Sve sto se odnosi na saradnju u okviru Öresund regiona vazi iskljucivo za drzavljane ove dve zemlje. Ni ljudi sa stalnom boravisnom dozvolom u Svedskoj, koji tu zive godinama, ne mogu samo tako dobiti legalan posao u Danskoj, vec moraju da traze i dobiju dansku boravisnu i radnu dozvolu. A znamo valjda kakva je danska imigraciona politika i koliko je to (ne)moguce? Zasto bi onda Svedska odobravala boravak nekome ko radi i placa porez u Danskoj, a nije drzavljanin nijedne od te dve zemlje?

Ovaj momak ima dobro obrazovanje, iskustvo i solidnu ponudu za posao. Pri tome je realan i pametan. Sve su to dobri uslovi za pocetak zivota u Danskoj i on ce to sigurno dobro obaviti, ali poslednje sto mu treba su pogresne informacije.

• 0

#36 melankolic

melankolic
  • Members
  • 25,300 posts

Posted 23 January 2015 - 19:18

A znamo valjda kakva je danska imigraciona politika i koliko je to (ne)moguce? Zasto bi onda Svedska odobravala boravak nekome ko radi i placa porez u Danskoj, a nije drzavljanin nijedne od te dve zemlje?

Ovaj momak ima dobro obrazovanje, iskustvo i solidnu ponudu za posao. Pri tome je realan i pametan. Sve su to dobri uslovi za pocetak zivota u Danskoj i on ce to sigurno dobro obaviti, ali poslednje sto mu treba su pogresne informacije.

Kako će to sigurno dobro obaviti početak života u Danskoj ako znamo kakva je imigraciona politika Danske i ako Švedska ne odobrava boravak nekome ko radi i plaća porez u Danskoj?

• 0

#37 vilhelmina

vilhelmina
  • Members
  • 11,937 posts

Posted 23 January 2015 - 19:25

Kako će to sigurno dobro obaviti početak života u Danskoj ako znamo kakva je imigraciona politika Danske i ako Švedska ne odobrava boravak nekome ko radi i plaća porez u Danskoj?

Znas li ti uopste o cemu se ovde govori? Covek je iz Srbije i dobio je ponudu za posao u Danskoj. Ne radi se o bilo kakvom, vec o dobrom i solidno placenom poslu. On je u velikoj meri garancija da ce dobiti boravisnu i radnu dozvolu na osnovu toga. Ali u Danskoj, ne u Svedskoj. Zato ce tamo morati da boravi i radi. U Svedsku moze kad god pozeli, ali kao turista. Ne moze da se nastani, jer to podrazumeva dobijanje svedskog licnog broja, a iz njega proizlazi citav niz prava koje mu Svedska nece dati samo zato sto ima dansku boravisnu i radnu dozvolu. Morao bi prethodno da dobije svedsku, kao sto i vlasnici svedske boravisne dozvole moraju da dobiju dansku, da bi tamo boravili i radili.

Njemu je to svakako jasno. A sta tebi jos nije jasno?

• 0

#38 melankolic

melankolic
  • Members
  • 25,300 posts

Posted 23 January 2015 - 19:30

Znas li ti uopste o cemu se ovde govori? Covek je iz Srbije i dobio je ponudu za posao u Danskoj. Ne radi se o bilo kakvom, vec o dobrom i solidno placenom poslu. On je u velikoj meri garancija da ce dobiti boravisnu i radnu dozvolu na osnovu toga. Ali u Danskoj, ne u Svedskoj. Zato ce tamo morati da boravi i radi. U Svedsku moze kad god pozeli, ali kao turista. Ne moze da se nastani, jer to podrazumeva dobijanje svedskog licnog broja, a iz njega proizlazi citav niz prava koje mu Svedska nece dati samo zato sto ima dansku boravisnu i radnu dozvolu. Morao bi prethodno da dobije svedsku, kao sto i vlasnici svedske boravisne dozvole moraju da dobiju dansku, da bi tamo boravili i radili.

Njemu je to svakako jasno. A sta tebi jos nije jasno?

Nije mi jasno ako ti kažeš da znamo kakva je danska imigraciona politika i kako se dobija radna / boravišna dozvola u Danskoj, kako onda misliš da će sve obaviti kako treba?

Nego, da li tim sporazumom o kojem je cyberka govorila Danska odnosno poslodavac u Danskoj može da garantuje za njega kako bi sa danskom boravišnom dozvolom mogao da boravi u Švedskoj? Npr. ja sa norveškom boravišnom mogu da boravim u zemljama EU koliko mi važi norveška boravišna dozvola.  

• 0

#39 vilhelmina

vilhelmina
  • Members
  • 11,937 posts

Posted 23 January 2015 - 20:15

Nije mi jasno ako ti kažeš da znamo kakva je danska imigraciona politika i kako se dobija radna / boravišna dozvola u Danskoj, kako onda misliš da će sve obaviti kako treba?

Nego, da li tim sporazumom o kojem je cyberka govorila Danska odnosno poslodavac u Danskoj može da garantuje za njega kako bi sa danskom boravišnom dozvolom mogao da boravi u Švedskoj? Npr. ja sa norveškom boravišnom mogu da boravim u zemljama EU koliko mi važi norveška boravišna dozvola.  

Danska imigraciona politika je mnogo ostrija od svedske, ali u ovakvim slucajevima to je manje bitno. Svako zeli radnika kojem firma garantuje redovan, i dobro placen posao. Ja sam danske propise pomenula vezano za one koji imaju svedske boravisne dozvole. Za njih vazi isto kao i za ovog momka - zavisi od posla, plate i firme u kojoj ce raditi, dobijanje danske boravisne i radne dozvole moze da bude lakse ili teze. Nije isto par sati nedeljno kao pomocni radnik kod zeme u piceriji ili puno radno vreme za inzinjera u solidnoj firmi.

Sporazum koji je cyberka pomenula odnosi se na drzavljane Svedske i Danske. Ni ti sa svojom norveskom boravisnom dozvolom ne mozes da boravis u drugim zemljama u smislu naseljavanja. Mozes samo turisticki. Ne mozes ni s drzavljanstvom neograniceno dugo:

Nordiske statsborgere kan besøke Sverige og bo der uten noen krav til registrering eller oppholdstillatelse i opptil ett år. Dersom oppholdet overskrider denne tidsperioden, må du folkeregistrere deg.

itd

Registracija boravka znaci dobijanje licnog broja, sa svim pravima koje to znaci, i jasno da za to treba ispuniti i neke uslove. Za drzavljane Eu to znaci registrovati boravak, a za nedrzavljane dobiti boravisnu dozvolu. U nenordijskim drzavama, pa jos s norveskom boravisnom dozvolom umesto drzavljanstva, ne mozes bez toga da boravis ni tih godinu dana.

A prijava sopstvene adrese u slucaju ovog momka je upravo to - registracija tnjegovog boravka, regulacija medjusobnih prava i obaveza. Za to mu je potrebna svedska boravisna dozvola, kao sto bi i tebi trebala kad bi hteo da prijavis adresu u Svedskoj.

• 0

#40 melankolic

melankolic
  • Members
  • 25,300 posts

Posted 23 January 2015 - 20:26

Danska imigraciona politika je mnogo ostrija od svedske, ali u ovakvim slucajevima to je manje bitno. Svako zeli radnika kojem firma garantuje redovan, i dobro placen posao. Ja sam danske propise pomenula vezano za one koji imaju svedske boravisne dozvole. Za njih vazi isto kao i za ovog momka - zavisi od posla, plate i firme u kojoj ce raditi, dobijanje danske boravisne i radne dozvole moze da bude lakse ili teze. Nije isto par sati nedeljno kao pomocni radnik kod zeme u piceriji ili puno radno vreme za inzinjera u solidnoj firmi.

Mi ne znamo o kojoj se firmi radi.

Ukoliko je to švedska firma koja posluje u Danskoj onda ne vidim prepreku u tome da on radi u Danskoj a ima prijavljenu adresu prebivališta u Švedskoj.

Isto važi i za firme koje su mešovite vlasničke strukture. 

Sporazum koji je cyberka pomenula odnosi se na drzavljane Svedske i Danske. Ni ti sa svojom norveskom boravisnom dozvolom ne mozes da boravis u drugim zemljama u smislu naseljavanja. Mozes samo turisticki. Ne mozes ni s drzavljanstvom neograniceno dugo:

Registracija boravka znaci dobijanje licnog broja, sa svim pravima koje to znaci, i jasno da za to treba ispuniti i neke uslove. Za drzavljane Eu to znaci registrovati boravak, a za nedrzavljane dobiti boravisnu dozvolu. U nenordijskim drzavama, pa jos s norveskom boravisnom dozvolom umesto drzavljanstva, ne mozes bez toga da boravis ni tih godinu dana.

A prijava sopstvene adrese u slucaju ovog momka je upravo to - registracija tnjegovog boravka, regulacija medjusobnih prava i obaveza. Za to mu je potrebna svedska boravisna dozvola, kao sto bi i tebi trebala kad bi hteo da prijavis adresu u Svedskoj.

Postoji mogućnost da se državljanin neke druge države sa norveškom boravišnom dozvolom zadrži do godinu dana u zemljama EU pod posebnim uslovima.

Ti posebni uslovi su npr. članovi najuže porodice koji žive u nekoj od zemalja EU.

• 0

#41 Nimrod

Nimrod
  • Members
  • 2,514 posts

Posted 23 January 2015 - 22:12

Kako možeš da plaćaš vodu, grejanje ili struju na neki paušal, to vi tamo nemate uredjaje za merenje. Kod mene u stanu je tuširanje 6x dnevno, veš mašina ili mašina za sudove se menjaju svaki dan, a nekad idu i obe istovremeno. Komšija je 6 meseci godišnje odsutan i on i ja plaćamo isto? Ne, ne plaćamo, ja plaćam mnogo više.

Čudnu neku uravnilovku tamo imate.

Imaju je i ovde u NYC - ja vodu i gas nikada nisam placao - ni u jednom stanu, pretpostavljam da kompanija koja izdaje stanove nekako placa taj trosak, ali meni od potrosnje nije zavisilo nista. Jedini racuni koje vidim su za struju i internet. 

• 0

#42 alberto.ascari

alberto.ascari
  • Members
  • 28,756 posts

Posted 23 January 2015 - 22:19

Imaju je i ovde u NYC - ja vodu i gas nikada nisam placao - ni u jednom stanu, pretpostavljam da kompanija koja izdaje stanove nekako placa taj trosak, ali meni od potrosnje nije zavisilo nista. Jedini racuni koje vidim su za struju i internet. 

Ybš ti vodu i gas, dužan si nešto na kvizu! :lol+:

• 0

#43 vilhelmina

vilhelmina
  • Members
  • 11,937 posts

Posted 23 January 2015 - 22:40

Mi ne znamo o kojoj se firmi radi.

Ukoliko je to švedska firma koja posluje u Danskoj onda ne vidim prepreku u tome da on radi u Danskoj a ima prijavljenu adresu prebivališta u Švedskoj.

Isto važi i za firme koje su mešovite vlasničke strukture. 

To tako ne funkcionise, jer svaka zemlja ima svoju imigracionu politiku i zakone, i nijedna nije obavezna da u tome saradjuje s drugim drzavama, a jos manje da izlazi u susret firmama. Boravisna dozvola ide uz radnu i vazi za onu zemlju gde ce se rad obavljati, jer ce se u njoj placati i porez. Zemlja u kojoj neces ni raditi, ni placati porez, nema nikakvog razloga da ti odobri boravak.

Vlasnicka struktura je tu sasvim nebitna, kao i to gde se nalazi sediste firme. Zato sto se boravisna dozvola odobrava konkretnom pojedincu/platisi poreza, a ne firmi.

Postoji mogućnost da se državljanin neke druge države sa norveškom boravišnom dozvolom zadrži do godinu dana u zemljama EU pod posebnim uslovima.

Ti posebni uslovi su npr. članovi najuže porodice koji žive u nekoj od zemalja EU.

Ne znam kako je s norveskom boravisnom, ali sa svedskom ne bi moglo ako je privremena. Kad postane trajna onda moze, ali to i dalje ima status turistickog boravka. Ne mozes se registrovati kao neko ko zivi tamo, vec samo kao neko ko je u poseti, a to onda nije boravak. Ali i ta poseta ne moze da traje vecito. Ima dosta ljudi koji su se zeznuli, stekli ovde stalnu boravisnu i otisli u posetu Srbiji, pa zaboravili da se vrate i dozvola im opozvana.

Definitivno se ne moze imati boravisna dozvola u dve zemlje, jer ne mozes ni boraviti u obe istovremeno. Zato ni momak koji je pokrenuo topic ne moze da ima radnu dozvolu u Danskoj, a boravisnu u Svedskoj. To bi znacilo da mu se opozove boravisna u Danskoj i ostane mu samo radna. Sumnjam da bi se ijedna od ove dve zemlje zamajavala takvim slucajem, cak i kad bi teoretski bilo moguce. Imaju one dovoljno glavobolja s imigracijom i imigrantima i bez toga.

Edited by vilhelmina, 23 January 2015 - 22:42.

• 0

#44 Nimrod

Nimrod
  • Members
  • 2,514 posts

Posted 23 January 2015 - 23:28

Ybš ti vodu i gas, dužan si nešto na kvizu! :lol+:

Istina. Evo idem

• 0

#45 darth bane

darth bane
  • Members
  • 7,311 posts

Posted 24 January 2015 - 00:27

Mozda Svedi mogu da zive u Svedskoj a rade u Danskoj. Pitanje je da li to moze neko sa srpskim pasosem, jer doticni nije danski drzavljanin! U svakom slucaju to treba dobro proveriti , a ne pricati napamet.

• 0