min 4000 DKK/mesec
za nešto relativno pristojno
Posted 22 January 2015 - 21:07
min 4000 DKK/mesec
za nešto relativno pristojno
Posted 22 January 2015 - 21:33
Ono na sta sam u medjuvremenu obratio paznju na sugestiju forumasice cyberwar (hvala na preporuci) i raspitao se kod jednog kolege iz Danske jesu stanovi.Izgleda da se stanovi dosta tesko nalaze, ponuda je izgleda dosta manja od potraznje. Po tom kolegi, potrebno je 3 meseca da se nadje stan. Sad, nisam siguran da li je on trazio stan na najbolji nacin obzirom da je i on pre nekoliko meseci dosao iz Ceske i ne znam koliko je upucen u sve opcije. Procesljacu malo po netu da vidim sugestije i iskustva na tu temu.
S obzirom na to da si samac koji zeli da ustedi mislim da bi najoptimalnije bilo da razmotris iznajmljivanje sobe. Ionako ces tamo biti relativno kratko a ciljas na to da obavis posao, ustedis i ides dalje. To je vrlo uobicajeno u Kopenhagenu i verujem da bi mogao da nadjes nesto pristojno za [tu negde oko] 4000 kruna. Zasto placati za stan 10 000 - 15 000 kruna u gradu? Da bi pronasao nesto jeftinije u pristojonom delu grada treba vremena. Ili nadji stan u Malmö pa preko mosta svaki dan (to mnogi rade, ja znam njih nekoliko). Kopenhagen je prelep grad, Geist je kontinentalniji nego u ostatku Skandinavije ali, kao sto sam ti rekla, to nije jeftin grad.
Prelistaj da bi koliko-toliko stvorio predstavu o tome kako se krecu cene stanova za iznajmljivanje.
http://en.lejebolig....olig/koebenhavn
Btw, da li si razgovarao sa poslodavcem i pitao da li i koliko moze da ti pomogne oko smestaja? Cesto je slucaj da je moguce. Proveri.
Posted 22 January 2015 - 21:49
Ili nadji stan u Malmö pa preko mosta svaki dan (to mnogi rade, ja znam njih nekoliko).
On ovo ne moze, jer nema svedsku boravisnu dozvolu.
Posted 22 January 2015 - 21:51
On ovo ne moze, jer nema svedsku boravisnu dozvolu.
Moze.
Posted 22 January 2015 - 22:18
Moze.
Po kom osnovu, ako se radi o boravku duzem od tri meseca? Ja se slazem da bi mu to bila mnogo bolja opcija, posebno ako mu je posao u blizini zeljeznicke stanice u Kopenhagenu, ali ne bih rekla da mu danska boravisna i radna dozvola daju takvo pravo u Svedskoj. Stanovanje podrazumeva boravak, a on niti je EU, niti nordijski drzavljanin, tako da mislim da mu za to treba svedska boravisna dozvola.
Ako umesto ovo "moze" das neki link, rado bih upotpunila svoje znanje.
Edited by vilhelmina, 22 January 2015 - 22:19.
Posted 22 January 2015 - 22:29
@Cyberwar: Hvala puno za link, moram ovo prouciti, izgleda da je stan rizik broj 1 za moju finansijsku konstrukciju. U firmi sam vec pitao da mi za prvi period ustupe jedan stan na koriscenje (firma iznajmljuje nekoliko stanova da bi smanjila troskove smestaja prilikom dolaska kolega iz kancelarija u drugim zemljama na sluzbeni put i ja se upravo nalazim u jednom od njih) i oni su pristali na period od dve nedlje. Iskreno, mislio sam da je to dovoljno (eventualno jos 1-2 nedelje hotel) da nadjem stan, ali ovo sto sad danas saznao u vezi stanova me je malo zabrinulo.
Sto se tice boravisne i radne dozvole, to tek treba da apliciram i to cu uraditi u Srbiji jer se svakako moram vratiti da bih se pripremio i organizovao dolazak (trenutno sam na kracem sluzbenom putu, dosao sam prakticno kao turista i pred dolazak u Dansku nisam ocekivao nikakvu ponudu ove vrste). Kako sam razumeo, ja cu aplicirati za Residen&Work Permit u Danskoj (po platnom razredu zadovoljavam uslove za PayLimit semu i ocekujem da ce dobijanje dozvole biti jednostavno). E sad, ne znam da li mogu ziveti u Malmeu, jer moram prijaviti adresu stanovanja kada stignem u Dansku - koliko sam uspeo da se informisem, adresa je preduslov za mnoge stvari npr. otvaranje bankovnog racuna, dobijanje Yellow card-a za zdravstveno osiguranje... To moram vec nekako saznati...
Nego, ne bih da vas maltretiram previse, vec ste mi puno pomogli. Ako se neko seti necega korisnog i ako mu to ne uzima puno vremena, pisite, unaped zahvaljujem .
Edited by SamoRad, 22 January 2015 - 22:30.
Posted 23 January 2015 - 14:59
. Ako se neko seti necega korisnog i ako mu to ne uzima puno vremena, pisite, unaped zahvaljujem
.
Evo ja se setila jos necega .
Nalazenje stana u skandinavskim velikim gradovima generalno jeste prilican problem. Delom je u pitanju nestasica stanova koja je fakat, a delom ljudi i ne zele da izdaju jer se plase da ce im biti nacinjena neka steta, koju kasnije nece moci da naplate. Iz tog ugla gledano, ti si san svakog stanodavca, kao single momak koji radi relativno dobro placen i ozbiljan posao u stabilnoj (pretpostavljam i nadam se) firmi. Moze se desiti da ti se posreci i pored nasih ovdasnjih crnih slutnji, i da nadjes dobar stan za pristojnu kiriju. Stanodavci ovde nisu toliko alavi na pare, koliko im je bitna sigurnost i placanja i odrzavanja stana. To sto si stranac moze da bude cak i prednost, jer im se neces previse razbaskariti i predugo zadrzati. Ali moze da bude i mana, u slucaju lovaca u mutnom.
Pronjuskala sam malo po ovdasnjim forumima, i kazu da se treba cuvati oglasa na engleskom, jer mogu da kriju neki mamac za naivne dosljake. Posebno upozoravaju na pazljivo citanje svih stavki u ugovoru i jos vise na eventualne falinke u stanu. Njih treba prijaviti najkasnije dve nedelje po useljenju, jer se mnogima desilo da su kasnije morali da plate nesto sto je bilo neispravno od samog pocetka, ali nije registrovano i na vreme prijavljeno.
Posted 23 January 2015 - 15:11
Po kom osnovu, ako se radi o boravku duzem od tri meseca? Ja se slazem da bi mu to bila mnogo bolja opcija, posebno ako mu je posao u blizini zeljeznicke stanice u Kopenhagenu, ali ne bih rekla da mu danska boravisna i radna dozvola daju takvo pravo u Svedskoj. Stanovanje podrazumeva boravak, a on niti je EU, niti nordijski drzavljanin, tako da mislim da mu za to treba svedska boravisna dozvola.
Ako umesto ovo "moze" das neki link, rado bih upotpunila svoje znanje.
Ju svasta. Pa ne zivimo u diktaturi. Ja stan izdajem kome ja hocu. Nisam jedina.
Posted 23 January 2015 - 15:37
Ju svasta. Pa ne zivimo u diktaturi. Ja stan izdajem kome ja hocu. Nisam jedina.
Ti mozes da izdas svoj stan kome hoces, ukljucujuci i turiste, ali on ne moze da prijavi svoj boravak na toj adresi, a prijavljen boravak mu je uslov za bukvalno sve.
Pitanje uopste nije bilo po kom osnovu ces ti da mu izdas stan, nego po kom osnovu on moze da boravi u Svedskoj bez boravisne dozvole ili pasosa EU/Norden/Schweiz.
Posted 23 January 2015 - 16:22
Edited by melankolic, 23 January 2015 - 16:23.
Posted 23 January 2015 - 16:28
Prvi put čujem da u Skandinaviji postoji nestašica stanova ili da se stanodavci plaše da ih izdaju. U norveškim gradovima postoji itekako velika ponuda stanova. Jedini je problem što su neverovatno skupi i što često nisu uračunate važne režije poput struje, grejanja i (tople) vode.
Naravno, za to služe vodo/elektro/kalorimeri.
U oglas ide skoro uvek samo čista kirija, tj ono na šta gazda plaća porez.
Posted 23 January 2015 - 17:22
Ti mozes da izdas svoj stan kome hoces, ukljucujuci i turiste, ali on ne moze da prijavi svoj boravak na toj adresi, a prijavljen boravak mu je uslov za bukvalno sve.
Pitanje uopste nije bilo po kom osnovu ces ti da mu izdas stan, nego po kom osnovu on moze da boravi u Svedskoj bez boravisne dozvole ili pasosa EU/Norden/Schweiz.
Čekaj, čekaj.
Kako ne može da prijavi boravak na toj adresi? On(- a) mora da prijavi boravak na nekoj adresi.
Sa stanodavcem se potpiše ugovor o iznajmljivanju stana i jedino ta adresa se navodi kao zvanična adresa boravka.
Prilikom promene adrese stanovanja ide se u poresko (barem je tako ovde u Norge gde je poresko iznad svih drugih državnih službi) i menja se podatak o adresi stanovanja poreskog obveznika odnosno lica sa boravišnom dozvolom.
Tako da je prilikom prijavljivanja u policiji za dobijanje boravišne / radne dozvole uz ugovor sa poslodavcem neophodno predati i kopiju ugovora sa stanodavcem uz prikazivanje originala na uvid.
Posted 23 January 2015 - 17:35
Naravno, za to služe vodo/elektro/kalorimeri.
U oglas ide skoro uvek samo čista kirija, tj ono na šta gazda plaća porez.
U Svedskoj su osnovne rezije uvek uracunate u kiriju. Izuzeci su veoma retki. U Danskoj cesto, ali ne obavezno i ta okolnost je uvek naglasena u oglasu.
Nestasica stanova u vecim gradovima Svedske i Danske je opstepoznata stvar. Odatle i visoke cene za stanove koji se izdaju od strane vlasnika pojedinacnih stanova, a koji se mogu dobiti odmah. Kod vecih stanodavaca obicno se mora provesti par godina u redu cekanja. Sto duze cekanje u redu - veca mogucnost izbora. Stockholm i Copenhagen su nadaleko poznati po vrlo ogranicenoj ponudi, a ni ostali gradovi u ove dve zemlje nisu daleko. Dopustam da se Norveska drasticno razlikuje.
Ne znam o kojoj ti zemlji govoris, ali sto se tice vode (tople i hladne) i grejanja, oni se u swe i u vlasnickim stanovima placaju po unapred utvrdjenim iznosima. U oglas o prodaji stana uvek ide podatak o tim troskovima i pravilo je manji troskovi (avgift) - vec cena kvadrata, uz sve ostalo isto. Naravno, i obrnuto.
Struja se obicno placa zasebno, i tu postoji mogucnost izbora isporucioca, a i stednja moze da donese ustedu. U slucaju grejanja, tople i hladne vode i ostalog, takva mogucnost ne postoji.
Posted 23 January 2015 - 17:37
mel
toliko skontah iz pisanja u pola strane...covek ima/ tj imace/ dansku boravisnu I radnu dozvolu a predlog je da se prijavi na svedskoj adresi. vili kaze da misli da ne moze ,a cyber kaze da moze. ne znam sta zakon kaze/ mozda ima neki bilateralni sprazum izmedju danaca I sveda/ ali procitaj prvo,bar ovde ima ukupno desetak postova,nema vise.
za dansku znam samo da nije bila skuplja od norveske,da je bila mnogo pitomija,urbanija, I da mislim da je od svih skandinavskih zemalja najfinija za zivot.od mog misljenja covek nece imati puno koristi,ekonomski detalji ovde igraju manje vise glavnu ulogu I ako ova ideja jeftinijeg stanovanja u malmeu moze da se izvede zakonski,to je ozbiljno vazna info.
Posted 23 January 2015 - 17:42
Meni samo nije jasno kako može da radi u Danskoj a boravi u Švedskoj?
Putuje svaki dan?