Da li ima istine u teoriji Jovana Deretića da su Srbi jedan od najstarijih naroda na Balkanu?
Posted 31 December 2014 - 01:28
Da li ima istine u teoriji Jovana Deretića da su Srbi jedan od najstarijih naroda na Balkanu?
Posted 31 December 2014 - 02:33
1. Nema.
2. I da ima, sta onda?
3. Deponija...
Posted 31 December 2014 - 10:10
Meni se više sviđa ova teorija Deretića :
Александар Велики је заправо српски војсковођа Александар Карановић и он је трећи српски војсковођа који је у свом походу на исток дошао до Индије. Пре њега су то учинили Нино Белов и Сербо Макаридов.
Posted 31 December 2014 - 13:07
Rekao bih,ako bi kojim slučajem Deretić bio u pravu,kako smo najstariji narod na Balkanu-svetu,da ta informacija većini srba ne bi značila apsolutno ništa.
No možda je to i normalno,jer zašto bi nam bila važna istorija,zašto kad je i onako pišu pobednici,tj kad se sve laži kasnije pretvore u lekcije.Oni koji dolaze za nama,njima neće biti bitan uzrok već isključivo posledica,te će oni učiti iz pobede,ne kako bi trebalo iz poraza.,a ratovi su samo porazi.Zato će se zločin i laž uvući u sve pore našeg društva.Neće novi naraštaji imati ništa protiv,ako okrivimo Gavrila Principa iz principa,Hitlera jer je bio bolesni gad,koga je na vlast doveo i podržao zdrav narod i nevina politika.
Čudi me da većinu ne zanima istorija,a opet mnogi obožavaju bogove sa bradama poput drevnim sumerskih ili semitskih božanstava,čija je oštrica noža sekla svoju braću bezbožnike,tokom čitavog drugog svetskog rata.Još u mnogim kućama na zidovima ponosno vise,slike čiča Draže.Glupostima trebaju vekovi da se iskorene,a istini vekovi,krv,znoj, da bude prihvaćena,a sati da bude zaboravljena.
Ne kažem da je Deretić u išta pravu,ali treba se zapitati,tragati za istinom jer je to delom svrha čovečanstva,da se objasni neobjašnjeno,da se neistina pretvori u istinu.Nije većini čovečanstva ništa prestavljala istina da se zemlja okreće oko Sunca koje je u centru,neki ni dan danas to ne znaju,ali važno je bilo za znanje čiji su temelji pravilno postavljeni.Na osnovu tih početaka danas je rodjena nauka koja je dala tehnologu,a ona lagodniji način života.
Ako neko,ko je na kraju i fakultetski obrazovan(nije laik ili anonimus)tvrdi da se u istorijskoj prošlosti krije laž,a do toga je došao na osnovu mukotrpnog istraživanja onda istog tog treba bar saslušati.Čoveku nisu dali šansu da ispriča već su mu se smejali onako klovnovski,bez ijednog protivargumenta.
Deretić nije jedini istraživač-istoričar koji tvrdi da su srbi medju najstarijim narodima.
Da li su svi oni ludi,nepismeni ili je u pitanju emanacija istine iz mraka laži?Danas nema više inkvizicije pod okriljem crkve,već nauke,pa će njeni puleni odmah skočiti u smeh i osudu Deretića i sličnih.Njima će biti najteže,jer istina je često bolan proces,ali pre ili kasnije sve se otkrije.Istina se ne može sakriti.
Posted 31 December 2014 - 14:14
Dakle da bismo imali lagodniji zivot treba nam nova tehnologija koju treba da omoguci napredak nauke kojeg nema bez utemeljenog znanja za sta je uslov da verujemo .... da su Srbi najstariji narod na svetu!?
Cini se da su mnogi iz doticnog plemena ukljucujuci i autora te sulude teorije uveliko otisli u praksi korak dalje, pa se ponasaju kao preteca ljudi. Pronasli precicu do lagodnosti.
Edited by Upekkha, 31 December 2014 - 14:15.
Posted 31 December 2014 - 18:21
...
Evo nesto da se strucno doprinese
...
Posted 31 December 2014 - 19:06
....Čudi me da većinu ne zanima istorija
....
Nije problem u istoriji. Evo, ja sam medju onima koje zanima.
Problem je u (zlo)upotrebi.
Kad se time "najstarije," "seniorsko" pokusavaju dokazati neka prava.
Konkretno, kad se Albancima osporava pravo na Kosovo jer, zaboga, Srbi su tamo bili prvi.
Istorijom se bave istoricari, a mi ostali citamo iz radoznalosti. A kad se umesaju politikanti i politicari, eto nevolje.
Ja sam se na drugoj temi izjasnio kao Jugosloven. Zato jer sam "mesan" vec samo u generacijama kojih se secam. A deset generacija dalje, ko zna je li mi neki predak bio Madjar, Turcin, Grk ili sta ja znam sta.
I, recimo, ako jeste bio neki Grk ili Talijan, da li mi to daje neka veca prava? Jer, jebiga, Hilandar nije star kao Pantheon, a i Rimljani su setali ovuda...
Svet se menja - srecom, na bolje.
Sranje nastaje kad neki koje "zanima istorija" pocnu kao Ratko Mladic da se "osvecuju Turcima" u Srebrenici, ili onaj slucaj (ima na netu, mrzi me da googlam) kad je sudija u Hrvatskoj osudio Srbina na zatvorsku kaznu sa obrazlozenjem "kriv je sto su on i njegovi preci 400 godina kinjili Hrvate."
Pogledaj prosecnu platu u Srbiji i poredi vec sa Slovenijom, ne treba Svajcarska ili Svedska. Pogledaj statistike o (ne)pismenosti.
I onda je bitno koji je "narod" najstariji?
"Amerikanci" su jedna od "vestackih" - najmladjih i najnovijih - nacija na svetu. E, sad ti objasni Indijcu u nekom selu da je to bez veze, jer su u Indiji pravili palate i hramove 2000 godina pre nego je Kolumbo posao na putovanje. Zato nije bitno sto Indijac nema para ni za bicikl, a Amer zida jos jednu garazu jer nema mesta za kolekciju automobila.
Sta u stvari hoces, i zasto je starost "naroda" bitna?
Posted 31 December 2014 - 19:27
Upekkha- onaj ko se smeje nečemu što ne razume na putu je da postane idiot.
![]()
Sasvim je moguce da mnogo toga uopste ne razumem u toj prici o Srbima kao najstarijem narodu.
Imali smo naime odlicnog mentora na psihijatriji i sjajno nam je preneo tada aktuelna tumacenja patogeneze sumanutih ideja, ali od tada je proslo mnogo vremena i nisam se bavio tom oblascu jos od studentskih dana.
Druga je stvar sto to zapravo uopste nije za smeh.
Posted 31 December 2014 - 19:30
Svet se menja - srecom, na bolje.
Ne bih se složio ali dobro.To je tvoje lično mišljenje.Na to imaš pravo.
Po meni svet je sve veća deponija.Uzrok tome je čovekova pohlepa za novcem,moći.
Zašto je bitna starost naroda?Nije starost naroda toliko bitna,već kao što je Upekkha brzo shvatio,bitno je nešto drugo.Bitna je kolektivna svest.Nema napretka kada je laž osnova nečega.Kad tad Vavilonska kula će se ponovo srušiti.
Posted 31 December 2014 - 19:46
Sasvim je moguce da mnogo toga uopste ne razumem u toj prici o Srbima kao najstarijem narodu.
Imali smo naime odlicnog mentora na psihijatriji i sjajno nam je preneo tada aktuelna tumacenja patogeneze sumanutih ideja, ali od tada je proslo mnogo vremena i nisam se bavio tom oblascu jos od studentskih dana.
Druga je stvar sto to zapravo uopste nije za smeh.
Obično ko uči za lekara,psihijatra uči iz razloga jer mu neko u porodici boluje od bolesti koje leče psihijatri.
Problem sa ovakvim bolestima je taj što su često nažalost genski prenosive.
Ako imaš diplomu onda nije toliko strašno,možeš iza nje da se sakriješ kao većina psihijatara,a ako nemaš onda ti je bolje da se ne smeješ onim, što kao što sam kažeš ne razumeš jer onda postoji velika šansa da te neko otkrije.
Meni ne smeta tvoje stanje,niti smeh,jer ljudi treba da se smeju ,ali mi smeta kad je neko idiot,za to nema opravdanja.
Posted 31 December 2014 - 19:58
Apsolutno nije istina da su Srbi najstariji narod. Srbi su jos stariji od toga! Pouzdano znam, rece mi moj kum da je citao, da kad je Bog stvarao svet pre 7000 i kusur godina da je za savet kako da ga napravi pitao jednog Srbina. Ima zapisano u bibliotekama Vatikana i Cija je to procitala pa nas zato svi mrze i zato su ubili Teslu koji je bio u kontaktu sa vanzemaljcima koji su drevnim Srbima preneli svoja znanja. Sve to ima zapisano samo Cija i Vatikan i Svabo sakrili. Ziva istina!
Posted 31 December 2014 - 19:59
Obično ko uči za lekara,psihijatra uči iz razloga jer mu neko u porodici boluje od bolesti koje leče psihijatri.
Imas neku referencu za guzicu iz koje si ovo izvukao?
Problem sa ovakvim bolestima je taj što su često nažalost genski prenosive.
Ako imaš diplomu onda nije toliko strašno,možeš iza nje da se sakriješ kao većina psihijatara,a ako nemaš onda ti je bolje da se ne smeješ onim, što kao što sam kažeš ne razumeš jer onda postoji velika šansa da te neko otkrije.
Meni ne smeta tvoje stanje,niti smeh,jer ljudi treba da se smeju ,ali mi smeta kad je neko idiot,za to nema opravdanja.
Izvini, ne radi ti dedukcija. Uopste nisam psihijatar. Psihijatrija se naime uci i na osnovnim studijama medicine.
On the bright side, ne slazem se da za razmisljanje poput tvog nema opravdanja.
Posted 31 December 2014 - 20:17
....Zašto je bitna starost naroda?Nije starost naroda toliko bitna,već kao što je Upekkha brzo shvatio,bitno je nešto drugo.Bitna je kolektivna svest.
....
Tu vec ulecemo na drugaciji teren.
Ne slazem se. Bitna je individualna. Ako su svi pojedinci slobodni, slobodan je i kolektiv, "narod," kako hoces. 100%. Ako je samo kolektiv slobodan, to uopste ne garantuje slobodu ili srecu svakog pojedinca.
U tom smislu, bitno je sto je moj cale bio stariji, pa me je mogao vaspitati i poducavati.
A "stariji narod" uopste nije bitan.
Cak ni ne mora da bude stariji - nikakav "narod" nije bitan.
Posted 31 December 2014 - 20:27
Nije starost naroda toliko bitna,već kao što je Upekkha brzo shvatio,bitno je nešto drugo.Bitna je kolektivna svest.
Gomila ljudi na jednom mestu koji veruju da su najstariji narod na svetu nije primer kolektivne svesti vec prevalentne individualne nesvesti.