Jump to content

Photo
* * * * * 1 votes

"Interstellar"

• Please log in to reply
314 replies to this topic

#31 Battle Born

Battle Born
  • Members
  • 31,792 posts

Posted 16 November 2014 - 02:10

http://www.vulture.c...make-sense.html

Ovde ima dosta dobrih pitanja, kao i na nekim drugim sajtovima.. posljednje je zaista suštinsko

ja sam to povezao sa onom letelicom što je (zaboravio koje godine) puštena u svemira da nasumično lebdi, a na letelici su ostavljeni podaci koje mi znamo i istorija naše planete, i znaci po kojima bi eventualno neka druga civilizacija mogla da dešifruje naš jezik i simbole.
Ukoliko to neko nekad nadje.
Ta neka share fora. Još jedna simbolika filma.

Mada bi i o tome i celoj tij priči sa warmhole-om voleo da čujem ovde više baš vezano za film.

Mene npr. interesuje zašto ne bi razmatrali mogućnost da Zemlju ne pokušaju da  zamene Marsom ili nekim Jupiterovim satelitom,  a idu u isto tako neproverene planete.

Mada kažem, film onda ne bi bio toliko huge.

• 0

#32 Battle Born

Battle Born
  • Members
  • 31,792 posts

Posted 16 November 2014 - 05:16

Ok...to je tvoje subjektivno viđenje, sa kojim se ja ne slažem i to je to.

hmm, moram da priznam na neki način da postoji jedna stvar sa tim koja i meni nije baš jasna, kad sam malo bolje razmislio.

Crne rupe su oblast nezamislive gravitacije, bez obzira na to šta se dešava unutra, i ako upadaš u crnu rupu ono što ti prvo upada je pod dejstvom mnogo veće gravitacije nego deo koji "kasni". Možda ne bi bio u  fronclama, ali bi te iskidalo. Jbmlg, lupetam možda, nemam ja taj kapacitet da bi imao neku tako veliku percepciju o tome. Zato se i oslanjam na to da oni koji su pravili film imaju :)

Edited by BattleBorn, 16 November 2014 - 05:18.

• 0

#33 Battle Born

Battle Born
  • Members
  • 31,792 posts

Posted 16 November 2014 - 05:35

Edmund, ne Edvard ;)

I kako je zaboga Marf znaka šta je sa doktorkom Brend na kraju? Da se ona uopšte iskrcala na planetu? Da Edmund nije živ i sve ostale detalje?

Jebem li ga, možda Edmund nije rava kao Met Dejmon, možda ima lik Brus Vilisa :D . Pa nije hteo da štedi energiju i resurse nego je što više hteo da otkrije o planeti po cenu svog života. Žrtvovao se čovek... Ne bi ga En volela da nije neka carina.
Ispravite me ako grešim, Dr. Man je štedeo nešto da bi preživeo.

A ovo za Marf i Brand nemam pojma, iskreno i ne sećam se da k ona zna da se Brand iskrcala, više pretpostavlja. Ne sećam se totalno tog dijaloga, a da se Brand uputila na Edmundovu planetu je mogla da sazna od momenta kad se probudio Metju. Oni su se videli tek posle nekolko nedelja/meseci (sve sam pozaboravljao sam kraj :o ) U medjuvremenu je ona imala komunikaciju sa onim  čudom  od stanice.

Edited by BattleBorn, 16 November 2014 - 05:37.

• 0

#34 Impromptu

Impromptu
  • Members
  • 57,443 posts

Posted 16 November 2014 - 08:53

hmm, moram da priznam na neki način da postoji jedna stvar sa tim koja i meni nije baš jasna, kad sam malo bolje razmislio.

Crne rupe su oblast nezamislive gravitacije, bez obzira na to šta se dešava unutra, i ako upadaš u crnu rupu ono što ti prvo upada je pod dejstvom mnogo veće gravitacije nego deo koji "kasni". Možda ne bi bio u  fronclama, ali bi te iskidalo. Jbmlg, lupetam možda, nemam ja taj kapacitet da bi imao neku tako veliku percepciju o tome. Zato se i oslanjam na to da oni koji su pravili film imaju :)

O tome ti pričam. Guglaj "Spaghettification" i "tidal force". Hipotetički astronaut koji upada u crnu rupu bi bio "iskidan u froncle"....Ono što se ne može zamisliti je šta bi se desilo sa tim "fronclama"  koje su preostale ( froncle su ovde figure of speech )

• 0

#35 Ne sam Safete

Ne sam Safete
  • Members
  • 29,994 posts

Posted 16 November 2014 - 11:47

Sinoc odgledao, ne smijem jos nista da kazem  :D

Moja zamjerka je kao i za Inception (koji volim naravno)  je u ritmu filma, imam osjecaj da je trebao trajati makar 4 sata. Krene polako uvodi nas, lagano provoza i onda pred kraj kao da izgubi zivce - u pola sata smjesti nesto sto je moralo trajati makar duplo toliko.

Inace spominjani Blade Runner, jedan od Nolanovih omiljenih filmova.

• 0

#36 medobrundo

medobrundo
  • Members
  • 34,166 posts

Posted 16 November 2014 - 11:49

Jebem li ga, možda Edmund nije rava kao Met Dejmon, možda ima lik Brus Vilisa :D . Pa nije hteo da štedi energiju i resurse nego je što više hteo da otkrije o planeti po cenu svog života. Žrtvovao se čovek... Ne bi ga En volela da nije neka carina.
Ispravite me ako grešim, Dr. Man je štedeo nešto da bi preživeo.
A ovo za Marf i Brand nemam pojma, iskreno i ne sećam se da k ona zna da se Brand iskrcala, više pretpostavlja. Ne sećam se totalno tog dijaloga, a da se Brand uputila na Edmundovu planetu je mogla da sazna od momenta kad se probudio Metju. Oni su se videli tek posle nekolko nedelja/meseci (sve sam pozaboravljao sam kraj :o ) U medjuvremenu je ona imala komunikaciju sa onim  čudom  od stanice.

Šta je sa zemljom na kraju?

Marph je poslednje dve godine bila u cryo hibernation kapsuli, tako da je ona bila u snu kad je Metju stigao na stanicu

Uglavnom, ovo je najbolji film koji sam ikada gledao TAČKA

Kompleksnost, priča, emocije, gluma, napetost, nauka

Najbolje je bilo kad sam prvi put video robota, bio sam u fazonu -kakav je ovo beskorisni kvadar.. Ali robot je najjači :hail:

• 0

#37 Battle Born

Battle Born
  • Members
  • 31,792 posts

Posted 16 November 2014 - 13:39

O tome ti pričam. Guglaj "Spaghettification" i "tidal force". Hipotetički astronaut koji upada u crnu rupu bi bio "iskidan u froncle"....Ono što se ne može zamisliti je šta bi se desilo sa tim "fronclama"  koje su preostale ( froncle su ovde figure of speech )

setio sam se  toga, ne mogu da se setim gde sam to gledao ili čitao.
Mada i to je kolko znam u domenu pretpostavke na osnovu nekih fizičkih zakona. Ako se dobro sećam, oblast oko crnih rupa još nije kompletno uslikana i usnimljena, ali se zna da crna rupa rastura zakone fizike. Tako da bih to ostavio kao "sve je moguće"

Još jedna stvar, ako postoji hipoteza da je svaka crna rupa izvor jednog novog big banga, tj. novog paralelnog univerzuma, to bi u ovom slučaju moglo da znači da je Kuper izašo u paralelni univerzum.
Sad dolazimo već do stvari koja nije toliko vezana za film, paralelni univerzum i da formira istu galaksiju kao našu i isti planetarni sistem, iste stvari se dese, planetoidi se poudaraju, mesec se odvoji od zemlje bla bla bla... sve to super, al' evolucija na zemlji ne može bude ista.
Evolucija je dobrim delom random igra prirodne selekcije. Zemlja ne bi izgledala isto.

• 0

#38 Schrodinger

Schrodinger
  • Members
  • 20,418 posts

Posted 16 November 2014 - 17:30

<blockquote class="ipsBlockquote" data-author="Oddball" data-cid="4675982" data-time="1416124432">
<p>O tome ti pričam. Guglaj &quot;Spaghettification&quot; i &quot;tidal force&quot;. Hipotetički astronaut koji upada u crnu rupu bi bio &quot;iskidan u froncle&quot;....Ono &scaron;to se ne može zamisliti je &scaron;ta bi se desilo sa tim &quot;fronclama&quot; &nbsp;koje su preostale ( froncle su ovde figure of speech )</p>
</blockquote>

Uz sve duzno postovanje, ipak se ne uce takve stvari guglovanjem. Pre svega - da, plimne sile su jake, ali ne divergiraju van horizonta dogadjaja, pa cak ne *moraju* da budu smrtnosne za ljudsko bice. To zavisi od velicine crne rupe. Za crne rupe zvezdanih masa, spagetifikacija bi bila znacajan faktor pre horizonta. Za supermasivne crne rupe, kakve postoje u centrima galaksija, to nije slucaj. Tu je plimna sila dovoljno slaba i moze se vrlo opusteno preci horizont pre nego sto plimne sile postanu cak i neprijatne za coveka. Dakle, nije *neophodno*.

Naravno, unutar horizonta plimne sile ce nuzno divergirati, prema klasicnoj teoriji. Medjutim, prema klasicnoj teoriji <strong>ionako</strong> ono sto se desava u filmu nije moguce. Kakav je korektni opis unutrasnjeg regiona zavisi od toga kakva bude korektna teorija kvantne gravitacije (i kao sto Susskind lepo pise u onoj polemici sa Hokingom, nikakva semi-klasicna aproksimacija ne moze da izbaci vise informacija nego sto smo u postavci teorije ubacili!), sto ne znamo. Te je u tom smislu i Thorne-Yurtseverovo resenje sa crvotocinama finitne velicine i sa asimptotskim regionom u kojem su plimne sile konacne podjednako legitimna spekulacija kao i bilo koja druga...

Mislim film ili knjiga ili bilo sta drugo spekulativnog karaktera ne treba da narusava onaj deo naucnog saznanja u koji smo dovoljno sigurni da postoje ozbiljne teorije (dakle, ne treba da pravi onakve idiotske gluposti kao &quot;The Core&quot; ili &quot;The Day after Tomorrow&quot;, pa cak ni sasvim besmislene levitirajuce stene u &quot;Avataru&quot;). Ali u domenima u kojima ne postoje ozbiljne, etablirane teorije, kao sto je many-worlds kvantna teorija u &quot;The Source Code&quot; ili kao sto su unutrasnjosti crnih rupa u bilo kojoj verziji, nema razloga zasto bi jedna spekulacija bila bolja od neke druge, tako da je sloboda uklapanja u dramsku radnju potpuno ok.

Edited by Schrodinger, 16 November 2014 - 17:33.

• 7

#39 Impromptu

Impromptu
  • Members
  • 57,443 posts

Posted 16 November 2014 - 17:47

Šrede...ovde nismo ravnopravni :D. Ti si stručnjak, dok sam ja laik koji je pročitao nekoliko knjiga, tako da ću se povući dok ne lupim nešto. :D

Na stranu čitava nauka i fizika, ostaje da se meni subjektivno kraj filma, tj onaj njegov deo koji sam ranije spomenuo, jednostavno ne dopada. Imao on smisla sa tačke gledišta moderne astrofizike ili ne, u krajnjoj liniji nebitno je.

• 0

#40 Battle Born

Battle Born
  • Members
  • 31,792 posts

Posted 16 November 2014 - 18:56

Šta je sa zemljom na kraju? Marph je poslednje dve godine bila u cryo hibernation kapsuli, tako da je ona bila u snu kad je Metju stigao na stanicu Uglavnom, ovo je najbolji film koji sam ikada gledao TAČKA Kompleksnost, priča, emocije, gluma, napetost, nauka Najbolje je bilo kad sam prvi put video robota, bio sam u fazonu -kakav je ovo beskorisni kvadar.. Ali robot je najjači :hail:

pa mislim da je Zemlja ČITAVA, al' da je frka oko hrane...

As i said, mora film još jednom da se odgleda

Edited by BattleBorn, 16 November 2014 - 18:56.

• 0

#41 Battle Born

Battle Born
  • Members
  • 31,792 posts

Posted 16 November 2014 - 19:00

<blockquote class="ipsBlockquote" data-author="Oddball" data-cid="4675982" data-time="1416124432">
<p>O tome ti pričam. Guglaj &quot;Spaghettification&quot; i &quot;tidal force&quot;. Hipotetički astronaut koji upada u crnu rupu bi bio &quot;iskidan u froncle&quot;....Ono &scaron;to se ne može zamisliti je &scaron;ta bi se desilo sa tim &quot;fronclama&quot; &nbsp;koje su preostale ( froncle su ovde figure of speech )</p>
</blockquote>

Uz sve duzno postovanje, ipak se ne uce takve stvari guglovanjem. Pre svega - da, plimne sile su jake, ali ne divergiraju van horizonta dogadjaja, pa cak ne *moraju* da budu smrtnosne za ljudsko bice. To zavisi od velicine crne rupe. Za crne rupe zvezdanih masa, spagetifikacija bi bila znacajan faktor pre horizonta. Za supermasivne crne rupe, kakve postoje u centrima galaksija, to nije slucaj. Tu je plimna sila dovoljno slaba i moze se vrlo opusteno preci horizont pre nego sto plimne sile postanu cak i neprijatne za coveka. Dakle, nije *neophodno*.

Naravno, unutar horizonta plimne sile ce nuzno divergirati, prema klasicnoj teoriji. Medjutim, prema klasicnoj teoriji <strong>ionako</strong> ono sto se desava u filmu nije moguce. Kakav je korektni opis unutrasnjeg regiona zavisi od toga kakva bude korektna teorija kvantne gravitacije (i kao sto Susskind lepo pise u onoj polemici sa Hokingom, nikakva semi-klasicna aproksimacija ne moze da izbaci vise informacija nego sto smo u postavci teorije ubacili!), sto ne znamo. Te je u tom smislu i Thorne-Yurtseverovo resenje sa crvotocinama finitne velicine i sa asimptotskim regionom u kojem su plimne sile konacne podjednako legitimna spekulacija kao i bilo koja druga...

Mislim film ili knjiga ili bilo sta drugo spekulativnog karaktera ne treba da narusava onaj deo naucnog saznanja u koji smo dovoljno sigurni da postoje ozbiljne teorije (dakle, ne treba da pravi onakve idiotske gluposti kao &quot;The Core&quot; ili &quot;The Day after Tomorrow&quot;, pa cak ni sasvim besmislene levitirajuce stene u &quot;Avataru&quot;). Ali u domenima u kojima ne postoje ozbiljne, etablirane teorije, kao sto je many-worlds kvantna teorija u &quot;The Source Code&quot; ili kao sto su unutrasnjosti crnih rupa u bilo kojoj verziji, nema razloga zasto bi jedna spekulacija bila bolja od neke druge, tako da je sloboda uklapanja u dramsku radnju potpuno ok.

teorijski, moguć je prilaz i ulazak u crnu rupu bez razornih posledica gravitacije ?

I da li na to ima neki uticaj faza u kojoj crna rupa u smislu da li neposredno pre ili posle onih quasar-a ?

• 0

#42 Khal Drogo

Khal Drogo
  • Members
  • 7,907 posts

Posted 16 November 2014 - 23:52

Sad odgledao i još sam pod ne mogu ni da se izrazim čim  :kece: utisak ili tako nešto hebem li ga.

Na polovini filma sam se naježio  od samog filma sa muzikom koja prosto zakiva i još me ne popušta  Hans Zimmer u kombinaciji sa Nolanom majstorski  kao i uvek . Kako sam Nolanov ljubitelj imao sam velika očekivanja od ovog filma i naravno da nije razočarao. Met da jede govna , koliko me je iznervirao to je neverovatno.

Vidim neki su to pisali već, ja isto tako skontao onaj kraj, dobili smo hint ot Meta koji mu priča o smrti i o tome koga će videti i kakav je osećaj. Naravno kao i uvek , može se sve malo drugačije tumačiti . Nekad je potpis reditelja to da se ostavi kraj u nagađanju a nekad je to što vidiš upravo to.

Vidim neki već "naučno" objašnjavaju crne rupe , putovanje kroz vreme, alo , ovo je ipak film, i to sf i moram dodati jedan od najbioljih koji sam pogledao . Dobro jeste nestašica dobrih sf filmova ali ovaj je prosto iznad svega . Fenomenalno.

Moram ga pogledati još jednom , ali to tek kad prođe neko vreme, kad izađe bluray pa fino polako.

Edit: razne greške.

Edited by Khal Drogo, 16 November 2014 - 23:57.

• 1

#43 medobrundo

medobrundo
  • Members
  • 34,166 posts

Posted 17 November 2014 - 00:23

Ja ne verujem (ne želim da verujem :D ) da je umro, ali opet, sva tumačenja su moguća :D

Ja sam se naježio, umalo suzu da pustim, kada je nakon 23 godine (a njegovih par sati) seo da pregleda snimke i poruke koje je dobijao od dece. Odlična scena, perfektna gluma.

Edited by medobrundo, 17 November 2014 - 00:24.

• 8

#44 Khal Drogo

Khal Drogo
  • Members
  • 7,907 posts

Posted 17 November 2014 - 00:28

Sad se neću nikad uspavati, čim legnem ima da mi fijuču slike svemira , jbt još me  jeza ne popušta   :kece:

Nego stvarno film ima dosta stvari na koje treba obratiti pažnju, ne može se na jedno gledanje sve popamtiti. Prosto se zadiviš i ne možeš skoncentrisano pratiti . Mora se tu utvrditi gradivo još par puta.

• 1

#45 Battle Born

Battle Born
  • Members
  • 31,792 posts

Posted 17 November 2014 - 02:46

Ajd, sad, ko nije plakao ? :D

• 3