Jump to content


Photo
- - - - -

Feminizam


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
136 replies to this topic

#16 tom-m

tom-m
  • Banned
  • 301 posts

Posted 16 November 2014 - 13:42

Ovakvih škola nije bilo kad sam ja bio mališa :( :( :(

 

Gym Teacher, Charged With 30 Counts Of Statutory Rape



#17 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 17 November 2014 - 17:04

...

 

 

Trebalo bi malo da poradis na pojmu 'liberalizam', posto ti se, ocigledno, tu svasta pobrkalo u glavi.

Tek onda moze da se raspravlja, pa i o nekim stvarima koje su neupitne.

 

A sa druge strane, svako treba da plati svoje.

Koliko svako drugi, toliko i ti.

 

Sto se tice umetnickog performansa - to je svacije pravo.

Gledao sam snimke lika iz Koreje Nam June Paik-a koji je, na uzici, vukao violinu.

 

Ili ona sto je po Evropi setala kamion cigala.

 

So?

 

...



#18 tom-m

tom-m
  • Banned
  • 301 posts

Posted 19 November 2014 - 18:13

Zašto bi sad morali tu proučavat semantiku, nije to bitno, bitno je ono šta je iza toga.

 

Bitno je da su ti luđaci sve glasniji i da ako ne bude neke akcije, imat ćemo poremećeno društvo u kojem nećeš moć prdnut jer je toliko liberalno i slobodno, da će te analizirat sa svaki tvoj pokret. Evo počeli su i tu pratit trendove. Samo najveći luđaci mogu prihvatit ovakvo teroriziranje pod firmom "liberalnosti i promocije ljudskih sloboda i jednakosti".

 

CENTAR za građanske inicijative Poreč prijavio je plakat jednog porečkog restorana jer je, po njihovom mišljenju, seksistički.

 

plakat_19112014_centarporecfacebook.jpg

 

http://www.index.hr/...at-/784975.aspx


Edited by tom-m, 19 November 2014 - 18:13.


#19 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 19 November 2014 - 18:45

...

 

 

Pa jeste, u neku ruku, seksisticki.

 

Trebali su snimiti sve bez zhemske osobe.

;)

 

 

PS.

Znas onaj cuveni sovjetski witz - slika 'Lenjin u Poljskoj' u 'muzeju revolucije', na klupi sede Krupskaja i Dzerzinski. (?)

A na zacudjeno pitanje - 'a gde je Lenjin', kustosica odgovori - pa i Poljskoj!

:lol+:

 

Ne treba obracati previse paznje na agresivne feministicke budaletine koje resavaju neki svoj licni problem.

 

Citao sam pre par meseci neku 'frau' koja je glatko rekla - a sto muskarci ne bi nosili suknje?

(nije imala u vidu Shkote).

 

Pa sam kinichki pomislio - gnädige Frau, od vas mi nista ne treba. Ni odevne, ni kozmeticke, ni higijenske potrepstine. Ostavite to sebi i uzivajte.

 

Interesantno je kako se 'zhemski svet' baci u 'muski svet' i pocne da ih oponasa - momentalno poglupi i poprimi sve najgore.

 

Samo pogledaj ovu ... hm ... spodobu!

 

 

Btw, nije to 'liberalizam' to je tzv. 'vestak'.

Nesto usiljeno vestacko sto se izdaje za nepatvoreno.

 

...


Edited by Kinik, 19 November 2014 - 19:02.


#20 tom-m

tom-m
  • Banned
  • 301 posts

Posted 19 November 2014 - 18:49

A jeli? Po čemu bi plakat sa 3 žene bio manje seksistički?

 

Da li bi bilo pravedno da su na plakatu samo 3 muškarca? Koja, samo bijelci? Šta ćemo sa crncima, i oni su ljudi - šta oni nisu dovoljno lijepi za na reklamu?

 

Ako budu 3 muškaraca, zašto samo 1 crnac, jeli to insinuacija da su manje vrijedni, 1 crnac 2 bijelca? Mora bit 50% omjer. Šta ćemo onda sa azijatima? Šta oni kao - nisu za reklamu, oni su nepoželjni u Istri?

 

Odakle nekome pravo da namjerno šikanira Azijate u Istri? Zašto ih nema na reklami?

 

 

Itd. Ovo šta sam ja sad napisao je logika svakog liberalčića feminista na svijetu i oni ova pitanja shvaćaju ozbiljno, jer bezposlen pop - koji je divna li čuda uvijek i samo na poreznim novcima - krsti sve jariće koji postoje, i one imaginarne, i one na kompjuteru, sve.



#21 zoran59

zoran59
  • Members
  • 10,124 posts

Posted 20 November 2014 - 03:50

Tom, mijesas pojmove... O liberalizmu, bilo bi korisno procitati vise knjiga. Mislim, ako hoces sudjelovati u ozbljnoj raspravi, onda je neuputno koristiti se definicijama (ako se to tako moze nazvati) iz zute stampe.

 

A feminizam i ovaj plakat/poster/oglas?

I ja mislim da je neumjesan, ali ne bih zatrazio njegovo uklanjanje. Jer, svatko je sasav na svoj nacin. A korijeni ideje, mentaliteta koji je proizveo taj plakat (i protest protiv njega) su duboki.

 

Evolucija ide svojim tokom. Samo, bioloska evolucija zaostaje za drustvenom.

U smislu, mi smo, bioloski, jedva razliciti od lovaca/sakupljaca prije 10 000 godina. A socijalno, strahovito smo razliciti.

Ako pogledas samo odnos prema seksu: u nizim vrstama, skoro svaki seksualni odnos je silovanje. I u ljudskoj vrsti, bilo je prihvatljivo napasti drugo pleme i oteti/silovati im zene. Postoje teoreticari koji tvrde da se naprosto radi o nagonu za ocuvanjem vrste - tj. proliferaciji svojih gena.

 

Da se vratim na socijalnu evoluciju: napredak, danas, se sastoji (u velikom dijelu) od savladavanja i kontrole primitivnih bioloskih nagona. Da popustim biologiji, ubio bih susjeda. Danas, uzmem advokata i tuzim ga sudu.

 

A, da se vratim i na plakat: taj pokusava propagirati patrijalhalni odnos, da je zena tu da zabavlja muskarca (naravno, uz neke seksualne - opet, bioloske - konotacije), i pretpostavlja da muskarac donosi financijske odluke: u kojem restoranu potrositi novac.

 

U drustvu ravnopravnih spolova, bio bi dovoljan donji dio plakata, na kojem se vidi izbor hrane. Radi se o restoranu, zar ne?

 

Ja bih mozda otisao u taj restoran zbog hrane, a uopce me ne bi smetalo da moja zena kaze da nece ici tamo zbog seksistickog oglasa.



#22 tom-m

tom-m
  • Banned
  • 301 posts

Posted 20 November 2014 - 09:32

Priznajem da koristim izraz "liberalno" kao oblik uvrede, jer ovo nametanje ponašanja je točno to, uvreda. Dakle ne shvaćajte ga na enciklopedijskom nivou. U vezi plakata, ne postoji niti jedan "liberal" (opet) ni bilo tko "otvorenih" svjetonazora ko može dizajnirati bilo koju reklamu na ovom svijetu, da u nju stavi milimetar ljudskog lica a da ja ne nađem nešto seksistički - ako to želim. Ne postoji. I šta ćemo onda?

 

Onaj tko vidi seksizam u ovoj gore reklami - taj može nać seksizam u svemu. To je bolest i zato mi je liberalnost ovog novog vala, uvreda.

 

A da pokažem koliko je to besmisleno ma koliko god neki pokušavali nać smisao u tome, izvolite, akademski priznata feministkinja i njeni stavovi pred 30 godina;

 


Regards E=mc2 as a "sexed equation" because she argues that "it privileges the speed of light over other speeds that are vitally necessary to us"

Fluid mechanics is unfairly neglected because it deals with "feminine" fluids in contrast to "masculine" rigid mechanics.

https://en.wikipedia...i/Luce_Irigaray

 

 

Može mi bilo ko pilit i tupit o razlozima kako društvo evoluira vamo tamo lijevo desno, ja ne želim imat veze sa spodobama koje mogu izjavit ovako nešto. Ja smatram te ljude bolesnima i njihova me evolucija ne zanima, jer to nije evolucija to su metastaze.

 

Sve više vjerujem da Država ima prste u feminističkom pokretu, pa nek me neko optuži za teorije zavjere, baš me briga. Država oće samo jednu stvar, porezne pare, i umjesto da samo muškarac radi, moraju nekako potencirat da radi i žena i sustavno ispiru mozak da se žene nameću kao "jednake", da se muški osjećaju posramljeno jer na ženu gledaju "seljački" u biti sve nagone koje imamo moramo se sramit u ime političke korektnosti.

 

Pa se tako skida i ovaj plakat. Svi vi koji podržavate ovakve Gestapo metode, nadam se da će vam biti ugodno živit u tako sterilnom, bezličnom društvu koje se nameće. Gnjusno. Nije mi jasno kako ne vidite gdje vodi takva ideologija. .

 

- spusti se čovjek na kometu - seksistička majica!

- reklama za restoran sa 3 tipa i 1 ženom - seksistička reklama!

 

Dali vi imate dovoljnu moć vlastitog mišljenja da iz ovoga skicirate krivulju i vidite gdje to ide i u kom smjeru? Ili ste toliko slijepi u toj želji da budete "liberalni" da vam je sve to opravdano? Za 5 godina zaustavljat će vas na cesti jer krivo hodate, jer ste "fotoaparatom slikali u smjeru žene" ili u restoranu obratili se ženi u ženskom rodu a ona se možda osjeća bez definiranog spola i vi ju vrijeđate...ali vama je to OK. Dok možete nosit etiketu "liberalan sam, svima na zemlji mir veselje" - vama je to prihvatljivo.

 

Horor, doslovno.



#23 zoran59

zoran59
  • Members
  • 10,124 posts

Posted 20 November 2014 - 14:27

...

- reklama za restoran sa 3 tipa i 1 ženom - seksistička reklama!

...

 

Ne radi se o broju muskaraca i zena, nego o tome da njih trojica sjede i nazdravljaju, a ona stoji (ili ih mozda posluzuje) i sluzi njima za zabavu. Da je ona jedna od sjedecih, a jedan od njih posluzuje, ne vjerujem da bi se netko bunio...


Edited by zoran59, 20 November 2014 - 14:29.


#24 tom-m

tom-m
  • Banned
  • 301 posts

Posted 20 November 2014 - 14:39

Taj pojam "seksizam" je rastezljiv, fleksibilan, može se tumačit kako god nekome u nekom trenutku paše. Pored ceste stoji znak "50 km/h" - da li ti možeš pored tog znaka proći 200 km/h i da te policija pusti? Teško, jer piše 50. Seksizam nema granice, nego neku okvirnu ideju, a ideje su podložne subjektivnim interpretacijama, a to je onda super - najbolje da se tako kroji društveno ponašanje, po nečijem nahođenju.

 

Da li je seksizam ako na reklami stoji isklesani David Beckham? Ja nemam takve trbušnjake - zašto bi ja to morao gledati? Ja sam duboko uvrijeđen.

 

Sramota čime se moderno društvo bavi. Rekao sam to sto puta - to je samo dokaz koliko komotno živimo, koliko smo zapravo bezbrižni i dokle je stigla ta dokolica.



#25 zoran59

zoran59
  • Members
  • 10,124 posts

Posted 20 November 2014 - 15:04

Mislim da si nesto mladji...

U generaciji moje bake (istina, u primitivnom selu) zene su stajale i posluzivale muskarce za stolom, a sjele bi i jele (ono sto je ostalo) tek kad su se oni namirili.

Prije manje od 20 godina, nasa mala kcer se usrala, a tast i punica su bili kod nas. Ja je podignem i odnesem u spavacu sobu da promijenim pelene, a cujem tasta da vice: "Zasto kraj vas dvije zive i zdrave Zoran mora mijenjati pelene?" - ne shvacajuci da to i moja duznost kao oca, i da i moja zena i punica imaju pravo popiti kavu.

Moja kcer nece imati oca kao sto je moj tast.

Nije to samo moja porodica, to su promjene u citavom drustvu i ovo s pelenama je samo detaljcic - a nastale su dobrim dijelom zahvaljujuci feminizmu.

Kad sam bio klinac, jos sam ponekad cuo starije ljude na ulici da komentiraju "jebote, zena za volanom!" no danas moja zena vozi neuporedivo bolje nego je njen otac ikad vozio.



#26 tom-m

tom-m
  • Banned
  • 301 posts

Posted 20 November 2014 - 15:42

Sve šta si ti rekao stoji, ali to nema veze sa ovom reklamom ni feminizmom. To je jednostavno tok društva - e sad, ako se neka udruga ili neki reakcijski pokret kao feminizam umisli da su oni krivi (zaslužni) za to...to je njihov problem.

 

Jer feminizam nije baš uvijek zagovarao to šta danas prodaju. Feminizam je bio više manje uvijek neki čudni polu-oportunistički pokret koji je mjenjao ciljeve valjda kako su dolazile pare to jest ko je bio na vlasti.

 

Primjer

 

Ok7tKs5.jpg

 

 

Feminizam samo lešinari na napretku civilizacije i želi agresivno nametnuti sebe kao JEDINI RAZLOG tih promjena u društvu, promjena koje su prirodne, jer društvo se mjenja od kad postoji čovjek, mjenjaju se religije, mjenjaju se stavovi, mjenja se nauka, mjenja se sport, mjenja se roba, sve.

 

Lud je onaj ko tvrdi da za današnji položaj žene u društvu su zaslužne feministkinje. Takve megalomanske izjave si mogu pripisivat samo osobe koje imaju osjećaj manje vrijednosti pa kompenziraju.

 

Moja baba i djed odgojeni su na način na koji ja nebi mogao razumjet. Pa su me shvaćali, i moju lijenost, i kompjuter, i izlaske do 6 ujutro, i to šta se mlade žene oblače kako se oblače, i to šta neke same kupe auto, odu u Ameriku same zarađivat itd. A nije nitko u tom selu dolazio radit prosvjede, jer to je selandura od 100 ljudi. Feministkinje se ponašaju kao da se društvo sastoji isključivo od primitivnih troglodita pa su one zadužene da sšase svijet, glume moralnu policiju i prosvijetle nazadnu glupu rulju. Tako si mogu umišljat samo ludi ljudi.



#27 Mali Medved

Mali Medved
  • Members
  • 913 posts

Posted 20 November 2014 - 16:19

Sve šta si ti rekao stoji, ali to nema veze sa ovom reklamom ni feminizmom. To je jednostavno tok društva - e sad, ako se neka udruga ili neki reakcijski pokret kao feminizam umisli da su oni krivi (zaslužni) za to...to je njihov problem.

 

Jer feminizam nije baš uvijek zagovarao to šta danas prodaju. Feminizam je bio više manje uvijek neki čudni polu-oportunistički pokret koji je mjenjao ciljeve valjda kako su dolazile pare to jest ko je bio na vlasti.

 

Primjer

 

Ok7tKs5.jpg

 

 

...

 

 

Mislim da te je ponelo gradivo. Ova slika je očigledna zajebancija, na račun onih koji su koristili slične argumente da zabrane ženama da glasaju.


Edited by Mali Medved, 20 November 2014 - 16:24.


#28 zoran59

zoran59
  • Members
  • 10,124 posts

Posted 20 November 2014 - 19:40

Ova slicica koju si postavio je sprdnja, lupanje kontre. "Mens' place is in the army" je kontra na "zenino mjesto je u kuhinji" itd. To nije bio nikakav program sufrazetkinja.

 

,,,

Feminizam samo lešinari na napretku civilizacije i želi agresivno nametnuti sebe kao JEDINI RAZLOG tih promjena u društvu, promjena koje su prirodne, jer društvo se mjenja od kad postoji čovjek, mjenjaju se religije, mjenjaju se stavovi, mjenja se nauka, mjenja se sport, mjenja se roba, sve.

 

Lud je onaj ko tvrdi da za današnji položaj žene u društvu su zaslužne feministkinje. Takve megalomanske izjave si mogu pripisivat samo osobe koje imaju osjećaj manje vrijednosti pa kompenziraju.

...

 

Ovo je iskljucivost. Nitko ne tvrdi da je feminizam jedini faktor, ali jest jedan od faktora koji su promjene ubrzali.

Kao sto nitko ne moze reci da su Martin Luther King ili Black Panthers jedini faktori koji su doveli do ravnopravnog polozaja Crnaca - ali su sigurno ubrzali drustvene promjene.

 

Feminizam jos uvijek postoji zato sto promjene jos nisu sasvim zavrsene, i zato sto jos uvijek ima muskih sovinista koji ih nastoje zaustaviti.



#29 vilhelmina

vilhelmina
  • Members
  • 11,937 posts

Posted 20 November 2014 - 21:12


Kao sto nitko ne moze reci da su Martin Luther King ili Black Panthers jedini faktori koji su doveli do ravnopravnog polozaja Crnaca - ali su sigurno ubrzali drustvene promjene.

 

Naravno. Znacajnu ulogu je tu odigrala i Alice Walker, autorka novele Boja purpura, prema kojoj je snimljen i film s 11 nominacija za Oskara. Istovremeno politicka aktivistkinja i jedna od kljucnih licnosti pokreta poznatog kao Crni feminizam, cije su teoreticarke u sociologiju uvele intersekcionalisticki pristup, prakticno jedini moguci u danasnjem svetu.

Na sta god moderni sociolozi danas stavljali teziste, ne znam nikoga da je i pokusao da ospori ispravnost pomenute perspektive. A ona je iskljuciva zasluga crnih feministkinja.



#30 tom-m

tom-m
  • Banned
  • 301 posts

Posted 21 November 2014 - 15:37

A ona je iskljuciva zasluga crnih feministkinja.

 

Svakako. Žene su zaslužne za sve, a muškarci za sve ostalo ©.