Jump to content


Photo
- - - - -

Antropoloski pesimizam


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
3 replies to this topic

#1 Starkelja

Starkelja
  • Banned
  • 16 posts

Posted 30 October 2014 - 11:26

U danasnjem svetu, koji svoje duhovne izbore trazi u renesansom, svestranom i slobodnom coveku, isti se smatra kao autonomna celina, objekat kadar da odlucuje u smislu maksimizovanja svog profita i svojih interesa. U nekom idealizovanom smislu drustveno kretanje i dinamika civilizacije jeste suma delovanja ovakvih pojedinaca.

 

Sta mislite o onome o cemu pisu Oswald Spengler, Arnold Toynbee i Ton Lemaire, o coveku kao bicu koje nije u stanju da se izrazi i da razume svoje interese. Postoje neka bioloska ogranicenja. Covek lako razume i deluje kada mu zivot ugrozava, recimo neki lav, ali ne razume tri stvari

 

1. procese sa dugorocnim posledicama (posledice pusenja, sedenja, nekretanja, neekoloskog ponasanja)

2. posledice masovnih pojava (ako pojedinac vozi kola, on ne utice na okolinu i stize brzo na posao, ako svi to cine, onda nastaju guzve i on ne stize na posao)

3. ogranicenost prirodnih resursa

 

Nalazimo li se mi na jednom Titaniku na kome je ne samo kapetan lud, nego i posada i putnici ne razumeju opasnosti kojima su izlozeni i nisu svesni posledica svojih postupaka?

Da li je sloboda od autoriteta za koju se covek izborio po malo besmislena jer ga niko vise ne stiti od njega samog?

 

Pozitivizam nas uci da ce probleme razresiti nauka i tehnologija, ali i one je izmislio covek. Konja mozes nauciti trikovima, ali tesko da ce ikada postati operski pevac. Nasa ogranicenost ugradjena je u samu nauku, u samo racionalno poimanje koje je, kad se  masovno upraznjava potpuno iracionalno. Iracionalnost racionalnost, ili "Mars ludila" kako je to nazvala Barbara Tuchman. Ona je pisala o besmislenoj primeni teorije igara od strane establishmenta u doba vijet. rata. Sta ako partije u igri uopste nisu "linearni odlucivaci"? Sta ako je funkcija dobitka nelinearna?

 

Mi smo dakle ludaci, razmisljamo samo u okviru naucenih modela. Stvarnost oblikujemo prema njima i sustinski se ponasamo iracionalno. Nas mozak, optimizovan za jednostavno prezivljavanje ne moze da se nosi sa okruzenjem koje je sastavio.

 

Da li nam treba staratelj? Autoritet? Bog? Vanzemaljci? Pojednostavljen zivot?

 

 

 

 

 

 

 #2 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 02 November 2014 - 04:30

...

 

Vise sapuna & higijene.

Svakojake!

;)

 

...#3 Hill Bill

Hill Bill
  • Banned
  • 7,389 posts

Posted 04 November 2014 - 23:18

Starkelja, ne trkeljaj bez veze.
;)

#4 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 05 November 2014 - 04:56

...

 

 

Ajde, mićo sVrBine, idi gledaj svoju omiljenu emisiju - tvoj palanacki nivo.

 

Nisi interesantan ni za antropolosku analizu.

 

...