Jump to content


Photo
- - - - -

Podrzavate li štrajk ADVOKATA


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
90 replies to this topic

#31 babyW

babyW
 • Members
 • 4,672 posts

Posted 08 November 2014 - 13:25

Slazem se da je osnova na sudijama i pravosudnom sistemu. Oni su najvise krivi. Ali nista ne bi uradili bez pomoci tih istih advokata.

Samo ne zelim da slusam kako se sada prave naivni i posteni, uvek u sluzbi gradjana.

 

Pravosudni sistem je onaj najgori deo naseg drustva koji mora iz korena da se promeni, a sa njim i svi delovi tog sistema. Da se sad neko poziva na neko nase dugogodisnje obicajno pravo, da godinama ne zeli da udje u poreski sistem, da zeli da nastavi da se bavi nekretninama, ali ne zeli da daje garancije, bar koliko i notari, pa to je smesno. Ovakvi kakvi jesu treba da nestanu.

 

Advokati brane stranke pred sudstvom i dobijaju punomoć od stranaka da mogu da ih zastupaju, pa čak i u procesu kupovine stanova.

 

Meni je jasno da oni brinu za svoj džep, ali u slučaju da si trenutno kupac neke nekretnine, vala i ti bi brinuo za svoj. Stoga podržavam štrajk i ne dopada mi se ovo monopolstvo koje žele da daju notarima za ovakve cene koje su uveli (to je još jedan u nizu otvaranja radnih mesta za stranačke uposlenike za koje će Bajatović da bude siroma čovek). Čista pljačka kao i gomilu pljački koje su smislili da otmu i iz poslednje slamarice.

 

Apropo kupovine stanova, ti si mogao da sam obigravaš i prikupljaš papire, nisi morao da angažuješ advokata, sada ćeš morati da plaćaš notare.

 

Pravosudni sistem je kod nas jedan od najkorumpiranijih sfera, ali na žalost nije jedini.#32 Gant

Gant
 • Members
 • 6,346 posts

Posted 08 November 2014 - 13:39

Notarstvo u nekretnine je uvedeno ne zbog nekog monopola, nego cisto kontrole nekretnina kao velikog resursa i izvora prihoda jedne zemlje.

U jednom trenutku je i advokatima ponudjeno da rade isto sto i notari, ali da daju garancije imovinom kao i notari, placaju porez kao notari, dostavljaju svaki ugovor sa podacima drzavi kao notari. Nisu prihvatili, kazu sta fali ovom nasem sistemu, do sada je odlicno funkcionisao.#33 babyW

babyW
 • Members
 • 4,672 posts

Posted 08 November 2014 - 13:47

Notarstvo u nekretnine je uvedeno ne zbog nekog monopola, nego cisto kontrole nekretnina kao velikog resursa i izvora prihoda jedne zemlje.

U jednom trenutku je i advokatima ponudjeno da rade isto sto i notari, ali da daju garancije imovinom kao i notari, placaju porez kao notari, dostavljaju svaki ugovor sa podacima drzavi kao notari. Nisu prihvatili, kazu sta fali ovom nasem sistemu, do sada je odlicno funkcionisao.

 

Misliš da će sa notarima, tih par komada na celu Srbiju išta da se promeni? Daju ti garanciju, a kada se desi nešto, sudićeš se godinama dok ne dokažeš. I dalje nije problem u advokatima, nego u sudstvu. Povrh svega toga, smislili su harač za ispravan papir koji ćeš dobiti pri kupovini stana, a većina ih je dobijala i sada.#34 Gant

Gant
 • Members
 • 6,346 posts

Posted 09 November 2014 - 01:59#35 babyW

babyW
 • Members
 • 4,672 posts

Posted 09 November 2014 - 18:44

Gant, video je preko sata, a gost je Selaković. Ako može neki rezime, jer baš nisam toliki mazohista.#36 Gant

Gant
 • Members
 • 6,346 posts

Posted 09 November 2014 - 19:42

Bila je bas dobra emisija.

Ucestvovao je Ministar Selakovic, jedan notar i predstavnik ovih advokata koji strajkuju.

Advokat je stvarno ispao budala, ali covek da ne veruje. Pricao je o nekim glupostima, pokusao da podmetne lazne Ugovore pred kamere bez pecata, govorio da notari nisu povezani kao sud, a zapravo jesu. Bukvalno covek da mu se smeje. Sustina koju je na kraju ministar rekao je da je notarski sistem prakticno obaveza i da je to neki kao medjunarodni pecat kojim se dokazuje pravo nad imovinom. Doslo se u sustini da se sve vrti samo oko nekretnina, ne oko drugih ugovora, sve drugo moze po starom.

Prema pravilnicima EU nekretnine su od posebnog znacaja za sistem drzave i nad njima se pod obavezno mora uvesti potpuna kontrola, a advokati to ne zele uopste da prihvate. Nece nikakve novine, kaze da su advokati do sada sa nekretninama sve radili super i da je do sada sve u ovoj drzavi funkcionisalo super.

 

Totalni poraz advokata u emisiji.


Edited by Gant, 09 November 2014 - 19:42.


#37 babyW

babyW
 • Members
 • 4,672 posts

Posted 09 November 2014 - 19:53

Ma ja se slažem da to rade notari, ali prvo, premalo ih je zatrpaće i usporiti sve, a drugo, koštaju kao prva ljubav. S toga podržavam štrajk, ne samo da bi advokati dobili taj posao, nego da urede tako da ne ide na još veću štetu kupaca, a ovako uređeno trenutno ide.

 

http://www.novosti.r...era-i-do-600000

http://www.blic.rs/V...a-za-mesec-dana

 

Šta misliš ko će da bude notar?#38 Gant

Gant
 • Members
 • 6,346 posts

Posted 09 November 2014 - 20:19

Posle te prve vesti cena notarskih usluga je spustena 60%.

 

Nije tacno da je notar zaradio 10.000 evra kako je u naslovu, nego je toliko imao prometa. A notarska kancelarija je firma sa vise zaposlenih, on ne bi mogao sam da radi. Ovo je iz drugog teksta:

 

Bilo je dezinformacija da je neki notar zaradio 180.000 evra za mesec dana. To jednostavno nije moguće. Ja sam u septembru imao promet od 1,2 miliona dinara ali od tog iznosa treba odbiti 20 odsto za PDV i 10 odsto po osnovu poreza na dobit a od ostatka platiti zarade sa doprinosima za četvoro zaposlenih i troškove poslovnog prostora. - priča Dozet za „Blic“.

 

Imali smo i na forumu Nekretnine podatak gde je neko imao kupoprodaju stana koju je platio kod notara 50.000 dinara, dok je samo overa ugovora u sudu za taj stan 30.000 dinara. Znaci kod notara si za 50.000 dobio sve - ugovor, proveru, sve takse sa pecatom. Na drugoj strani overa je 30.000 + advokat za ugovor i provere kome moras da verujes, jer pecat suda nista ne garantuje nego se samo proverava tacnost podataka u licnoj karti ugovornih strana.

Tako da nisu ni skupi sto se nekretnina tice.

Za ove druge stvari zaista ne znam, tu se izgleda mnogo toga moze uraditi mimo notara, i to je ministar pominjao.

Problem su samo nekretnine.

 

Inace neko je rekao da je recimo mesto notara za centralnu beogradsku opstinu kostalo oko 70.000 evra. Ne znam koliko je to tacno, ali ako mesto vozaca u drzavnoj firmi kosta oko 5.000 evra, onda to i nije skupo za jednog notara ;)

 

Niko ne ocekuje prefekcionizam sistema, on se uhodava, ali taj pecat sada ima vrednost "sudske presude" kako je rekao ministar i sa tim ugovorom se ide u policiju i ulazi u stan u slucaju spora. Nema sudjenja. Tako je bar on izjavio.#39 DonJuan

DonJuan
 • Members
 • 21,299 posts

Posted 09 November 2014 - 20:32

http://www.youtube.com/watch?v=m2VxpTMAbas#40 babyW

babyW
 • Members
 • 4,672 posts

Posted 09 November 2014 - 20:35

Posle te prve vesti cena notarskih usluga je spustena 60%.

 

Nije tacno da je notar zaradio 10.000 evra kako je u naslovu, nego je toliko imao prometa. A notarska kancelarija je firma sa vise zaposlenih, on ne bi mogao sam da radi.

 

Zaradio je 10 hiljada, a na to platio porez od 20%. Malo li je plata od 8 hiljada? Da su dali advokatima te cene i oni bi prihvatili da daju garancije.

 

Hoću da kažem, mnogi moji prijatelji su zatvorili kancelarije jer nisu finansijski opstali. Šačica je advokata koji uzimaju velike pare, a uzimaju ih zahvaljujući podmićivanju sudija.#41 Gant

Gant
 • Members
 • 6,346 posts

Posted 09 November 2014 - 20:44

Zaradio je 10 hiljada, a na to platio porez od 20%. Malo li je plata od 8 hiljada? Da su dali advokatima te cene i oni bi prihvatili da daju garancije.

 

Hoću da kažem, mnogi moji prijatelji su zatvorili kancelarije jer nisu finansijski opstali. Šačica je advokata koji uzimaju velike pare, a uzimaju ih zahvaljujući podmićivanju sudija.

 

Ma nije zaradio, citate li vest. Ukupan promet je 10.000 evra za kompletnu kancelariju.

 

Danilo Dozet, jedan od četiri notara u Nišu, ispričao je za „Blic“ da je u septembru, od kada je počeo da radi, imao promet od 10.000 evra.

 

Od tih 10.000 evra placa PDV, porez na dobit, cetvoro zaposlenih i prostor. Ono sto mu na kraju ostane to je dobit.

Pa sad zavisi koliko placa radnike, oni svi moraju biti prijavljeni, znaci daje bruto plate od toga. Ne moze da izadje sa ovim prometom na vise od 4.000 evra.

A ako kazemo da je to firma koja ima veliku odgovornost i posao non-stop bez prekida, onda to i nije neka zarada.

 

Ministar je cak rekao da je problem sto je 6 mesta za notara ostalo upraznjeno jer se niko nije prijavio. POmenuo je valjda Cacak, Gornji Milanovac i ne znam koja jos mesta.

Ako je pored toliko vrsnih advokata ostalo praznih mesta, odnosno nisi morao da das ni mito a dobio bi posao, onda tesko nama sa svim tim vrsnim advokatima. To znaci da je struktura nase advokature jako losa kad se nije pojavio neko da ispuni te uslove.#42 babyW

babyW
 • Members
 • 4,672 posts

Posted 09 November 2014 - 21:14


Ako je pored toliko vrsnih advokata ostalo praznih mesta, odnosno nisi morao da das ni mito a dobio bi posao, onda tesko nama sa svim tim vrsnim advokatima. To znaci da je struktura nase advokature jako losa kad se nije pojavio neko da ispuni te uslove.

 

Kod nas je problem što nije uređeno to oko advokata, nego se gotovo svi advokati bave svime. U svetu obično postoje advokatske kancelarije sa puno zaposlenih advokata, gde svaki od njih ima svoj resor. Naravno da neće jedan advokat ostaviti posao kada radi i krivično pravo i nekretnine i porodično pravo... pa je srećan ma šta mu zapadne, tj. ko mu se na vrata pojavi.

 

E sada, druga stvar je što advokati koji rade po sudskoj tarifi ne mogu da opstanu, a oni što uzimaju procente deru klijente pa opstaju, neki se čak i bogate (kao onomad Fila i slični njemu).

 

Vidim da je ovde vlada neka atmosfera ogorčenosti na advokate, ali mi nije jasno, jer kako bi ljudi završavali gomilu parnica da nije tih advokata, pa nisu se baš svi bavili samo nekretninama. A i ta njihova zarada je zarada koju klijenti i država dopuštaju, počev od poreza, završavajući se sa "zatvaranjem" parnice ili suđenja. Kako god okrenemo vraćamo se na korumpirano društvo i građane koji to koriste, jer im se može ili ne nemaju izbora.#43 Gant

Gant
 • Members
 • 6,346 posts

Posted 09 November 2014 - 21:40

Situacija potpuno ista kao i u svakom drugom segmentu drustva. Potpuno rasulo gde je svako sve radio, sta stigne.

I sada se krenulo sa nekim sredjivanjem i pocelo svakog da boli.

 

Isto ti je i sa agencijama za nekretnine, ima in na stotine u Beogradu, a kada budu morali da ispune uslove porpisane zakonom, da placaju porez, uplacuju osiguranja, placaju licencirane radnike nece ih biti vise od 20 legalni, ako ih bude i toliko.

 

Opet isto kao sa zemljoradnicima, nece da se udruzuju, svako hoce svoje, a svi sitni zemljoposednici i tako sitni ne mogu da opstanu.

 

Kako svima u drustvu, tako i advokatima. Nije da nisu posteni, nije da veliki deo njih ne radi dobro svoj posao, ali ih boli sto se promene desavaju, sto moraju da se usavrsavaju, specijalizuju, ulazu novac, udruzuju se da bi radili. Kod nas su svi navikli da rade sve sto ti dopadne ruke. Pa valjda je vreme da se to zaustavi.

Tako da niko nije ogorcen toliko na advokate kao advokate, nego sto sada prosto brane zastarelost i situaciju u kojima su neki puno krali, a sto kazes ovi sitni su mogli samo da cute da ne bi nastradali i izgubili i mrvice. Kako moze biti lose uvodjenje evropskog sistema koje se primenjuju u citavoj EU u ciji sistem mi ulazimo. Ovo je cisto cuvanje dobrih pozicija nekih u kriminalu, a on je najveci bio u nekretninama. Pod nekretninama se ne misli samo na stanove, vec i na kupovinu zemljista preko preduzeca, time su se godinama unazad sa svojim timovima bavili Miskovic, Kostic, Beko. Na tim tajnovitim kupoprodajama zgrnuli su bukvalno milijarde evra a da su kroz pravne rupe izbegli mnogo raznoraznih placanja drzavi.#44 babyW

babyW
 • Members
 • 4,672 posts

Posted 09 November 2014 - 22:04

 Pa valjda je vreme da se to zaustavi.

 

Vreme je bilo i pre 15 godina da se zaustavi u začetku. Ja samo gledam na istoriju donošenja novih zakona koji se medijski provlače kao nešto što treba nešto da uredi, a još ništa nije uređeno, ama ni jedan jedini segment društva. Novim zakonima se uglavnom "organizovala" neka nova pljačka naroda.

 

Ono iz prošlog posta što si napisao kako je ministar ( :ajme: ) rekao da se nisu javili na oglas, to je isto kao i kada je pre par meseci bilo priče od premijera u stilu "eto, mi smo dali oglas za lekara u zatvoru a niko se nije javio"... Malo sutra se nije javio, gde li je bio taj oglas objavljen, ko ga je video i/ili su uslovi posla bili takvi da niko iz stranke nije želeo da prihvati takav posao, logično niko ni van stranke. Kome treba posao koji će da ga košta.

 

Sve su to priče koje mi treba da progutamo. Ja jesam za jedno sistemsko uređenje i to pod hitno, ali ovo što gledam je samo uvođenje sve većeg i sve skupljeg haosa. Mislim, ako nisu sposobni lepo na'rane svinje i ništa ne diraju, al' izemliga, onda se vidi da ništa ne rade.


Edited by baby-boom, 09 November 2014 - 22:06.


#45 Gant

Gant
 • Members
 • 6,346 posts

Posted 09 November 2014 - 22:15

Ali to je sistem koji vec funkcionise u Republici Srpskoj, Crnoj Gori, Rumuniji, Bugarskoj.

To je zakon koji je donesen 2011. godine samo se nije primenio. Ministar opravdano pita zasto se niko nije bunio sve ove godine?

Zasto se cekao dan primene?

Nije ovo Selakovicev zakon, ovaj zakon je evropski koji je donela jos Malovicka.

Ljudi godinama ne mogu da poloze te ispite.

 

Podsetimo, Zakon o javnom beležništvu donet je u maju 2011. godine u vreme vlade Mirka Cvetkovića, a prvobitno je bilo predviđeno da njegova primena počne 1. septembra 2012. godine. U avgustu 2012. godine odložen je početak primene zakona za 1. mart 2013. Međutim, pošto dovoljan broj nije položio javnobeležnički ispit, nije mogao biti raspisan konkurs niti da se imenuju notari, pa je primena zakona odložena za još godinu dana.

 

Vlada je u obrazloženju predloženih izmena zakona navela da 1. marta nije moguće obezbediti uslove za primenu zakona, jer je nedovoljan broj kandidata položio javnobeležnički ispit, što je uslov za raspisivanje konkursa i imenovanje javnih beležnika, kao i za osnivanje Javnobeležničke komore.

 

Snežana Malović, bivša ministarka pravde i funkcionerka Demokratske stranke, kaže za Danas da odlaganje primene ovog zakona nije u skladu sa stavom aktuelne vlade o privlačenju investicija i stvaranju povoljnog poslovnog okruženja.

- Primena Zakona o javnom beležništvu je veoma važna za poslovno okruženje i samim tim privlačenje investicija, jer doprinosi bržem obavljanju poslova bitnih za ovu sferu društvenog života, kao što je overa isprava, sačinjavanje određenih ugovora i slično, ukazuje Malovićeva.

Prema njenim rečima, javno beležništvo kao pravosudna profesija ima svoje mesto u većini evropskih zemalja, a Srbija je poslednja zemlja u regionu koja je usvojila ovaj zakon.

Kako bi se sprečili raniji problemi i događaji, kada su pojedini stanovi prodavani dva puta zbog lošeg sistema overe dokumenata, naša sagovornica ističe da je potrebno obaviti umrežavanje notara, što nova vlada i Ministarstvo pravde još nisu uradili.

 

http://www.danas.rs/...?news_id=256494

 

 

Poslednji u Evropi donosimo zakon jos odavno, a niko ne zeli da ga primeni, pa to je jedan blagi uzas i katastrofa.

Ponasamo se kao mazohisti prema sebi, kao da nekog drugog briga za nas. Moramo uci u sistem Evrope i kraj. Naravno da ce biti problema, ali ovo mora da se radi.