Jump to content


Photo
- - - - -

Podrzavate li štrajk ADVOKATA


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
90 replies to this topic

#61 Gant

Gant
  • Members
  • 6,346 posts

Posted 10 November 2014 - 15:14

Podržavam štrajk uperen protiv notara za konkretni slučaj

 

Problem je sto ovo zapravo nije strajk protiv notara, to je samo iskorisceno da nastave svoju dugogodisnju borbu protiv fiskalizacije.

Znamo da su godinama to uspevali, nijedna vlast nije uspela da ih dovede u fiskalni sistem.

Ova je to sa notarima uvela i oni sada na konto notara opet ruse fiskalizaciju.

 

Neka onaj nemusti advokat iz emisije izadje pred javnost i neka kaze - hajde da sistem sa notarima bude postepen i da svi radimo isto kao oni, bice veca konkurencija i nize cene, a bice posao raspodeljen na sve. U tom slucaju, kao i notari, umrezicemo se u sudski sistem i placacemo PDV kao oni.

 

E to je caka, nece to oni nikad. Njima je problem fiskalizacija koja se pokusava jos od 2000.-te godine, a sada je prvi put uvedena.



#62 Lucius Tarquinius

Lucius Tarquinius
  • Members
  • 227 posts

Posted 10 November 2014 - 15:43

... a sada je prvi put uvedena.

 

Pa nije uvedena fiskalizacija. Pokušalo se sa povećanjem paušalnog poreza od 200-300%. Dakle, opet bi najgore prošao "mali advokat", koji čini 70-80% ukupnog broja advokata.

 

Zakon o javnom beležništvu jeste donet 2011. godine ali je izvorna verzija predviđala isključivu nadležnost notara kada su u pitanju poslovno nesposobna lica. A onda je počev od 2012. godine pretrpeo par izmena, na osnovu kojih je uvedena isključiva nadležnost notara za sastavljanje svih ugovora o prometu nepokretnosti. Takođe, promenjeni su i drugi zakoni, kao Zakon o prometu nepokretnosti, i to po hitnom postupku, bez javne rasprave, 31.08.2014. godine, dan pred početak rada notara, a kojim je uvedeno da je svaki ugovor o prometu nepokretnosti koji nije zaključen u formi javnobeležničkog zapisa ništav i ne proizvodi pravno dejstvo.

 

A koliko je grešaka načinjeno u celokupnom procesu uvođenja notarskog sistema, pokazuje i činjenica da je Zakonom o javnom beležništvu predviđeno da ugovor o doživotnom izdržavanju sastavlja isključivo notar, dok su zaboravili da promene Zakon o nasleđivanju po kome se takav ugovor može zaključiti (može ga sastaviti svako, ali podleže sudskoj proveri) samo pred vanparničnim sudijom.

 

A tek ovaj cirkus sa famoznih 30% koliko po najnovijim izmenama notari moraju da uplate u budžet države. Zašto baš 30%? I zašto tako nešto nije inicijalno predviđeno, već se menja zakon mesec dana posle početka primene? Da nije bilo cele halabuke i obustave rada advokata, ceo profit bi zadržali notari osnosno ljudi iz vlasti koji su ih imenovali. 

 



#63 Lucius Tarquinius

Lucius Tarquinius
  • Members
  • 227 posts

Posted 10 November 2014 - 15:45

Problem je sto ovo zapravo nije strajk protiv notara...

 

Nije štrajk protiv notara, ali je štrajk protiv aktuelnog oblika notarijata.

 

Neka onaj nemusti advokat iz emisije izadje pred javnost i neka kaze - hajde da sistem sa notarima bude postepen i da svi radimo isto kao oni...

 

Upravo to i kaže Dragoljub Đorđević, predsednik Advokatske komore Srbije. Stvar je u tome što ministar ne sme sa njime da raspravlja u TV emisijama i svako gostovanje uslovljava drugim predstavnikom advokature.

 

http://media.rtv.rs/...n-na-jedan/8318


Edited by Lucius Tarquinius, 10 November 2014 - 16:03.


#64 Gant

Gant
  • Members
  • 6,346 posts

Posted 10 November 2014 - 16:24

Pa nije uvedena fiskalizacija.

 

Pa jeste kroz notare. Oni su pravnici koji placaju PDV na svaki pojedinacni ugovor koji mora uci u  sistem drzave.

To bi potencijalno mogao biti svaki drugi advokat. Neka pristane i on na fiskalizaciju, a onda ce mu se dodeliti deo poslova notara.

Ovako bi drzava ispala totalno luda da bilo sta izvlaci iz notarijata i daje advokatima da rade i dalje na crno.

 

Gresaka ce biti, promena ce biti.

 

Moze se pricati o preraspodeli poslova, mogu se samo neki najbitniji segmenti ostaviti notarima, poput nekretnina. Cena ce se menjati vremenom kada se vidi koliki su prihodi, koliko uopste ima posla. Advokati sada u pricu bez fiskalne kase ne mogu da ulaze jer bi to zaista bilo glupo.

 

Zasto bi sada bilo koji pojedinac u ovoj drzavi to podrzao?

Ja kupim nesto svercovano na pijaci zato sto je bez poreza, ali ne podrzavam sto drzava ne reaguje na ulicnu prodaju jer znam da na duze staze taj sistem nece valjati i propascemo. Tako ne vidim ko bi podrzao stav advokata da ne placaju porez drzavi.

 

Cak je i za njih bolji ako gledas logicki. Pausalni platis ako imas posla i ako nemas posla.

Klasican PDV platices samo na usluge koje si pruzio i zaradio. A problem je sto imas krimi advokatske kancelarije koje obrcu stotine miliona evra na nekretninama i zemljistu, a porez plate par stotina evra. To ne moze.



#65 babyW

babyW
  • Members
  • 4,672 posts

Posted 10 November 2014 - 16:43

Gant, mi se uopšte ne razumemo, a nerazumevanje kreće od činjece da ti krećeš od stavke "porez", ja krećem od stavke "sistem". Dogod ima muljačine i ne sredi se sistem, od samog vrha pa na dole, neće se ništa promeniti. U ovom slučaju oko nekretnina neće muljati kao do sada advokati (iako se do sada to moglo sve obavljati i bez advokata), nego će muljati notari, jer im sistem to dopušta, jer poreske pare završavaju svuda samo ne gde treba. Vrzino kolo.



#66 Gant

Gant
  • Members
  • 6,346 posts

Posted 10 November 2014 - 17:28

"Sistem" ne pravimo mi. Pravi ga EU, nasi ministri samo idu na raportiranje tamo.

Nismo mi smislili notare. Nismo mi sami odredili sta ce da rade, sigurno je EU takstativno navela stavke koje se moraju kontrolisati i oporezovati.

Muljanje se ne moze zasutaviti ako se nista ne menja, a to advokati hoce.

 

Uopste nije tacno da ce sve biti isto. Do sada ti je papire proveravao advokat koga platis i ti mu verujes da ti je dobro pregledao. Imas li dokaz da je pregledao, imas li dokaz da si platio uslugu? Pa nemas. Overis Ugovor u sudu koji nista ne garantuje sem da su potpisnici oni koji su se pojavili.

 

Notar bar lupi taj pecat koji ima vecu tezinu, sve je proslo kroz proceduru, tvoje placanje i kakve si usluge dobio.

Bar si kao pojedinac sutra mnogo zasticeniji u nekom sporu (i ako ministar kaze da nema spora jer je sudska overa po jacini jednaka pravosnaznoj odluci sudije). Ovako sa advokatom - golo nista.

 

Notarski sistem je svuda u Evropi i on je dobar. Advokati placaju porez svuda u Evropi, negde su fiskalne kase, negde je sistem tako finansijski usavrsen da nema sanse da ti nesto advokat naplati mimo banke, ugovora i sl.

 

Kes placanje bez fiskalnog racuna u ovoj drzavi mora da nestane. To je osnovno pravilo dobrog finansijskog  sistema.

A ako to ne radi pravosudni sistem, izem ti drzavu.


Edited by Gant, 10 November 2014 - 17:31.


#67 Mama_mia

Mama_mia
  • Members
  • 4,639 posts

Posted 10 November 2014 - 17:50

 S toga podržavam štrajk

 

sada sam sigurna da vecina podrzava strajk



#68 babyW

babyW
  • Members
  • 4,672 posts

Posted 10 November 2014 - 17:53

"Sistem" ne pravimo mi. Pravi ga EU, nasi ministri samo idu na raportiranje tamo.

 

Sistem pravimo mi, sistem je način funkcionisanja svih društvenih i državnih sfera u jednoj zemlji. Ovde ništa ne funkcioniše jer je prekorumpirano i niko to ne zaustavlja, nego se otvaraju novi načini gde će korupcija tek da hvata zamaha.

 

Ako si mislio na zakone, ne, svaka država ima svoje zakone, a ako želimo da budemo deo neke druge zajednice, tipa EU, onda zakoni bi trebalo da se usklada, a kod nas ih uglavnom prepišu, pa to onda ne može da funkcioniše.



#69 Mama_mia

Mama_mia
  • Members
  • 4,639 posts

Posted 10 November 2014 - 18:09

Gant, mi se uopšte ne razumemo, a nerazumevanje kreće od činjece da ti krećeš od stavke "porez", ja krećem od stavke "sistem". Dogod ima muljačine i ne sredi se sistem,

 

...ako prvo podrzis strajk, pa onda kazes da ne podrzavas sistem, pa onda da nemas nista protiv notara

ali da ipak imas delimicno nesto protiv pa razumes pa ne razumes

:lol+:

dakle zar tebi nije jasno da se godinama i tavori upravo zbog takvog delimicno podrazavajuceg i delimicno pljuckajuceg stava

koji se budi u zavisnosti od toga ciji licni interes je u pitanju ... kad je advokatima ok. oni takav sistem podrzavaju, kad je tebi ok  i ti takav sistem podrzavas i sta vas onda briga da li je on truo

 

- prosecni glasac, glas vecine i vecina uopste je oduvek podgrejavala sistem

na koji se zali samo kad ga direktno dotakne ili kad pomisli da je to vecinski korektan stav



#70 Lucius Tarquinius

Lucius Tarquinius
  • Members
  • 227 posts

Posted 10 November 2014 - 20:00

...i ako ministar kaze da nema spora jer je sudska overa po jacini jednaka pravosnaznoj odluci sudije...

 

:ajme:

 

Ovo sam čuo više puta - da je zaista rekao da je notarska overa po snazi jednaka pravnosnažnoj sudskoj odluci. Jadna je država koja za ministra pravde ima osobu koja izjavi ovakvu glupost i ostane živ. Još jedan razlog da ne verujem sistemu koji Nikollah zagovara - ili zna a masno laže jer mu ide u prilog, ili je totalni šarlatan u stručnom smislu.

 

Sreća pa neće još dugo biti ministar...

 

Notarski sistem je svuda u Evropi i on je dobar.

 

Gante, ne postoji jedan jedini notarski sistem. Notarijat ima mnogo modaliteta. Ni sama Nemačka na svojoj teritoriji nema jedinstven oblik notarijata. Ovaj naš, koji je u primeni i u Republici Srpskoj i Crnog Gori, je neustavan i predstavlja kršenje bazičnih pravnih postulata, a sve u cilju ogromne zarade pojedinaca koji stoje iza njega.

 

Evo ovde možete čuti i drugu stranu:

 

http://protestadvokata.org



#71 Lucius Tarquinius

Lucius Tarquinius
  • Members
  • 227 posts

Posted 10 November 2014 - 20:06

Kad već pomenusmo EU i Nemačku:

 

Vilhem: Nemačka Vlada ne stoji iza notarskog sistema u Srbiji

 

Pošto je, kako se navodi, predsednik AKS informisao nemačkog ambasadora o dvomesečnom protestu advokata zbog nezadovoljstva usvojenim zakononskim rešenjima, koje smatraju neustavnim i nezakonitim, Vilhem je rekao da Vlada Nemačke ne stoji iza uvođenja sistema javnih beležnika u Srbiji.

 

http://www.blic.rs/V...istema-u-Srbiji



#72 babyW

babyW
  • Members
  • 4,672 posts

Posted 10 November 2014 - 20:21

...ako prvo podrzis strajk, pa onda kazes da ne podrzavas sistem, pa onda da nemas nista protiv notara

ali da ipak imas delimicno nesto protiv pa razumes pa ne razumes

:lol+:

dakle zar tebi nije jasno da se godinama i tavori upravo zbog takvog delimicno podrazavajuceg i delimicno pljuckajuceg stava

koji se budi u zavisnosti od toga ciji licni interes je u pitanju ... kad je advokatima ok. oni takav sistem podrzavaju, kad je tebi ok  i ti takav sistem podrzavas i sta vas onda briga da li je on truo

 

- prosecni glasac, glas vecine i vecina uopste je oduvek podgrejavala sistem

na koji se zali samo kad ga direktno dotakne ili kad pomisli da je to vecinski korektan stav

 

Očito da nisam ni trebala da očekujem da razumeš napisano.



#73 babyW

babyW
  • Members
  • 4,672 posts

Posted 10 November 2014 - 20:55


dakle zar tebi nije jasno da se godinama i tavori upravo zbog takvog delimicno podrazavajuceg i delimicno pljuckajuceg stava

koji se budi u zavisnosti od toga ciji licni interes je u pitanju ... kad je advokatima ok. oni takav sistem podrzavaju, kad je tebi ok  i ti takav sistem podrzavas i sta vas onda briga da li je on truo

 

- prosecni glasac, glas vecine i vecina uopste je oduvek podgrejavala sistem

na koji se zali samo kad ga direktno dotakne ili kad pomisli da je to vecinski korektan stav

 

Ajd, pošto ovde ima trunke normalnosti u postu da ti odgovorim. Pljuckanje nema nikakve veze sa sistemom koji kroje vladajuće partije, čak ni glasanje nema nikakve veze, jer se ispostavlja da svi rade isto, nijanse su u pitanju (nadam se da nećeš potezati ponovo Tadića). Vladajuće partije prave sistemski haos jer oni tako jedino mogu da muljaju, za neke muljačine znamo, za neke ne, a neke ćemo tek da otkrijemo vremenom, kasno naravno.

 

Zakoni koji se donose u poslenjih desetak godina su kao neki zakoni koji bi trebalo da budu u skladu sa evropskim zakonima, pa su često neusklađeni sa već postojećim zakonima i ustavom, tako da stvaraju ogromne rupe koje pored sve moguće nemanja želje da se u nekim slučajevima ipak ne sprovode, često nije ni moguće da se dođe do nekog zakonskog rezultata.

 

Većina zakona donesenih u tih poslednjih desetak godina su se odnosili na naplatu i kažnjavanje, prevedeno, da popunjavaju budžet, a suštninski zakoni nisu menjani, ili se presporo donose. Treće, jako često zakone prepisuju od reči do reči iz neke evropske zemlje, a kao takvi su na trenutnu situaciju u zemlji nesprovodivi i nemaju nikakvu specijalnu funkciju osim da se nalaze u zakoniku ili službenom listu.

 

Dogod sudstvo nije nezavisno od vladajućih partija nemoguće je 1. doneti ispravne i funcionalne zakone, 2. sprovoditi čak i funkcionalne zakone kako to dolikuje. Korupcija je svuda, najveća u pravnom sistemu. Čemu onda bilo koji zakon? Šta on suštinski menja?

 

Za početak treba uvesti nezavisno sudstvo, zatim po ustavu svi treba da budu jednaki pod tim zakonom, a onda menjati, prilagođavati zakone i sprovoditi ih.

 

Što se tiče advokata i ove trenutne situacije da, podržavam, jer trenutno uvođenje notara na ovakva vrata i ovakav način ne vodi uređenju i sređivanju sistema nego novom haosu. Evo primer gore pomenutih 4 niška notara. 4 notara na grad od pola miliona stanovnika?! Šta misliš, koliko će ljudi trebati da čekaju da dođu na red i završe nešto što je do sada moglo da se završi i lično ili pomoću bilo kog advokata? Pritom će se plaćati desetostruku, a do sada ustvari nije ni moralo da se plaća ako radiš sam.

Misliš li da će notari biti imuni na to da se doplati još malo više da se uđe preko reda u rešavanju papira? Nema šanse, i oni su Srbi koji žive pod istim sistemom kao i advokati.

 

To što će oni plaćati porez nema nikakve veze sa tim da će to izostaviti korupciju, tim više, ustvari će je povećati.

 

Ne znam da li ti je jasnije, ali ja više i duže ne mogu da kucam, a to što ti sve povezuješ sa glasanjem to u ovom slučaju nema ama baš nikave veze sa bilo čim. Niko do sada nije pokazao istinsku volju da bar smanji korupciju od vladajućih.

 

Uvek nešto zaboravim, samo da dodam. To što Gant misli da će nešto da se sredi od plaćanja poreza, ne paušalnog nego po učinku, on neće imati u ovakvom sistemu ama baš ništa. Neće mu ni dalje očistiti ulicu, srediti bolnicu niti školu. Sve će ostati isto, samo je budžet manji, a i taj budžet koristi uglavnom političarima da uduvavaju pa se tale sa kojekakvim subvencijama, sve suštinsko se plaća i krpi iz pozajmica.


Edited by baby-boom, 10 November 2014 - 20:57.


#74 babyW

babyW
  • Members
  • 4,672 posts

Posted 10 November 2014 - 21:08

Evo jedan interesantan tekst docenta pravnog fakulteta i člana tima za izradu zakona:

 

http://www.euractiv....proseeno-struni

 

 

On je istakao da glavni problem u vezi sa budućim radom notara nije stručnost, već kontrola etičkog integriteta notara i savesnosti u obavljanju posla.

 

 

Živković je istakao da glavni problem u vezi sa budućim radom notara nije stručnost, već kontrola etičkog integriteta notara i savesnosti u obavljanju posla.

 

U prehodnoj rečenici je rekao da je to najteži ispit, a sada se oslanja na savest notara.

 

 

Kako je rekao, osnov zloupotrebe notarske službe je "grmazivost" jer su notari "fina profesija, društveno prestižna, koja omogućava natprosečan život u materijalnom smislu i samo neko ko je gramziv će nastojati odmah da ukrade i zaradi".

 

 

Da li ovi ljudi polažu ispite za notare, pored već postojeće fakultetske diplome ili polažu ispit iz finoće, kulture i poštenja?!

 

Ali kako kaže, on je optimista. :kece:

 

I dalje nisam protiv notara, ali ovo je cirkus.



#75 vilhelmina

vilhelmina
  • Members
  • 11,937 posts

Posted 10 November 2014 - 21:10

...a praksa je da advokati naplacaju po dogovoru sa klijentom i u zavisnosti od platezne mogucnosti klijenta

...tax free, bez fiskalnog...moj advokat tako radi, ali je divan baja stvarno.

 

nisu ludi da se to promeni

 

S ovakvim klijentima, buducnost srpskih advokata je zagarantovana. Nista ne pitaju, kakav crni racun, sve burazerski, pa ljudi smo bre....