Jump to content


Photo
- - - - -

Kupovina stana na moru u Grckoj


 • Please log in to reply
652 replies to this topic

#616 akiro

akiro
 • Members
 • 1,090 posts

Posted 05 November 2017 - 21:42

Pitanje za kolege koji su se već skućili u Grčkoj. Šta je najbolja opcija za internet u periodu od 2-4 meseca godišnje. Bilo bi dobro da bude unlimited makar i sa ograničenim protokom tj manjom brzinom. Koje opcije postoje bez ugovorne obaveze koja bi se merila u godinama?

Video tek danas pa odgovor sa zakasnjenjem. Unlimited i bez ugovorne obaveze teško da ide zajedno. Na temu bez ugovorne obaveze: ja sam do sada koristio Wind-ove kartice, Ove godine su bile u jednom delu perioda boravka i 16Gb za 20 eura. Za posao, Viber i Skype dovoljno da uzmeš tri kartice za ceo period od tri meseca. Van nepredvidivih sezonskih popusta, regularno ide 25 Eura za 6Gb sa rokom upotrebe 3 meseca od dana aktiviranja (zgodno za Tablet, koji malo troši) ili 5Gb za 18 Eura sa rokom upotrebe (od trenutka aktiviranja) mesec dana. To ti je sve bez ugovorne obaveze. E, sad, ako gledaš košarku i tenis preko interneta, ta opcija može da postane i prilično skupa.

 

Na temu flat-rate odnosno unlimited, ali sa ugovorom: na tri do cetiri meseca godišnje nema ništa. ima Cosmote (Ote-ova firma) Double Play for country home, koji koristiš i plaćaš 6 meseci godišnje, 1 jun do 30 septembar i još po nešto oko Božića i Uskrsa. Imaš tu opcije 4 Mb i 24 Mb. jedno 17 Eura mesečno, drugo oko 22. https://www.cosmote....Id=prod730026Ugovorna obaveza je valjda 12 meseci.

 

Ovo zadnje planiram iduće sezone da uvedem jer će me isto ili manje koštati u odnosu na kartice, a mogu pored poslovne i komunikacione upotrebe interneta uz neki jeftin IPTV paket da hvatam nekih 3000 programa, uključujući i naše, pa mirna bačka za tenis i košarku, ali i vesti.

 

U mom selu, na žalost, samo Ote/Cosmote za sada pokriva ADSL (kablovskog interneta ni nema). Moraš da proveriš, koji provajderi pokrivaju tvoj reon. Uglavnom će svuda biti Ote/Cosmote, jer je državna firma, a gde imaš sreće, možda su u ponudi i Vodafone i Wind. Za ove zadnje nisam proveravao šta imaju u ponudi od flat-rate-a, jer ih nažalost nemam u izboru za ADSL.

 

Proveri, šta je kod tebe raspoloživo.

 

Pozdrav


Edited by akiro, 06 November 2017 - 01:17.

 • 1

#617 akiro

akiro
 • Members
 • 1,090 posts

Posted 05 November 2017 - 22:06

Kako se krecu cene nekretnina u Grckoj? Je li kupovina tamo bila dobra finansijska investicija ili ne?

 4 sezone po 90 dana, odnosno prva sezona je bila preko 5 meseci, znaci grubo negde 450 dana u prvoklasnom smeštaju na odličnoj lokaciji, i.e. minimum 120 Eura dnevno bi bio takav apartman, pa računaj. A ovo ću koristiti još jedno 30 godina, koliko mislim da ću još živeti i biti pokretan.Još jedno tri godine pa ću samo boravcima isplatiti cenu kupovine i opremanja. To je znači oko 7 godina, opremanje uključeno u računicu. Uživanje u stanu opremljenom tačno u milimetar po našoj meri i potrebi i u higijeni, kakvu mi želimo, a ne hotelskoj (šta da ti kažem, žena i ja smo opsesivci i mrzimo da spavamo na nečemu, što je bilo ko drugi koristio, ma kako god da je čišćeno) - to je već priceless.

 

Uz to su, po svoj prilici, za našu lokaciju i cene malo skočile (po informacijama prodavca, koji ima još jedan stan/predzadnji je letos prodao, i koji ne samo da ne popušta u cenama, već ih je malo i podigao). Naše selo je delimično zaštićeno kao arheološka lokacija i ne pruža mnogo prostora za beskonačnu "Budvanizaciju" (Pefkohorizaciju, Haniotizaciju), kao neka druga mesta. Shodno tome, cene su stabilne i mogu samo da rastu. Za druga mesta nisam ni gledao kako se kreću cene. Svoj posao sam obavio. Treba samo pažljivo birati i ne zaletati se za bullshit prividnog bescenja. Iole kvalitet (lokacije i gradnje) je minimum minimuma 1.200 Eur/m2, pre će biti 1.500 Eur/m2. I sa takvom investicijom je čovek miran na duži rok.


Edited by akiro, 06 November 2017 - 01:18.

 • 1

#618 Nataly14

Nataly14
 • Members
 • 198 posts

Posted 06 November 2017 - 23:10

Evo i mene sa utiscima posle 3 godine :)

 

Pošto verujem da to mnoge zanima, i dalje ne iznajmljujemo stan već boravimo u njemu maksimalno koliko možemo tokom leta (nekad i proleća ili jeseni). 

 

Muž je svake godine i svakim novim odlaskom tamo sve srećniji i zadovoljniji dok sam ja kao i na početku ostala u fazi "Ok je što imamo stan tamo, ali i da ga nemamo preživeli bismo". Ako želim da budem krajnje realna moram da priznam da nam boravci tamo fenomenalno prijaju, više se družimo sa ljudima nego ovde, više vremena provodimo napolju nego ovde, generalno mnogo više se krećemo nego ovde i dosta smo opušteniji. Svako leto nam bukvalno proleti. 

 

Primetila sam i da kako godine idu ipak sve manje trčimo na plažu i sve manje koristimo bazen. Valjda zato što je tu na domak ruke pa nisi više željan nečega što možeš da imaš kad hoćeš  :) . Ali smo zato u Grčkoj obišli još nekoliko lepih destinacija koje možda nikada ne bi obišili da nismo kupili stan ovde.

Dok smo u Grčkoj ne trošimo nešto drastično više novca mesečno nego što trošimo kada smo u Srbiji tako da kada su u pitanju troškovi života skoro je pa isto. Ako poredimo na letovanjima smo ranije dok nismo imali stan mnogo više trošili što je i logično, bar kod nas, jer smo na letovanjima češće jeli napolju, mnogo više posećivali plaže na kojima se plaćaju ležaljke, više goriva trošili itd... Dok se sada desi da po 2-3 nedelje ne odemo ni na jednu drugu plažu osim naše u mestu, gde imamo svoje ležaljke i nosimo svoje piće.

 

Ja ne pratim zaista cene stanova, jer je to nešto što pratimo isključivo kada hoćemo da kupimo nekretninu pa nas tada i zanima. Poslednji stan u našoj zgradi je prodat proletos, ali nisam sigurna po kojoj ceni (bezveze mi je bilo da pitam ljude). Taj čovek je od našeg konstruktora kupovao ranije i neke stanove u Solunu pa je vrlo moguće da je dobio neki popust, ali opet kažem nisam sigurna.

 

Ali sudeći po ovome što Akiro kaže da je poslednji stan u njegovoj zgradi prodat skoro i to po višoj ceni, a i u mojoj isto tako, rekla bih da firme baš i ne trče da ih pošto-poto prodaju već to prilično opušteno rade i u trenutku kada procene da mogu da dobiju veću cenu. Pretpostavljam da je kod privatnih vlasnika stanova drugačija situacija, jer je njima novac potreban mnogo brže. Još nisam čula da neki od vlasnika stanova više godina ne uspeva da ga proda kao što je slučaj recimo kod nas u Srbiji.

 

Na novčanu dobit strogo orijentisanim investitorima sa ovog foruma verovatno ovo ništa ne znači, ali za našu porodicu konkretno ovo je odlična investicija, jer je smatramo prvenstveno investicijom u našu sreću (malo patetike nije na odmet)  :)

 

Što se tiče finansijske strane, nismo zaradili kao što je bio prvobitni plan, ali kao što potvrđuje i Akiro, nismo ni u nekom minusu. Sve u svemu, nismo se pokajali zbog kupovine i opet ponavljam, da imamo mogućnosti sutra bismo kupili još jedan stan u blizini samo za izdavanje, a ovaj bi ostavili za naš boravak.


 • 3

#619 darth bane

darth bane
 • Members
 • 7,203 posts

Posted 26 November 2017 - 07:43

Jedno pitanje: sta mislite o onim super - jefitnim stanovima u centru Atine ili Soluna (5 000-10 000 evra)?

Jeste da izgledaju kao da je pala bomba, ali sa par hiljade evra to bi se sve moglo renovirati!

Poz.


 • 0

#620 akiro

akiro
 • Members
 • 1,090 posts

Posted 27 November 2017 - 00:52

Jedno pitanje: sta mislite o onim super - jefitnim stanovima u centru Atine ili Soluna (5 000-10 000 evra)?

Jeste da izgledaju kao da je pala bomba, ali sa par hiljade evra to bi se sve moglo renovirati!

Poz.

Raspitaj se prvo za poreze u centrima gradova. Mesta na moru, pa makar i najluksuznija, se tarifiraju kao selendre. Za gradove priča stoji malo drugačije. Meni je neki poznanik Grk pričao svojevremeno da za stan od 115m2 na Pireju (dobra lokacija, ali svakako ne centar Atine) plaća nešto oko 1.200 Eura godišnje. Čuo sam i od drugih ali bez konkretnih brojki.

 

Drugo, masa toga najjeftinijeg su polusutereni. Ako zanemarimo bezbednosna pitanja takvog stana, ostaje činjenica da u Solunu i Atini u polusuterenu (doduše i van njega) nećeš baš udisati morski vazduh.

 

Na kraju, cene u Grčkoj kao i cene grčkih majstora (a Rumuni i Albanci lepo slede primer grčkih kolega) nešto ne govore o tome da ćeš neku straćaru dovesti na pristojan nivo za male pare. Hint: zamena grejača na bojleru kao i zamena dva kratka creva iz zida ka bojleru 50 ojrića. Dovoz i montaža kuhinje 3 metra 200 ojrića (još smo dobili kao povlašćenu cenu, šta li je "regularna"). Majstore računaj bar dvostruko u odnosu na srpske cene, materijal nešto se nađe i jeftinije a nešto i dosta skuplje. Zavisi i od veličine stana. Ako je nešto veći, moglo bi kompletno renoviranje i opremanje da te izađe skuplje nego sam stan.


 • 1

#621 darth bane

darth bane
 • Members
 • 7,203 posts

Posted 27 November 2017 - 05:33

Raspitaj se prvo za poreze u centrima gradova. Mesta na moru, pa makar i najluksuznija, se tarifiraju kao selendre. Za gradove priča stoji malo drugačije. Meni je neki poznanik Grk pričao svojevremeno da za stan od 115m2 na Pireju (dobra lokacija, ali svakako ne centar Atine) plaća nešto oko 1.200 Eura godišnje. Čuo sam i od drugih ali bez konkretnih brojki.

 

Drugo, masa toga najjeftinijeg su polusutereni. Ako zanemarimo bezbednosna pitanja takvog stana, ostaje činjenica da u Solunu i Atini u polusuterenu (doduše i van njega) nećeš baš udisati morski vazduh.

 

Na kraju, cene u Grčkoj kao i cene grčkih majstora (a Rumuni i Albanci lepo slede primer grčkih kolega) nešto ne govore o tome da ćeš neku straćaru dovesti na pristojan nivo za male pare. Hint: zamena grejača na bojleru kao i zamena dva kratka creva iz zida ka bojleru 50 ojrića. Dovoz i montaža kuhinje 3 metra 200 ojrića (još smo dobili kao povlašćenu cenu, šta li je "regularna"). Majstore računaj bar dvostruko u odnosu na srpske cene, materijal nešto se nađe i jeftinije a nešto i dosta skuplje. Zavisi i od veličine stana. Ako je nešto veći, moglo bi kompletno renoviranje i opremanje da te izađe skuplje nego sam stan.

 

Zahvaljuem na odgovoru. Cini mi se da da su ti "super - jefitni" mahom u suturenu. Ipak, cini se da za 20-ak hiljada evra moze da se nadje nesto pristojno. Drugo, eto i ja "bacim oko" s vremena na vreme da vidim sta se desava u Grkoj i cini mi se prvi put da su pale cene i u manjim gradovima e.g. Katerini ili Larisi?! Recimo u Larisi se vec moze naci jeftino po slicnoj ceni kao u Atini ili Solunu, a iznenadilo me da cak i u Katerini ima stanova za 20-ak hiljada ( do pre godinu dana nije ih bilo). Premda , da se razumemo, za 20-30k evra realno ne moze covek da ocekuje bog zna sta, , ali ipak, takva cena, pored mora ... deluje kao da je skoro dzabe! Plus, bez obzira na sve probleme i zajebancije koje su Grci imali u zadnjih 10-ak godina, ta zemlja je jos uvek za bar jedan rang ispred  Srbije , u svemu!


 • 0

#622 Nataly14

Nataly14
 • Members
 • 198 posts

Posted 27 November 2017 - 08:32

Kopiram od ranije deo objave agencije za nekretnine:
 
____________________________________________________________________
 
"... Radi se o nekretninama koje su: nelegalno izgrađene (¸¸na divlje¸¸), predviđene za rušenje, van urbane zone, pored odvoda za kanalizaciju, podrum ili polu podrum, magacin, ne poseduju Sertifikat o energetskom učinku (zagađenje životne sredine, ugljen dioksid, pregrevanje – što praktično znači da nije u skladu sa zakonom EU o ekološki pogodnom objeku – pogodnom ne samo za životnu sredinu već i za stanovanje), izgrađene `67, `78, `80 što praktično znači pre klimatskih promena i stupanja na snagu zakona EU o ekološkoj gradnji.
 
U slučaju da se kuća zaista nalazi na samoj plaži, ima 500 m2 placa, predivnu baštu i predivan pogled na more, neće koštati 10.000 ili 20.000 evra. I da je zaista toliko pala cena, od svih potencijalnih kupaca (a ne kupuju samo Srbi već i Rusi, Bugari, Mađari, Englezi, Nemci i građani ostalih zemalja), prodala bi se ako ne u danu, onda u prvih nekoliko dana od dana objavljivanja."

 • 0

#623 darth bane

darth bane
 • Members
 • 7,203 posts

Posted 27 November 2017 - 08:38

 

Kopiram od ranije deo objave agencije za nekretnine:
 
____________________________________________________________________
 
"... Radi se o nekretninama koje su: nelegalno izgrađene (¸¸na divlje¸¸), predviđene za rušenje, van urbane zone, pored odvoda za kanalizaciju, podrum ili polu podrum, magacin, ne poseduju Sertifikat o energetskom učinku (zagađenje životne sredine, ugljen dioksid, pregrevanje – što praktično znači da nije u skladu sa zakonom EU o ekološki pogodnom objeku – pogodnom ne samo za životnu sredinu već i za stanovanje), izgrađene `67, `78, `80 što praktično znači pre klimatskih promena i stupanja na snagu zakona EU o ekološkoj gradnji.
 
U slučaju da se kuća zaista nalazi na samoj plaži, ima 500 m2 placa, predivnu baštu i predivan pogled na more, neće koštati 10.000 ili 20.000 evra. I da je zaista toliko pala cena, od svih potencijalnih kupaca (a ne kupuju samo Srbi već i Rusi, Bugari, Mađari, Englezi, Nemci i građani ostalih zemalja), prodala bi se ako ne u danu, onda u prvih nekoliko dana od dana objavljivanja."

 

 

Ja pisem o stanovima, ne o kucama.


 • 0

#624 Nataly14

Nataly14
 • Members
 • 198 posts

Posted 27 November 2017 - 08:56

Odnosi se i na stanove, ne samo na kuce. 


 • 0

#625 eleniko

eleniko
 • Members
 • 30 posts

Posted 28 November 2017 - 12:38

naravno da kupovina nekretnine za mali novac podrazumeva mnoge kompromise pa i rizike. ni ja ziv nisam da vidim kako cu da isplivam iz moje situacije koja je na papiru jako dobra (kuca 100m2, plac 550m2 na kome moze da se gradi jos 120m2 u osnovi, stala 65m2 - sve za renoviranje za 34.000e, 550 metara od mora, 300e godisnji porez)


 • 0

#626 darth bane

darth bane
 • Members
 • 7,203 posts

Posted 28 November 2017 - 23:52

Kako ide sa kupovinom zemljista u Grckoj?


 • 0

#627 karidi

karidi
 • Members
 • 8 posts

Posted 05 December 2017 - 12:34

Sa gradnjom kuce smo poceli 19 septembra,sve gradjavinske dozvole i projekat su zavrseni na vreme,tako da je maximalno ispostovan dogovor o pocetku grdanje (obecano polovinom septembra)od strane vlasnika gradjevinske kompanije.Dinamika gradnje ide odlicno,vremenske prilike idealne za gradnju,tako da je termin plan od 100 dana do zavrsetka svih radova,vise nego izvestan,tako da planiram useljenje oko Nove godine.

Za vikend sam bio da izaberem plocice,unutrasnju stolariju,opremu za kupatila,boje...i prijatno se iznenadio koliko je vlasnik gradjavinske kopanije bio srdacan i ljubazan i nije skrtario na cenama,bez ikakvog natezanja i cenkanja sa njim smo uzeli sve prvoklasno,cak sta vise na njegovu sugestiju.

Plocice 20e po m2,slavine u kupatilima Grohe,unutrasnja vrata 360e...,tako da sam se vratio sa puno pozitivnih utisaka. Da ne pominjem sto savaki put kada dodjem , vodi me na ruckove,vecere i izlaske u grad,i to na najbolja i najskuplja mesta po Solunu i Halkidikiju,po godinama smo tu negde,tako da super uklapamo u svemu,cool lik skroz. I nijednom se nisam vratio is Grcke a da nije kupio neki poklon za suprugu i klinca.

Razumem ja da ce on zaraditi na meni na gradnji kuce,po mojoj proceni oko 8.000e,malo sam se bavio matematikom,sa obzirom da imam uvid u papire i otpremnice od gradjavinskog materijala,betona koliko kosta m3,armature...ali opet takvo gostoprimstvo i paznju nisam ocekivao.


Edited by karidi, 05 December 2017 - 12:38.

 • 4

#628 alberto.ascari

alberto.ascari
 • Members
 • 27,950 posts

Posted 05 December 2017 - 19:48

Sa gradnjom kuce smo poceli 19 septembra,sve gradjavinske dozvole i projekat su zavrseni na vreme,tako da je maximalno ispostovan dogovor o pocetku grdanje (obecano polovinom septembra)od strane vlasnika gradjevinske kompanije.Dinamika gradnje ide odlicno,vremenske prilike idealne za gradnju,tako da je termin plan od 100 dana do zavrsetka svih radova,vise nego izvestan,tako da planiram useljenje oko Nove godine.

Za vikend sam bio da izaberem plocice,unutrasnju stolariju,opremu za kupatila,boje...i prijatno se iznenadio koliko je vlasnik gradjavinske kopanije bio srdacan i ljubazan i nije skrtario na cenama,bez ikakvog natezanja i cenkanja sa njim smo uzeli sve prvoklasno,cak sta vise na njegovu sugestiju.

Plocice 20e po m2,slavine u kupatilima Grohe,unutrasnja vrata 360e...,tako da sam se vratio sa puno pozitivnih utisaka. Da ne pominjem sto savaki put kada dodjem , vodi me na ruckove,vecere i izlaske u grad,i to na najbolja i najskuplja mesta po Solunu i Halkidikiju,po godinama smo tu negde,tako da super uklapamo u svemu,cool lik skroz. I nijednom se nisam vratio is Grcke a da nije kupio neki poklon za suprugu i klinca.

Razumem ja da ce on zaraditi na meni na gradnji kuce,po mojoj proceni oko 8.000e,malo sam se bavio matematikom,sa obzirom da imam uvid u papire i otpremnice od gradjavinskog materijala,betona koliko kosta m3,armature...ali opet takvo gostoprimstvo i paznju nisam ocekivao.

 

 

Zaradi i restoran na tebi, kilo mesa košta 15 EUR a steak od 250g platiš 20 ojrića.

 

Tako to ne funkcioniše. Da je tako svi bi sve radili od materijala / delova / sirovina.

 

Neko je pisao gore troškovi za kuću cca 50 - 60k, ne hvataj me za reč, znači marža a ne zarada od 8k je nekih cca 15%. Ništa nemoralno ni lopovski, kad plati režije i amortizaciju, ostane mu možda 5% zarade pre oporezivanja.


 • 0

#629 eleniko

eleniko
 • Members
 • 30 posts

Posted 14 April 2018 - 23:56

i ovde radovi uveliko...

 

30185340_10156656611294252_1792171780_n.


 • 0

#630 alberto.ascari

alberto.ascari
 • Members
 • 27,950 posts

Posted 15 April 2018 - 12:08

Zaštita na radu 0.

Daj im ugovornu penalizaciju za nekorišćenje sredstava za zaštitu na radu i dodje te kuća džabe. :-)

Koliko je to daleko od mora/zadruge/kafane?
 • 0