S obzirom da smo mi gledali more (ne vece gradove) cene nisu nimalo niske, ali su realne. Odustali smo od kupovine manjeg stana u Beogradu zbog malih cena izdavanja i uopste pitanja izdavanja i problema koje to nosi sa sobom.
Stan koji mi planiramo da kupimo je u zgradi iz 2010., nikad nije useljen, vlasnici ostalih stanova su grci i vecinom rusi. U pitanju je stambeni kompleks od 3 zgrade sa zajednickim bazenom, igralistem za decu, delom za rostilj. Kompleks ima svog bastovana koji sredjuje cvece i zelenilo.
U stanu je nova kuhinja i ormani u sobama, u kuhinji postoji aspirator, a oni stavljaju i sporet i frizider.
U pitanju je mezoneta (stan na 2 sprata), povrsine 75m, cena je 78.500 EUR. Nalazi se 100m od mora u mestu koje ce se tek turisticki razvijati, sto ne znaci da vec ne postoji turizam u njemu.
Znači, biće nas još. Srpska kolonija na Halkidikiju raste. Čestitam na odluci. Svakako bolje nego trpeti kojekave podstanare u Beogradu za male pare. Međutim, situacija oko izdavanja u Grčkoj ima i svoje začkoljice, ako nemaš drugi stan tamo u kome boraviš.
Agencije će ti, koliko znam, rado hendlovati stan za 15-20%, ali neće se baviti čišćenjem, menjanjem posteljine, etc. One ti samo dovode klijente, a ostalo moraš sama da organizuješ (odnosno da platiš). Valjda se uvek nađe neko iz lokala za te poslove. Pitaš najbolje ostale stanare, baštovana, etc.
Najlakše ti je da radiš sa agencijama, našim ili grčkim, koje hendluju srpske turiste. Međutim, ako nisu već uveliko u tom mestu inače aktivne, teško da će slati nekog zbog samo jednog stana.
Ako je mesto tek u razvoju, verovatno ga radi tek mali broj agencija za sada. Druga je priča ako si u Haniotiju ili Pefkohoriju, gde Grci kod utakmice Srbija-Grčka otprilike ne smeju da se jave za reč. Uz gomilu drugih, hendlovaće ti svaka agencija i jedan pojedinačni stan. I tu su svim agencijama lokalni centri. Treba videti kakva je situacija na Sitoniji.
Ako ti je glavna namera izdavanje, možda prvo da vidiš sa agencijama, komšijama, etc, kako stvari funkcionišu za tu lokaciju. Ako uzimaš za sopstveno uživanje, nemaš te probleme.
U svakom slučaju - puno sreće.