Jump to content

Photo
- - - - -

Kupovina stana na moru u Grckoj

• Please log in to reply
661 replies to this topic

#16 akiro

akiro
  • Members
  • 1,111 posts

Posted 08 September 2014 - 17:07

S obzirom da smo mi gledali more (ne vece gradove) cene nisu nimalo niske, ali su realne. Odustali smo od kupovine manjeg stana u Beogradu zbog malih cena izdavanja i uopste pitanja izdavanja i problema koje to nosi sa sobom.

Stan koji mi planiramo da kupimo je u zgradi iz 2010., nikad nije useljen, vlasnici ostalih stanova su grci i vecinom rusi. U pitanju je stambeni kompleks od 3 zgrade sa zajednickim bazenom, igralistem za decu, delom za rostilj. Kompleks ima svog bastovana koji sredjuje cvece i zelenilo.

U stanu je nova kuhinja i ormani u sobama, u kuhinji postoji aspirator, a oni stavljaju i sporet i frizider.

U pitanju je mezoneta (stan na 2 sprata), povrsine 75m, cena je 78.500 EUR. Nalazi se 100m od mora u mestu koje ce se tek turisticki razvijati, sto ne znaci da vec ne postoji turizam u njemu.

Znači, biće nas još. Srpska kolonija na Halkidikiju raste. Čestitam na odluci. Svakako bolje nego trpeti kojekave podstanare u Beogradu za male pare. Međutim, situacija oko izdavanja u Grčkoj ima i svoje začkoljice, ako nemaš drugi stan tamo u kome boraviš.

Agencije će ti, koliko znam, rado hendlovati stan za 15-20%, ali neće se baviti čišćenjem, menjanjem posteljine, etc. One ti samo dovode klijente, a ostalo moraš sama da organizuješ (odnosno da platiš). Valjda se uvek nađe neko iz lokala za te poslove. Pitaš najbolje ostale stanare, baštovana, etc.

Najlakše ti je da radiš sa agencijama, našim ili grčkim, koje hendluju srpske turiste. Međutim, ako nisu već uveliko u tom mestu inače aktivne, teško da će slati nekog zbog samo jednog stana.

Ako je mesto tek u razvoju, verovatno ga radi tek mali broj agencija za sada. Druga je priča ako si u Haniotiju ili Pefkohoriju, gde Grci kod utakmice Srbija-Grčka otprilike ne smeju da se jave za reč. Uz gomilu drugih, hendlovaće ti svaka agencija i jedan pojedinačni stan. I tu su svim agencijama lokalni centri. Treba videti kakva je situacija na Sitoniji.

Ako ti je glavna namera izdavanje, možda prvo da vidiš sa agencijama, komšijama, etc, kako stvari funkcionišu za tu lokaciju. Ako uzimaš za sopstveno uživanje, nemaš te probleme.

U svakom slučaju - puno sreće.

• 0

#17 Gant

Gant
  • Members
  • 6,346 posts

Posted 08 September 2014 - 19:44

Izgleda da ste pogodili trenutak kupovine. Mozda polako krene stabilizacija trzista u Grckoj.

http://rs.seebiz.eu/...esije/ar-94801/

• 0

#18 Nataly14

Nataly14
  • Members
  • 198 posts

Posted 08 September 2014 - 21:14

Akiro, drago mi je da si se javio, jer sam videla da si ti kupio vec nekretninu.

Imam vec plan za izdavanje, znam preko koga cu izdavati i znam kako cu organizovati ciscenje i primanje gostiju. Sve to u slucaju da se odlucimo za izdavanje, za sad smo oko 70% za to. Problem je sto bi izdavali neprijavljeno, a ne ulazi mi se bas u takve peripetije da ne mogu mirno da spavam, jer su kazne velike.

Ono najbitnije me zanima: koliki su ti godisnji troskovi (porez, struja, voda...)? Meni je par njih reklo cifru od 500-600 eur na godisnjem nivou, ali nije na odmet znati jos necije iskustvo.

• 0

#19 akiro

akiro
  • Members
  • 1,111 posts

Posted 08 September 2014 - 21:58

Akiro, drago mi je da si se javio, jer sam videla da si ti kupio vec nekretninu.

Imam vec plan za izdavanje, znam preko koga cu izdavati i znam kako cu organizovati ciscenje i primanje gostiju. Sve to u slucaju da se odlucimo za izdavanje, za sad smo oko 70% za to. Problem je sto bi izdavali neprijavljeno, a ne ulazi mi se bas u takve peripetije da ne mogu mirno da spavam, jer su kazne velike.

Ono najbitnije me zanima: koliki su ti godisnji troskovi (porez, struja, voda...)? Meni je par njih reklo cifru od 500-600 eur na godisnjem nivou, ali nije na odmet znati jos necije iskustvo.

Ako sve već imaš organizovano - super. I ja sam taze kupio, odnosno sutra finalizujem priču do kraja. Shodno tome sam još na nivou onoga što su mi rekli. Gajba 40m2 plus 5m2 storage plus 15m2 terasa plus garažno mesto oko 160-200 Eura za porez na imovinu. Struju i vodu su mi rekli po oko 100 Eura za letnju sezonu, ali to zavisi od realne potrošnje. Najskuplja stavka pražnjenje sengrupa - 300 Eura godišnje (ovo je samostalni sengrup samo za tu zgradu (8 stanova), kada nas priključe na kolektivni -  pojma nemam šta je to, ali kanalizacija u našem smislu nije - biće manji iznos). Ukupno 600-700 Eura. Što se poreza tiče, on je prilično povoljan za sva mesta na moru, jer se računaju kao selendre. Ove u Solunu i Atini pošteno deru, jer su to gradovi. Nadam se da će povoljan odnos prema manjim morskim mestima ostati.

Što se tiče poreza na izdavanje (ako baš želiš da ih plaćaš), to iznosi 10% na godišnje prihode od izdavanja do 12.000 Eura i 26% preko toga. Za izdavanje na dnevnom nivou (a to je otprilike sve ispod mesec ili više jednom singl zakupcu ) treba da se prijaviš kao hotel i imaš čak dežurnog portira. Lik od koga iznajmljujem apartman, dok se moj ne osposobi (struja, voda, opremanje) mi je rekao da možeš da sa prijateljem ili rođakom napraviš ugovor, kojim njemu iznajmljuješ prostor a on iznajmljuje tvojim gostima. Tako možeš da radiš legalno a bez registracije kao hotel. Ukoliko iznajmljuješ agenciji za sezonu, nemaš taj problem.To ipak proveri i sa advokatom. Koliko sam čuo, naši svi rade izdavanje na crno. Ima likova, koji su kupili po 6 stanova.

Pazi kod advokata. Veoma su sujetni. Uvrede se ako insistiraš na izvodu iz katastra (mortgage office za mala mesta). Njihov je posao da brane i štite tvoj interes, te ti kao ne treba da se uključuješ. Moraš da insistiraš. Da poveruješ da je nakon njihove provere sve sa papirima u redu na "majke mi" advokata je ipak tizik, Koliko god je njihov sistem drugačiji od našeg i advokat i notar snose realnu odgovornost, ipak je bolje insistirati pa neka se advokatske primadone vređaju. Najbolje da na sam dan potpisivanja ugovora odeš sa advokatom ( a možda i prevodiocem, ako nisi sigurna u advokata). u mortgage office/katastar (ktimatologio) i pogledaš da li je dokumentacija (još uvek) u redu, pa tek onda plaćaš porez i potpisuješ glavni ugovor. Nek se tu svi ljute, sigurno je sigurno.

• 0

#20 Nataly14

Nataly14
  • Members
  • 198 posts

Posted 08 September 2014 - 23:22

Ovo su odlicni saveti, hvala. Mozes li u procentima da napises sta si sve placao prilikom kupovine?

Nama je receno ovako:

3% porez na prenos - u nasem slucaju racuna se na prijavljenu cenu od 55.000 EUR

Advokat 850 eur

Notar 2-3%

Provera nekretnine 350 EUR

Upis u katastar je oko 400 EUR

Sudski tumac, otvaranje PIB itd... je par stotina evra

Edited by Nataly14, 08 September 2014 - 23:23.

• 0

#21 tdusko

tdusko
  • Members
  • 188 posts

Posted 09 September 2014 - 08:56

Mozda je apsurdno, ali zasto bi to bio problem Grcke?

Mislio sam posmatrano iz ugla izvrsavanja obaveza prema drzavi. Tipa ne placanja poreza itd. Ne znam kakve mehanizme drzava Grcka onda ima da te pare naplati ako ti nemas pravo da udjes u zemlju. Koga ce da utuzi?

• 0

#22 Nimrod

Nimrod
  • Members
  • 2,514 posts

Posted 09 September 2014 - 16:17

Mislio sam posmatrano iz ugla izvrsavanja obaveza prema drzavi. Tipa ne placanja poreza itd. Ne znam kakve mehanizme drzava Grcka onda ima da te pare naplati ako ti nemas pravo da udjes u zemlju. Koga ce da utuzi?

Vlasnika imovine. Opet, nije problem drzave Grcke ukoliko se isti ne pojavljuje na rocistima, uvek moze da ovlasti predstavnika za prekrsajne sporove  - imovina iz koje mogu da se naplate ako treba stoji u Grckoj. 

Edited by Nimrod, 09 September 2014 - 20:06.

• 0

#23 orisni

orisni
  • Members
  • 976 posts

Posted 09 September 2014 - 19:51

Mi bismo ga iznajmljivali, ne bi ziveli tamo.

Da li sam dobro razumeo da vi kupujete stan u Grckoj samo kao investiciju, da bi ga izdavali? Da li cete zaista da stavite svu svoje ustedjevinu u jedan stan u Grckoj?

• 0

#24 Nataly14

Nataly14
  • Members
  • 198 posts

Posted 09 September 2014 - 21:29

Da li sam dobro razumeo da vi kupujete stan u Grckoj samo kao investiciju, da bi ga izdavali? Da li cete zaista da stavite svu svoje ustedjevinu u jedan stan u Grckoj?

Da, upravo tako. Planirali smo prvo da to bude Beograd, medjutim zbog poznate situacije u nasoj zemlji, odustali smo od toga i odlucili se za Grcku.

Edited by Nataly14, 09 September 2014 - 21:30.

• 0

#25 tdusko

tdusko
  • Members
  • 188 posts

Posted 10 September 2014 - 10:53

Vlasnika imovine. Opet, nije problem drzave Grcke ukoliko se isti ne pojavljuje na rocistima, uvek moze da ovlasti predstavnika za prekrsajne sporove  - imovina iz koje mogu da se naplate ako treba stoji u Grckoj. 

Ok, lici da je onda sa pravne strane sve cisto mada meni to ne menja mnogo stvari posto moj licni rezon je da ne bih nikada ulozio novac u nekretninu tamo gde imam ograniceni boravak. Ali ako to ostavimo po strani kao i cinjenicu da se sva ustedjevina ulaze u jedan asset sto po definiciji nije dobro, onda je ovo ok kupovina. Cinjenica je da su cene pale i da je potencijalni prinos od izdavanja puno veci od izdavanja nekretnine slicne vrednosti bilo gde u kontinentalnom okruzenju. E sad, to je onako ugrubo kada se apstrahuje cela operacija "izdavanje". Pitanje je glavno koliko se tu u stvari moze zaraditi radeci sve na belo bez kontinuiranog licnog prisustva, bar u toku glavne sezone maj-oktobar.

• 0

#26 akiro

akiro
  • Members
  • 1,111 posts

Posted 10 September 2014 - 14:07

Ovo su odlicni saveti, hvala. Mozes li u procentima da napises sta si sve placao prilikom kupovine?

Nama je receno ovako:

3% porez na prenos - u nasem slucaju racuna se na prijavljenu cenu od 55.000 EUR

Advokat 850 eur

Notar 2-3%

Provera nekretnine 350 EUR

Upis u katastar je oko 400 EUR

Sudski tumac, otvaranje PIB itd... je par stotina evra

Mi smo direktno samo advokata platili. Sve ostalo je išlo kroz all-inclusive-cenu, odnosno uvalili smo prodavcu. Ali znam, koliko mi se prodavac iskukao da ga to košta i advokat je potvrdio.

Notar 1.000 Eura (na cenu od 65.000 to izađe 1,5%, s time da je prodavac baš na tom notaru insistirao, jer ima kod njega povlašćene uslove).- uključen u cenu

Upis u katastar 400 Eura - uključen u cenu.

Porez oko 6000 Eura - uključen u cenu (to je manje od 23%, pošto je investitor već jednom platio porez. Međutim, poreska uprava je procenu notara povećala za 2.000 Eura, ali to me se ne tiče, jer porez plaća prodavac.)

Prevodilac tokom potpisivanja glavnog ugovora u Solunu - 80 Eura. (sa time što je to neki naš student u Solunu a ne sudski tumač).

Prevođenje glavnog ugovora u Beogradu - 23 strane oko 27.000 RSD (inače naši prevodioci za Grčki uzimaju 15 Eura po strani).

Advokat 1.000 Eura (otvaranje PIB-a, provera dokumentacije x 2 (dvaput odlazak u katastar u Kassandriju, drugi put i na sam dan potpisivanja ugovora), provere i korekcije ugovora).

Nas je cela priča ipak malo povoljnije izašla. Ali zbog novogradnje imamo i 1.500 Eura za ugovore za struju i vodu.

To je otprilike to. Česta putovanja i plaćanje smeštaja su priča za sebe. Ali tu je i deo uživanja.

Edited by akiro, 10 September 2014 - 14:54.

• 0

#27 Nataly14

Nataly14
  • Members
  • 198 posts

Posted 10 September 2014 - 15:39

Pretpostavljam da struju i vodu uvodis tek nakon poptisivanja ugovora? Znas li koliko moze da traje taj postupak?

• 0

#28 akiro

akiro
  • Members
  • 1,111 posts

Posted 10 September 2014 - 19:54

Pretpostavljam da struju i vodu uvodis tek nakon poptisivanja ugovora? Znas li koliko moze da traje taj postupak?

Tek nakon jer mi za to treba glavni ugovor. Prodavac će uz ovlašćenje to da obavi za mene. Regularan rok je oko dve nedelje (plus-minus, Grci su to). On je obećao za tri dana jer poznaje ljude u distribuciji i vodovodu. Videćemo, koliko je "jak". Tast mu je gradonačelnik mesta.

• 0

#29 orisni

orisni
  • Members
  • 976 posts

Posted 11 September 2014 - 07:06

Da, upravo tako. Planirali smo prvo da to bude Beograd, medjutim zbog poznate situacije u nasoj zemlji, odustali smo od toga i odlucili se za Grcku.

Meni izgleda vrlo rizicno da neko iz Srbije svu svoju ustedjevinu investira u jedan stan u Grckoj. Ali, dobro, ako vi nemate bolje nacine za investiranje, onda je to mozda najbolje sto imate, uz sve pripadajuce rizike. Nadam se da vam se rizici nece desiti. Jeste li barem gledali da li tamo ima fondova preko mojih mogu da se kupe stanovi?

• 0

#30 Nataly14

Nataly14
  • Members
  • 198 posts

Posted 11 September 2014 - 15:48

Orisni, zasto je po tebi rizik investirati u stan u Grckoj?

Edited by Nataly14, 11 September 2014 - 15:52.

• 0