Jump to content


Photo
- - - - -

Da li je rusija ikada bila kolonijalna sila?


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
97 replies to this topic

#61 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 08 December 2015 - 23:50

...

 

... 

 

 

Ma da, to je samo sovjetsko osnovoskolsko papagajisanje iz vremena Hruscova, kad se sve proglasavalo za 'sovjetska dostignuca'.

Sto ovde poprima neki iscaseni oblik rašističke 'teslijane'.

Sve je sovjetsko / rusko i sve su oni izmislili.

Samo nikada nisu primenili.

 

Oko onog tramvaja nije tacno - 'ruski tramvaj' be bio eksperimentalni.

Pravi ruski tramvaj, par godina kasnije je gradio - guess who - pa, neizbezni 'Siemens'!

 

Ni ono sa radiom nije sasvim precizno.

Popov je samo pokusao da unapredi aparat O. Lodge-a, pa uz neke modifikacije dodao Teslinu antenu.

Tek posle patenta Markonija se posvetio vise radu, no zavrsilo je kako je zavrsilo.

 

Smatra se da je 'otac radija' Hertz, a da je prakticnu primenu omogucio Markoni.

Interesantno, on je uveo u shemu promenljivi kondenzator, koga nije bilo kod Popova.

 

Nesto ne vidim da su se usrecili izumom Lebedeva (ni on nije bio prvi, ako cemo precizno), a tim pre ne vidim da citav svet / automobilske industrije ginu za 'ruskom gumom'.

Btw, nisam znao da je Goodyear - rusko prezime!

 

No, to ti je tako - kad neko ima sirovine a nema pameti.

Moz' misliti - taj nesretni pronalazac sintetickog kaucuka je umro - od tifusa!

Zna se koji su uzrocnici tifusa.

 

Uglavnom - jedno monstruozno i zlocinacko trosenje ljudskih resursa - kao da je bilo bitno imati samo vojnike, pa lesevima zatrpavati protivnika i onda trubiti o 'velikim pobedama' - a ne razmisljati o tome, da od tih nesretnika sutra mogu biti - ucitelji, lekari, naucnici, umetnici i sve ostalo i jos da stvore nove generacije.

 

No takvi 'eseseseriji' dzugasvilijevog tipa - nisu bili potrebni u vecim kolicinama.

 

Seljaci u kmetstvu na selu - sa zabranom napustanja sela (rezervoar za vojsku), radnici u gradu, sa zabranom promene radnog mesta (trebalo je malo nizih vojnih komandira), naucnici u logorima, gde rade besplatno (nema potrebe za stanovima, vecitom konkurencijom, ordenjem i nagradama - to moze biti i nesto pojacana ishrana ili pravi caj sa 1-2 kockice secera) etc, etc.

 

No, kada vidim ovo vecito poturanje engleska-rusija, pomislim na ideolosku pozadinu.

U sVrBovskoj varijanti to je komuno_fasizam sa neocetnickim zadahom.

Tek to zderilo je neprobavljivo!

 

Kako lik samo nije spomenuo onog ruskog bajkovitog Ljevšu, koji je potkovao buvu?

 

To je zato sto ne zna znanje, vec samo ideoloski smara izandjalim parolama.

 

...



#62 Wei

Wei
  • Banned
  • 254 posts

Posted 09 December 2015 - 01:01

Све велике инвазије на Русију су наметнуте њима и они су се бранили па тек онда ширили. Од Монгола, преко Пољака, Швеђана до Француза, Немаца, Британаца и Јапанаца. Хладни рат им је био наметнут.  Kо је од побројаних освајача остао сила која је била пре напада на Русију?

Што се тиче научника, уметника, проналазача из Русије, ово је само један мали део побројаних.

 

 

http://www.youtube.com/watch?v=AFvJ6ftZDzQ



#63 blond

blond
  • Members
  • 4,640 posts

Posted 09 December 2015 - 01:14

...

 

Ma ja njegove parole citam samo kad hocu da se nasmejem.



#64 boxcube

boxcube
  • Members
  • 598 posts

Posted 09 December 2015 - 01:33

Све велике инвазије на Русију су наметнуте њима и они су се бранили па тек онда ширили. Од Монгола, преко Пољака, Швеђана до Француза, Немаца, Британаца и Јапанаца. Хладни рат им је био наметнут.

Nametnut malo sutra. Hteli su kao i Hitler da izbiju na Atlantik i da gospodare svetom.

Kо је од побројаних освајача остао сила која је била пре напада на Русију?

Svi koji su clanice NATOa ili USA saveznici.

Што се тиче научника, уметника, проналазача из Русије, ово је само један мали део побројаних.

So? Ko je sporio da ih ima? Doduse verujem da znas da bi Puskin, Nabokov i Tolstoj bili zgrozeni ovakvom zloupotrebom njihovim imena u svrhu velikodrzavne propagande. A i time sto ima podmetanja i lupetanja u ovom klipu. Kakve veze ima Lenodrmand sa Rusijom?! Nidje veze!


Edited by boxcube, 09 December 2015 - 01:35.


#65 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 09 December 2015 - 01:52

...

 

Pazi kad pogledam GDP ovih nabrojanih zemalja (osim nesretne Mongolije koja placa danak visedecenijskom rusko-kineskom kolonijalizmu) - pa one sve imaju veci GDP od rusije (Poljska nesto manji), a nisu ni naftni izvoznici.

 

Doduse, imaju ono sto nemaju rusi - pamet, nauku i tehnologiju.

 

Tako da ovim ruskim 'laptjoznikam' (lapti - ruska seoska obuca pletena od lika) ostaje samo da militaristicki trupkaju cizmama.

 

Btw, mnogi rusi pre revolucije su po prvi put obuli cizme upravo u vojsci.

 

A ovo drndanje 'ruske klasike' me podseca na cuvenu karikaturu u 'Literaturnoj gazeti'.

 

Gde jedan lik sav veseo odlazi sa paketom sabranih dela Puskina, a drugi broji pare i kaze: e, svaka ti cast Puskine, svaka cast!

:lol+:  

 

...


Edited by Kinik, 09 December 2015 - 01:53.


#66 Wei

Wei
  • Banned
  • 254 posts

Posted 09 December 2015 - 01:59

Мораш ипак признати да је чудно што тако јадни са релативном лакоћом одрађују Грузију. Украјину, сада Сирију, земље које су помогнуте моћним Натом савезом, што од инструктора до оружја итд.



#67 boxcube

boxcube
  • Members
  • 598 posts

Posted 09 December 2015 - 02:08

Мораш ипак признати да је чудно што тако јадни са релативном лакоћом одрађују Грузију. Украјину, сада Сирију, земље које су помогнуте моћним Натом савезом, што од инструктора до оружја итд.

 

Narocito Ukrajinu gde su sabijeni u one dve prcvarnice a obecavali invaziju na polovinu drzave. Isto vazi za Siriju gde "sa lakocom" samo sto nisu porazili ISIL evo vec 3 meseca samo sto nije. :rotflmao:



#68 Schrodinger

Schrodinger
  • Members
  • 20,418 posts

Posted 09 December 2015 - 06:13

Све велике инвазије на Русију су наметнуте њима и они су се бранили па тек онда ширили. Од Монгола,преко Пољака, Швеђана до Француза, Немаца, Британаца и Јапанаца.

Sta kazes, Mongoli zbog Rusa nisu ostali velika sila?  :rotflmao:  :rotflmao:  :rotflmao:

 

 

A o Britancima necu ni da pricam... pa ja se nesto ne secam da je sem Krimskog rata (a tamo je ishod bio malo drugaciji nego sto ti ovde insinuiras) i bilo nekih drugih vojnih sukoba tu. Ah, pardon, pa ti priznajes boljsevicku gamad i teroriste kao legitimnu vladu 1918. pa ti onda malo zasmetala sasvim normalna i logicna pomoc Britanaca onim Rusima kod kojih je bar prisenak razuma postojao. 

 

 

Хладни рат им је био наметнут. 

Kako da ne, siroti Dzugasvili, inace divan covek, miroljubiv i mirotociv, nadasve plemenit i borac za mir u svetu... :lol+:



#69 cyberwor/L/d

cyberwor/L/d
  • Members
  • 12,762 posts

Posted 09 December 2015 - 11:21

...
  
A ovo drndanje 'ruske klasike' me podseca na cuvenu karikaturu u 'Literaturnoj gazeti'.
 
Gde jedan lik sav veseo odlazi sa paketom sabranih dela Puskina, a drugi broji pare i kaze: e, svaka ti cast Puskine, svaka cast!
:lol+:  
 
...

 

Bahato udomljeni u svom neznanju, smelo traze oslonac u kulturi o kojoj nista ne znaju. Sto manje znanja to bucnije njihove price a mahnita zagledanost u mitove destruktivnija. Nesnosnu buku prave te marionete sopstvenog aktivnog neznanja. To neznanje kao da im daruje zivot i smisao zivota. Ali nema tu zivota, to su samo lesine neke umisljene proslosti koja postoji jedino u njihovim praznim glavama. A kad saborno udruze glave rezultat je kakofonija ignorantskog hora. Neko bi rekao da je sve to vrlo tragicno. Ali nije. Jer u svakoj tragediji postoji barem mrva dostojanstva. A ovo je nesto drugo - silnodejstvujuca destruktivna umna zarozanost iz koje se siri lesinarska vonjavina. Cмерть samo tako. A njima, misle oni, vazda svice. 

 

Прозрачный сумрак, блеск безлунный.

 

E, svaka ti cast Puskine, svaka cast! Sluzis im samo za ideoloski zanrovski mess u glavama iz kojih zvrji Prazno.



#70 cyberwor/L/d

cyberwor/L/d
  • Members
  • 12,762 posts

Posted 09 December 2015 - 11:25

Што се тиче Британаца, они се избегавали да учествују у ратовима на Континенту, увек су само сплеткарили, што је паметно, али да су се нешто показивали у ратовина и нису. Прво и основно, Британија је имала моћну морнарицу али врло слабу континенталну војску, то је један од разлога њеног богатства. Док су Французи и Руси, трошили велике новце на војску они су са релативно малим средствима узимали колоније од разних Индијанаца који пушке нису имали. То се мења тек након Кримског рата када Британија,економски, почиње нагло да успорава, све до Дуге депресије, када их престижу Немци и САД, баш због тога што су почели више да троше на војску јер су водили да су прилично слаби.

 

Узгред, ова легендарна песма је посвећена британском поразу код Балаклаве у Кримском рату

 

 

 

 

У принципу Руси су више газили Британце него ли обрнуто, само треба видети Азију кроз 19. век. На крају је СССР срушио британску империју кроз подршку анти-колонијализму. Један изузетак је рат са Јапаном 1905, који је имао велике последице на Балкану(Србији наочито) и водио је ка Првом светском рату. Када су Британци искористили Јапанце(како другачије?), да нападну Русе у Луци Артур, која се данас налази у Кини и излазила је на топло море. Разлог за то је што су Руси разбуцали британске интересе не само у Централној Азији попут Хиве, Бухаре...већ и у Кини, где су Британци наступали заједно са Французима, које су касније шутнули, да бих их Руси отварали, тако је настала Антанта, која је у почетку била против Британије и Немачке.

Затим су Руси почели да граде Транс-Сибирску железницу која је требала да избаци британце из трговине са Далеким Истоком, плус су Руси све више залазили према Индији, Тибет је пример али он није једини.

 

Британија даје огромну помоћ Јапану да се наоружа, дају им обавештајно податке плус помоћ официра по потреби, ту су чак биле и САД као испомоћ Јапану, док су Немачка и Француска више биле уз Русију, али ни приближно онолико колико су Британци били уз Јапан. Али ни сва та помоћ Јапану не би била успешна да се 1905  није десила Револуција у Русији, Јапанци су имали огромних проблема са релативно малом руском војском у Луци Артурт и околини без помоћи са запада Русије због Револуције, која је вероватно организована споља, уосталом као и Октобарска(то се зна да је Лењина и црвене финансирала Немачка), сваки пут су коришћени радикални левичари да се ослаби Русија. Русија се јесте ослабила 1905 али са тиме и Србија чиме Аустро-Угарска анектирала БиХ 1908 а то је водило ка руском одговору кроз Балканске ратове и зна шта се после догађало. Само су се савезништва променила, а Британци и САД су шутнули Јапан, што је водило ка томе да Јапан приђе нацистичкој Немачкој у Другом светском рату.

 

Besedis kao karikatura nekog knjaza Rjepnina. 



#71 Nimrod

Nimrod
  • Members
  • 2,514 posts

Posted 09 December 2015 - 14:56

проблема са релативно малом руском војском у Луци Артурт

Prvo, Port Artur je Port Artur (u srpskom, kao i u ruskom), kao sto ne prevodimo Pearl Harbour u Bisernu Luku. Drugo, Port Artur je Kineski grad (danasnji Dalian) u kome je Rusija, onako kolonijalno, "dobila" pravo da stacionira vojsku. Daklem...o tome kako su im ratovi bili nametnuti, videti istoriju Vladivostoka i pitanja otkud Mancurija vise ne izlazi na Japansko more. 



#72 Wei

Wei
  • Banned
  • 254 posts

Posted 09 December 2015 - 22:00

Sta kazes, Mongoli zbog Rusa nisu ostali velika sila? :rotflmao: :rotflmao: :rotflmao:


A o Britancima necu ni da pricam... pa ja se nesto ne secam da je sem Krimskog rata (a tamo je ishod bio malo drugaciji nego sto ti ovde insinuiras) i bilo nekih drugih vojnih sukoba tu. Ah, pardon, pa ti priznajes boljsevicku gamad i teroriste kao legitimnu vladu 1918. pa ti onda malo zasmetala sasvim normalna i logicna pomoc Britanaca onim Rusima kod kojih je bar prisenak razuma postojao.

Kako da ne, siroti Dzugasvili, inace divan covek, miroljubiv i mirotociv, nadasve plemenit i borac za mir u svetu... :lol+:


Не, то што је цитирано нигде то не каже. Иако Руси јесу преузели територије Златнe хордe, све је започело победом на Куликовом пољу 1380.
Наравно да нећеш јер ниси упознат. Већ сам написао где су се сукобљавали поред Кримског рата. Што се тиче Кримског рата, мислим да када пишем о Британији ту ништа не грешим, спреман сам да то поткрепим подацима.
Примера ради,

However, there was considerable dissatisfaction with the management of the war among the British people. On Sunday, January 21, 1855, a “snowball riot” occurred in Trafalgar Square in which a crowd of 1,500 gathered to protest the war by pelting the police with snowballs. On January 29, 1855 Parliament passed a motion calling for an investigation into the conduct of the war, causing the Prime Minister, Lord Aberdeen to resign. He was replaced by Lord Palmerston.


Две битке где су се Руси и Британци 1 на 1 сусрели на Криму, операције око Севастопоља, обе битке Британци губе, то су, поменута, Битка код Балаклаве и када су Французи направили пробој у Севастопољу, Британци су водили Битку код Великог Редана, изгубили.
Због тога Французи оптужују Британце да су неспособни и да су савезници у Кримском рату, због британске неспособности, изгубили многе битке.

Што се тиче Хладног рата, чак је и Черчил био изненађен агресивношћу Трумана у Потсдаму према Совјетима. Са друге стране добро је позната стратегија САД против СССР. Могу и Кенановој доктрини ограничавања СССР.

Edited by Wei, 09 December 2015 - 22:00.


#73 Wei

Wei
  • Banned
  • 254 posts

Posted 09 December 2015 - 22:10

Prvo, Port Artur je Port Artur (u srpskom, kao i u ruskom), kao sto ne prevodimo Pearl Harbour u Bisernu Luku. Drugo, Port Artur je Kineski grad (danasnji Dalian) u kome je Rusija, onako kolonijalno, "dobila" pravo da stacionira vojsku. Daklem...o tome kako su im ratovi bili nametnuti, videti istoriju Vladivostoka i pitanja otkud Mancurija vise ne izlazi na Japansko more. 

 

Владивосток је ушао у састав Русије као последица Другог Опијумског рата којег су водили Британија, Француска и САД, мање, против Кине. Тачно је да Русија искористила тај напад, пре свих, Британаца на Кину да узме неке територије али Руси су дошли дотле због сламања Златне хорде. Са друге стране, велика је вероватноћа да би Британци тамо дошли, као што су долазили њихови бродови пар година раније, и тако стратешки направили проблеме Русима.



#74 Nimrod

Nimrod
  • Members
  • 2,514 posts

Posted 09 December 2015 - 22:31

Владивосток је ушао у састав Русије као последица Другог Опијумског рата којег су водили Британија, Француска и САД, мање, против Кине. Тачно је да Русија искористила тај напад, пре свих, Британаца на Кину да узме неке територије али Руси су дошли дотле због сламања Златне хорде. Са друге стране, велика је вероватноћа да би Британци тамо дошли, као што су долазили њихови бродови пар година раније, и тако стратешки направили проблеме Русима.

Dakle nametnuto Rusima da uzmu celu spoljnu Mancuriju? Jadni oni, eto, nisu hteli, ali im nametnuli Britanci, Francuzi itd....a Kina sve ok, evo bacuska, uzmite, ne treba nama to. Dobro bre Wei, jel vi citate sta pisete???!? Tipa barem dva tri svoja posta u kontinuitetu? Cisto konzistentnosti radi? 



#75 Wei

Wei
  • Banned
  • 254 posts

Posted 09 December 2015 - 22:39

Где сам ја то оправдао? Али ово што сам изнад написао су чињенице. Русија је узела Владивотоск због последица Опијумског рата, које Русија није наметнула Кини.

Да поновим.

 

Слажем се са тобом око колонијализма, одвратна ствар. Нарочито начин на који се Британија, Холандија, Француска, а касније САД, профитирале од трговине робљем или израбљивањем Индије. Да не говорим шта је радила Белгија у Конгу.

Било је питање да ли Русија имала колоније? Дат је одговор на то, нисам улазио у величину тих колонија и значај, осим да сам рекао да се неке од тих колонија не разликује од британских, нисам рекао свих.