Jump to content


Photo
- - - - -

Da li je rusija ikada bila kolonijalna sila?


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
97 replies to this topic

#31 Wei

Wei
 • Banned
 • 254 posts

Posted 08 December 2015 - 12:49

Русија је и дан данас империјална сила што се види по величини Русије и броју народа који живе у њој а који нису дошли са стране. За разлику западно-европских земаља. Данас се Енглеска бори да сачува своју унију са Шкотима а не да брине бриге о колонијама и својој експанзији. Узгред, Британија је била мања територијлано са својим колонијама од руске Царевине  средином 19. века, све до 20. века, када на развалинама разних држава се краткотрајно значајно шире али то брзо пуца јер нису ни имали реусрсе да држе то јер су економски успоравали после Кримског рата.

 

Русија није могла морима да се шири, пре свега се мислим на Африку, велике колонизација Африке креће у друој половини 19. века, због тога што су се све европске силе заједно уједињавале да се боре против Русије да добије излаз на топлу луку, што је тада било изузетно важно, данас не толико. Колико су само Руси пута победили Турке и били на капијама Цариграда да би уследила велика офанзива свих са Запада против Русије?! И то није било везано само за западни део Русије, Медитеран, касније ћу коју рећи о Руско-Јапанском рату 1905, који је исто везан за излаз на луку која не мрзне.

Кримски рат је директна последица тога иако је формално започео као сукоб Православних(Грци) и Француза(Католици) око контроле светих места у Јерусалиму. Занимљиво да Британци, као велики протестанти, тада улазе на страну католика само да не би дозволили Русима да узму Босфор. А суштински је било везано да се Русима онемогући напредак према Источном Медитерану. Узгред, тада је у Грчкој био избио велики устанак против Француза и Британаца због њихове сарадње са Турцима и поништавње права православним хришћанима у Јерусалиму. У Бугарској, Србији и Црној Гори је било слично расположење према Западу јер су се директно сврстали на страну Турака против православних, Британци ће остати на том ставу дуго након Кримског рата.директно радиће против интереса балканксих хришћана.

Али тај рат је био катастрофа за све, нити су Французи и Британци нешо значајно постигли, осим  што се показало колико је континентална британска војска слаба, без помоћи Турака и Француза би били разбуцани, чак и данас наричу о Бити код Балаклаве, где су их Руси одували. Због чега је пала читава Британска влада и имала тешке последице на британску позицију у Европи после Кримског рата.

Русија је успела да се великим делом одбрани од велике коалиције на Црном мору, Кавказу, Балтику, Артику и Тихом океану али је цена била велика у броју мртвих. Последица и тог резултата и британске неактивност и руске поновне изградње војске и реформи је уједињење Немачке, то се никада не би десило да није било Кримског рата, Пруси су се плашили Руса, на основу искуства из Седмогодишњег рата и Наполеонових ратова.

Ко је ту боље прошао као империја се данас види.

Са друге стране, на крају је била срећа што Руси нису комадали Африку већ су се касније поставили као борци против колонијализма.

 

Што се тиче Британаца, они се избегавали да учествују у ратовима на Континенту, увек су само сплеткарили, што је паметно, али да су се нешто показивали у ратовина и нису. Прво и основно, Британија је имала моћну морнарицу али врло слабу континенталну војску, то је један од разлога њеног богатства. Док су Французи и Руси, трошили велике новце на војску они су са релативно малим средствима узимали колоније од разних Индијанаца који пушке нису имали. То се мења тек након Кримског рата када Британија,економски, почиње нагло да успорава, све до Дуге депресије, када их престижу Немци и САД, баш због тога што су почели више да троше на војску јер су водили да су прилично слаби.

 

Узгред, ова легендарна песма је посвећена британском поразу код Балаклаве у Кримском рату

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=TmS20RYxVV4

 

 

У принципу Руси су више газили Британце него ли обрнуто, само треба видети Азију кроз 19. век. На крају је СССР срушио британску империју кроз подршку анти-колонијализму. Један изузетак је рат са Јапаном 1905, који је имао велике последице на Балкану(Србији наочито) и водио је ка Првом светском рату. Када су Британци искористили Јапанце(како другачије?), да нападну Русе у Луци Артур, која се данас налази у Кини и излазила је на топло море. Разлог за то је што су Руси разбуцали британске интересе не само у Централној Азији попут Хиве, Бухаре...већ и у Кини, где су Британци наступали заједно са Французима, које су касније шутнули, да бих их Руси отварали, тако је настала Антанта, која је у почетку била против Британије и Немачке.

Затим су Руси почели да граде Транс-Сибирску железницу која је требала да избаци британце из трговине са Далеким Истоком, плус су Руси све више залазили према Индији, Тибет је пример али он није једини.

Британија даје огромну помоћ Јапану да се наоружа, дају им обавештајно податке плус помоћ официра по потреби, ту су чак биле и САД као испомоћ Јапану, док су Немачка и Француска више биле уз Русију, али ни приближно онолико колико су Британци били уз Јапан. Али ни сва та помоћ Јапану не би била успешна да се 1905  није десила Револуција у Русији, Јапанци су имали огромних проблема са релативно малом руском војском у Луци Артурт и околини без помоћи са запада Русије због Револуције, која је вероватно организована споља, уосталом као и Октобарска(то се зна да је Лењина и црвене финансирала Немачка), сваки пут су коришћени радикални левичари да се ослаби Русија. Русија се јесте ослабила 1905 али са тиме и Србија чиме Аустро-Угарска анектирала БиХ 1908 а то је водило ка руском одговору кроз Балканске ратове и зна шта се после догађало. Само су се савезништва променила, а Британци и САД су шутнули Јапан, што је водило ка томе да Јапан приђе нацистичкој Немачкој у Другом светском рату.


Edited by Wei, 08 December 2015 - 13:28.


#32 Kinik

Kinik
 • Members
 • 43,426 posts

Posted 08 December 2015 - 13:19

...

 

 

Ovo je toliko jadna rašistička drljavina, toliko zaslepljeni vukojebinski jad i cemer, da ne zasluzuje ni ogovor.

:-1:  

 

...#33 Wei

Wei
 • Banned
 • 254 posts

Posted 08 December 2015 - 13:31

Релативно добар документарац BBC о сукобу Руса и Енглеза у Централној Азији.

 

 

http://www.youtube.com/watch?v=6a7bP49ehKQ#34 Nimrod

Nimrod
 • Members
 • 2,514 posts

Posted 08 December 2015 - 14:52

У принципу Руси су више газили Британце него ли обрнуто

Evo cele poente postavljanja pitanja i teme - da se kaze nesto ovako. Majko moja....neka, samo napred. #35 Wei

Wei
 • Banned
 • 254 posts

Posted 08 December 2015 - 15:22

Можда јесте мало претерано јер осим Кримског рата они се нису нешто отворено сукобљавали, евентуално у Централној Азији, где су Британци пукли а ни у Кримском рату се нису прославили.

Има још, током Наполеонових ратова, Швеђани и Британци су у период 1807-1812 ратовали против Русије, Шведска је поражена, Британци су били успешнији у опхођењу са Русима, мада су имали губитака, али савезник им је пукао, тако је Финска ушла у састав Русије. Штавише, Швеђани су се окрнеули против Британаца. Било је још, у Персији, исти период, где су исто Британци пукли, али то је било више прокси, не бих то рачунао.


Edited by Wei, 08 December 2015 - 15:34.


#36 darth bane

darth bane
 • Members
 • 7,311 posts

Posted 08 December 2015 - 15:55

Можда јесте мало претерано јер осим Кримског рата они се нису нешто отворено сукобљавали, евентуално у Централној Азији, где су Британци пукли а ни у Кримском рату се нису прославили.

Има још, током Наполеонових ратова, Швеђани и Британци су у период 1807-1812 ратовали против Русије, Шведска је поражена, Британци су били успешнији у опхођењу са Русима, мада су имали губитака, али савезник им је пукао, тако је Финска ушла у састав Русије. Штавише, Швеђани су се окрнеули против Британаца. Било је још, у Персији, исти период, где су исто Британци пукли, али то је било више прокси, не бих то рачунао.

 

Ko je danas ekonomski mocniji : Zapadni svet ili Rusija? Jer po tvojim postovima Rusi su ih jednostavno pregazili ?!#37 Nimrod

Nimrod
 • Members
 • 2,514 posts

Posted 08 December 2015 - 16:03

Ko je danas ekonomski mocniji : Zapadni svet ili Rusija? Jer po tvojim postovima Rusi su ih jednostavno pregazili ?!

Ne vredi Bane, poenta tri strane ovog posta je bila da se pokaze da su "Rusi gazili Britance" i da je "Fort Ross (kud izabra Fort Ross od cele Aljaske itd.....dobro ne spomenu rusko groblje u SF) kolonijalna ispostava vrednosti najmanje Hong Konga ako ne i Singapura"..... 

 

Samo na jednu stvar da se osvrnem - ja sam prvo pitanje procitao sa interpretacijom da je kolonijalizam negativna stvar. Kad ono, citajuci dalje, shvatim da se ovde kolonijalno delovanje, sto Britanije, sto Rusije, sto ostatka, smatra necim pozitivnim, i da se rasprava svodi na to ciji je veci....Ne postoji debata u civilizovanom svetu da je kolonijalizam ostavio, u neto racunu, LOSE posledice na postojece zatecene kulture i da je, posebno imperijalni (dakle XIX vek naovamo) stvorio preduslove za mnoge danasnje probleme Bliskog Istoka, Juzne Amerike, indijskog potkontinenta a posebno Afrike. Citajuci ovo gore, prosto vidim zal za tim sto Rusija nije imala vise kolonija i sto nije eksploatisala recimo secernu trsku, lateks i slicno. Strasno.#38 blond

blond
 • Members
 • 4,640 posts

Posted 08 December 2015 - 16:07

 

Nek' je i govno, samo da je rusko.#39 Wei

Wei
 • Banned
 • 254 posts

Posted 08 December 2015 - 16:42

Ko je danas ekonomski mocniji : Zapadni svet ili Rusija? Jer po tvojim postovima Rusi su ih jednostavno pregazili ?!

 

Колико ја знам најмоћнија је Кина. Шта са тиме? Иначе, руски БДП по паритету куповне моћи је прилично већи него ли британски. И шта са тиме? Читава та прича о економски моћи се заснива на дугу, зато је Британија данас 70 пута мања од Русије.


Edited by Wei, 08 December 2015 - 16:46.


#40 Wei

Wei
 • Banned
 • 254 posts

Posted 08 December 2015 - 16:46

Ne vredi Bane, poenta tri strane ovog posta je bila da se pokaze da su "Rusi gazili Britance" i da je "Fort Ross (kud izabra Fort Ross od cele Aljaske itd.....dobro ne spomenu rusko groblje u SF) kolonijalna ispostava vrednosti najmanje Hong Konga ako ne i Singapura"..... 

 

Samo na jednu stvar da se osvrnem - ja sam prvo pitanje procitao sa interpretacijom da je kolonijalizam negativna stvar. Kad ono, citajuci dalje, shvatim da se ovde kolonijalno delovanje, sto Britanije, sto Rusije, sto ostatka, smatra necim pozitivnim, i da se rasprava svodi na to ciji je veci....Ne postoji debata u civilizovanom svetu da je kolonijalizam ostavio, u neto racunu, LOSE posledice na postojece zatecene kulture i da je, posebno imperijalni (dakle XIX vek naovamo) stvorio preduslove za mnoge danasnje probleme Bliskog Istoka, Juzne Amerike, indijskog potkontinenta a posebno Afrike. Citajuci ovo gore, prosto vidim zal za tim sto Rusija nije imala vise kolonija i sto nije eksploatisala recimo secernu trsku, lateks i slicno. Strasno.

 

Слажем се са тобом око колонијализма, одвратна ствар. Нарочито начин на који се Британија, Холандија, Француска, а касније САД, профитирале од трговине робљем или израбљивањем Индије. Да не говорим шта је радила Белгија у Конгу.

Било је питање да ли Русија имала колоније? Дат је одговор на то, нисам улазио у величину тих колонија и значај, осим да сам рекао да се неке од тих колонија не разликује од британских, нисам рекао свих.


Edited by Wei, 08 December 2015 - 16:47.


#41 darth bane

darth bane
 • Members
 • 7,311 posts

Posted 08 December 2015 - 16:59

Колико ја знам најмоћнија је Кина. Шта са тиме? Иначе, руски БДП по паритету куповне моћи је прилично већи него ли британски. И шта са тиме? Читава та прича о економски моћи се заснива на дугу, зато је Британија данас 70 пута мања од Русије.

Eto, reci par proizvoda koji su izmisljeni u Rusiji?#42 Negazirani

Negazirani
 • Members
 • 1,989 posts

Posted 08 December 2015 - 17:06

И шта са тиме? Читава та прича о економски моћи се заснива на дугу, зато је Британија данас 70 пута мања од Русије.

 

Najzaduženije zemlje sveta (%GDP) su Luksemburg, Island, Singapur i V. Britanija. Baš jadno neko društvance.#43 Wei

Wei
 • Banned
 • 254 posts

Posted 08 December 2015 - 18:04

Eto, reci par proizvoda koji su izmisljeni u Rusiji?

 

Ти се шалиш? То што су последице Хладног рата увек умањивале значај Руса и Русије не значи да они нису направиле невероватне ствари. Само неке:

-Када дођеш на неки модеран семафор видећеш нешто што је измислио Олег Лосев, светлећа диода тзв. LED. Користе се и у сигнализаији на многим другим местима.

-Прва линија електричног трамваја је инсталирана у Санкт Петербургу 1880 од стране Фјодора Пироцког.

-Радио, иако се то на западу даје пажња Марконију, Попов је дао велики допринос развоју радија.

-Телевизија, Борис Розинг, човек који је дао идеју оцу телевизије, Владимирју Зворкину, да је потпуно развије.

-Модерни хеликоптер, Сикорски

-Вештачка гума у масовној производњи, Сергеј Лебедев

 И још много тога, да не говоримо о фундаменталној науци. Изненадио би се колико је нуачника, инжењера, економиста формирало модерне САД. Неки су поменути изнад.#44 yossarian

yossarian
 • Members
 • 3,774 posts

Posted 08 December 2015 - 18:24

Ти се шалиш? То што су последице Хладног рата увек умањивале значај Руса и Русије не значи да они нису направиле невероватне ствари. Само неке:

-Када дођеш на неки модеран семафор видећеш нешто што је измислио Олег Лосев, светлећа диода тзв. LED. Користе се и у сигнализаији на многим другим местима.

-Прва линија електричног трамваја је инсталирана у Санкт Петербургу 1880 од стране Фјодора Пироцког.

-Радио, иако се то на западу даје пажња Марконију, Попов је дао велики допринос развоју радија.

-Телевизија, Борис Розинг, човек који је дао идеју оцу телевизије, Владимирју Зворкину, да је потпуно развије.

-Модерни хеликоптер, Сикорски

-Вештачка гума у масовној производњи, Сергеј Лебедев

 И још много тога, да не говоримо о фундаменталној науци. Изненадио би се колико је нуачника, инжењера, економиста формирало модерне САД. Неки су поменути изнад.

 

Čovek je pisao šta je izmišljeno u Rusiji, a ne šta su izmislili Rusi. Sikorsky je 1919 emigrirao u SAD, a helikopter je izumeo deset godina kasnije. Počeo kao imigrant, radio kao učitelj, a napravio fabriku koja i danas nosi njegovo ime. Bolje nabrajaj avione koje je pravio dok je još radio u Rusiji.

 

No, niko ne spori doprinos Rusije u nauci, tehnici ili umetnosti.

 

 

 

Što se tiče poređenja VB i Rusije... zar je važna površina?

 

Velika Britanija ima GDP od 2800 milijardi , $44,000 per capita

Rusija  1200 milijardi, $8000 per capita, $25,000 ako računaš PPP.


Edited by yossarian, 08 December 2015 - 18:25.


#45 yossarian

yossarian
 • Members
 • 3,774 posts

Posted 08 December 2015 - 18:27

P.S.

 

Ni na jednoj od ovih listi ne vidim da je Kina ispred SAD

 

https://en.wikipedia...y_GDP_(nominal)