Jump to content

Photo
- - - - -

Vrtic Deciji svet

This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
15 replies to this topic

#1 evica

evica
  • Members
  • 3 posts

Posted 23 August 2014 - 21:20

Da li neko ima iskustva sa vrticem "Deciji svet" u Beogradu?

Ja bih rado podelila svoja

#2 evica

evica
  • Members
  • 3 posts

Posted 23 August 2014 - 21:42

Dakle,

U vrticu Deciji svet za 240 evra mozete dobiti "sve najbolje" za vase dete-strucni kadar, psihologe, pedagoge, logopede, engleski jezik, najkvalitetniju hranu...Ali kada se vrata zatvore dobijete jednog vaspitaca na 20oro dece razlicitog uzrasta.

Dorucak: parizeri koji se kupuju na pijaci, ukoliko kuvarica nije raspolozena ili je umorna ili je pre toga sredjivala vrtic. Vase dete moze biti stresirano svadjom i kao posledicu tudjeg konflikta dobiti krem i jogurt?!?

Uzina: jabuke, jabuke i samo jabuke, u slucaju da ih ne pojedu misevi nadje se i poneka konzerva breskvi od kojih vaspitacica dobija "elergiju", kako kaze moje dete.Cesto stizu domaci dzemovi iz Rusnja, ako gazdarica stigne da napravi.

Rucak: Ako dete kaze da je dobro jelo imali smo srece tog dana.

Slatka uzina: Bakini kolaci, ako nije veliko spremanje u vrticu ali nadje se tu i poneka krem bananica ili nesto sa akcije.

Izleti, rekreativne kostaju citavo bogatstvo.

Roditeljski sastanci se uglavnom ne drze teme. Tu mozete saznati kome je iskljucen gas, ko je koga gledao i slicne gluposti koje se ne ticu dece. Deca cesto slusaju svadje i prepiranja izmedju zaposlenih.

Vaspitaci: Veseli i prijatni bez obzira na okolnosti u kojima rade, jer u roku od mesec dana status im se menja non stop - cas rade prekovremeno, cas su invalidi rada. Polovina njih nije prijavljena, plata se prima u evrima na ruke sto znaci da gospodo inspektori imate pune ruke posla. Cenkanje dolazi u obzir, mozete platiti i godinu dana unapred.

Sve u svemu, od vas se ocekuje da se osecate pocastvovani sto ste vi, zajedno sa svojim detetom, deo ovog vrtica. E pa dragi roditelji budite slepi, pored oba zdrava oka i platite da vam deca odrastaju u ludilu.

#3 mrd

mrd
  • Members
  • 18,143 posts

Posted 23 August 2014 - 22:11

Promeni vrtic!

#4 evica

evica
  • Members
  • 3 posts

Posted 23 August 2014 - 22:25

Zasto bi se menjao kada je tu sve uredu?!To su samo zli jezici!A,Srbija tj.zemlja banana u njoj je sve dozvoljeno!!!

#5 mrd

mrd
  • Members
  • 18,143 posts

Posted 23 August 2014 - 22:59

Brine li tebe tvoje dete, ili Srbija?

edit:

da pojasnim.

Prvo sredi svoj problem, pa kad ti je dete na dobrom mestu po tvom misljenju, onda mozes da lupas samare.

Edited by mrd, 23 August 2014 - 23:00.

#6 DJ_Vasa

DJ_Vasa
  • Members
  • 7,769 posts

Posted 23 August 2014 - 23:02

Ne razumem poentu ove teme. OK, postoji pritužba na neki vrtić, nije prekršeno nijedno pravilo foruma, ali vrtimo se u krug. U principu, može se podneti prijava nadležnima ili promeniti vrtić. Ako nadležni ništa ne urade, onda treba uticati preko medija, premda od slabo posećenog podforuma nema nikakve vajde.

#7 mrd

mrd
  • Members
  • 18,143 posts

Posted 23 August 2014 - 23:18

Ne razumem poentu ove teme. OK, postoji pritužba na neki vrtić, nije prekršeno nijedno pravilo foruma, ali vrtimo se u krug. U principu, može se podneti prijava nadležnima ili promeniti vrtić. Ako nadležni ništa ne urade, onda treba uticati preko medija, premda od slabo posećenog podforuma nema nikakve vajde.

Well, meni je poenta da, ako je situacija u vrticu losa, prvo izvlacim dete napolje, a posle bijem bitke. Uvek je bilo i bice losih i dobrih biznisa. Mesec dana u zivotu deteta je veoma dug.

#8 DJ_Vasa

DJ_Vasa
  • Members
  • 7,769 posts

Posted 23 August 2014 - 23:44

Well, meni je poenta da, ako je situacija u vrticu losa, prvo izvlacim dete napolje, a posle bijem bitke. Uvek je bilo i bice losih i dobrih biznisa. Mesec dana u zivotu deteta je veoma dug.

Da, na to sam i mislio, jer poentu teme ne razumem. Ako je vrtić loš, dete treba preseliti u drugi, a ne kukati, jer kako si i sam rekao, njegova dobrobit je najvažnija.

#9 mrd

mrd
  • Members
  • 18,143 posts

Posted 23 August 2014 - 23:48

Da, na to sam i mislio, jer poentu teme ne razumem. Ako je vrtić loš, dete treba preseliti u drugi, a ne kukati, jer kako si i sam rekao, njegova dobrobit je najvažnija.

Ako bi ova tema krenula u tom pravcu, a mi obradili dobrobit deteta i nase reakcije, onda i nije tako lose. Osnovno je da svi grese i da u najboljoj nameri izlozimo nasu decu losim iskustvima. Problem nastaje kad mi to posmatramo iz naseg ugla i gledista nase snage da kaznimo, umesto da ususkamo nasu decu.

Da vidimo kuda ce krenuti diskusija. ;)

Edited by mrd, 23 August 2014 - 23:48.

#10 anchi705

anchi705
  • Members
  • 1 posts

Posted 27 August 2014 - 16:59

Naravno da ce svako uraditi ono sta je najbolje za dete! Posto sam upucena u temu mogu vam reci da je ovaj post samo upozorenje. Pa da li stvarno mislite da bi iko ostavio dete na takvom mestu?!  Ovo je vise ostavljeno za roditelje koji se raspituju za vrtice, posto mislim da tudja iskustva znace. 

#11 DJ_Vasa

DJ_Vasa
  • Members
  • 7,769 posts

Posted 27 August 2014 - 23:44

S tim što je ovo mesto vidljivo isto koliko i da su okačili oglas na tarabi u Malom Mokrom Lugu. Ima foruma koji se bave time.

Hajde da je bar nešto konkretno napisala... Pa šta očekuje za 10 € dnevno? Ne znam da li se za te pare može obezbediti i čuvanje kučića.

#12 mrd

mrd
  • Members
  • 18,143 posts

Posted 28 August 2014 - 00:55

Naravno da ce svako uraditi ono sta je najbolje za dete! Posto sam upucena u temu mogu vam reci da je ovaj post samo upozorenje. Pa da li stvarno mislite da bi iko ostavio dete na takvom mestu?!  Ovo je vise ostavljeno za roditelje koji se raspituju za vrtice, posto mislim da tudja iskustva znace. 

Cini se da ljudi ipak to rade. Necu da pisem o ceni, posto svaka cena ima kupca, ali mi nije jasno kome si ovde ponudila informaciju, osim da sebi ucinis zadovoljstvo, kako si ipak nesto preduzela.
Da pojasnim:
1) Da li si prijavila ikome?
2) Da li si se zalila u obdanistu?
Ima toliko drugih nacina za borbu, umesto oglasavanje na opstem forumu, gde retko zalaze oni sa decom tog uzrasta.

#13 John Finn's Wife

John Finn's Wife
  • Members
  • 3,242 posts

Posted 07 October 2014 - 20:27

Pa šta očekuje za 10 € dnevno? Ne znam da li se za te pare može obezbediti i čuvanje kučića.

Reci mi molim te da se zajebavaš :D

Šta očekuje? Haha, jel znaš ti koliko vrtići koštaju u Beogradu, privatni, koliko državni? A koliko recimo u Novom Sadu (koliko je subvencionisano)

(Pa onda, recimo, naši prijatelji, primera radi, kažu da u jednom mestu u Nemačkoj vrtić plaćaju 85 eura, na platu cca 10x veću i uz dečje dodatke od 175 evra po detetu mesečno).

S druge strane, ne vidim ovde ništa napisano što nisam čula već x puta od roditelja čija deca idu u vrtiće, bilo koje.

#14 DJ_Vasa

DJ_Vasa
  • Members
  • 7,769 posts

Posted 21 October 2014 - 00:33

Krenuo bih od nemačkih vrtića, jer tamo država može da subvencioniše mnoge usluge, budući da ima Bosch, BMW, Siemens i ostalo, dok kod nas baš i nema mnogo proizvodnje. Ukratko - ostaje direktno finansiranje. Vlasnik nije otvorio vrtić iz humanitarnih pobuda, već da bi nešto zaradio, a o srpskom bizMisu ne bih trošio reči. E sad, što se tiče troškova, naravno da i oni postoje. Čak i ti neprijavljeni radnici, parizeri, bakini kolači i krem-bananice i jabuke nešto koštaju, kao i struja, voda, igračke, najam/kupovina lokala, grejanje i slično. Cena svake usluge se formira po principu ponude i potražnje - ako si npr. jedini frizer, pekar ili automehaničar u nekom mestu, možeš da digneš cene, a ako nisi, onda moraš da budeš konkurentan. Na internetu sam zaista video da čuvanje kučića košta oko deset evra dnevno, pa sam napravio pređenje. Vrtić jeste usluga koja se plaća, isto koliko i šišanje, pedikir ili kozmetičar. Ukoliko postoje neki zakonski problemi, to treba prijaviti inspekciji, ali zaista ne znam po kom osnovu se može žaliti na jabuke za užinu. Što se tiče odnosa cene i kvaliteta, to može biti tema za diskusiju, ali ne vidim da je iko prisiljen da koristi njihove usluge i ne verujem da nema nijednog vrtića u radijusu od nekoliko kilometara koji bi mogao da bude bolji. Uostalom, ako se oni koji plaćaju usluge organizuju i lepo kažu gazdi da će ispisati dete, staviće prst na čelo ili će zaista morati da pređe na čuvanje kučića.

#15 mrd

mrd
  • Members
  • 18,143 posts

Posted 21 October 2014 - 00:58

^

Vaso i kad je konkurencija veca ima vrtica koji su bolji i losiji. Obicno oni bolji imaju listu cekanja, a i cena im je nesto malo visa. Kazem malo visa, posto nema tu preterano neke razlike. Bolji vrtici su recimo 10% vise, ako je recimo prosecna cena za jedno dete starije od 3 godine $800/mesecno, onda je bolji vrtic $880. Ne mogu da dignu vise. Roditelj ima pravo da zahteva neke stvari u svakom vrticu. I dok je to na nivou pregovora oko usluge stvari se menjaju, kad nekome pukne film onda nema biznisa i roditelj ispisuje dete, kad nadje drugo obdaniste.

Sve kosta, hrana za dete osoba koja pazi dete, krevet u kome dete spava, organizovane priredbe i to je najcesce ukljuceno u cenu, ako se organizuje u prostorijama obdanista.

Malo sam zardjao, posto sam sa obdanistima zavrsio pre 8 godina, ali sam menjao deci obdaniste, kad nisam bio zadovoljan. Isto to radim i sa skolama, ako nisam zadovoljan sa skolom, ili nastavnikom, a skola nece da mi promeni nastavnika idem u drugu skolu. Tu nema previse filozofije, deca se za sest meseci ostete.