Bravo!!!
KK Crvena Zvezda 2014/2015
#16
Posted 19 August 2014 - 21:52
#17
Posted 19 August 2014 - 21:53
Daj nastavak!!!
orginalno
Edited by Firga, 19 August 2014 - 22:01.
#18
Posted 19 August 2014 - 21:55
Ja lepo napisah danas Antologijski uvod.
Kralju od mene
#19
Posted 19 August 2014 - 22:01
#20
Posted 19 August 2014 - 22:22
Recept za baklavu:
- 1kg kora i 1kg oraha. Minimalna količina oraha je 1/2kg na 1kg kora
-1/2kg putera
-tirit od jednog žumanceta, 50g putera i brašna - umesiti tvrdo testo, izrendati i proprži na malo putera. Može se izmrviti i rukama
-1.5l vode za preliv + 1.5kg šećera - kuvati dok ne ispari toliko vode da se dostigne nivo šećera koji je bio u šerpi pre dodavanja vode
Pomešati orahe, tirit i 1-2 šake šećera
- Kore podelitiu za 5 slojeva, s tim da dole i gore može biti koja više. Znači, orahe za posipanje raspodeliti za 4 sloja
- Svaku koru prskati otopljenim puterom
- Kada se poređa jedan sloj kora, posuti sa četvrtinom ukupnih oraha - Znači, biće 5 slojeva kora i 4 sloja oraha
- Iseći na baklave
- Premazati puterom baklavu, odozgo i između redova
- Baklava se može peći na 200 stepeni oko 30 min, a onda 15 min na 150 stepani i pri isključenoj rerni još malo ili na 150-170 stepeni sat vremena - više da se suši
- Zalivati hladnu baklavu vrelim sirupom
- Nakon par sati, okrenuti svako parče baklave naopako da bi se sa prelivom natopili i gornji slojevi
- Ostaviti tako naopako u plehu i tek kada se izvadi parče za posluživanje, okrenuti ga na pravu stranu
Stari recept iz Mostara.
Perkos je dao sustinsku razliku izmedju Grcke i Turske baklave.Turci dosta forsiraju i punjenja sa pistacima, dok kod Grka dominira tzv mlecni ukus i nisu tako rskave kore kao kod Turaka. Turci dosta uvijaju, dok Grci ponekad i slazu kore.
Ja licno vise volim tursku skolu ( iz nje je i nastala nasa opcija "suve pite" ).
Evo i par mesta gde se u mogu pojesti dobri kolaci:
Poslasticarnica Maksa kod bivseg bioskopa Drina u ulici 29 Novembra ( danas Bulevaru despota Stefana ) vrhunska tulumba- tzv przena skola.
Turske baklave-Dukat kod Tanjuga.
Suva pita- kafana Gusan, ugao S. Markovica i Vojvode Milenka.
Urmasica- bolja od proseka, restoran Durmitor eventualno cevapdzinica Valter. Za pravi ugodjaj se mora otici do Pazara ili praviti u licnoj reziji. Nekada bile odlicne u Šeheru ( dok je bio restoran ) i kod malog Pelivana u Kralja Petra.
Kadaif bio zakon u Grckoj kraljici, ali meni nije u fokusu tako da ga ni ne jurim.
Tufahije iskljucivo u Sarajevu ili u licnoj izvedbi. Kada smo kod Sarajeva- Egipat i Saraj Bosna za preporuku.
Ko krene u Istambul na Galatu neka obavezno svrati u Karakoy Gulluoglu. Nece se pokajati.
Edited by kum zorzo, 19 August 2014 - 22:26.
#21
Posted 19 August 2014 - 22:27
Bravo Fendere svaka cast dobro si odradio i cestitke svima koji su ti pomogli
#22
Posted 19 August 2014 - 22:29
Ako ovo ne upali ja ne znam šta hoće!
Genijalno, inspirativno, originalno!
Svaka čast! Da nam ova sezona donese još više radosti. Da se vrate slavni dani.... i na Kalemegdan!
#23
Posted 19 August 2014 - 22:35
Onaj Timi Di na slici sam ja, ne?
Salim se, hvala, i opet, svaka cast za uvod!
#24
Posted 19 August 2014 - 22:50
#25
Posted 19 August 2014 - 22:56
U ime svih nas u crveno belom za zakletvu Zvezdi ja spevo sam stih jel kunem se srcem i dusom i telom da bodricu do smrti njih...Racunajte na nas
#26
Posted 19 August 2014 - 23:10
Od Fendera smo očekivali kreativan i originalan uvod, to smo i dobili, svaka čast majstore
Prethodni topik je odradio mađiju, titulu šampiona prelaznog roka smo odbranili, rekao bih u prilično dominantnom stilu. Sad ide onaj deo sezone koji manje volimo, ko će bre igrati sve te utakmice
Aj pa nek nam ova tema donese sreću, i nek ovo bude TA sezona. Vreme je da se dominira i tamo u aprilu, maju, junu
#27
Posted 19 August 2014 - 23:13
Momci što nosite crveno bele dresove, podarite nam pobede i radost do neba.
I ove godine Arena da eksplodira, ajdeee...
Edited by Jože Kuralt, 19 August 2014 - 23:14.
#28
Posted 19 August 2014 - 23:20
Speechless.
#29
Posted 19 August 2014 - 23:20
#30
Posted 19 August 2014 - 23:27