Jump to content


Photo
- - - - -

Sunčani krugovi, solarne opservatorije, henges iz Centralne Evrope


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
No replies to this topic

#1 serbianirish

serbianirish
  • Members
  • 3 posts

Posted 14 August 2014 - 06:07

Stonehenge je najpoznatiji svetski henge. Pravljen je pocetkom treceg milenijuma pne. 
 

 

 

Стоунхенџ (енгл. Stonehenge) је грађевина из неолита и бронзаног доба, налази се у околини Аменсберија у Енглеском округу Вилтшир, отприлике 13 km северозападно од Солсберија. Стоунхенџ је део УНЕСКО-овог пописа Заштићене баштине од 1986. године.

Праисторијски споменик на Солсберијској низији, север Солсберија, у југозападној Енглеској датира из млађег каменог до старијег бронзаног доба (3000 — 1000. пне). Спада међу мегалитне споменике јер је грађен од огромних камених блокова. Није познато којој је сврси Стоунхенџ служио нити који је био мотив његове изградње, али већина познавалаца сматра да је имао улогу у паганским ритуалима тог времена.

Он нема јединствену структуру, него серију структура које су измењиване и поновно грађене за време периода од 1500 година.

 

 

 

 

http://sr.wikipedia..../wiki/Стоунхенџ

 

Da li ste znali da henge ustvari nije ime za kamenu strukturu koju svi tako dobro znaju, vec za kruzni rov i nasip koji je prva struktura koja je podignuta na mestu koje danas zovemo stonehenge. Cuveni kameni krugovi su dodati kasnije.


Takodje, da li ste znali da je prvi henge napravljen 2000 godina ranije u centralnoj Evropi? Ovde mozete procitati text o tome (na engleskom)

 

http://oldeuropeancu...enclosures.html