Jump to content


Photo
- - - - -

Ustedjevina i investicija


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
17 replies to this topic

#16 daljinac

daljinac
  • Banned
  • 783 posts

Posted 03 September 2014 - 22:05

Otvorio si temu koja vise spada na nekakvu Filozofiju nego na Ekonomiju.

 

Radi se o tome da, u odredjenoj fazi zivota, to vise nije "investicija" - u smislu da ces dobiti neki povrat na ulaganje - nego "trosak," na nacin da ces dobiti robu ili uslugu za odgovarajucu sumu.

 

Deci (familiji) u Srbiji savetujem da beze dok mogu - mada im nije potreban moj savet, vide i sami. Onima koji ostaju, savetujem da kupe kucu u USA.

"Lupicu" okrugle cifre, radi primera. Za $100 000, u ovom delu Teksasa, mozes kupiti kucu od 80 do 150 kvadrata, mozes je rentovati za oko $1000/mesecno. Za iste pare, mozes kupiti pristojan stan na Balkanu, i jos ce te kostati da u njemu zivis... Po mojoj logici - pa uzmi rentu $1000, pa placaj rentu $350 za stan na Balkanu...

 

Zasto ja ne sledim sopstveni savet?

Zato jer mi nije sila.

Necu da se bakcem sa stanarima, ugovorima, agencijama i sto drugih problema. Hocu da na miru prozivim starost.

A zasto Srbija?

Jevtino, brate. Moja zena bi htela na Jadran, na obalu. Medjutim, za istu cenu mogu da kupim mali stan u Zadru ili Splitu - ili finu kucu u Vojvodini. A posto se bavim hobijima koji zahtevaju prostor, kuca mi je povoljnija.

 

Molim te da uocis: ovo nije prodavanje pameti ili univerzalni savet, ovo je samo za "sopstveno dupe."

Ne bih razmisljao o kuci u Srbiji da moram da brinem gde ce dete u skolu ili tako nesto. Ako imas malu decu ili trazis posao, sigurno je bolji Novi Sad ili Philadelphia nego neko selo. Ali, kad ti se zivot polako svodi na to da igras sah i krpis stare motocikle, neki mali gradic je jevtiniji, laksi i bolji.

 

Nadam se da sam odgovorio.

Interesuje me koliki su izdaci na pomenutu kucu?Naime podstanare mozes naci ali mogu postojati periodi kada ih nema.Ono sto se redovno placa je sledece

-Porez$$$$$$$$$?

.Voda $$$$$$$$$?

-Struja$$$$$$$$$?

-Tv preplata????

-Plin??????

-Grejanje??????

-smece??????

-Internet??????#17 mrblaf

mrblaf
  • Members
  • 476 posts

Posted 04 September 2014 - 09:25

Interesuje me koliki su izdaci na pomenutu kucu?Naime podstanare mozes naci ali mogu postojati periodi kada ih nema.Ono sto se redovno placa je sledece

-Porez$$$$$$$$$?

.Voda $$$$$$$$$?

-Struja$$$$$$$$$?

-Tv preplata????

-Plin??????

-Grejanje??????

-smece??????

-Internet??????

 

Kuce u Teksasu su jeftine zato sto postoji lokalni porez od 2% procenjene vrednosti nekretnine godisnje, sto znaci da je porez oko 2.000 US$ godisnje na nekretninu od 100.000 US$.

 

Gas i grejanje mozes da izbacis iz jednacine, bar u tom delu Teksasa, mozda 15-tak dana godisnje da ces morati da dogrejes neku prostoriju, uglavnom na struju.

 

Voda, smece, internet, kablovska, sve zajedno je manje od 100 US$. S tim sto cu se ograditi za ovu zadnju cifru, taj iznos je vredio pre pet-sest godina kad sam ziveo u San Antoniu, moguce da su sad cene drugacije.


Edited by mrblaf, 04 September 2014 - 09:42.


#18 zoran59

zoran59
  • Members
  • 10,124 posts

Posted 04 September 2014 - 17:03

Interesuje me koliki su izdaci na pomenutu kucu?Naime podstanare mozes naci ali mogu postojati periodi kada ih nema.Ono sto se redovno placa je sledece

-Porez$$$$$$$$$?

.Voda $$$$$$$$$?

-Struja$$$$$$$$$?

-Tv preplata????

-Plin??????

-Grejanje??????

-smece??????

-Internet??????

 

U velikom delu tu je odgovorio Mrblaf.

Zivim u Corpus Christi, a bas se danas i taj grad pojavio na listi FinanceYahooNews kao jedan od najjevtinijih gradova za zivot u USA. Pogledaj listu: http://finance.yahoo...-155717697.html

Pogledaj i videces da je veliki % gradova u Texasu. To je, barem jednim delom, i zato sto Texas nema "state income tax" - u USA postoji porez na dohodak i na nivou federacije i nivou pojedine savezne drzave. A Texas jedna od malog broja drzava koja taj porez ne namece.

Uz to, osnov lokalne ekonomije su vojska (ima vise vojnih/mornarickih/vazdupohoplovnih baza), nafta (nekoliko rafinerija), rancevi i farme - a ni jedna od tih grana nije osetila svetsku krizu, naftasi su cak profitirali.

 

Izostavio si jedno vazno pitanje: osiguranje. Pozar, uragan, svasta - sve je to ukljuceno u paket koji se zove "homeowner's insurance." Postoji toliko opcija da je nemoguce unapred tacno reci koliko to kosta - treba se za konkretnu nekretninu raspitati kod vise agenata. Za kucu vrednosti okruglo 100 000, za ocekivati je izmedju 700 i 1400 $ godisnje.

Ukoliko kucu izdajes, tipicno je da na stanari imaju sopstveno osiguranje ("renter's insurance"), tako da u slucaju nepogode tvoje pokriva kucu, a njihovo njih. U takvom slucaju, ni cene komunalija ne treba da te brinu, jer to placaju stanari.

 

Molim te primetis: pisem o delu gde zivim, nikako o celoj USA koja je ogromna i razlike su drasticne. Pre nelikoliko godina sam dobio ponudu za posao - San Diego, California. Plata skoro dupla u odnosu na ovdasnju. Ali sam cackao i otkrio da tamo kuca, ekvivalentna ovdasnjoj od 100k, kosta 3/4 miliona... Pa zam zahvalio i odbio.

Za poredjenje razlicitih delova USA, odlican sajt je http://www.city-data.com/

 

Isto, nisi napisao odakle se javljas i zasto te sve ovo zanima.

Ako te zanima kao investicija, postoje agencije koje ce brinuti za odrzavanje i izdavati je dok nisi ovde. Koliko to kosta, ne znam, ali ako si ozbiljan - raspitacu se.

Takodje, ako pises iz Srbije, nije mi poznata logistika - kakvom procedurom strani drzavljani kupuju nekretnine u USA.

 

Moj post, koji si kvotovao, nije bio dovoljno jasan. Jer nije ono bio savet srpskim investitorima, nego familiji. Za sestricnu i netjake mogu puno toga uraditi, pa ako treba - cak i na svoje ime.