Jump to content


Photo
- - - - -

Elektrotehnicar: Racunara


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
3 replies to this topic

#1 SvemirskiBurek

SvemirskiBurek
  • Members
  • 1 posts

Posted 28 July 2014 - 01:21

Upisao sam ETS "Mihajlo Pupin" u Novom Sadu i to smer elektrotehnicar: racunara. Imam dva pitanja: 

1. Koji je najbolji fakultet da upisem posle srednje? 

2. Da li je dobro sto sam upisao ovaj smer ili je bilo bolje da upisem informacione tehnologije?#2 tomas.hokenberi

tomas.hokenberi
  • Members
  • 4,349 posts

Posted 28 July 2014 - 07:41

1. Najbolja i najlogicnija opcija ti je neki elektrotehnicki fakultet (ETF, odgovarajuci smerovi na FTN, ....).

 

2. Zavisi od toga koji su izborni predmeti ponudjeni uz smer informacione tehnologije. Ako se ne varam (a ne varam se) to ogledni smer. Boljka vecine oglednih smerova je sto su nesto tanji u obaveznoj matematici od "obicnih" smerova. Neke skole zato imaju u ponudi izbornih predmeta razne matematicke predmete, kojima se ta razlika nadoknadjuje. Isto vazi i za fiziku i osnove elektrotehnike koji su takodje "tanki" u oglednim smerovima. Ovo je bitno ako zelis da studiras, posto ces na prijemnom ispitu imati matematiku i fiziku, a ne predmete iz IT.#3 dzoni_

dzoni_
  • Members
  • 10 posts

Posted 06 August 2014 - 17:12

Ja sam bio 3 godine elektrotehnicar racunara, pa sam se prebacio u drugu skolu na administratora racunarskih mreza.

 

U drugoj i trecoj godini imas dosta elektronike. Naravno u zavisnosti od profesora bice ti lakse ili teze da savladas gradivo.

 

Ono sto mogu da ti kazem je da sam se ja smorio na cisto, jer ima dosta teorije. Takodje prve dve godine imas i OET, u prvoj ti je bukvalno na nivou fizike iz osmog sa jos nekim formulama.

 

Ozbiljno programiranje krece tek u cetvrtoj, barem ce kod mene tako. U sustini, el. racunara se vise fokusira na elektroniku, dok informacione tehnologije malo vise vuku na softver. Na smeru informacione tehnologije imas nekoliko interesantnih predmeta tipa veb dizajn, umetnost, veb programiranje i mnogo manje elektronike.

 

Najbolji nacin da znas da li si upisao dobar smer jeste da vidis sta zapravo ti zelis. Ako tvoja zelja elektronika i ako volis hardver, onda ides na el. racunari. Ako vise volis softver da pravis programe, sajtove, eventualno neki dizajn, onda ides na informacione tehnologije.

 

Sad kada pogledam, mislim da bih ja upisao informacione tehnologije. Jer jednostavno ja se vise okrecem ka tom softverskom delu i serverima, tako da elektronika za mene je bljak :)

 

Ako imas jos koje pitanje, slobodno pitaj.#4 tomas.hokenberi

tomas.hokenberi
  • Members
  • 4,349 posts

Posted 06 August 2014 - 19:14

Na smeru informacione tehnologije imas nekoliko interesantnih predmeta tipa veb dizajn, umetnost, veb programiranje i mnogo manje elektronike.

I mnogo manje sanse da upises studije posto ima manje i matematike.