Jump to content

Photo
- - - - -

Posao na internetu

• Please log in to reply
49 replies to this topic

#16 Quad

Quad
  • Members
  • 4,434 posts

Posted 04 August 2014 - 23:44

Imas 40 konekcija mesecno, koje nisu prenosive. Treba ti jedna konekcija da bi se prijavio za posao, za koji nisi pozvan. Sto imas bolju ocenu i za sto si vise kategorija prijavljen, to je veca sansa da budes pozvan (recimo, klijent ukuca da hoce frilensera koji ima ocenu 5.0 i koji radi u odredjenoj oblasti, recimo sports writing, i onda svim frilenserima koji zadovoljavaju te uslove u inbox stigne invitation za taj posao, i ne treba ti konekcija da bi se prijavio).

Kada platis clanstvo, 10 dolara mesecno, izmedju ostalog dobijas i 60 konekcija mesecno. Kada platis 20 dolara mesecno, dobijas 80 konekcija, a kada platis maksimalnih 60 dolara mesecno dobijas 100 konekcija, i to je maksimum. Mada, velike kompanije, koje placaju to clanstvo i koje mogu da dodaju neograniceni broj ljudi u njihov tim, ce dobiti i ogroman broj inviteova, tako da je realan broj poslova za koji se mozes prijaviti mesecno veci od 100.

Svaka cast! Ne bilo lose da stvarno organizujemo nesto.
  • 0

#17 McLeod

McLeod
  • Members
  • 59,009 posts

Posted 05 August 2014 - 00:40

Ja sam uvek za, samo sto bih voleo da budzim svoj profil :) Mozemo i da se ispomazemo, nije frka. Moram da proverim da li se ako se ulazi u kompaniju zadrzava ta individualnost, znam da postoji team member i da pise koliko je poslova uradio ako tako hoces da stavis, ali ne znam da li mozes i dalje da trazis samostalno...

• 0

#18 PetarPan88

PetarPan88
  • Members
  • 54 posts

Posted 22 October 2014 - 17:25

Radio sam kao frilenser dosta dugo, nisam se baš snašao sa tim, ali sam onda prešao na Envato mrežu. Pravio sam skripte i radio video u After Effects. Puno vremena mi je bilo potrebno dok nisu odobrili moj prvi projekat. A onda sam radio više i više. Zarađivao sam mesečno oko 300 eura što je za mene, studenta bilo super. A onda mi to nije bilo dovoljno (ćale ostao bez posla, ja ispao sa budžeta) pa sam počeo sa internet marketingom, radim CPA i PPD, pozabavio sam se dosta oko internet marketinga i programersko znanje upotrebio u svrhu marketinga. Sada dnevno imam oko 60 000 poseta (uglavnom US, UK, FR) na dva sajta samo sa pretraživača (google, bing, yahoo). A zarađujem 12 plata moje majke koja radi kao profesor matematike u srednjoj školi, a radim sat do dva dnevno, nekad se desi da ne radim danima.

Bilo kakva internet zarada je ogromna, samo moraš biti najbolji u onome što radiš :)

• 2

#19 McLeod

McLeod
  • Members
  • 59,009 posts

Posted 19 November 2014 - 17:40

SFI NIJE posao na internetu!

U prvom članku sam pomenuo da ću posvetiti pažnju izvesnim sajtovima koji su poprilično popularni u svetu i kod nas, a koji nude zaradu na internetu.

Ako kucate u pretraživaču „posao na internetu“, uz ovaj sajt, Google će vam izbaciti nekolicinu sajtova sa vrlo malo sadržaja, koji pokušavaju da vas nateraju da se „besplatno registrujete“ na nekom sajtu i počnete odmah da zarađujete brdo novca. Još češće ćete na takve „sajtove“ naletati ako ste sličnu pretragu vršili na Facebooku.

Obično su na stranici slike plaže ili luksuznih stanova, koriste se fraze poput „finansijska sloboda“, „sigurna budućnost“ i slično, sve što treba da uradite je da se registrujete preko portala neke osobe i tako postanete njen referal i onda će sve biti lepo i bajno.

Sajtovi o kojima pričam upućuju na SFI (Strong Future International) sajt.

SFI-Strong_Future_International.jpg

Nemojte da padnete na bombastičnu najavu

Šta je SFI?

SFI je kompanija koja postoji jako dugo, od 1998. godine, njihov osnivač Geri Karson je ime koje je bilo poznato u poslovnom svetu, imao je reputaciju sjajnog marketing stručnjaka, davao intervjue u tiražnim poslovnim časopisima. Ako ste se susreli sa nekim zaposlenim u ovoj kompaniji, ove informacije će vam prvo reći, kako bi vas privukli i uverili da je ta kompanija velika poslovna prilika za vas.

Ova kompanija nudi „mogućnost da iz udobnosti svog doma radite i zarađujete novac koji će vam omogućiti lagodan život“. Da biste zaradili i „napredovali“, morate održavati EA status iz meseca u mesec, za koji morate platiti tzv. Versa poenima, koji se dobijaju za određene akcije, ili kupuju.

Potrebno je 1500 Versa poena za taj status i SFI će vas odmah „navući“ tako što ćete dobiti EA status u prvom mesecu za prosto lajkovanje SFI-ja na Facebooku i praćenje na Twitteru, kao i za neke proste akcije u kontrol panelu, ali posle prvog meseca održavanje tog statusa postaje znatno teže.

Kako, zapravo, zarađujete sa SFI-jem?
Iako SFI proklamuje da se radi o affiliate programu, on zapravo ima mnogo više elemenata MLM (multi-level marketing) poput recimo Oriflame i Herba Life, koji su možda najpoznatiji kod nas. MLM piramidalna šema nije sama po sebi prevara, ali je užasno teško zaraditi u njoj. I o samoj piramidalnoj šemi će biti reči u posebnom članku, ovde ću samo pomenuti da ako neko pokušava da vas „regrutuje“, pitajte ga na kojoj je on poziciji i ko ima prihod na stotine hiljada evra o kojima se priča – i u najrazgranatijim piramidalnim šemama iza kojih stoje ozbiljne kompanije i koje imaju ozbiljne proizvode, poput Oriflame, osnivači kompanije su ti koji kupe „kajmak“, a vi sa startnom pozicijom iza nekoliko stotina miliona ljudi najverovatnije ne možete doći dotle da pristojno živite od pasivnog prihoda, što vam uvek obećavaju kada vam pričaju o „šansi života“.

SFI nije ništa drugačiji u tom pogledu, zarađuje se uglavnom tako što ćete napraviti svoj sajt (bolje rečeno besplatnu stranu), na kojoj će pisati da je to prilika vašeg života, budućnost marketinga, nešto neviđeno i samo treba da se registrujete i počnete da zarađujete.

A zapravo, zaradićete samo kada se neko registruje preko vašeg sajta i ostavi novac SFI-ju, bilo preko plaćanja članarine, ili kupovinom u sestrinskoj kompaniji SFI-ja, TripleClicks-u.

Pre nego što uđete u tako nešto treba da se realno zapitate da li ovaj „posao“ zaista ima perspektivu? Naravno, vaš SFI „trener“ će vam reći nešto poput – treba samo da nađeš pet ljudi, ne treba ti više. Sigurno znaš pet ljudi kojima će ova ideja biti interesantna. I od njih dobijaš određeni procenat. Pa onda će i oni naći po pet ljudi od kojih isto dobijaš određeni procenat, pa i oni po pet ljudi i tako će vam napuniti glavu o nekoj vašoj piramidi unutar piramide i izračunati vam pasivan prihod od kojeg možete ne samo da živite, a da ništa ne radite do kraja života, već to možete omogućiti i svojim unucima.

U realnosti, vi ćete smarati prvo svoju porodicu i prijatelje, širu rodbinu, neko će vam poverovati zbog toga što ste im prijatelj, slično će biti i sa nekim njihovim prijateljima, ali na kraju će se lanac prekinuti, vi ćete za jurcanje i smaranje na desetine ljudi da dobijete tek par registracija, oni koji su se registrovali i kojima ste obećavali kule i gradove kao što su vama obećavali vaši SFI treneri će videti da dobijaju mrvice, razočaraće se, i vi nećete dobiti novac od njih, a narušićete i svoje prijateljske odnose sa tim osobama.

Ako krenete drugim putem, i promovišete TripleClicks u kojem takođe dobijate procenat od prodaje proizvoda, imaćete sličan (ne)uspeh. Zašto? Zapitajte se da li neko od vaših prijatelja kupuje preko interneta stvari koje možete naći u TripleClicksu. Najverovatnije ne znate nikoga ko je kupio nešto iz inostranstva putem interneta, a i ako znate, najverovatnije je to bilo sporadično. Oni koji redovno tako kupuju i posluju, sigurno već imaju svoju platformu i prodavnicu kojoj veruju i nemaju nikakvih razloga da je menjaju. Da ne pričamo da je TripleClicks samo loša kopija Ebaya i da čak ako želite da kupujete nešto kod njih teško da ćete naći bilo šta što vam je potrebno.

Da ne pričamo o tome da je u Srbiji jako teško, zbog načina plaćanja i nedostupnosti Paypala uopšte bilo šta kupiti, mnogi proizvođači ne isporučuju robu u Srbiji i tako dalje.

sisyphus.jpg

Otprilike kao moderan mit o Sizifu

Zaključak je da SFI treba zaobići u širokom luku. Čak i da imate preko 10 ljudi koji će vas poslušati, kupiti članstvo i konstantno ulagati u ovu kompaniju, na kraju dana ćete shvatiti da ste pričali i nagovarali na desetine ljudi da se registruju u ovu kompaniju za veoma sitan novac.

Da bi vam pasivan prihod od ove kompanije bio dovoljno visok bar da platite račune (dakle oko 15 hiljada dinara mesečno), vama treba na desetine, možda čak i preko 100 ljudi koji su se registrovali preko vas i koji će biti aktivni i ulagati u kompaniju, što je, složićete se, čak i da uspete to da postignete, jako mala nagrada za toliki trud, a tu ima i opet onoga da čak i ako 2 ili 3 meseca sva ta lica ulažu novac, većina će na kraju shvatiti da im se novac neće vratiti i prestaće, a onda će vaši prihodi presušiti.

Mnogo je bolje uložiti to vreme u čitanju zaista korisnih stvari i učenju veština koje vam mogu pomoći da zaradite mnogo više novca na internetu.

Da podelim jedan tekst, posto je bila reklama za ovo, a video sam je i na drugom delu foruma, kao i na fejsbuku... znaci nemojte se zaludjivati sa ovim SFI-jem.

Edited by McLeod, 19 November 2014 - 17:41.

• 0

#20 McLeod

McLeod
  • Members
  • 59,009 posts

Posted 23 December 2014 - 16:30

Neka suma sumarum prica oko posla na Elance, voleo bih ako neko ima i drugacija iskustva da ih podeli...

http://www.posaonain...osao-na-elance/

• 0

#21 McLeod

McLeod
  • Members
  • 59,009 posts

Posted 03 February 2015 - 11:28

http://www.posaonain...isce-na-elance/

Najčešći poslovi za pisce na Elance

Registrovali ste se, napravili opasan portfolio, spremni ste i naoštreni za besomučnu pretragu poslova, ali, da li znate šta tražite? Da li ste već odlučili u kojoj niši ćete se oprobati, da li ste prvo uspeli da zaključite koja vrsta poslova je najčešća, pa je samim tim veća i šansa da dobijete posao?

Ako je odgovor ne, moj savet je da prvih nekoliko dana samo pratite poslove koji se postavljaju, bez prijavljivanja na njih, kako vam to ne bi odvlačilo pažnju (sem ako, naravno, ne nabasate na posao za koji ste ubeđeni da ga možete odraditi bez problema), i da probate da klasifikujete poslove po srodnosti, kako bi zaključili u koju nišu da „upadnete“.

Na Elance možete naći najširi mogući dijapazon poslova koji možete da zamislite, a i videćete i mnogo toga što vam nikad ne bi palo na pamet, i što je najbolje, moguće je da ćete se pronaći upravo u takvim poslovima. Na ovoj platformi se u svakom satu prosečno postavi desetak novih poslova za pisce, što vam može dati sliku o širini ponude.

Pretpostaviću da u trenutku čitanja ovog teksta nemate pojma šta bi mogli da radite, da znate engleski dovoljno dobro (ili mislite da ga znate), ali nemate potrebna znanja iz oblasti informacionih tehnologija, ili nemate iskustva kakva se mogu tražiti na Elance, pa ste zbog toga prinuđeni na učenje i usavršavanje.

pisac.jpg

Rešili ste da postanete pisac, a o čemu ćete pisati?

Ono što je najpametnije što možete uraditi na Elance, je da izaberete jednu nišu (oblast) o kojoj bi mogli da pišete, i da polako krenete da čitate blogove i sajtove sa tom tematikom, kao i da vi sami pišete svoje tekstove na tu temu. Logično, treba izabrati oblast u kojoj ima najviše posla.

Health and fitness

U ovoj niši se trenutno postuje najveći broj poslova za pisce na Elance. To je i logično, pošto je ova niša jedna od najčešće guglovanih, postoji pregršt sajtova koji traže pisce, a relativno je laka za učenje, ali vam je najverovatnije i jako bliska, sigurno ste bar nekad naleteli na neki tekst o mršavljenju, treningu, veganskoj ishrani i slično. Između ostalih, takve tekstove traže vaši potencijalni klijenti, pa ako smatrate da to možete da isporučite, najbolje je da izaberete nekoliko blogova/sajtova iz ove niše i polako početi da učite o temama kojima se bave.

Forex and trading

Ova niša je takođe poprilično zastupljena, ali traži mnogo stručnije pisce od prve niše koju sam naveo. Naravno, moguće je da postoje recimo berzanski brokeri koji recimo nisu svesni postojanja ove platforme i brojnosti ovakvih poslova, tako da bi neko ko je stručan u ovoj oblasti mogao to jako dobro da naplati.

Travel

Takođe jako česta, a zahvalna niša, slično kao health i fitness. Iako su po mom mišljenju ove dve niše jako slične (tona materijala da se prolazi kroz njega, samo treba „ubosti“ prave kombinacije ključnih reči na google-u), ljudi sa kojima sam pričao bi se neuporedivo lakše odlučili da pišu u health nego u travel niši, zato što im je to nekako bliže i imaju dodira sa tim, dok recimo o turističkoj ponudi Singapura ne znaju ništa. Velika greška. Ako čekate posao o kojem već znate sve, najverovatnije ga nikada nećete dočekati. O turističkoj ponudi Singapura možda u ovom trenutku ne znate ama baš ništa, ali uz pomoć google-a ćete ako ne naučiti, a ono bar pronaći prave izvore jako brzo, i onda se tako naoružani možete prijaviti za taj posao.

E-Book

Ovo je jako široka niša, i zahtevi su jako različiti, ali sam rešio da je izdvojim u posebnu kategoriju jer neki frilenseri rade samo ove poslove, sve od neke sci-fi priče, do nekog vodiča za neku tehničku stvar, iako su predmeti knjiga potpuno različiti. Odgovor zbog čega je to tako je prost – pojedincima odgovara da tako rade. Neki stručniji E-book možete prodati i za više od 500 dolara, što je sjajan prihod za već uvežbane pisce kojima je to jedini posao, jasno je da neko ko želi dodatni posao teško može ovim da se bavi. Za one koji misle da su kreativni i imaju dovoljno vremena preporučujem asistenciju google-a i polako usavršavanje. Iskren da budem, ja ovu kategoriju koristim za dnevnu dozu smeha kada imam vremena, pošto ćete ovde najčešće naći najneverovatnije zahteve za posao. Recimo, naletao sam na zahteve za erotsku priču između pripadnika dve nepostojeće i suprotstavljene vanzemaljske rase, ili različite scenarije o tome kako dolazi do apokalipse na Zemlji (kao da svaki mogući i nemogući film sa tom tematikom već nije snimljen). Najčešće su sci-fi priče ili romanse, mada imate i klasične tehničke vodiče i stručne knjige.

Tech review

Takođe poprilično zastupljena kategorija, u kojima se od vas zahteva da odradite review najčešće nekog tehničkog uređaja, poput pametnih telefona. U ovu kategoriju bih svrstao i kraće opise proizvoda za koje treba mnogo manje pretraživanja i gotovo je mehanički posao, iako suštinski nije isto, često se ovi zahtevi prepliću.

Motivation, self help, DIY

I ovo sam sklopio u jednu nišu zato što se često prepliću. Jako popularan koncept na internetu trenutno je „Do It Yourself“, sigurno ste nabasali na neki video sa ovom tematikom, ova niša prirodno nije za svakoga, ali je moguće dosta brzo napraviti ime, po mom mišljenju. Takođe, često se traže motivacioni članci, koji se svi pišu na isti kalup, bilo da se radi o članku koji vas motiviše da vežbate, da ostavite cigarete, piće, ili vam daje „recept“ za bolji život.

Sales pages, internet marketing

Takođe nije za svakoga, ali je moguće dosta brzo naučiti posao, za razliku od recimo forexa, pisanja biznis planova i slično. Kao što vam i samo ime govori, osmišljavaćete kako da se određeni proizvod proda, pisaćete strane koja treba da ubedi kupca da je dati proizvod baš za njega, itd. Ovo može i izaći iz okvira samog pisanja.

Sports and betting

Obuhvata pisanje članaka za sportske sajtove, koji mogu biti jako različiti, počev od običnih izveštaja sa meča, ili najave mečeva, ili bi to bilo prosto pokrivanje sportskih vesti iz određenih oblasti. Usko povezano sa ovim je i klađenje, odnosno betting preview u kojima vi analizirate utakmicu i predlažete čitaocima šta da odigraju. Takođe, možete naići i na zahteve za preview određenih online kladionica ili casina itd.

Imajte u vidu da su ovde izvučene samo neke od najčešćih kategorija, ali da sve ovo navedeno na dnevnom nivou ne pokrije ni 10% ukupnih poslova za pisce. Ova lista samo treba da vam da ideju o čemu bi trebalo da učite ako želite da povećate svoje šanse da dobijete posao.

Edited by McLeod, 03 February 2015 - 14:31.

• 0

#22 SashaZ025

SashaZ025
  • Members
  • 1 posts

Posted 05 February 2015 - 21:15

E, pa, dragi moji, kao nov na ovom forumu i nov u internet poslu da kažem i par svojih utisaka. Probao Microworkers, Freelancers... Mislim da je posao freelancer-a najbolji mogući način zarade, ali ima gomila poteškoća od kojih ste neke i naveli u prethodnim postovima. Ja sam se opredelio za SFI i za sada dobro ide. Napravio sam i blog na  https://sashaz025.wordpress.com/ gde sam pokušao objasniti o čemu se radi. Voleo bih čuti iskustva o SFI (ima nas dosta iz Srbije) a ako se neko zainteresuje, spreman sam mu pomoći svojim skromnim znanjem.

• 0

#23 McLeod

McLeod
  • Members
  • 59,009 posts

Posted 05 February 2015 - 23:49

Mislim da je SFI gubljenje vremena, najiskrenije. SFI je neki hibrid MLM-a i affiliate marketinga, ali se uglavnom svede na to da ti navlacis ljude da se registruju preko tvog linka, i nadas se da ce oni raditi to isto. Triple Clicks je za mene privid da je to affiliate marketing, zato sto je ta prodavnica jedna od najgorih koje sam video na netu. I ne mogu da zamislim da neko tamo ostavlja svoje pare, a pogotovo u Srbiji je to nemoguce, pokusavao sam sa nekim vrstama affiliate marketinga za nase trziste, sa najboljim prodavnicama, vrhunskim sajtovima, i imao jako slabe rezultate.

SFI moze da donese neki rezultat na pocetku, ali posle par meseci mrka kapa. Moj savet je da ako se vec zanimas za affiliate marketing probas sa nekim drugim sajtovima, i naravno na engleskom jeziku.

• 0

#24 MicikaJa

MicikaJa
  • Members
  • 29 posts

Posted 19 February 2015 - 13:36

Ja radim preko neta već par meseci...Poslodavca sam videla jednom, kad sam počela, i za sd mi je ovako super. Radim kad hoću i mogu, niko mi ne visi nad glavom...Idealno!

• 0

#25 McLeod

McLeod
  • Members
  • 59,009 posts

Posted 26 February 2015 - 11:09

Ima li frilensera (pozeljno sa Elance) programera i/ili dizajnera sa nekim duzim stazom, a da su zainteresovani za neku vrstu intervjua za blog? Hocu da pokrijem i poslove u tim oblastima, ali posto nikad to nisam radio ne ide da odokativno nesto pisem, bolje da prica neko ko se vec bavi time.

• 0

#26 sasamarkovicks

sasamarkovicks
  • Members
  • 34 posts

Posted 22 August 2015 - 05:42

E, pa, dragi moji, kao nov na ovom forumu i nov u internet poslu da kažem i par svojih utisaka. Probao Microworkers, Freelancers... Mislim da je posao freelancer-a najbolji mogući način zarade, ali ima gomila poteškoća od kojih ste neke i naveli u prethodnim postovima. Ja sam se opredelio za SFI i za sada dobro ide. Napravio sam i blog na  https://sashaz025.wordpress.com/ gde sam pokušao objasniti o čemu se radi. Voleo bih čuti iskustva o SFI (ima nas dosta iz Srbije) a ako se neko zainteresuje, spreman sam mu pomoći svojim skromnim znanjem.

Pozdrav sasa tvoja iskustvo bi dobro doslo voleo bih saznati ako radis kako vrsis naplatu kako sve to ide

• 0

#27 McLeod

McLeod
  • Members
  • 59,009 posts

Posted 13 February 2016 - 13:06

Da podelim jedan tekst koji je verovatno najbolji nas tekst ove tematike koji sam ikada procitao.

http://jovanamiljano...01/freelancing/

• 0

#28 Quad

Quad
  • Members
  • 4,434 posts

Posted 19 February 2016 - 15:59

odlican!

• 0

#29 Wiggum

Wiggum
  • Members
  • 1,680 posts

Posted 24 March 2016 - 12:54

Ne znam koliko je ovo baš vezano za ovu temu ali ajde pitaću ovde(moderacija nek odradi svoje ako nisam na pravom mjestu):da li ima neko da radi u IT servisu,konkretno za Trizmu,ako ima kakva su mu radna iskustva do sada i ostalo što ide uz taj posao.Pitam zato što bi se uskoro(nadam se)trebao zaposliti u Trizmi Banja Luka.Unaprijed hvala.

• 0

#30 Quad

Quad
  • Members
  • 4,434 posts

Posted 25 March 2016 - 21:30

Sta bi radio?
  • 0